Armut Besin Değeri, Çeşitleri, Faydaları

Armut Besin Değeri, Çeşitleri, Faydaları Tarifi

Çeşitleri ve Tüm Özellikleriyle Mucize Meyve Armut

Armut, içeriğindeki vitaminler ve sağlığa faydaları nedeniyle oldukça sevilen ve tercih edilen bir meyvedir. Taze olarak sade ya da diğer meyvelerle birlikte meyve salatası olarak tüketilebilir. Aynı zamanda tatlıların içine konularak veya reçel, pekmez ve komposto yapılarak da 4 mevsim tüketilebilir. Bir diğer yöntem de armudun kurutularak armut kurusu halinde kahvaltılık gevrekle beraber tüketilmesidir.

Armut Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Armut, gülgiller ailesinden bir bitkidir. Pyrus adı ile de bilinir. Kazık kök yapısına sahiptir. Armut ağacı on metreden fazla uzayabilir. Armut ağaçları beyaz çiçeklere sahiptir. Aynı isimli meyvesi, sulu bir yapıya ve şekerli bir tada sahiptir.

Armut rengi yeşil, sarı, kırmızı ya da kahverengi olabilir. Armut meyvesi uzun süren sezona sahiptir. Armut mevsimi ne zaman? Armut özellikle yaz ve sonbahar aylarında, bazı türleri de kış aylarında yetişir. Armut’un dünya üzerinde birçok çeşidi bulunur. Asya, Avrupa ve Afrika’da belirli yerlerde yetişir.

Armut meyvesi yüksek oranda şeker içerir. Bu özelliği ile insanların şeker isteğini doğal yollardan karşılamasına ve rafine şekerden uzak durmasına yardımcı olur. Günlük diyetin içerisinde bir tane armut tüketmek sağlık açısından yaralı olacaktır. Yüksek kalorili olduğundan armudun aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.

Diğer birçok meyve gibi armut da kabuğuyla yenmesi gereken bir meyvedir. Armudun kabuğunun etli kısmına oranla çok daha faydalı olduğu söylenir. Ancak yenmeden önce kabuğu iyi bir şekilde yıkanmalıdır.

Armut lekesi nasıl çıkar? Armut lekesi diğer meyve lekelerinde olduğu gibi kurumadan müdahale gerektirir. İlk anda bol su ile yıkamak lekenin çıkmasına yardımcı olacaktır. Daha sonra kumaşın rengi ve türüne göre alkolle silme, suda bekletme ya da kaynatma, çamaşır suyu gibi yöntemler kullanılabilir.

Armut Çeşitleri Nelerdir?

Armutun 30 ayrı türü olduğu söylenir. Bazılarına göre bu sayı 60a kadar çıkar. Türkiye’de en çok bilinen armut türleri Akça Armut, Ankara Armudu, Deveci Armudu ve Limon Armudu’dur.

  • Akça Armut, Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde yetişen bir armut türüdür. Akça armut yaprağı dikenli bir yapıya sahiptir.
  • Ankara Armudu, kış mevsiminde yetişen bir armut türüdür. Diğer türlere göre daha dayanıklıdır, bozulmadan uzun süre saklanabilir.
  • Deveci Armudu, iri meyveleri olan bir armut çeşididir. Diğer armut türlerine kıyasla armut deveci daha yüksek oranda şeker içerir.
  • Limon Armudu, halk arasında ‘kumlu’ olarak da isimlendirilen iç kısmı heterojen bir yapıya sahip yumuşak ve sulu bir armut çeşididir.

Armut Nerede Yetişir?

Armut dünyanın birçok yerinde yetişebilir. Ancak armut daha çok ılıman yerleri sever, soğuğa çok dayanıklı değildir. Özellikle don olan bölgelerde yetiştirilmeye çok uygun değildir. Kurak yerlerde yetişebilir ancak toprak mineral açısından zengin olmalıdır.

Ülkemizde armut yetiştiriciliği yaygındır. Türkiye’de yetişen yumuşak meyvelerin beşte birini armut oluştur. Bu nedenle armut fiyatları ülkemizde oldukça uygundur. Armut iklimin uygun olması durumunda insanların bahçelerinde yetiştirmek istediği bir bitkidir. Armut yetiştirmek isteyenler armut fidesi satın alınarak bahçelerine dikilebilir ya da armut tohumu satın alıp çimlendirilebilir.

Armut Kalori ve Besin Değeri Nedir?

1 armut kaç kalori? Armut kalori değeri ve armut besin değeri armutun cinsine değişkenlik gösterebilir. Ancak bir armudun ortalama kalori değeri 200 gram için 104 kcal olduğu söylenebilir.

Armut lif bakımından oldukça zengindir. 3 ile 5 gram arası lif içerir. Potasyum açısından da oldukça zengindir. Bir orta boy armut 100 – 200 miligram arası potasyum içerir. Armut şeker oranı yüksek bir meyvedir. Ortalama bir armut içerisinde 10- 15 gram arası şeker bulundurur.

Detaylı bilgi için: Armut Kaç Kalori?

Armutun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

  • Armut vitamin ve lif açısından oldukça zengindir ve bir çok faydası vardır.
  • Armut içindeki vitaminler: A, B1, B2, K vitaminlerini ve yüksek miktarda C vitamini içerir.
  • Potasyum açısından oldukça zengindir; vücudun su dengesinin korunmasında yardımcı olur, yüksek tansiyonu engeller.
  • Yüksek oranda lif içerir, sindirimi kolaylaştırır.
  • Kan şekerini düzenlemeye yardımcıdır.
  • Kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur, kalp krizi riskini düşürür.
  • Kışın grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmaya yardımcı olur.
  • Vücutta dolaşan serbest radikallerle savaşır, kanserden korunmada etkilidir.
  • Bağışıklığı güçlendirir.
  • Folik asit kaynağıdır.

Detaylı bilgi için:

Armut Faydaları Nelerdir? Cilde, Mideye, Bebeklere Faydaları

Armut Sirkesi

Armut Sirkesinin Faydaları Nelerdir?

  • Armut sirkesi, diğer sirke çeşitleri gibi oldukça faydalıdır. Armut sirkesi armudun su içerisinde en az bir ay bekletilmesi ile elde edilir.
  • Armut sirkesi sindirim ve tansiyon sorunlarının giderilmesine yardımcı olur.
  • Vücudun su ve ph dengesini düzenler.
  • Ayrıca halsizliğe karşı da etkilidir.

Armutun Cilde Faydaları Nelerdir?

  • Armut sayısız faydasının yanı sıra cilde de iyi gelmektedir. Armudun kendisi gibi armut çekirdeği de cilde iyi gelir.
  • Armut doğal bir renk açıcıdır. Cildin beyazlaşması ve güneş lekelerinin giderilmesinde armut oldukça etkilidir.
  • Armut, dilimler halinde, armut suyu sıkılarak ya da maske yapılarak cilde uygulanabilir.
  • Ayrıca armut püresi doğal bir peelingtir. Armut meyvesi püre haline getirilerek vücuda uygulandığında vücuttan ölü deriyi atar ve cildin daha parlak ve canlı olmasını sağlar.

Armut Zayıflatır Mı?

Armudun kan şekerini düzenleyici etkisi vardır; ani açlık durumlarının önüne geçerek zayıflamak isteyenlerin takip diyeti daha kolay uygulamasına yardımcı olur, aynı zamanda uzun süre tokluk hissi verir.

Armut tek başına zayıflatır denilemese de diyet programlarında güvenle yer verilebilecek bir besindir. Armutun bolca tüketildiği armut diyeti de pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir.

Armut Zararları Nelerdir?

Armudun bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Ancak armut aşırı tüketildiğinde istenmeyen etkiler gösterebilir. İçerisindeki şeker miktarından dolayı şeker hastaları armudu tüketirken doktorların önerdiği miktarın dışına çıkmamalıdır.

Armut ishal yapar mı? Armut sindirimi kolaylaştırır ancak aşırı tüketimi ishale neden olabilir. Armut gaz yapar mı? Armudun aşırı tüketimi karında şişkinliğe sebep olabilir.

Lezzetli Sonuçlar Veren Armutlu Tarifler

1) Bütün Yıl Boyu Armut Yemek İsteyenler İçin: Armut Reçeli

Hem tadı hem de kıvamı yerinde, armut sevenler için ideal bir reçel tarifi. Üstelik ilave malzeme kullanmanıza gerek kalmadan yalnızda armut, şeker ve limon ile hazırlayabilirsiniz. Armut Reçeli

Tarif: Armut Reçeli

2) Hem Göze Hem Damağa Hitap Eden Bir Tarif: Armutlu Altın Damlacık Pastası

Armut sevenler için pudingli hafif bir pasta tarifi. Üzerindeki altın damlacıklarıyla oldukça şık bu pasta ile hazır alınmış pasta izlenimi yaratacaksınız. Armutlu Altın Damlacık Pastası

Tarif: Armutlu Altın Damlacık Pastası

3) Armut Sevenlere: Armutlu Kek

Armut ve tarçın aromalı harika bir kek. Kış günlerinde çayın yanında keyifle yiyebilir, evdeki malzemeleri kullanarak kolayca hazırlayabilirsiniz. Armutlu Kek

Tarif: Armutlu Kek

4) Kış Aylarının Yeni Favorisi: Cevizli Armut Tatlısı

Ceviz, tarçın ve karanfil ile tam bir kış tatlısı. Hem kalorisi çok düşük hem de çok sağlıklı bu tatlıyı mutlaka denemelisiniz. Cevizli Armut Tatlısı

Tarif: Cevizli Armut Tatlısı

5) Doğallıktan Yana Olanlar İçin: Armut Tatlısı

Yapay aroma kullanmadan armut tatlısı yapmak isteyenler için ideal bir tarif. Kivi ile hazırlanan bu tatlının kıvamı ve rengi de oldukça güzel. Dondurma veya kaymak ilavesiyle önemli misafirlerinize hazırlayabileceğiniz çok özel bir tatlı. Doğal Aromalı Armut Tatlısı

Tarif: Doğal Aromalı Armut Tatlısı

6) Tatlısevelere: Karamelize Armutlu Alt Üst Kek

Rengi ve kokusuyla iştahınızı açacak bir tarif. Karamelize olmuş armut dilimleri ve yumuşacık keki ile armut sevenlerin kaçırmaması gereken bir tatlı. Karamelize Armutlu Alt Üst Kek

Tarif: Karamelize Armutlu Alt Üst Kek

7) Elma ve Armudu Birlikte Sevenlere: Elma Armut Kompostosu

Hem sağlıklı hem lezzetli bir tarif. Eğer hazır satılan ve içerisinde bir çok kimyasal bulunan şekerli içecekleri içmek istemiyorsanız, akşam ve öğlen yemeklerinizde yemeğin yanında tüketebilir ya da çok şekerli tatlılardan uzak duruyorsanız yemeğin üstüne hafif bir tatlı olarak yiyebilirsiniz. Elma Armut Kompostosu

Tarif: Elma Armut Kompostosu

8) Armut ile Tarçının Muhteşem Uyumu: Armutlu Tarçınlı Sünger Kek

Çayın yanına çıkarabileceğiniz tarçınla tatlandırılmış yumuşacık armutlu kek tarifi. Üstelik oldukça pratik. Armutlu Tarçınlı Sünger Kek

Tarif: Armutlu Tarçınlı Sünger Kek

Armut tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Besin Değeri Yüksek Karnabahar Salatası Tarifi

Besin Değeri Yüksek Karnabahar Salatası

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Armut Tatlısı Tarifi

Armut Tatlısı

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Armut Tatlısı Tarifi

Armut Tatlısı

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Armut Tatlısı Tarifi

Armut Tatlısı

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Armut Şöleni Tarifi

Armut Şöleni

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Armut Tatlısı Tarifi

Armut Tatlısı

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kirpi Armut Tarifi

Kirpi Armut

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
Armut Tatlısı Tarifi

Armut Tatlısı

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri