Bitter Çikolatanın Faydaları Nelerdir?

Bitter Çikolatanın Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kısa Yoldan Yoğun Mutluluk Bitter Çikolata

Enfes tadı ve yarattığı mutluluk hormonu artışı ile birçok kişinin vazgeçilmez besin seçeneklerinden biri çikolatadır. Kendine özgü lezzetiyle bitter çikolata özel bir konumda yer alır. Yüksek oranda kakao içermesi sayesinde yenildiği zaman yoğun şekilde çikolata tadı hissedilmesini de sağlar.

Çikolata verdiği mutluluk hissi nedeniyle en fazla bağımlılık yaratan yiyeceklerden biridir. Bitter çikolatayı doğru yöntemlerle eriterek tatlı tariflerinize eklediğinizde apayrı bir sonuç alabilirsiniz.

Diyet yapanlar ise yüksek kalorisi nedeniyle çikolatayı öğünlerinden çıkarmaya çalışırlar. Ancak bitter çikolata faydalı yönleri ile fark yaratır. Hatta çikolata tutkunlarının keyif alabileceği bitter çikolata diyeti de vardır.

Bitter Çikolata Nedir? İçindekiler Nelerdir?

Yarı tatlı ya da hafif acı çikolata olarak tanımlanabilen bitter çikolata, kahve eşliğinde tadılmak için ideal bir çikolata türüdür.

Türk kahvesi ile iyi bir ikili oluşturur. “Bitter çikolata ne demek?” sorusuna tam anlamıyla cevap bulmak için mutlaka bu ürünü tatmak gerekir.

Bitter çikolata rengi diğer türlere kıyasla biraz daha koyu özellik gösterir. Bitter çikolata içeriği incelendiği zaman yüksek oranda kakao yağına rastlanır. Ona yoğun çikolata tadını veren maddesi kakao yağıdır.

Tatlandırıcı olarak ise şeker ve çikolata likörü de eklenmiştir. Alışkın olmayanlar için tadı klasik çikolata türlerine göre acı ve sert gelebilir. Bazı çikolata meraklıları için ise sıra dışı ve vazgeçilmez bir anlam taşır.

Bitter Çikolata Kalori ve Besin Değerleri Nedir?

Bitter çikolatanın besin değerine bakıldığında yüksek oranda lif barındırdığı dikkat çeker. İçeriğindeki diğer besin değerleri arasında karbonhidratın önde geldiği görülür. Yağ oranı da karbonhidrat oranına yakındır. Bitter çikolata protein oranı ise diğer maddelere göre daha azdır. Buna rağmen içeriğinde protein bulunması olumlu ve yararlı bir özelliktir. %72 oranında kakao yağı bulunan bitter çikolata şeker oranı 100 gramda 24 gram olarak açıklanabilir.

100 gram miktarındaki bitter çikolata içinde yaklaşık olarak 479 kalori olduğu bilgisi verilebilir. Klasik çikolatada ise bu oran daha yüksektir. Şeker ve süt oranı arttıkça kalori oranı da arttığı için böyle bir durum söz konusu olur. Yine de belirli bir miktarı aşmadan bitter çikolata tüketmek sağlık için daha faydalıdır.

Bitter Çikolata Faydaları Nelerdir?

  • Tüm çikolata çeşitlerinde olduğu gibi bitter çikolata tüketimi sonucunda mutluluk hissi artar. Stres gibi olumsuz hislerin azaldığı görülür.
  • Düzenli olarak bitter çikolata yemek vücudun enerjisine olumlu yönde katkı sağlar. Daha güçlü hissedilmesine destek olur.
  • “Bitter çikolata öksürüğe iyi gelir mi?” sorusunun cevabı da olumludur. İçeriğinde yer alan bir madde öksürüğün kesilmesine yardımcı olur.
  • Bitter çikolata sperm sayısının 2 katına çıkmasını destekler. Böylelikle daha iyi bir cinsel hayat yaşanması konusunda yarar sağlar.
  • “Bitter çikolata diş çürümesini önler mi?” diye düşünenler bu türdeki çikolataları tükettiklerinde olumlu sonuçlar görebilir. Şeker oranı yüksek olmadığı için dişlere zarar vermez.
  • Bitter çikolata yararları arasında zeka gelişimine yaptığı olumlu katkılar da dikkat çekicidir.
  • “Bitter çikolata neye iyi gelir?” sorusunun sağlık açısından birçok yanıtı vardır. Kolesterol düzeyini azaltması yönüyle kalp sağlığını koruyucu özellik gösterir.

Bitter Çikolata Zayıflatır Mı?

Çikolata birçok kişi tarafından sevilerek tüketilen ve bağımlılık yaratan bir gıda türüdür. Ancak fazla kalori içerdiği ve kilo aldırdığı düşünülür. Bu düşünce nedeniyle “bitter çikolata kilo yapar mı?” sorusu akıllara gelebilir. Bitter çikolata bu açıdan fark yaratır ve doğru miktarda tüketildiği zaman kilo verilmesine katkıda bulunur.

Bitter çikolata yapısı gereği kakao tadının ağırlıkta olduğu bir gıdadır.

“Bitter çikolatada süt var mı?” konusunda ise içeriğinde asla süt bulunmadığı söylenebilir.

“Bitter çikolata yağ yakar mı?” sorusunun cevabı da olumlu yöndedir. Kakao tokluk hissi yarattığı için bölgesel zayıflama elde etmek isteyenler bu besini diyet programlarına eklemelidir. Bitter çikolata ile zayıflayanlar hem tatlı ihtiyacını gidermiş hem de amaçlarına ulaşmış olurlar.

Bitter Çikolatanın Zararları Nelerdir?

Mutluluk ve haz deposu özelliği ile ünlü olan bitter çikolatayı dozunda tüketmek son derece faydalıdır. Dozun üstüne çıkmak ise zararlı sonuçlar doğurabilir. Her ne kadar diyet listesine alınabilen bir gıda olsa da fazla miktarda yendiği zaman kilo alınmasına neden olabilir. Gereğinden fazla kilo almak da kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

Hassas bünyelerde çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle çocukların fazla yemesi zararlı olabilir. Cildine özen gösteren kişileri kaygılandıran “bitter çikolata sivilce yapar mı?” sorusu da maalesef olumlu şekilde yanıtlanabilir. Az miktarda bitter çikolata tüketimi sonucunda cilt görünümü düzelse de fazla miktarda yenilmesi sonucunda ciltte sivilce oluşumu gözlenebilir.

Bitter Çikolata Nasıl Yapılır? Nasıl Eritilir?

Tropikal ve sıcak iklimlerde yetiştirilen kakao ağaçlarının meyveleri toplanarak tohumları kullanılır. Belirli bir süre kurutulan tohumlar kavrulunca çikolatanın esas maddesi oluşur. Elde edilen yağın şeker ve çikolata likörü ile birleşmesi ise keyifle yenilen bitter çikolatayı meydana getirir.

Özellikle tariflere eklemek aracıyla ev ortamında da rahatlıkla bitter çikolata yapılabilir. Bir miktar kakaonun şeker, yağ ve diğer malzemeler ile karıştırılması sonucunda erimiş haldeki bitter çikolata elde edilir. Katı halde bulunan bitter çikolatayı da eritmeyi tercih edebilirsiniz. Bitter çikolata eritme işlemi, benmari usulü ile kolaylıkla yapılır.

Ateş ile direk temas etmemesi gereken gıdalar üzerinde etkili olan bu yöntem kısa sürede sonuç verir. Tencerede kaynayan suyun üzerine çikolatayı bir kase içinde yerleştirerek eritme sağlanır. Suyun kaseye değmemesine özellikle dikkat etmek gerekir.

Özellikle şeker hastalığına sahip olanlar “bitter çikolata şekeri yükseltir mi?” diye düşünebilir. Bitter çikolatanın bu yönden klasik sütlü çikolataya göre daha az zararlı olduğu tespit edilmiştir. Kan şekerini dengelemek gibi bir yararlı yönü de bulunduğundan bu konuda kaygı duymaya gerek yoktur.

Bitter Çikolata Çeşitleri ve Fiyatları Nelerdir?

Çikolata üretiminde yaratıcılık imkanlarının fazla olması sonucunda bitter çikolata ürünleri çeşitlilik gösterir. İçi fındık ile kaplanmış bitter çikolata ürünü 10 TL civarında bir fiyat karşılığında satın alınabilir. Ağızda eriyen tadı ile fark yaratan krokanlı bitter çikolata türleri de 5 TL gibi ekonomik fiyatlar ile alınabilir.

Ürünlerin fiyatları satıldıkları yere ve mekana göre de farklılık gösterebilir. Birçok çikolata üreticisinin gofret şeklinde hazırlamış olduğu bitter çikolata kaplamalı ürünler mevcuttur. Bunlara da marketlerin reyonlarında rastlamanız mümkündür.

Bitter Çikolata Tarifleri İle Yoğun Çikolata Lezzetine Varacaksınız

Tek başına tatmaya alıştığınız bitter çikolatanın keyfini bir de bu tarifler eşliğinde yaşayın.

1) İrmik Helvasını Bir De Bitter Çikolata Eşliğinde Deneyin: Bitter Çikolatalı İrmik Helvası

Klasikleşmiş tatlılardan irmik helvasının alternatif bir türünü bu tarifte bulabilirsiniz. Yanında bir fincan kahve ile misafirlerinize de ikram edebilirsiniz. Keyifli muhabbetlerinize eşlik edecek tatlıyı tadarken hindistan cevizi ve portakal tadı da alacaksınız. Bitter Çikolatalı İrmik Helvası

Tarif: Bitter Çikolatalı İrmik Helvası

2) Tadına Doyum Olmayan Bitter Çikolatalı Kurabiye

Tadıldığı zaman sımsıcak hisler yaratan ve tadına doyum olmayan bir tarif için bitter çikolatalı kurabiye yapabilirsiniz. Tüm çikolata ihtiyacınızı en iyi biçimde karşıladığınızı hissedeceğiniz kurabiyeyi soğuk limonata ile servis etmek iyi bir seçenek olabilir. Bitter Çikolata ve Nutellalı Kurabiye

Tarif: Bitter Çikolata ve Nutellalı Kurabiye

3) Ağızlara Layık Sıra Dışı Bir Tarif: Bitter Çikolatalı Pofuduk Kek

Pastanelerde gördüğünüz enfes keklerin bir benzerini siz de evinizde deneyerek fark yaratabilirsiniz. İsmi ile uyumlu şekilde yerken ağzınızda yumuşak bir tat bırakan sevimli ve pofuduk keki pratik tarifin adımlarını izleyerek rahatlıkla yapabilirsiniz.

Tarif: Kağıt Bardakta Bitter Çikolatalı Pofuduk kek

Bitter çikolatalı tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çikolatalarım Tarifi

Çikolatalarım

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Bayram Çikolataları Tarifi

Bayram Çikolataları

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Renkli Çikolatalarım Tarifi

Renkli Çikolatalarım

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Süslü Çikolatalar Tarifi

Süslü Çikolatalar

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Çikolatadan Yenilebilir Saksı Tarifi

Çikolatadan Yenilebilir Saksı

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Browni (Çikolataya Doyuran Tarif) Tarifi

Browni (Çikolataya Doyuran Tarif)

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Nugatlı Fındıklı İkramlık Çikolatalar Tarifi

Nugatlı Fındıklı İkramlık Çikolatalar

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Yoğun Bitter Suffle Tarifi

Yoğun Bitter Suffle

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri