Dikenli İncir Faydaları Nelerdir?

Dikenli İncir Faydaları Nelerdir? Tarifi

Bu İnciri Seven Dikenine Katlanır: Dikenli İncir

Daha önceleri evlerin ve bahçelerin kenarına çit oluşturma amacıyla dikilen dikenli incir ağacı, sonrasında meyvelerinin kendine özgü tadının fark edilmesi üzere itibar kazanmaya başlar. Buzların üzerinde koyularak satışa sunulan dikenli incir meyvesi, ferahlatıcı lezzeti ve sağlığa faydaları ile dikkat çekmektedir.

Adana’da dikenli incir cennet meyvesi, Ege ve Akdeniz bölgelerinde ise Mısır inciri olarak bilinir. Kaynanadili, kürek yemişi, pabuç inciri, Kilis inciri, babutsa, Frenk inciri ve Hint inciri olarak da bilinen dikenli incir bitkisi, tarıma elverişsiz alanlarda kendiliğinden doğal olarak yetişir.

Meyveli taze olarak tüketilebilen dikenli incir reçeli, marmelatı, pestili ve lokumu da yapılır. Ayrıca kurutulan dikenli incir çayların, salataların ve sosların içine eklenebilir.

Aromatik yağ asitleri içeren bitkiden çıkarılan dikenli incir yağı haricen kullanılabildiği gibi küçük miktarlarda içilebilir. Bunlara ek olarak dikenli incir hapı şeklinde destek besin olarak da tüketilebilir.

Dikenli İncir Nedir?

Dikenli incir, Latince adı Opuntia Ficusindica olan bir kaktüs çeşidinin meyvesidir. Atlas çiçeğigiller familyasına ait olan yassı, dil şeklinde ve dikenleri olan 5-10 santimetre ebatlarında turuncu, kırmızı ve sarı renge sahip kabuklu sulu bir meyvedir. Meyvelerin içinde fazla sayıda çekirdek bulunur.

Turunçgil, muz, incir, karpuz ve çilek aromalarının karışımı farklı bir aromaya sahip olan meyvenin fruktoz oranı yüksektir. Meyvenin kendi tüketilebildiği gibi suyu çıkarılarak da beğeni ile içilir.

Yüksekliği beş metreye kadar çıkabilen dikenli incir ağacı fidanı, çalı ya da ağaç formunda olabilir. Bitkinin sapları etli ve çöl ortamına adapte olabilme yeteneğine sahiptir. Bitkinin çiçekleri açık sarı ile turuncu arasında gösterişli ve büyüktür.

Genellikle mart ayından haziran ayına kadar çiçekli olan bitki, haziran ayından sonra meyve vermeye başlar. Dikenli incir tohumu meyvenin çekirdekleridir. İlk başta yeşil renge sahip olan meyveler 110-120 gün içerisinde olgunlaşarak 50 ile 200 gram arasında bir ağırlığa ulaşır.

Dikenli İncir Nerede Yetişir?

Kökeni Meksika’ya dayanan dikenli incir 9000 yıllık geçmişe sahiptir. Dünya üzerinde yaklaşık 258 çeşit dikenli incir çeşidi bulunur. Avrupa’da en büyük dikenli incir üreticisi İtalya’dır. İtalya’da özellikle Sicilya’da yıllık 80 bin ton dikenli incir üretimi yapılır. Şili, İsrail, Güney Afrika, Meksika ve Amerika’da İtalya’yı izler.

Verimsiz, tarıma elverişli olmayan topraklarda yetişen dikenli incir Türkiye’de Akdeniz Havzası’nda yaygın olarak bulunur. Dikenli incir Mersin, Anamur ve Tarsus yöresinde tamamen doğal bir şekilde yetişir. Türkiye’de dikenli incir yetiştiriciliğine gereken önemin verilmemesinden dolayı herhangi bir endüstriyel yetiştiricilik söz konusu değildir.

Ülkemizde tüy dikenli ve mızrak dikenli olmak üzere iki çeşit dikenli incir bulunur. Tüy dikenli olanların meyve kalitesi daha yüksek olduğundan dolayı amatör olarak bahçelerinde dikenli incir yetiştirip satan üreticiler bu çeşidi daha çok tercih eder. Yapılan araştırmalarda Tarsus İncir Gediği, Sayköy ve Taş Obası ve Anamur’un bazı bölgelerinde kaliteli dikenli incir türlerine rastlanmıştır.

Dikenli İncir Kalori ve Besin Değeri Nedir?

Geçmiş zamanlarda, dikenli incir gemi yolculuklarında yüksek C vitamini içeriği ve kolay depolanabilir özelliği nedeniyle tercih edilirdi. Denizcileri iskorbüt hastalığından koruyarak uzun süren transatlantik keşiflerin devam edilmesini sağlamıştır.

100 gram dikenli incir, 9.57 gram karbonhidrat, 0,73 gram protein, 87 gram su, 0,5 gram yağ, 3,6 miligram lif, 56 miligram kalsiyum, 85 miligram magnezyum, 220 miligram potasyum içerir. Ayrıca demir, çinko, sodyum, fosfor, selenyum, bakır mineralleri ve tiamin, riboflovin, niasin, B6 , folik asit, beta karoten ve A vitamini içerir. Bunlara ek olarak dikenli incir tekli ve çoklu doymamış yağ asitlerinden de zenginidir.

Peki, 1 dikenli incir kaç kalori? Ortalama 100-120 gram ağırlığa sahip olan 1 adet dikenli incir yaklaşık 40 ile 60 kalori arasındadır. 3 tane dikenli incir 2 porsiyon meyve ile kalori açısından eşdeğerdir. Günlük lif ihtiyacının %20’sini karşılayan meyve yüksek antioksidan özelliğe sahip bileşiklerden de zengindir.

Dikenli İncir Faydaları Nelerdir?

  • Yüksek C vitamini içeriğine sahip olan meyve bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Ayrıca hastalığa yakalanma durumunda iyileşme sürecini kısaltır.
  • Yüksek vitamin ve mineral içeriği ile canlılık ve zindelik sağlayan dikenli incir, pozitif enerjisi ile depresyon ve stresten uzaklaşmanızı destekler.
  • Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsakların çalışmasını düzenleyerek kabızlık gibi problemleri ortadan kaldırır. Yemeklerden sonra meydana gelen hazımsızlık ve şişkinlik gibi rahatsızlıkları da önler.
  • Yüksek potasyum içeriği nedeniyle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur.
  • Dikenli incir şeker hastalığı olanlarda yüksek lif oranı nedeniyle önerilir. Mideyi yavaş terk ettiğinden dolayı kan şekerini düzenleyici etkisi vardır.
  • Düzenli tüketildiğinde cildin mat görüntüsünü düzenlemek dikenli incirin faydaları arasında yer alır. Uzun süre belirli miktarlarda düzenli olarak dikenli incir tükettiğinizde cildinizin ışıl ışıl parladığını ve kırışıklıklarınızın azaldığını fark edersiniz.
  • Düşük kalorisi ve bağırsakları çalıştırıcı etkisinden dolayı dikenli incir diyet listelerinin de vazgeçilmezidir. Yüksek lif içeriğinden dolayı uzun süre tokluk hissi sağlar.
  • Gebelikte dikenli incir yenmesinin bilinen herhangi bir zararı yoktur. Ancak bazı insanlarda dikenli incir alerjisi görülebilir. Gebelik özel bir durum olduğu için dikenli incir tüketilmeden önce doktora danışılmasında fayda vardır.
  • Yararlı bir meyve olmasına karşın aşırı tüketiminde dikenli incir zararları görülebilir. Özellikle çekirdeklerinin sindirilememesi ciddi mide ve bağırsak problemlerine yol açabilir.

Dikenli İncir Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Dikenli incirin yaprakları kaba görünümlü ve silindirik yapıya sahiptir. Kısa ömürlü olan dikenli incir yaprağı üzerinde zıpkın ya da ince yapıda dikenler yer alır. Bitkinin taze yapraklarından yemek yapılır. Yapraklar yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle kabızlık problemi çekenler için tedavi edicidir. Dikenli incirin yaprakları kaynatıldığında jelimsi bir yapı ortaya çıkar. Bu yapı cilt bakım ürünü olarak kullanılır. Bitki yaprağının en önemli özelliği yüksek nem oranı ve uzun süre nem depolama yeteneğidir.

Kaynatılarak elde elden jel yapı cilde sürüldüğünde cildin de uzun süre nemli kalmasını destekleyerek kırışıklıkların giderilmesini sağlar. Uzun süre ve düzenli olarak dikenli incir yapraklarından elde edilen karışımın kullanılması ciltte tazeliğe, canlı ve pürüzsüz bir görünüme neden olur. Aynı zamanda dikenli incir yaprağı saçların sağlıklı uzamasını ve canlı görünmesini sağlar.

Bitkinin yaprakları dikenlerinden temizlenerek ezilir ve ezilen bitki kırık ya da ağrıyan romatizmalı bölgeye konulduğunda ağrı ve acıları azaltır. Dikenli incir yaprakları kurutularak hayvan yemi olarak da kullanılabilir.

Dikenli İncir Nasıl Soyulur? Nasıl Yenir?

Kalın ve dikenli bir kabuğa sahip olan dikenli incir, öncelikle ortadan ikiye ayrılır ve kenarlarından tutularak kabuklarından sıyrılır. Dikenlerinden dolayı eldiven takarak da soyabilirsiniz. Ferah ferah yemek için dikenli inciri önce buzdolabında bekletebilirsiniz. Dikenli incir yemek istemezseniz suyunu sıkarak da tüketebilirsiniz.

Dikenli İncir Nerede Satılır? Fiyatı Nedir?

Sağlığa faydaları nedeniyle son yıllarda dikenli incir satışı artış göstermektedir. Genellikle tezgâhlarda buzların üstünde satışa sunulan dikenli incir, kendiliğinden yetişen doğal bir meyvedir. Genellikle küçük esnaf tarafından yol kenarlarında satılır. Semt pazarlarında, manavlarda da satılabilen dikenli incir maliyeti sıfır olan bir meyvedir.

Henüz Türkiye’de profesyonel yetiştiriciliği olmadığı için dikenli incir ihracatı yapılmamaktadır. Dikenli incir fiyatı tarlada 90 kuruştur. Genel olarak manavlarda ve küçük esnaflarda satış fiyatı tanesi 1,5 lira ile 2,5 lira arasında değişir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Zeytinyağlı Dikenli Kabak Tarifi

Zeytinyağlı Dikenli Kabak

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Rodos Kabağı (Dikenli Kabak) Turşusu Tarifi

Rodos Kabağı (Dikenli Kabak) Turşusu

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
İncir Tatlısı (İncir Dolması) Tarifi

İncir Tatlısı (İncir Dolması)

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Deli İncir Reçeli (Ham İncir) Tarifi

Deli İncir Reçeli (Ham İncir)

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 45dk Pişirme
İncir Reçeli Tarifi

İncir Reçeli

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri