Biber Çeşitleri ve Faydaları Nelerdir?

Biber Çeşitleri ve Faydaları Nelerdir? Tarifi

Acı Tatlı Yönleriyle Biber

Damaklarınızı bazen tatlandıracak bazen de hoş bir acılık bırakacak biber çeşitleri, her koşulda yemeklerin vazgeçilmezi haline gelir. Yemeğe katacağı lezzet, renk ve koku sayesinde mutfakların baş köşesine yerleşecek biberlerin turşusu da ayrıca güzel olmaktadır.

Yemeklere ya da salatalara kattığı lezzet ile öne çıkan biberler, sevilen tariflerin olmazsa olmazı haline gelmiştir. Farklı özellikteki birçok biber çeşidi, yemek kültürümüzün güzide örneklerinde kendisine yer bulmaktadır.

Acı severler de yemeklerini güzelleştirmek için özellikle yakan biberleri kullanmaya özen gösterirler. Acısıyla tatlısıyla her çeşit damak zevkine hitap edebilen biberler, sağlık açısından da oldukça yararlıdır. Biber C vitamini deposu olmasının yanı sıra birçok mineral de barındırır.

biber

Biber Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Biber, patlıcangiller familyasına ait bir sebze olup taze haldeyken çoğu çeşidi yeşil renklidir. Tatlı veya acı özelliğe sahip olan biber çeşitleri yemeklere lezzet katan önemli malzemeler arasında yer almaktadır. Bunun yanında bazı çeşitleri garnitür olarak ya da salça yapımında da kullanılır. Biber vitamin değeri açısından zengin bir sebzedir. Yemeklerde bol bol kullanabileceğiniz farklı türlerde biberler, arada ağzınızı yakabilse de sağlığınız açısından oldukça yararlı olacaktır.

  • Sofralarda bolca tüketilen biber çeşitlerinden birisi de sivri biberdir. Kurutulursa ya da fazla olgunlaşırsa kızarmaya başlar. Acı ya da tatlı olabilen sivri biberlerin turşusu da yapılabilmektedir.
Buzlukta Kızartmalık Sivri Biber
  • Çarliston biber ise etli yapısı ile sivri bibere oranla biraz daha kalındır. Genel olarak tatlı olan çarliston biberler, kızartılarak ya da salataya eklenerek tüketilebilir.
Kırmızı Kapya ve Çarliston Biber Kebabı
  • Adıyla her şeyi anlatan dolmalık biber de tatlı ya da acı çeşitleriyle geleneksel yemeklerimizi zenginleştirir.
Biber Dolması
  • Domates biberi salça yapımı için ideal bir çeşittir ve süs biberi de turşusu ile yemeklere eşlik edebilir.
Porsiyonluk kırmızı Biberli Haydari

Biber Besin Değeri Nedir? Biber Kaç Kalori?

Yeşil biber, sahip olduğu yüksek C vitamini ile özellikle kış aylarında bolca tüketilmelidir. 100 mg porsiyonunda yaklaşık olarak 242 mg C vitamini, 18 mg Kalsiyum, 340 mg Potasyum ve 25 mg Magnezyum bulunur. Kırmızı biberde de A vitamini oranı oldukça yüksektir.

Lezzetiyle göz dolduran biber turşusu kalori bakımından da oldukça ideal bir besindir. 100 gramında ortalama 24 kcal bulunan biber turşusu, döner gibi yemeklerin yanında sıklıkla servis edilmektedir.

Biberlerin vazgeçilmez lezzeti birçok farklı pişirme tekniği ile yemeklere yansıtılabilmektedir. Bu yemekler arasında özel bir yeri olan biber dolması kaç kalori diye soracak olursak, cevap dolmanın içerisindeki malzemeye göre değişecektir. Pirinçle doldurulmuş zeytinyağlı biber dolmasının 100 mg porsiyonu hemen hemen 176 kcal gelir. Aynı porsiyonda biber kızartması kalori miktarı ise yaklaşık olarak 87 kcal gelmektedir.

Biber Faydaları Nelerdir?

  • Biber çeşitleri, içerdikleri antioksidan maddeler sayesinde vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Yapısında yoğun miktarda lif bulunduran biberler, kabızlık gibi sorunların azalmasında da oldukça etkilidir.
  • Biber zayıflatır mı sorusunun net bir cevabı olmasa da, bazı biber çeşitlerini vücut metabolizmasını arttırarak yağ yakımını hızlandırabileceği düşünülmektedir.
  • Birçok yararlı minerali bünyesinde bulunduran biber çeşitleri, sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olur.
  • Biberlerin sahip oldukları yoğun C vitamini, özellikle soğuk mevsimlerde ortaya çıkan enfeksiyonlara karşı direnç sağlar.
  • Hafızayı iyileştirme gibi etkileri olan yeşil biber stresi azaltmaya da yardım eder.
  • Biber kremi ya da biber yağı gibi ürünler, çeşitli durumlarda cilde sürülerek kullanılabilmektedir. Tüm ilaçlarda olduğu gibi biber kremlerini ve yağlarını da doktorunuzun onayını almadan kullanmayınız.
  • Birçok faydası bulunan biberler, bazı bünyelerde biber alerjisi gibi etkilere de neden olabilmektedir. Böyle bir durumda zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmeli ve doktor muayenesinden geçmelisiniz.

Biber Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Biber Ne Zaman Ekilir?

Biber ılık ve sıcak mevsimleri seven, soğuklardan etkilenebilen bir sebze türüdür. Biber yetiştiriciliğini öğrenmek için öncelikle biber tohumu nasıl elde edilir sorusunun cevabını açıklamak gerekir. Tohumluk olarak işaretlenen biberin, iyice olgunlaşıp kuruması, buruşması ve kızarması beklenir. Yeterli zaman geçtikten sonra tohumlar kolayca ayrılabilir. Biber tohumu çimlendirme işlemi ise sıcak yastıklara ekilerek gerçekleştirilebilir. 3 ya da 4 yapraklı fideler oluşunca da tüplere şaşırtma işlemi gerçekleştirilir.

Tarlaya yapılabilecek esas dikim esnasında can suyu verilir ve ardından biber bakımı süreci devam eder. Biber fidanı, bakımı ve sulaması özen gerektiren bir iştir. Biber nasıl sulanır sorusunun cevabı olarak, düzenli sulama sistemlerinin tercih edilmesi önerilebilir. Sulama şekli olarak damlama ile sulama yöntemi uygun olacaktır. Mart civarında yastığa tohum ekme işlemi yapılabilen biber, mayısın ortalarına doğru tarlalara dikilebilir. Haziranın sonunda ya da temmuzda başlanabilen hasat, genel olarak ekim ayında noktalanır.

Biber Nasıl Kurutulur?

Biberler yemeklerden salatalara, salçalardan turşulara kadar birçok şekilde tüketilebilen oldukça verimli sebzelerdir. Bu yöntemlere eklenebilecek biber kurusu da kışa hazırlık amacıyla sık sık tercih edilir. Hem kızartmalık hem de dolmalık biberler rahatça kurutulabilir.

Dolmalık biberlerde, kurutma işlemi için önce içi boşaltılıp yıkanır. Çekirdeklerinden arınmış dolmalık biberler, ipliğe dizilerek kurutur. Kızartmalık biberleri kurutmak için ise dikey olarak kesmek gerekir. Yıkanmış ve temizlenmiş kızartmalık biberlerin dikine kesilmesi onların daha çabuk kurumasına yardımcı olacaktır.

Biber nasıl saklanır sorusunun cevabı olarak derin dondurucu tercih edilebileceği gibi kurutma yöntemiyle de kış için rahatlıkla biber saklanabilir.

Biber Fiyatları Nasıldır?

Vücut direncini her açıdan desteleyecek biber çeşitleri, tadıyla da yemeklerinizin kalitesini arttıracaktır. Biber fiyatları çeşitlerine göre farklılıklar gösterir. Marketlerdeki ortalama fiyatlara bakacak olursak çarliston ve dolmalık biberin 5,5 lira civarındaki fiyatlarla satıldığı görülmektedir.

Biber nasıl yetiştirilir öğrenmiş olan amatör çiftçiler de, biberi satın almak yerine bahçesinde kendi yetiştirebilir. Biber tohumu çeşitlerinin vaktinde ekilmesi ile doğal biberlerle taze bir şekilde yemek yapabilmek mümkün olur.

Biber Neden Acıdır?

Biberin acı olmasını sağlayan, içinde bulunan Kapsaisin isimli maddedir. Bu maddenin oranına göre biberin acılığı değişir. Kurutulmuş kırmızı biberlerin dövülmesi sonucu oluşan pul biberler de ülkemizde yoğun olarak kullanılan baharat çeşitleri arasında yer alır.

Pul biberin acı olanları kebaplarda ve çorbalarda sıklıkla tercih edilir. Acı biber yemek kişinin yemek alışkanlıkları ile alakalıdır. Bazı insanlara acı gelen bir biber diğerlerine hiç acı gelmeyebilir.

İştah Açıcı Birbirinden Leziz Biber Tarifleri

1) Biberler Lezzetle Dolsun

Vazgeçilemeyen yemekler arasında yer alan biber dolmasının kıymalı olanı, et ve biberin lezzetini bir araya getirerek enfes bir ziyafet ortaya çıkarır. Görselliği ile de dikkat çeken biber dolması, sofranızı her açıdan güzelleştirecektir. Kıymalı Biber Dolması

Tarif: Kıymalı Biber Dolması

2) Biber Turşusu Her Sofraya Yakışır

Turşu yapmak geleneklerimizde yer alan önemli bir kültürdür. Biber gibi faydalı bir yiyeceğin turşusunu da annelerimiz her yıl yapmaya özen gösteriler. Yağlı biber turşusu kurarak, her an kolayca sofralara taşıyacağınız bir lezzet deposu ortaya çıkarabilirsiniz. Yağlı Biber Turşusu

Tarif: Yağlı Biber Turşusu

3) Peynirle Harmanlanan Kırmızı Biber Lezzeti

Beyaz peynir, dere otu ve çörek otunun kırmızı biber ile bir araya gelmesiyle; farklı bir lezzet deneyimi yaşayabilmeniz mümkün olacak. Peynirli Kırmızı Biber Mezesi

Tarif: Peynirli Kırmızı Biber Mezesi

Biber tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Etli Pide Ve Çeşitlerim Tarifi

Etli Pide Ve Çeşitlerim

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kahvaltılık Çeşit Çeşit Poğaça Tarifi

Kahvaltılık Çeşit Çeşit Poğaça

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Çeşit Çeşit Poğaça Tarifi

Çeşit Çeşit Poğaça

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Çeşit Çeşit Magnolia Tarifi

Çeşit Çeşit Magnolia

8-10 kişilik, 25dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Çeşit Çeşit Kurabiyelerim Tarifi

Çeşit Çeşit Kurabiyelerim

6-8 kişilik, 35dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Tek Hamurla Çeşit Çeşit Poğaça Tarifi

Tek Hamurla Çeşit Çeşit Poğaça

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri