Biberiye Nedir?

Biberiye Nedir? Tarifi

Biberiye Bitkisi Hakkında Her Şey

Yemek yapmayı sevenlerin lezzet sırlarından olan, mutfakla ilgisi olmayanların ise yabancı oldukları biberiye, dört mevsim yeşil görünümü ve iğne yapraklı formu ile gözde canlanır. Anne yemeklerinin tanımlanamayan cisimlerinden olarak çocukluk çağında hayatımıza giren biberiye bitkisi, hem alternatif tıbbın şifa kaynağı hem de yemeklerin lezzet sırrı olarak mutfaklarda kendine yer bulmaktadır. Biberiye otu çay veya baharat olarak tüketilebilirken ottan imal edilen haplar, turşular, sabun, jel ve yağlar da evlerde farklı amaçlarla tüketilir.

Yemeklere tat katsın diye eklenen, çaylara aroma veren, yağı ile zayıflama kürlerinin başrolünde yer alan bitki, alternatif tıp ilaçlarında da sıklıkla göze çarpar. Anadolu’nun her köşesinde kolaylıkla bulunabilmesi, hem yaş hem de kuru olarak tüketilebilmesi ile tüketicilerin sevgilisi olan biberiye kokusu ve iğneli görüntüsü ile diğer bitkiler arasından kolaylıkla ayırt edilir.

Biberiye Nedir? Nasıl Bir Bitkidir?

Ballıbabagiller ailesinin üyesi olan biberiye çiçeği az bilinse de mor renklidir. Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilen bitki, özellikle kadınların zayıflama tutkusu ile son yıllarda popülerleşmiştir.

Yemeklere tat vermek için kullanıldığı kadar doğal tedavi arayışında da tercih edilen biberiye özellikleri ve kolay kullanımı ile şifa dağıtmaktadır. Günümüzde biberiyeden şurup ve hatta kolonya bile yapılmakta, evlerimizin şifa kaynağı kozmetik tarafından keşfedilerek sınıf atlamaktadır.

Biberiye Nasıl Ekilir? Nasıl Çoğaltılır?

Biberiye yetiştiriciliği için geniş bir bahçeye gerek yoktur. Evde, balkonda saksıda bile biberiye tohumu ekilerek yetiştirme işlemi gerçekleştirilebilir. Dört mevsim yeşil görünümü ile balkonlara hoş görüntü veren bitki çabuk tohum vermesi ile ünlüdür ve kısa sürede çoğalarak yayılır. Fide veya tohum olarak alınabilen biberiye ağacı saksı içinde kısa sürede yetişecektir. Kullanılan saksı 50 ile 70 cm arasında olmalıdır.

Sık sık budanarak yetiştirilen biberiye çeşitleri arasında çimlenme süresi değişebilir. Ekilen biberiyelerin ömrü ortalama 1 yıldır. Çimlendirildikten sonra taşsız toprağa ekilen biberiyeler, iki üç günde bir azar azar sulanır. Yaklaşık iki hafta içinde tohumlar görülür filizler vermeye bağlar, fide olarak dikilecek biberiyelerin ekimi öncesi arazi sürülerek hazırlanır. Yaklaşık 40 cm arayla dikilen fideler, vitamin ile beslenerek yetişmesi hızlandırılmalıdır.

Biberiye Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Biberiyenin ve biberiye çayının faydaları ve zararları kullanıcılar tarafından dikkatle incelenmeli ve kronik rahatsızlığı olanlar doktorlarına danışarak bitkinin kullanımını gerçekleştirmelidir. Faydaları bir hayli fazla olan bitkinin yüksek dozda kullanımı ile biberiyenin zararları ortaya çıkabilir.

  • Biberiye ve migren ilişkisi yıllardır araştırmalara konu olmuştur.Tencerede kaynayan biberiyeli suyun solunmasının ağrıyı hafiflettiği kullanıcı deneyimlerinde kaydedilmiştir. Biberiye migren ağrısı çeken hastanın şakaklarına yağ olarak da sürülebilir.
  • Biberiye tansiyon üzerinde yükseltici etki sağlar. Yüksek tansiyon hastalarının kullanımı önerilmezken, düşük tansiyonlu kişiler doktor kontrolünde zaman zaman bitkinin şifasına başvurabilir.
  • Antioksidan etkili olan biberiye karaciğerden toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
  • Biberiye sabunu antibakteriyeldir, cildi temizler ve sivilceden arındırır. Ciddi akne problemi olanların dermatolog onayı ile biberiye kullanması tavsiye olunur.
  • Mantar yayılmasını önler, tedavisinde kullanılır.
  • Biberiye macunu yapılarak da tüketilebilir. Macunun kan şekerini düzenleme, kalp damar hastalıklarını iyileştirme etkisi olduğu bilinir. Hastaların kullanım öncesi hekim onayı alması gereklidir.
  • Günümüzde zayıflama amaçlı biberiye hapı üretilmektedir. Tüketiciler biberiye kapsül ve yağlarını içerek zayıflama kürleri uygulamaktadır. Besin desteği olarak alınabilen bitki özlerinin kullanımı öncesi kan değerlerinin ölçülmesi tavsiye edilir.
  • Dolaşımı hızlandırıcı etkisi nedeniyle biberiye yağı cilde sürülerek spor yapanlar görülmektedir. Ancak damar açıcı özelliği nedeniyle yağın sık kullanılmaması tavsiye edilir.
  • Biberiye elma sirkesi içinde bekletilerek biberiye sirkesi hazırlanabilir. Biberiye sirkesinin faydaları arasında zayıflatma etkisi ilk sırada sayılır. Aç karnına bir tatlı kaşığı sirkeden içilerek düzenli kür yapılabilir. Tadının daha güzel olması için sirkenin içine bal da eklenebilir.
  • Biberiye şampuanı yapılarak kişisel bakımda güzellik sırları arasına eklenir. Şampuana hoş koku veren bitki, kepek sorununun en bilinin düşmanıdır.
  • Biberiye, B2, B1, B6, B3, B12, C vitamini, D vitamini, E vitamini, K ve E vitaminleri ile besin değeri oldukça yüksek bir bitkidir. Bitki besleyici özellikleri ile beslenme programlarında kendine yer edinerek diyet listelerinin gözdesi olur.
  • Biberiyenin faydaları saymakla bitmezken son maddeyi ise sindirim ve bağışıklık sistemleri üstündeki sağaltıcı etkisi oluşturur. Bağışıklığı güçlendiren bitki, sindirimi kolaylaştırarak hazım problemine çözüm sunar.

Biberiye Çayı Nasıl Hazırlanır? Zayıflatır Mı?

Biberiye çayı taze ve kuru biberiyeden yapılabilir. 1 büyük fincan çay için iki çay kaşığı kuru veya 1 çay kaşığı taze biberiye kullanılabilir. Bahsedilen ölçü ortalamadır, isteye göre daha yoğun veya hafif çaylar yapılabilir. Kaynayan suya atılan biberiyeler 10 dakika kadar demlenir ve süzülerek içime hazır olur. Biberiye baharatı tadı nedeniyle bazı kişiler içmekte zorlanabilir, bal ve limon katılarak biberiye suyu tatlandırılır.

Biberiye çayının zayıflatma etkisinden bahsetmek biraz hafif kalacaktır. Çay metabolizmayı hızlandırarak kilo verilmesine yardımcı olur ancak başka birçok faydası daha vardır. Soğutularak da içilebilen çay, gargara olarak kullanıldığında ağız içi yaraların iyileşmesini hızlandırır ve diş eti hastalıklarının daha kolay yok olmasına yardımcı olur. Antioksidan özelliği ile toksin atımına yardımcıdır. Düzenli biberiye kürü yaptığınızda cildinizin güzelleştiğini, daha iyi hissettiğinizi, metabolizmanızın hızlandığını hissedebilirsiniz.

Biberiye Yağı Nasıl Kullanılır?

Biberiye yağı, masaj işlemlerinde sıklıkla kullanılır. Rahatlatıcı ve ağrı giderici etkisi bilinen esans, su içine damlatılarak solunum vasıtasıyla da kullanılabilir. Solunan biberiye yağının rahatlatıcı, balgam söktürücü ve ağrı kesici etkisi vardır. Cilde direkt sürülerek masaj yapılan yağ kısa sürede emilir, cilt yüzeyinde hafif yanma hissi de yapabilir. Cilt metabolizmasını hızlandıran yağ yerine masaj için özel geliştirilen biberiye jeli ve biberiye maskesi de tercih edilebilir.

Selülit ile savaşan ve kilo vermeyi hızlandırdığına inanılan biberiye bitkisi günde iki kez, 10’ar dakikalık masaj ile cilde iyice yedirilir. Romatizmalı bölgelerdeki sızıyı gideren yağ, kas ağrılarının hafiflemesine de yardımcı olur. Tüm vücuda uygulanabilen yağ, saçlara maske olarak sürülerek de kişisel bakıma destek olur. Yağ saçta yarım saat kadar bekledikten sonra saç yıkanır.

Biberiye Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Biberiye tadı özellikle et ve tavuk yemeklerine çok yakıştırılır. Tarhana çorbasına da katılabilen biberiye; makarna soslarında, patates kızartmalarında ve Akdeniz yemeklerinde bol bol kullanılır. Kahvaltılarda ve yemek öncesinde ise biberiye kurusu eklenen zeytin ve zeytinyağları iştah açmak için sunulur.

Biberiye ile Taçlandırabileceğiniz Çeşnili Tarifler

1) Adeta Bir Şölen Yemeği

Taze biberiyeli et sote sizleri ziyafet sofrasına davet etmektedir. Ete tüm aromasını bırakan biberiye yalnız tadı ile değil, kokusu ile de mest eder. Taze Biberiyeli Et Sote

Tarif: Taze Biberiyeli Et Sote

2) Tavuk ile Biberiye, Muhteşem İkili

Tavuğa en çok yakışan baharatlardan biri olan biberiye tarifte taze olarak kullanılabilir. Evinizde biberiye ekstraktı veya biberiye tozu varsa onları da tercih edebilirsiniz. Fırında Biberiyeli Tavuk Kanat

Tarif: Fırında Biberiyeli Tavuk Kanat

3) Misafir Menüsünün Vazgeçilmezi

Lezzeti ve göz okşayan görüntüsü ile dikkat çeken tarif, misafir sofralarınızın vazgeçilmezi olmaya aday. Biberiyeli Dana Rosto

Tarif: Biberiyeli Dana Rosto

4) Kat Kat Lezzet

Patates ve biberiye fiyatları ile ekonomik menüler hazırlamanıza yardımcı olurken tatları ile sürpriz hazırlar. Kat kat lezzet sunan tarif, çocukların da sevgilisidir. Kat Kat Biberiyeli Patates

Tarif: Kat Kat Biberiyeli Patates

5) Kahvaltının Baş Tacı

Kahvaltılıkları tatlandıran biberiye, leziz sosu ile sofralarda damat çatlatıyor. Zeytinyağı ile aromalandırılan sos, kışlık olarak saklanmaya da değer. Kahvaltılık Soslu Biberiye

Tarif: Kahvaltılık Soslu Biberiye

6) İngiliz Omletinde Biberiye Başrolde

Sofralara kraliyet asaleti getirecek olan omlet, tadıyla mest eder. Biberiye aroması ile günün ilk öğününde antioksidan etki sunan tarif, haftalık kahvaltı menülerinde yer almalıdır. Yeşil Zeytinli Biberiyeli İngiliz Omleti

Tarif: Yeşil Zeytinli Biberiyeli İngiliz Omleti

7) İştah Açan Bir Başlangıç

Biberiyeli zeytinyağı yemek öncelerinde iştah açıcı olarak sofralarda yer alabilir. Yapın içine tercihe göre nar ekşisi, balsamik sos ve acı biber de eklenebilir. Zeytinyağına çok yakışan biberiye hem bozulmadan korunur hem de yağı aromalandırır. Daha önceden şişesi açılmış olan biberiye turşusu varsa, zeytinyağı ile bu ürünlerin de hava alması engellenerek ömrü uzatılabilir, soslar çeşitlendirilebilir. Biberiyeli Zeytinyağı

Tarif: Biberiyeli Zeytinyağı

8) Makarnaların Tadına Doyum Olmaz

İster kahvaltılık olacak, ister pizza ve makarnalara tat katacak olan sos, her mutfağın vazgeçilmezi olmaya aday. Fesleğenli Biberiyeli Domates Sosu

Tarif: Fesleğenli Biberiyeli Domates Sosu

Biberiye tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Biberiye Turşusu Tarifi

Biberiye Turşusu

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Közlenmiş Biberiye Turşusu Tarifi

Közlenmiş Biberiye Turşusu

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Biberiye Turşusu Tarifi

Biberiye Turşusu

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Antrikot Biberiye İle Tatlandırılmış Tarifi

Antrikot Biberiye İle Tatlandırılmış

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri