Böbrek Ağrısına Ne İyi Gelir? Neden Olur? Belirtileri, Evde Tedavisi

Böbrek Ağrısına Ne İyi Gelir? Neden Olur? Belirtileri, Evde Tedavisi Tarifi

Böbrek Ağrısı Hakkında Farkındalık Kazandıran Bilgiler

Siz uyurken, okuldayken, işteyken, tatildeyken hiç durmadan çalışan böbreklerinizin neler yapabildiğini biliyor musunuz?

Yaşamsal organlardan biri olan böbreklerin vücuttaki temel görevi kandaki atık maddeleri (üre, ürik asit, kreatinin gibi) süzerek, kanın temizlenmesini sağlamaktır. Bir yandan kanınızı süzerek yaşam döngünüze katkı sağlayan böbrekleriniz bir yandan da tuz, potasyum, magnezyum, su, glikoz ve protein gibi vücut için gerekli minerallerin de dengede tutulmasını sağlar.

Salgıladığı renin hormonu sayesinde tansiyonunuzu dengelediği gibi aldığınız D vitamininin kullanılmasına da aracılık ederek güçlü kemiklere sahip olmamızı sağlar.

Peki ya bu güzide organınızda işler yolunda gitmez ve böbrek ağrısı kapınızı ısrarlı bir şekilde çalarsa?

böbrek ağrısına ne iyi gelir

Böbrek Ağrısına Ne İyi Gelir? Evde Bitkisel Çözüm

Böbrek ağrısı kapınıza dayanmışsa sizin de pek çok insan gibi aklınıza ilk gelen böbrek ağrısı bitkisel çözüm yöntemleri olacaktır. İlaç kullanmadan böbrek ağrısı tedavisi için bitkisel yollar arıyorsanız aşağıdakiler içinden kendi doğal şifanızı bulabilirsiniz:

  • Su: Suyun böbreklerinizin yakıtı olduğunu unutmayın, belki de yakıt bittiği için böbrekleriniz huysuzlanıyordur. Bol bol su içerek yeniden sağlıklı bir şekilde çalışmaları için onlara yardımcı olabilirsiniz. Ağrınız geçti ya da biraz olsun hafiflediyse sağlıklı böbrekler için günde 8-10 bardak su içmeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.
  • Limon Suyu: En bilinen böbrek ağrısı bitkisel çözüm yöntemlerinden biri de taze limon suyu! Sitrik bir meyve olan limon özellikle böbrek taşı kaynaklı ağrılarda etkili olup içerdiği asetik asit ile taşların parçalanmasına yardımcı olur. Limon suyunu dilerseniz sade, dilerseniz su veya zeytinyağı ile karıştırarak tüketebilirsiniz.
  • Isırgan Otu: İdrar söktürücü etkisi olan ısırgan otu ile hazırlayacağınız bir bitki çayı da böbreklerinizin normal fonksiyonlarını geri kazanmasına yardımcı olarak ağrınızı geçirebilir.
  • Kereviz: Antiseptik özelliği olan kerevizin suyunu içerek toksinlerin vücudunuzdan atılmasını sağlayabilir ve böbrek ağrısından kurtulabilirsiniz.
  • Mısır Püskülü Çayı: Özellikle enfeksiyona bağlı böbrek ağrılarında etkili olan mısır püskülü çayının üriner sistem üzerinde yatıştırıcı etkisi vardır. Geleneksel şifa sistemlerinde aktif olarak kullanılan mısır püskülü çayını bir çorba kaşığı mısır püskülünü 2 su bardağı suda demleyerek hazırlayabilir ve ağrı geçene kadar günde 3 bardağı geçmeyecek şekilde tüketebilirsiniz.

Bu önerileri uygularken mutlaka doktorunuza danışmayı, böbrek ağrınızın pek çok başka nedenden kaynaklanabileneceğini ve ihmalin yaşamsal sonuçlar doğurabileceğini aklınızdan çıkarmayın.

böbrek ağrısı neden olur

Böbrek Ağrısı Neden Olur?

Böbrek ağrısı nedenleri arasında sağlık geçmişiniz, yaşam şekliniz, genetik mirasınız gibi pek çok değişken sayılabilir.

  • En sık karşılaşılan nedenlerden biri idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Böbrekler idrar yolları ile doğrudan bağlantılı olduğu için, idrar yollarınızdaki bir bakterinin böbreklerinize ulaşıp ağrıya neden olması güçlü bir ihtimal. İdrar yollarınızdaki enfeksiyon böbreklerinizde bir tıkanıklığa neden olmuş ve bu bölgede biriken maddeler sertleşerek taşlaşmışsa, artık bir böbrek taşınız ve bu taş nedeniyle şiddetli böbrek ağrınız var demektir.
  • Böbrek ağrısı böbrek yetmezliği, damar sertleşmesi, böbrek kanseri, böbrek enfeksiyonu gibi pek çok nedenle oluşabileceği gibi, yaşam şeklinizden, gün içinde önemsemediğiniz küçük detaylardan da kaynaklanabilir.
  • Bazen sizi korkutan, gününüzü çekilmez hale getiren böbrek ağrısı üşütme kaynaklı oluşabilir ve basit önlemlerle bu ağrıdan muzdarip olmanızı engelleyebilirsiniz.
  • Ramazan’da böbrek ağrısı çekmeniz genellikle bir hastalığın habercisi değildir, uzun saatler boyunca susuz kalan ve işlevini sürdürmekte zorlanan böbreklerinizin doğal alarm sistemidir ve su tüketmeye başladığınızdan kendiliğinden geçer.

Örneklendirdiğimiz durumların birer ihtimal olduğunu, böbrek ağrısı nedenlerinin alanında uzman bir doktor tarafından araştırılması ve uygun tedavi yöntemlerinin bir uzman tarafından belirlenmesi gerektiğini unutmayınız.

böbrek ağrısı belirtileri

Böbrek Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Böbrek ağrısı belirtileri bazen oldukça belirgin şekilde kendini gösterse de vücudunuzun verdiği işaretleri takip etmek zamanında müdahale için büyük önem taşır.

  • Eğer idrar miktarınızda azalma olduğunu düşünüyorsanız, idrarınızı yaparken acı ve yanma hissediyorsanız ve idrarınızda bulanıklık varsa böbreklerinizde işler iyiye gitmiyor olabilir. Böbrek ağrısı ve sık idrara çıkma çoğunlukla birlikte anılan şikâyetlerdir, normalin üzerinde sıklıkta idrara çıkıyorsanız bu çağrıya kulak verin ve geç kalmadan bir uzmana danışmayı ihmal etmeyin.
  • Kötü kokulu idrar, karın, kasıklar, genital bölge, ve sırta vuran ağrılar böbrek ağrısının habercisi olabileceği gibi böbreklerde ani sancılar ve kramplar da mutlaka dikkate alınması gereken uyarıcılardır.
  • Bunun dışında öksürünce böbrek ağrısı hissediyorsanız, idrarınızda pembeleşme ya da kan pıhtısı ile karşılaşırsanız hiç vakit kaybetmeden doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.
  • Tüm bu belirtilerin yanında böbrek ağrısı mide bulantısı ile birleşiyorsa bu durum böbrek yetmezliği gibi ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir.
  • Yine böbrek ağrısı ve ishal sağlığınız üzerindeki yıpratıcı etkisinin yanında böbreklerinizdeki ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir, bu sinyalleri görmezden gelmeyin.

böbrek ağrısı nasıl olur

Böbrek Ağrısı Nerede Hissedilir? Bele ve Bacağa Vurur Mu?

Böbrek ağrısı sık sık bel ve sırt ağrısıyla karıştırılan bir ağrı olup böbreğe bağlı rahatsızlıkların geç teşhis edilmesine ve tedavi süreçlerinin aksamasına bile sebebiyet verebilir; çünkü böbrek ağrısını genellikle sırt bölgenizde bel kemiklerinizin yakınında olan kaburga kemiklerinizin altında hissedersiniz.

Sırtın yan kısmında kendini gösterebileceği gibi tek bacakta şiddetli baskı ve ağrı şeklinde de hissedebilirsiniz. Özellikle böbrek taşı kaynaklı ağrılar bel ağrısıyla sık sık karıştırılır, bu konuda ayrıma varmak için diğer belirtiler de titizlikle takip edilmelidir.

Böbrek taşına bağlı ağrılar bel ağrısından farklı olarak karın bölgesinde, kasık ve testislerde ani ve sık ağrılar gelişir ve yine ani bir şekilde rahatlama hissedersiniz. Böbrek taşı ağrıları keskin ve şiddetli olduklarından mide bulantısı, halsizlik gibi başka rahatsızlıkları da tetikleyebilirler.

Böbrek ağrısını bel, sırt ve karın ağrılarından ayrıştırmak için vücudunuzun verdiği sinyallere kulak vermeli fakat her ağrının böbreğinizle ilgili bir sıkıntının işareti olmayabileceğini de aklınızda bulundurmalısınız. Aşırıya kaçmadan sinyalleri takip etmeli ve olası durumlarda geç kalmadan bir doktora danışmalısınız.

böbrek ağrısı

Böbrek Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir? Nasıl Tedavi Edilir?

“Böbrek ağrısı kaç gün sürer?” sorusunun bilimsel tek bir cevabı olmadığından, vücudunuzdaki sinyalleri aldığınız an hastanenin yolunu tutmanın zamanı gelmiş demektir. Bir iki güne geçeceği umudu ile beklemek, bir sonuç almadan bitkisel tedavilerle avunmak ızdırabınızı hafifletmeyeceği gibi zaman kaybetmenize de neden olabilir.

Tüm bu süreçlerin sonunda doktora gitmeye karar verdiniz diyelim. Peki ya böbrek ağrısı için hangi bölüme gidilir?

Nefroloji veya Üroloji bölümlerinden birinden randevu alabilirsiniz. Doktorunuz şikâyetlerinizi dinledikten sonra, kan tahlili, idrar tahlili, ultrason, tomografi, üriner sistem grafisi gibi farklı yöntemlere başvurarak en doğru teşhisi koymaya çalışacaktır. Teşhis aşaması tamamlandıktan sonra böbrek ağrısı için ilaçlar ve tedavi süreci alanında uzman doktorunuz tarafından belirlenecektir.

Tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi böbrek ağrısı tedavisinde de yakınlarınızın tavsiyesi ile ilaç kullanımından kaçının, daha önce yaşadığınız böbrek rahatsızlığınız için verilen ilaçları tüketerek kendinizi tedavi etmeye çalışmayın. Belirtiler benzer olsa da rahatsızlığınızın bir öncekinden farklı olabileceğini, şifa bulmak için içtiğiniz ilaçların sağlığınıza zarar verebileceğini aklınızda bulundurun.

Böbrek ağrısı tedavisi, ağrının nedenlerine, teşhis edilen rahatsızlığa göre değişiklik gösterecektir. Doktorunuz uzun veya kısa süreli ilaç kullanımı önerebileceği gibi, ağrıdan kurtulmak için yaşam şeklinizde yapmanız gereken değişiklikler konusunda da sizi yönlendirebilir. Bu konuda doktorunuza güvenmeli ve önerilerini titizlikle yerine getirmelisiniz.

Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir? Nasıl Düşer? İyi Gelen Şifalı Bitkiler

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri