B Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

B Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır? Tarifi

B Vitamininin Önemi ve Görevleri

Vitaminler insan sağlığı için oldukça önemli ve ciddi bir yere sahiptir. Hayati fonksiyonların yerine getirilmesi, bağışıklık sisteminin düzenli çalışması ve mikroplardan korunmak için vitaminlere ihtiyaç duyulur. Vitaminlerden biri kişide eksik olduğunda, metabolizmanın dengesi bozulur ve bu durumun sonucunda çeşitli hastalıklar meydana gelebilir. A, B, C, D, E, K vitaminleri vücut için gerekli olan vitaminler arasında yer alır ve her biri farklı göreve sahiptir.

Bu yazımızda sizler için B vitamini hakkında sağlık bilgileri hazırladık. B vitamini ve çeşitlerinin insanlar için ne gibi önem teşkil ettiğini bu yazı ile daha iyi anlayabilirsiniz. Eksikliğinde ise meydana gelecek hastalıklar da satır arasında sizler için belirtildi. Sağlığınız için vücudunuza ve beslenmenize önem vermeniz dileği ile.

b vitamini nedir

B Vitamini Nedir? Özellikleri ve Çeşitleri

B vitamini tek bir vitamin değildir. Birkaç vitamin türü olduğu için B vitamini kompleksi olarak da tanımlanabilir. B vitamini, vücudun sinir sisteminin ve sindirim sisteminin çalışmasında önemli role sahip bir vitamin grubudur. Suda eriyen vitaminler arasında yer alırlar. Suda erimeleri sebebiyle vücutta depolanamazlar. Yalnızca B12 vitamini vücutta depolanabilir.

B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B9 ve B12 olmak üzere türleri bulunmaktadır. Vücutta tüm türleri ortak bir hedefle yer almaktadır. Bu vitamin türlerinden bir tanesi eksik olduğunda, diğerlerinin işleyişi de bozulmaktadır. Bu çeşitlerin arasında ilk keşfedilen vitamin B1 vitaminidir. B1 vitamininin duyulmasıyla beraber, vitamin hakkında araştırmalar ve deneyler yapılmaya başlanmıştır. Vitaminlerin tamamı canlının hayatta kalması için gereklidir.

Besinlerde bulunan B vitaminleri, pişirme sırasında eklenen karbonat veya kabartma tozunun etkisiyle yok olmaktadır. Bu yüzden bu iki malzeme ile pişirilen besinlerin tüketiminde, vücudun ihtiyacı olan B vitamini alınamaz hale gelmektedir. Her yaştan bireyin gün içinde düzenli olarak, B vitamini içeren besinleri tüketmesi gereklidir.

Hücrelerin yenilenmesi, sağlığın korunması ve metabolik faaliyetlerin düzenli çalışması için gerekli olan B vitaminleri, besinler aracılığı ile karşılanmaktadır. Sıkça merak edilen B vitamini isimleri ise şu şekildedir:

  • B1: Tiamin
  • B2: Riboflavin
  • B3: Nikotinamid
  • B4: Cholin
  • B5: Pantotenik
  • B6: Pridoksin
  • B7: Biyotin
  • B9: Folik Asit
  • B12: Kobalamin

b vitamini eksikliği

B Vitamini Ne İşe Yarar? Görevleri Nelerdir?

  • B1 vitamini güçlü bir antioksidan olma özelliği ile bilinmektedir. Diyabetin zararlarını en aza indirmektedir. Aynı zamanda iştahı açar.
  • B2 vitamini vücudun enerjisini karşılar. Akne, migren ve göz hastalıklarında önem arz eder. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu destekler.
  • B3 vitamini, cilt hastalıklarında ve kolesterol seviyesini düşürmede kullanılmaktadır. Kalp ve damar hastalıklarının riskini ortadan kaldırmaya yardım eder.
  • B5 hormon düzenler ve cilt problemlerini giderir. Karbonhidrat ve yağları yakıp enerjiye dönüştürür.
  • B6 vitamini, DNA onarımında ve hücre yenilenmesine önemli bir role sahiptir. Hamilelik döneminde bulantıları en aza indirir. Psikolojik dengeyi ve uykuyu düzenler.
  • B7 vitamini, insülin ve diyabet konusunda etkilidir. İnsülin direncini düşürme görevi vardır.
  • B9, depresyon ve diş eti hastalıklarında etkilidir. Yaşlı kişilerde hafızayı korurken genç kişilerde de zihinsel güç vermektedir. Anne karnındaki fetüsün sağlığını korur ve gelişimini sağlar.
  • B12 vitamini ise, kişiye enerji ve güç vermektedir. Besinlerdeki B12 vitaminini alamayan kişilere gerekli durumlarda B vitamini iğnesi yapılmaktadır. Böylece vücut için gerekli olan vitamin karşılanmaktadır.
  • Bütün B vitamini grupları karşılandığında kişide cilt, saç, sinir, hormon, göz ve diş sağlığı olumlu yönde etkilenecektir. Sağlıklı bir beden için B vitamini alımı ihmal edilmemelidir. Karbonhidratların sindirimini kolaylaştırmaktadır.
  • Saç sağlığı için B vitamini kullanımı saç maskesine eklenecek B vitamini ampul ile olabilir. Saç bakımı yaparken maskenizin içine bir adet vitamin ampul eklerseniz, saçlarınıza nem ve canlılık kazandırırsınız.

b vitamini nelerde var

B Vitamini Nelerde Var?

  • B1: Buğday ürünleri, kepekli ürünler, tüm taze sebze ve meyveler, koyun eti, sığır eti, balık, yumurta ve sütte bulunmaktadır.
  • B2: Karaciğer, böbrek eti ve tüm et türleri, patates, süt ve süt ürünleri, yeşil sebzeler, havuç, fındık ve fıstık, yeşil mercimekte bulunur.
  • B3: Kırmızı et ve sakatat ürünleri, kepekli ürünler, balık, baklagiller, un, yumurta, süt ve süt ürünleri, limon, kabak, incir, portakal ve hurmada bulunuyor.
  • B4: Kırmızı etler ve karaciğerde, tavuk ve yumurtada, ekmekte, soya fasulyesinde ve tüm sebzelerde bulunmaktadır.
  • B5: Tüm et türlerinde, yumurtada, sütte ve bazı balık türlerinde yer alır.
  • B6: Bitkiler, pirinç kabuğu, özellikle yumurta sarısı, karaciğer ve balık türleri B6 vitamini açısından zengindir.
  • B7: Ciğer, pişmiş yulaf, soya fasulyesi, yumurta, süt, tavuk, mantar ve muzda güçlü şekilde bulunmaktadır.
  • B9: Mercimek, kuru baklagiller, ıspanak, ceviz, badem gibi kuru yemişler ve karaciğer B9 vitamini barındırır.
  • B12: Bitkisel besinlerden karşılanmayan bir vitamin türüdür. Hayvansal kaynaklı gıdalardan alınabilir. Karaciğer, böbrek, yürek, kırmızı etler, tavuk, balık, süt ve yumurta B12 vitamini açısından zengin olan besinler arasındadır.

B Vitamini Nelerde Var? Sağlıklı 10 Besin

b vitamini eksikliği

B Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Kişide B vitamini eksikliği belirtileri öncelikle yorgunluk ve halsizlik ile kendini göstermektedir. İlerleyen günlerde gözle görülür belirtiler ortaya çıkmaktadır. Deri ve saçlarda görülen bazı rahatsızlıklar, B vitamini eksikliğinin birer işaretçisidir. Vitamin eksikliğine sebep olan faktörlerden biri de sağlıksız beslenmedir. Özellikle sigara ve alkol tüketimi, vücutta vitamin emilimini engellemektedir.

Aşağıdaki belirtilerden birkaçı sizde görülüyorsa, B vitamini eksikliği yaşıyorsunuz demektir. Bu gibi durumlarda doktora danışıp B vitamini takviyesi uygulamanız gerekmektedir. Gerekli testler için, hastaneye gittiğinizde “Dahiliye” bölümünden randevu alabilirsiniz. Doktorunuz B vitaminin eksikliğini, gerekli kan testleri ile belirledikten sonra, size uygun B vitamini tabletleri veya B vitamini kapsülü kullanmanızı isteyecektir. B vitamini eksikliği sonucunda görülen fiziksel ve psikolojik işaretler:

  • Yorgunluk, sinirli ve gergin olma durumu, unutkanlık, halsizlik, iştah kaybı ve sindirim sisteminde duraksama B1 vitamini eksikliğinde,
  • Ağız içi iltihaplar, cilt ve saç problemleri, görmede bozukluk B2 vitamini eksikliğinde,
  • Kansızlık, hafızada zorlanma, aşırı kilo kaybı, hareket etmede zorlanma, solunumda güçlük çekme B9 vitamini eksikliğinde görülmektedir. B1 vitamini eksikliği sonucunda Beriberi adı verilen hastalık meydana gelebilir.
  • B3 vitamini eksikliği sonucunda ise Pellegra adı verilen ciddi bir B vitamini hastalığı meydana gelmektedir. Pellegra hastalığı ise sindirim sisteminin bozulmasıyla meydana gelen, cilt ve zihinsel rahatsızlıklara neden olan bir hastalıktır. Anemi adı verilen kan değerinin düşüklüğü rahatsızlığı da yine B vitamini eksikliğinde görülmektedir.

b vitamini

B Vitamini Fazlalığı Nelere Yol Açar?

B vitamini besinlerden karşılandığında sağlık için faydalı olmaktadır. Fakat vücudun kabul edeceğinden fazla alındığında ise karşınıza B vitamini zararları çıkabilir. Tehlikeli sonuçlar doğurmasa da sizi etkileyecek şekilde meydana gelebilir. B vitamini fazlalığında kimi durumlarda zehirlenmeler meydana gelmez. Zehirlenme ancak aşırı dozda meydana gelebilir.

B vitamini fazla karşılandığında görülebilecek yan etkiler ise baş ağrısı, kusma, halsizlik, ışığa karşı hassasiyet ve uykusuzluk olacaktır. Bu durumlar aynı zamanda B vitamini alerjisi belirtisi de sayılmaktadır. Şüphelendiğiniz durumlarda ise bir doktora danışmanız daha sağlıklı bir karar olacaktır.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Enfes Güllaç (Anlaşılır Tarif) Tarifi

Enfes Güllaç (Anlaşılır Tarif)

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Semizotu Mezesi (B12 Deposu) Tarifi

Semizotu Mezesi (B12 Deposu)

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Buzlukta C Vitamini (Limon) Tarifi

Buzlukta C Vitamini (Limon)

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Bol “C” Vitamini Rengarenk Salata Tarifi

Bol “C” Vitamini Rengarenk Salata

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
C Vitamini Deposu Narenciye Suyu Tarifi

C Vitamini Deposu Narenciye Suyu

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Vitamini İçinde (Yumurta Sevdiren Kahvaltı) Tarifi

Vitamini İçinde (Yumurta Sevdiren Kahvaltı)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Turuncu Mama A-B Vitamin Deposu Bebekler İçin Tarifi

Turuncu Mama A-B Vitamin Deposu Bebekler İçin

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Bebeklere Özel Sabah Kahvaltısı Vitamini Bol Tarifi

Bebeklere Özel Sabah Kahvaltısı Vitamini Bol

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri