Düşük Kalorili Antioksidan Beyaz Lahana Faydaları

Düşük Kalorili Antioksidan Beyaz Lahana Faydaları Tarifi

Besleyici ve Masum Beyaz Lahana

Çeşitleriyle ve renkleriyle sofralara her daim zenginlik katan lahanalar arasında beyaz lahananın kendine has bir yeri vardır. Faydaları ile göz dolduran sağlık kaynağı beyaz lahana, salataların aranan sebzeleri arasındadır. Bu enfes tadı sadece salata olarak tüketmek size yetmeyebilir. Dilerseniz kapuskasını, etli sarmasını ya da mis gibi çorbasını hazırlayıp sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Ayrıca turşusu da kurulabilen beyaz lahanayı yemeklerle birlikte afiyetle tüketebilirsiniz.

beyaz lahana çeşitleri

Beyaz Lahana Mevsimi: Beyaz Lahana Ne Zaman Ekilir?

Turpgiller familyasından olan beyaz lahana sonbahar ve kış aylarında yetiştirilmektedir. Kat kat, beyaz ya da açık yeşil renkli yapraklara sahip olan beyaz lahana kimi yörelerde kelem adı ile de anılır.

Ülkemizde en çok beyaz lahana üretilen yerler arasında Niğde’nin Bor ilçesindeki Kaynarca Köyü bulunmaktadır. Bu köyün yanı sıra, Karadeniz Bölgesi’nde de birçok yerde beyaz lahana yaygın şekilde üretilmektedir.

Beyaz lahana yetiştiriciliği genellikle, sonbahardan başlayan ve kış sonuna kadar olan süreçte gerçekleştirilmektedir. Serin iklimi seven beyaz lahana sebzesi, erken ilkbahara kadar hasat edilebilmektedir.

Direkt tohum ile yetiştirildiğinde ekilme işlemi de mayıs sonu başlayıp ağustos sonuna kadar yapılabilir. Fideler dört beş yapraklı hale gelince tarlaya dikilmeye hazır olacaktır. Farklı yetişme süreleri ve iriliklere sahip matsumo, nautic ve cambria gibi beyaz lahana çeşitleri bulunmaktadır.

beyaz lahana cinsleri

Beyaz Lahana Kaç Kalori? Besin Değeri ve Şeker Oranı

Beyaz lahananın 100 gramında, yaklaşık 25 kcal kalori vardır. Bu lezzetli sebze K vitamini, C vitamini ve folat açısından oldukça zengindir. Demir, potasyum ve magnezyum minerallerini bol miktarda içeren beyaz lahanada ideal oranda lif de bulunur.

Beyaz lahana guatra zararları ile de bilinir, dolayısıyla gereğinden fazla tüketildiğinde tiroid bezinin hormon üretimine etki ederek, guatr hastalığının oluşmasında rol oynayabilmektedir. Bu nedenle doktora danışılarak dikkatli bir şekilde tüketilmelidir.

Beyaz lahana gaz yapar mı sorusu, cevabı çok merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Beyaz lahana sebzesi içindeki bazı maddeler nedeniyle gaz yapabilmektedir. Gaz problemi yaşayanların lahana tüketmemesi gerekir.

Birçok insanın aklına “beyaz lahana şekeri yükseltir mi” gibi sorular da gelebilmektedir. İçerisinde şeker bulunduğu için diyabet hastalarının şekerini yükseltebilir. Diyabet hastaları diğer gıdalarda olduğu gibi, beyaz lahanayı da tüketmeden önce doktora danışmalıdır.

beyaz lahana

Beyaz Lahana Faydaları Nelerdir?

  • Beyaz lahana faydaları arasında ilk sıralarda, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi sayılabilir. Vücudun direncini artıran beyaz lahana, hastalıklardan korunmak isteyenlere destek olacak ideal bir besin kaynağıdır.
  • Antioksidan özellikleri ile göz dolduran beyaz lahana, toksik maddelerin vücuttan uzaklaşmasına da yardımcı olacaktır.
  • Beyaz lahana neye iyi gelir şeklindeki sorulara cevap vermek gerekirse, bu sebzenin cilt sağlığı açısından yararlı olduğu söylenebilir. Cildin kendini yenilmesine yardım eden beyaz lahana, canlı bir cilt görünümü oluşmasına katkı sağlar.
  • Beyaz lahana, lif içeriği sayesinde mide ve bağırsak gibi sindirim sistemi organlarının düzenli çalışmasına yardım eder.
  • C vitamini kaynağı olan beyaz lahana, kış aylarında artan soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı vücudunuzu kuvvetlendirecektir.
  • Beyaz lahana, romatizma sorunlarının giderilmesinde de etkilidir.
  • İyi bir demir kaynağı olan beyaz lahana, demir eksikliği çekenler için de yararlı olabilmektedir.
  • Alerjik reaksiyonlar ya da olumsuz etkilerden korunmak için beyaz lahana tüketmeden önce doktorunuza başvurunuz.

beyaz lahana salatası

Beyaz Lahana Diyeti: Beyaz Lahana Zayıflatır Mı?

Lif içeren ve bu sayede tokluk hissi veren beyaz lahana ile kilo verme süreci hızlanabilir. İnternetteki çeşitli kaynaklarda beyaz lahana diyeti ya da beyaz lahana kürü önerilerine rastlayabilirsiniz.

Beyaz lahananın genellikle en üst yapraklarının kaynatılması ile elde edilen beyaz lahana suyu, bu kürü uygulamak isteyenler tarafından içilmektedir. Beyaz lahana kürü ya da beyaz lahana diyeti gibi uygulamaları, uzman doktorlara danışmadan gerçekleştirmeyiniz.

beyaz lahana salatası tarifleri

Hafif ve Lezzetli Beyaz Lahana Tarifleri

1) Şifa Deposu Beyaz Lahana Salatası

Beslenme alışkanlıklarını enfes salata tarifleri ile zenginleştirmek istiyorsanız şifa kaynağı olan beyaz lahana bitkisinin salatasını tercih edebilirsiniz. Çeşitli sebzelerle harmanlanmış beyaz lahana salatası, yemek menünüzü başarıyla tamamlayacaktır. Beyaz Lahana Salatası

Tarif: Beyaz Lahana Salatası

2) Salata Severlerin Gözde Tarifi

Salata tüketmeyi seviyorsanız beyaz lahananın özgün tadını çok seveceksiniz. Mayonezle farklı bir lezzet kazanan beyaz lahana salatası, mutfaklarınızın gözdesi haline gelecektir. Beyaz Lahana Salatası

Tarif: Beyaz Lahana Salatası

3) Sofralarınızın Vazgeçilmezi Olacak Lezzet

Pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz beyaz lahana salatası, lezzetiyle sofralarınıza ahenk katacaktır. Görünümüyle de iştah açan bu tarifi özel davetlerinizde de misafirlerinize rahatlıkla servis edebilirsiniz. Beyaz Lahana Salatası

Tarif: Beyaz Lahana Salatası

4) Sunumlara Fark Katacak Beyaz Lahana Salatası

Beyaz lahana salatası damak zevkine olduğu kadar gözlere de hitap eden hoş bir salata çeşididir. Lezzeti mayonez ile katlanan bu enfes tarifi konuklarınız için hazırlayacağınız ikramlarda baş köşeye koyabilirsiniz. Beyaz Lahana Salatası

Tarif: Beyaz Lahana Salatası

5) Havuç ve Beyaz Lahananın Lezzetli Karşımı

Salataların iki önemli malzemesi olan havuç ve beyaz lahanayı bir araya getiren bu tarif, lezzetiyle sizleri kendisine hayran bırakacaktır. Besin değeri ile de dikkat çeken beyaz lahana havuç salatasını keyifle tüketebilirsiniz. Beyaz Lahana Havuç Salatası

Tarif: Beyaz Lahana Havuç Salatası

6) Akşam Yemeklerinize Salata ile Zenginlik Katın

Yemeklerinizde hep aynı salata tariflerini yapmaktan sıkıldıysanız beyaz lahanayı mutlaka denemelisiniz. Havuç ve dereotu ile bambaşka bir lezzete dönüşen lahana salatası ile sevdikleriniz için hazırladığınız sofraları güzelleştirebilirsiniz. Havuçlu ve Dereotlu Beyaz Lahana Salatası

Tarif: Havuçlu ve Dereotlu Beyaz Lahana Salatası

7) Özgün Bir Meze Tarifi

Mezelerde çeşitlilik arayanların gözdesi olacak bu tarif, görüntüsü ile de fark yaratacaktır. Kırmızı ve beyaz lahana tatlarının uyumu ile öne çıkan meze, pratik bir şekilde hazırlanması ile de beğeninizi kazanacaktır. Kırmızı ve Beyaz Lahana Mezesi

Tarif: Kırmızı ve Beyaz Lahana Mezesi

8) Salatasız Yapamayanlar İçin İdeal

Beyaz lahanası, havucu ve diğer malzemeleriyle tam bir lezzet şöleni oluşturacak bu nefis salatayı yemeklerinizin yanında afiyetle tüketebilirsiniz. Bu lezzetli salata tarifi, gün içindeki çay saatlerinize de rahatlıkla eşlik edebilecektir. KFC Beyaz Lahana Salatası

Tarif: KFC Beyaz Lahana Salatası

9) Etkileyici Tatlar Bir Arada

Salatalarda farklı lezzetler denemeyi seviyorsanız; turşu, mısır ve beyaz lahananın bir araya gelmesiyle ortaya çıkan tarifi sürekli hazırlamak isteyebilirsiniz. Turşulu mısırlı beyaz lahana salatası, gün içindeki ikramlardan geniş akşam yemeği sofralarına kadar her yerde kullanılabilir. Turşulu Mısırlı Beyaz Lahana Salatası

Tarif: Turşulu Mısırlı Beyaz Lahana Salatası

10) Salata Tercihinizi Beyaz Lahanadan Yana Kullanın

Yemeklerin tamamlayıcısı haline gelecek lahana salatasını kolay bir biçimde hazırlayabilirsiniz. Hamur işi ya da kısır gibi ikramlara eşlik edebilecek bu tarifle konuklarınızı da etkileyebilirsiniz. Beyaz Lahana Salatası

Tarif: Beyaz Lahana Salatası

11) Faydalı ve Lezzetli Beyaz Lahana Çorbası

Sofralarınızın baş tacı olacak lezzet dolu bir çorba arıyorsanız, beyaz lahana çorbası gereksiniminizi karşılayacaktır. Faydalarıyla da beğeni kazanan tarifi akşam yemeklerinde sıklıkla tercih edebilirsiniz. İçinizi ısıtacak beyaz lahana çorbasını özellikle soğuk kış günlerinde keyifle tüketebilirsiniz. Beyaz Lahana Çorbası

Tarif: Beyaz Lahana Çorbası

12) Sofraların Sevilen Turşu Türü

Turşular yemek kültürümüz için oldukça önemlidir. Yemekler ile birlikte tüketebileceğiniz pratik ve lezzetli bir turşu çeşidi arıyorsanız ilk sıraya beyaz lahanayı koyabilirsiniz. Beyaz Lahana Turşusu

Tarif: Beyaz Lahana Turşusu

Beyaz lahana ile hazırlanan yemek tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Lahana Çorbası Diyeti Nasıl Yapılır? yazımızı inceleyebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Düşük Kalorili Kinoa Salatası Tarifi

Düşük Kalorili Kinoa Salatası

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Ispanak Salatası Düşük Kalorili Tarifi

Ispanak Salatası Düşük Kalorili

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Kinoalı Düşük Kalorili Dolma Tarifi

Kinoalı Düşük Kalorili Dolma

1-2 kişilik, 15dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Düşük Kalorili Vitaminli Pankek Tarifi

Düşük Kalorili Vitaminli Pankek

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Beyaz Lahana Salatası Tarifi

Beyaz Lahana Salatası

4-6 kişilik, 1 saat 30dk Hazırlık, Pişirme yok
Beyaz Lahana Salatası Tarifi

Beyaz Lahana Salatası

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri