Fransız Gurme Peyniri Camembert

Fransız Gurme Peyniri Camembert Tarifi

Kendine Özgü Kıvamı ve Aromasıyla Camembert Peyniri

Ağır kokusunu ve keskin aromasını ilk başta yadırgayabileceğiniz Camambert peyniri, kendine has bir hayran kitlesi bulunan küflü peynirlerdendir. Eğer ilginç kokusuna alışabilirseniz, özgün tadı ile vazgeçilmezleriniz arasına girmesi hiç de zor değildir.

Birçok kaliteli Fransız peyniri gibi kötü kokusuyla ünlenmiş bu peynirin kıvamı da kendine has bir yapıdadır. Hafif akışkanlığı ile peynir sevenlere bambaşka bir lezzet yaşatan bu peynir, zarif bir atıştırmalık olarak da kullanılabilir. Kızartılarak da tüketilebilen Camembert peyniri çoğunlukla kahvaltılarda ya da akşam yemeklerinin sonrasında tercih edilir.

camembert peyniri

Camembert Peyniri Nedir?

Camembert peyniri, inek sütü ile yapılan küflü bir peynir çeşididir. İsmini Kuzey Fransa’da yer alan Normandiya Bölgesi’nin Camembert kasabasından almıştır. İlk üretimi, 18. yüzyılın sonlarında bu kasabada çiftçi bir kadın tarafından yapılan peynirin ünü günümüzde tüm dünyaya yayılmıştır. Kalın bir küf tabakası ile kaplı olan bu peynir türü biraz yağlı olabilmektedir. Peynirin iç kısmı ise yumuşak bir yapıya sahiptir ve kolayca erir. Yavaş bir biçimde olgunlaşan bu peynirin kaymak kıvamındaki iç kısmı ise birçok farklı şekilde kullanılmaktadır.

Yöresel olarak bu peynirin üretimini yapan yerlere Fransa’nın birçok köşesinde rastlanabilir. Fabrikalarda endüstriyel üretimi de yoğun şekilde yapılmaktadır. Bu kaymak kıvamındaki peynir hakkında ilgi çekici hikâyeler de mevcuttur. Bunlar arasında en popüler olanlardan birisi de İspanyol ressam Salvador Dali’nin 1931 yılında yaptığı Belleğin Azmi isimli tablo ile ilgilidir. Ünlü ressamın Camembert peynirini çok sevdiği ve bu tablodaki eriyen saat imgelerini bu peynirin akışkan yapısından ilham alarak çizdiği iddia edilmektedir.

Camembert peyniri Fransa’dan çıkmış en özgün küflü peynirler arasında gösterilmektedir. Birçok Fransıza göre rahatsız eden kokusu ne kadar kaliteli bir peynir çeşidi olduğunu kanıtlamaktadır. Gurme damakların vazgeçilmezi olan bu peynir, zarif akşam yemeklerinin öncesi için seçilebilecek en iyi aperitiflerden birisidir.

Bu özgün peynir, kokusuna karşı ön yargılı olunmadığı takdirde kısa sürede alışılıp sevilebilecek bir peynir türüdür. Birçok farklı biçimde tüketilebilen bu Fransız peyniri, değişik tatlar ve aromalar arayan peynir sevenlerin gözdesi haline gelecektir.

camembert

Camembert Peyniri Özellikleri Nelerdir?

Camembert peyniri açık sarı rengi ile öne çıkan küflü bir peynirdir. Kalın kabuklu olmasının yanında içi de oldukça yumuşak ve kolay eriyen bir yapıya sahiptir. Genellikle silindirik kutularda satışa sunulur. Yaklaşık 10 cm çapında olabilen bu silindirlerin yüksekliği de 4 ya da 5 cm’yi bulabilmektedir. Bu ölçülerde bir peynir porsiyonu için ortalama 2 ya da 3 litre inek sütü kullanmak gerekebilmektedir. Peynirin ilk üretiminde, kesin olmamakla birlikte Brie tekniğinin ve Normandiya tekniğinin bir araya getirildiği ve bu orijinal lezzeti bu şekilde ortaya çıktığı iddia edilmektedir.

Adını üretildiği yöreden alan peynir şu anda hem Fransa’nın çeşitli bölgelerinde hem de dünyadaki birçok farklı ülkede üretilmektedir. Günümüzde geleneksel yapım şekillerinin birebir uygulandığı Camembert peynirlerini bulmak çok zorlaşmış olsa da nitelikli örneklerine Fransa’da rastlanabilir.

Kaliteli bir Camembert peyniri için dikkat edilmesi gereken bazı özellikler mevcuttur. İyi bir Camembert peynirinin rengi ortalarına doğru beyaza yakın sarı olarak kalmalı ve tam anlamıyla beyaz renkte olmamalıdır. Aroması ve yumuşaklığı da özgün olan bu peynir çeşidinin, kendisini fazlasıyla belli edecek gerçek anlamda keskin bir kokusu bulunmaktadır.

camembert peyniri fiyatı

Camembert Peyniri Kalori ve Besin Değeri

Camembert peynirinin 100 gramında yaklaşık 299 kcal kalori bulunmaktadır. 100 gramlık porsiyondaki yağ miktarı ortalama 25 gram gelirken, 20 gram civarında da protein içerebilmektedir. Kalsiyum açısından oldukça zengin olan Camembert peyniri, potasyum ve sodyum gibi mineralleri de yoğun şekilde barındırır.

İçinde demir ve magnezyum da bulanan Camembert peynirinde; A, B 6 ve B 12 vitaminleri de bulunmaktadır. Fransızların sık sık tükettiği bu peynir çeşidi de diğer süt ürünleri gibi yüksek besin değerine ile göz doldurmaktadır.

camembert

Camembert Peyniri Nasıl Yapılır?

Camembert peynir, günümüzde pastorize edilmiş inek sütü ile yapılmaktadır. Isıtılan süte peynir mayası eklenir ve kıvamı artar. Koyulaşması sağlanan süt tuzlanır ve kepçe benzeri aksesuarlar ile silindir şeklindeki kalıplara dökülür. Kalıplar belirli sürelerde çevrilir ve peynirin suyu süzülür. Yaklaşık iki gün sonunda katı ve yassı bir ürün elde edilmektedir. Bu haldeki peynirin dış tarafı penicillium camemberti ile kaplanır. Olgunlaşma evresinde ciddi oranda neme ihtiyaç duyan peynir, 3 ya da 4 hafta boyunca bu şekilde mahzen benzeri yerlerde dinlendirilir.

Olgunlaşan peynirin dış kısmı tozlu bir kabuk halini alırken iç kısmı da kremsi yapısına kavuşur. Üzerinde hafif lekeli bir kabuk tabakası meydana gelecektir. Camembert peynirinin kabuğu ve yumuşak iç bölümü penicillium camemberti küfü sayesinde ortaya çıkmaktadır. Küf oluşumu ile bazı enzimler peynirin içine işlemektedir. Bu süreç sonucu peynirin yüzey kısmında daha asidik bir tat oluşacaktır. Camembert peynirinin keskin ve kimine ilk etapta rahatsız edici gelen kokusu da tüm bu evreler ile meydana gelir. Bu peynir paketlenirken de genellikle ahşap kapların kullanılması önerilmektedir.

camembert peyniri fiyat

Camembert Peyniri Nasıl Yenir? Nerede Kullanılır?

Camembert peynirinin tüketim alanı oldukça geniştir. Gün içindeki tüm öğünlerde çeşitli biçimlerde tüketilebilmektedir. Kahvaltıda tek başına ya da kızartılarak yenilebilir. Hafif bir yumuşaklık elde edinceye kadar kızartılan peynirin üstüne reçel de sürülebilir.

Kızarmış ekmek de bu peynir ile uyum içinde yenilebilen atıştırmalıklar arasındadır. Camembert peynirinin kabuğu ayrıldıktan sonra tereyağı ile birlikte kanepe çeşitlerinde de kullanılabilmektedir. Sıcak havalarda kendiliğinden eriyebilen Camembert peyniri, krakerler ile birlikte de yenilebilir.

Tatlı yapımında da sıklıkla bu peynirden faydalanılabilmektedir. Akşam yemeği sonrası meyve ile beraber de tüketilen Camembert peyniri elmalı tart çeşitleriyle de iyi bir ikili oluşturmaktadır. Snack (atıştırmalık aperitif) hazırlamak isteyenler için de vazgeçilmez bir seçenek olan bu peynir konuklarınıza da sunabileceğiniz güzel bir ikram çeşididir.

Fırında pişirilen Camembert peyniri de gün içindeki ara öğünlerde rahatlıkla tüketilebilir. Baharatlarla zenginleştirilmiş peynir fırında eridiğinde kendine has kıvamı ortaya çıkacaktır. Bu şekilde hazırlanmış peyniri ekmek üzerine sürüp yiyebilirsiniz.

camembert peyniri

Camembert Peyniri Nerede Satılır? Fiyat Bilgisi

En ünlü Fransız küflü peynirleri arasında sayılan Camembert peyniri yemek kültürümüzde çok fazla kullanılmaz. Fransa’da birçok yerde kolayca bulunabilen bu peynir çeşidi ülkemizde her yerde satılmamaktadır. Bazı büyük marketlerdeki peynir reyonlarında karşınıza çıkabilecek ürün, gurmeler için yemek malzemeleri satan marketlerde de bulunabilir.

Camembert peyniri internetteki bazı online alışveriş sitelerinde de bulunabilir. İnternet sitelerinden bu peyniri satın almadan önce, sertifikalı ve resmi olarak onaylı ürünler olup olmadığını titizlikle araştırmalısınız.

İyi bir peynir almak için bu konuda uzman olan peynir gurmelerinden yardım almak faydalı olabilir. Camembert peyniri gibi özel ve az bulunan peynir çeşitlerini seçebilmek diğer popüler peynir türlerine oranla çok daha zor olabilmektedir.

Küflü peynir severlerin gözdeleri arasında yer alan Camembert fiyat aralığı olarak, 125 gramı yaklaşık 20 – 30 TL arasında değişebilmektedir.

Bu peynir hızla kuruyabilen bir tür olduğundan, paketi açıldıktan sonra çabuk bir şekilde tüketilmesi önerilmektedir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Gurme Bebek Kahvaltısı Tarifi

Gurme Bebek Kahvaltısı

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Gurme Bebek Çorbası Tarifi

Gurme Bebek Çorbası

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Peynir Tarifi

Peynir

8-10 kişilik, 4 saat ve üzeri Hazırlık, 30dk Pişirme
Mantarlı Fransız Krepler (Fransız Usulü) Tarifi

Mantarlı Fransız Krepler (Fransız Usulü)

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Gurme (Fındıklı) Puding Tarifi

Gurme (Fındıklı) Puding

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Fransız Tostu Tarifi

Fransız Tostu

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Fransız Tostu Tarifi

Fransız Tostu

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Fransız Kişi Tarifi

Fransız Kişi

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Fransız Kurabiyesi Tarifi

Fransız Kurabiyesi

4-6 kişilik, 40dk Hazırlık, Pişirme yok
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri