Ayçiçeği Yağı Faydaları Zararları ve Kullanımı

Ayçiçeği Yağı Faydaları Zararları ve Kullanımı Tarifi

Kızartmaların Olmazsa Olmazı Ayçiçeği Yağı Hakkında Merak Edilenler

Yemekleri lezzetlendiren unsurlar arasında, kullanılan yağ ve baharatların yeri oldukça önemlidir. Tercih edilen yağın cinsi ve kalitesi yemeğin tadını etkileyecektir. Soğanın pembeleşmesini sağlayan, salçanın tadını bırakmasına etki eden yemeklik yağlardır. Mısır özü, zeytinyağı, fındık yağı, kanola yağı derken ayçiçeği yağını da mutfaklarda sıkça görmekteyiz.

Ayçiçekleri hayatımızın her alanında yer alan verimli ve bereketli bir bitkidir. Trakya Bölgesi ve Marmara’da yoğun şekilde yetiştirilen ayçiçekleri çay keyiflerimize çekirdek, yemeklerimize ise yağ olarak geri döner. Bu bölgelerde yapılan ayçiçeği tarımı sayesinde, ülkedeki yağ ihtiyacının büyük bir kısmı da karşılanmaktadır.

Ayçiçek yağı hakkında hazırlanan bu yazımızda, ayçiçeğinin tarladan soframıza geliş hikayesine şahit olacaksınız. Aynı zamanda bitkisel kaynaklı bir yağ olduğu için, faydalarını duyunca bu yağı daha bilinçli kullanacaksınız. İşte yemeklerinizi lezzetlendiren ayçiçeği yağı hakkında merak edilenler ve bilinmesi gerekenler sizlerle…

ayçiçeği

Ayçiçeği Yağı ve Özellikleri

Günümüzde yemekler için kullanılan yağların %20’si hayvanlardan %80’i ise bitkilerden elde edilir. Bitkisel yağlar da özel olarak yetiştirilen ve kontrol altında olan tarla bitkilerinden oluşur. Bu bitkilerden biri de ayçiçeğidir. Ayçiçeğinden elde edilen yağın özelliği ise şu şekilde ifade edilebilir:

Ayçiçeği yağı, yağ oranı %40 ile %45 arasında değişkenlik gösteren ayçiçek bitkisinden elde edilen bitkisel kaynaklı bir yağdır. Bu bitkinin tohumlarından elde edilir. Ülkemizde ve dünyada önemli bir yere sahip olan ayçiçeği yağı, genellikle yemeklik olarak tercih edilmektedir.

Sıvı halde ve margarinin ham maddesi olarak mutfaklarda yer almaktadır. Açık sarı renklerinde, rafine edilmiş bir yağ türüdür. Ayçiçeği bitkisinden elde edilen yemeklik yağlar sağlık açısından daha faydalı olduğu için, bu yağa olan talep de oldukça fazladır. Ayçiçeği bitkisinin sap kısımları da kırsal kesimlerde ve fabrikalarda yakacak olarak kullanılmaktadır. Ayçiçekleri tohumundan sapına kadar kullanışlı bir bitkidir. Kozmetik ürünlerinin bir kısmında da tercih edildiği için, ayçiçeği yağının kullanım alanı epey geniştir diyebiliriz.

Akıllarda soru işareti bırakan bir konu vardır. “Ayçiçeği yağı nasıl yazılır?” İki sözcüğün bir araya gelmesinden oluşan “ayçiçeği” Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanan kılavuzda beraber yazılmaktadır. Ayrı yazım yanlış kullanımdır. Doğru yazımı ise “ayçiçeği” şeklinde olmalıdır. Bu konuyu takip eden bir diğer soru işareti de “Ayçiçek yağı donar mı?” olacaktır. Yağ, 0 ile -6 derecede donabilir.

ayçiçeği yağı üretimi

Ayçiçeği Yağı Nasıl Elde Edilir?

Ayçiçeği bitkisi Marmara ve Trakya Bölgesi’ndeki iklime epey uyum sağlamıştır. Bu bölgelerde verim de yüksek olduğu için, ayçiçeği yağı fabrikaları ve yağlık ayçiçeği üretimi fazladır. Son yıllarda dünyada ayçiçeği üretiminin, 23 milyondan fazla olduğu bilinir. Türkiye ise ayçiçeği yağı üretimi yapan ilk 10 ülke arasında yerini almaktadır. Rusya, Ukrayna ve Arjantin ayçiçeği yağı üreten ülkeleri arasında oldukça dikkat çeker. Bu ülkeler dünya üretiminde %53’lük bir paya sahiptir.

Bitkinin tohumları presleme ve özütleme işlemlerinden geçerek rafine işleminden sonra, yağ halini alır. Tohumlar işlemlerden önce yıkanır ve tozlardan arındırılır. Daha sonra ham yağ içinde yer alan serbest yağ asitleri arındırılır.

Vakumlama yöntemi ile beyazlatma işlemi gerçekleşir. Buhar işlemi ile de bitki kokusu çıkarılır lezzet ve yağ kokusu elde edilir. Yağlar süzülme işleminden geçerek daha berrak bir hal alır. Bu işlemlerden geçen yağlar teneke kutularda bekletilir. Bekleyen ayçiçeği yağları piyasada satılmak için çeşitli noktalara gönderilir.

Gıda sektöründe çok amaçlı kullanılan ayçiçeği yağı fiyatları firmalar arasında değişkenlik gösterebilir. 1 litrelik ayçiçeği yağının fiyatı 7 TL’den başlayarak 15 TL’ye kadar ulaşabilir. Yıllar arasındaki fiyat farkları, her yıl değişen iklim koşulları ve kuraklık olmaktadır. Değişen mevsim şartları üretim miktarını ve fiyatını etkilemektedir.

ayçiçeği yağı

Ayçiçeği Yağı Kalori ve Besin Değeri

Ayçiçeği yağı besin değeri yüksek bir yağdır. %15 doymuş ve %85 doymamış yağ içermektedir. Yüksek protein barındırır. Yağ üretiminden artan kısımlar küspe olarak kullanılır. E vitamini açısından da oldukça değerlidir. Besin kaynaklı kolesterol içermez. Ayrıca Omega-3 ve Omega-6 yağ asitlerini de içermektedir. Yaklaşık 1 gram ayçiçeği yağı kalori miktarı 9 kcal olarak bilinmektedir.

Ayçiçeği Yağı Faydaları Nelerdir?

  • Ayçiçeği yağı yemeklerde kuyruk yağı ve hayvansal yağlar yerine kullanıldığı için kötü kolesterolü de düşürmektedir. A, D, E, K vitaminlerini içerir. Bu vitaminler de her insanın alması gereken vitaminlerdir.
  • Çoklu doymamış yağ asitleri içerdiğinden, beyin gelişimi için olumlu etkilere sahiptir.
  • Tansiyonu, kan dolaşımını ve kolesterolü düzenleyen sağlıklı bir yağ tercihidir. Aynı zamanda astım hastalarını rahatlatan bir yağ türüdür. Astım krizlerinin etkisini en aza indirebilme özelliğine sahiptir.
  • Diyabet hastalarında insülin ihtiyacını karşılaması da ayçiçeği yağı faydaları arasında yer alır.
  • Hayvansal yağlara göre, metabolizmaya etkisi daha kuvvetlidir.
  • Omega-3 içermesi sebebiyle vücutta enfeksiyon riskini ortadan kaldırır ve hücrelerin yenilenmesini sağlar. Hücre yenilediği için kozmetik ürünlerinde tercih edilmektedir.
  • E vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirirken, kalp hastalıkları riskini de önler. Vücut için antioksidan kabul edilir.

ayçiçeği yağı faydaları

Ayçiçeği Yağı Zararları Nelerdir?

Bitkisel ve hayvansal yağlar aşırı tüketimde, kişide rahatsızlık oluşturacaktır. Mutfakların vazgeçilmezi, yemeklerin olmazsa olmazı ayçiçek yağının zararlarını şu şekilde belirtebiliriz:

  • Kızartmalarda tercih edildiğinde bir defa kullanılmalıdır. Birden fazla ısınan ve bekleyen yağ sağlık açısından tehlike arz eder. Kanser riskini oluşturmaktadır.
  • Aşırı tüketimde kişilerde sivilce ve yağlanma meydana getirmektedir. Sağlık açısından zararlarını görmek istemiyorsanız yemeklere yeterli miktarda ekleyip kullanmanız tavsiye edilir. Fazla tüketimde damarlarda tıkanıklığa da sebep olabilir. Bu durum da kalp rahatsızlıklarına yer hazırlar.
  • Kadınlarda, menopoz dönemlerinde aşırı ayçiçeği yağı tüketimi meme kanseri riski oluşturmaktadır. Erkeklerde ise prostat kanseri riskini taşır. Olası bir hastalığı önlemek adına, kullanımda ölçülü olmak gerekir.

ayçiçeği yağı kullanımı

Ayçiçeği Yağı Kullanımı

Uzmanlar ayçiçeği yağı ve zeytinyağı konusunda fikir ayrılığına düşmektedir. Kimi doktorlar ise her yağ türünden minimum düzeyde tüketilmesinin herhangi bir zarar vermeyeceğini ifade eder.

Ayçiçeği yağı genellikle yemeklerde tercih edilir. Et ve sebze yemeklerinde rahatlıkla kullanılır. Salata ve salata soslarında da hafif olması sebebiyle tüketilir. Çorbalarınızı lezzetlerinden çorba sosları için de uygundur. En çok kullanıldığı yemek türü ise kızartmalardır. Yüksek ısıya dayanıklı olması sebebiyle sebze, hamur ve köfte kızartırken kolaylıkla kullanabilirsiniz.

Ağız yaralarını iyileştirmek amacıyla da kullanılan ayçiçeği yağı, soğuk pres yöntemi ile üretilir. Ağız içinde birkaç dakika bekletilerek uygulanır. Tedavi için tercih edilen bu yağı yutmamanız gerekir. Gargara olarak tercih edildiğinde uykusuzluğa ve baş ağrılarına iyi geldiği bilinir. Yemek ve sağlık alanında tercih edildiği gibi temizlik ve kozmetik alanında da kullanılır. Bazı sabunların içeriğinde ilave madde olarak tercih edilir.

ayçiçeği yağı

Ayçiçeği Yağı Bozulur Mu?

Güneşe maruz kalan tüm besinlerin bozulma ihtimali vardır. Ayçiçeği yağınızın ömrünün uzun olması için koyu renklerde bir cam şişe içinde muhafaza etmeniz tavsiye edilir. Uzun ömürlü olması için ve lezzetini kaybetmemesi için, ayçiçeği yağı serin yerde saklanabilir. Birden fazla ısınan ve kullanılan yağlar, kısa sürede bozulma ihtimali taşır. Bozulan yağlar ise mide ve bağırsaklarınızı olumsuz yönde etkileyecektir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ayçiçeği Kurabiye Tarifi

Ayçiçeği Kurabiye

6-8 kişilik, 35dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Ayçiçeği Çörek Tarifi

Ayçiçeği Çörek

6-8 kişilik, 1 saat Hazırlık, 35dk Pişirme
Patatesli Ayçiçeği Tarifi

Patatesli Ayçiçeği

12-14 kişilik, 1 saat Hazırlık, 30dk Pişirme
Ayçiçeği Pişisi Tarifi

Ayçiçeği Pişisi

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Ispanaklı Ayçiçek Poğaça Tarifi

Ispanaklı Ayçiçek Poğaça

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ayçiçeği Çeğirdeği Nasıl Kavrulur? Tarifi

Ayçiçeği Çeğirdeği Nasıl Kavrulur?

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Enfes Yaprak Ciğer Ve Faydaları Tarifi

Enfes Yaprak Ciğer Ve Faydaları

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ayçiçeği Çörek Tarifi Videosu

Ayçiçeği Çörek Tarifi Videosu

6-8 kişilik, 1 saat Hazırlık, 35dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri