Diyet Nedir? Nasıl Yapılır? Diyet Listeleri ve Çeşitleri

Diyet Nedir? Nasıl Yapılır? Diyet Listeleri ve Çeşitleri

Kilo Problemi Yaşayanların Kaçınılmaz Beslenme Disiplini: Diyet

Yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu vücutta biriken yağlar, şişmanlığa ve bazı kronik hastalıklara neden olur. Sağlıklı beslenme kuralları doğrultusunda uygulanan diyet programları kişilerin ideal kilosuna ulaşmasını sağlayarak hem fiziki görünümleri hem de psikolojik durumlarını düzenler.

Diyet terimleri arasında yer alan ideal kilo ise birçok şekilde tanımlanabilir. En çok kullanılan ve en çok güvenilen ideal kilo hesaplama yöntemi ise beden kitle indeksi olarak kabul edilir. Kişinin kilosunun boyunun karesine bölünmesiyle elde edilen sonuç BKİ olarak nitelendirilir. BKİ değerinin 19’un altında olması zayıf, 20 ile 25 arası olması normal, 25-30 arası kilolu, 30-35 arası şişman, 35-40 arası obez ve 40’ın üstü ise morbid obez olarak tanımlanır.

Diyet

Diyet Nedir?

Kelime anlamı beslenme biçimi olan diyet zayıflama için atılması gereken ilk adım olarak büyük önem taşır. Bir canlı metabolizması tarafından tüketilen yiyeceklerin tümü anlamına gelen diyet, belirli kurallar çerçevesinde yoğun ya da kısıtlı gıda tüketimine dayanır.

Gıda seçimleri uygulanan diyetin içeriğine göre değişiklik gösterir. Dinle alakalı uygulanan diyetler, hastalıklara bağlı olarak uygulanması gereken diyetler ve bağımlılık problemine sahip olanların bir anda tercih ettiği diyetler en çok uygulanan diyet çeşitleri arasındadır.

Diyet

Diyet Nasıl Yapılır?

Diyet yapmak kararlılık gerektirir ve esası sağlıklı bir beslenme metabolizmasına sahip olmaya ayrıca vücut ağırlığını dengeli seviyede tutmaya dayanır. Kilo vermek uğruna vücudu aç bırakarak yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesi için gereken makro ve mikro besin öğelerinin alınmasının önlenmesi geri dönüşü olmayan hasarlara sebep olabilir.

Sağlık nedeniyle acil kilo verme nedeni dışında diyet listelerinin yeterli ve dengeli olarak hazırlanması gerekir. Diyet listesi kişinin yeme alışkanlıklarına, boyuna, yaşına, kilosuna, varsa kronik hastalığına, mesleğine ve fiziksel aktivite durumuna göre hazırlanmalıdır. Kalorisi düşük ve metabolizmayı hızlandıran diyet çorbaları, diyet atıştırmalıklar ve diyet ekmekleri yapmak diyet yapmayı daha eğlenceli bir hale getirerek motivasyonu arttırabilir.

Diyet

En Etkili Diyet Çeşitleri Nelerdir?

Kısa sürede kilo verme konusunda en etkili diyetler şok diyet çeşitleridir. Ancak şok diyetler kısa sürede kilo vermeyi sağlamada başarılıdır. Ancak çok kısa sürede de kiloların geri alımına neden olur.

Tek gıda rejimine bağlı olan yumurta diyeti, patates diyeti gibi diyetler ise diğer besin gruplarından gelen vitamin ve minerallerin alınmasını engelleyerek önemli sağlık problemleri oluşmasına neden olabilir.

Kilo verme konusunda etkili diyet kitapları arasında yer alan Karatay diyeti ve Dukan diyeti gibi kitaplar yüksek proteinli diyetler hakkında bilgi vermektedir. Her iki kitapta da diyet ürünler ve diyet içecekleri kullanımı pek önerilmemektedir.

Diyet

Sağlıklı Diyet Listeleri

Kişiye özel olarak hazırlanan %55-60 karbonhidrat, %12-15 protein ve %25-30 yağ içeren düşük kalorili ve sağlıklı diyet listeleri yeterli ve dengeli beslenmeyi destekleyerek sağlıklı kilo vermeyi amaçlar. Kilo verme amaçlı olarak yapılan zayıflama diyetleri mutlaka doktor ya da diyetisyen kontrolü altında yapılmalıdır.

Kişinin metabolizmasına uygun olarak yapılan kontrollü diyetlere eklenen uygun egzersiz programları hem sağlığın korunması hem de diyet sonucu oluşan vücut deformasyonlarının giderilmesini destekler. Ayrıca düzenli yapılan egzersiz vücudun iskelet ve kas sistemini korurken diğer yandan da kilo verme sürecinde motivasyon sağlar.

Diyet

Diyet Programları Nasıl Uygulanır?

Diyet programlarının kişiye özel olması uygulamayı da kolaylaştırır. Diyete başlamadan önce hedef belirlenmesi başarılı kilo verme sürecini etkileyen faktörlerin başında gelir. Belirlenen hedefin yakalanabilir olması büyük önem taşır.

Çok büyük hedefler konularak kilo vermede başarısız olmak motivasyonu etkileyerek diyetin sürdürülebilir olmasını engeller. Kişisel özelliklere uygun olarak diyet uzmanı tarafından hazırlanan yeterli ve dengeli diyet menüsü ve diyet önerileri hem uygulanabilirliği hem de sağlıklı kilo vermeyi sağlar.

Diyet ve spor birlikteliği günlük harcanan kaloriyi de motivasyonu da arttırarak zayıflama programının başarılı olmasını destekler. Genellikle sağlıklı bir diyet kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeği olmak üzere 3 ana öğün ve 3 ara öğün olarak düzenlenir.

Diyet

Sağlıklı, Hafif ve Doyurucu Diyet Yemekleri

1) Muhteşem Aroması ile Zayıflatan İksir (Ayda 12 Kilo)

Yeşil elma, limon, kabuk tarçın, karabiber, karanfil ve su kullanılarak hazırlanan karışım, metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımı sağlar. Yüksek oranda antioksidan içeren karışım toksin maddelerin ve vücutta biriken fazla suyun atımını kolaylaştırır. Sabah aç karnına ve öğünlerden önce gün boyu içilen zayıflama iksiri kilo vermeye yardımcı olur. Zayıflatan İksir (Ayda 12 Kilo)

Tarif: Zayıflatan İksir (Ayda 12 Kilo)

2) Diyet Yapmanın En Lezzetli Yolu: Brokoli Salatası

Brokoli, salatalık turşusu, konserve mısır, köz kırmızı biber, yeşil soğan, 2-3 diş sarımsak, zeytinyağı, tuz ve limon kullanılarak hazırlanan diyet salata hem içerdiği lif oranı ile kabızlığı önler hem de yüksek vitamin ve mineral içeriği ile sağlıklı öğünler hazırlamanıza yardımcı olur. Brokoli Salatası

Tarif: Brokoli Salatası

3) Maden Suyu ve Salatalığın Mükemmel Uyumu: Kalça ve Göbek Yakan Kür

Maden suyu, salatalık ve limon kullanılarak hazırlanan karışım, bölgesel yağların yakımını kolaylaştırarak kilo vermeye destek olur. Yemeklerden önce tüketildiğinde mide hacmini etkileyerek tok tutmayı sağlayan kalça ve göbek yakan kür, ödem atılmasına yardımcıdır. Kalça ve Göbek Yakan Kür

Tarif: Kalça ve Göbek Yakan Kür

4) Kuru Erik ve Suyun Mucizesi: Kilo Verdiren İçecek

Diyet meyveleri arasında bulunan kuru erik ve su kullanılarak hazırlanan içecek, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. Sabah aç karnına tüketilmesi önerilen kilo verdiren içecek bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağlayarak zararlı ve toksin maddelerin vücuttan atımını destekler. Kilo Verdiren İçecek

Tarif: Kilo Verdiren İçecek

5) Hem Sağlıklı Hem Besleyici: Fırında Kabak Mücver Yapımı

Kabak, yumurta, dereotu, maydanoz, yeşil soğan, beyaz peynir, un, kabartma tozu, sıvı yağ, baharat ve kaşar peyniri kullanılarak hazırlanan fırında kabaklı mücver, muhteşem lezzeti ve besleyici özellikleri ile diyet yemek tarifleri arasında başı çeker. İçeriğinde yer alan besinlerin vitamin ve mineral değerleri sayesinde sağlıklı bir öğün hazırlamanıza yardımcı olan fırında kabak mücver, ikindi çaylarınızda da yer alabilir. Fırında Kabak Mücver

Tarif: Fırında Kabak Mücver

6) Lezzetli ve Sağlıklı Bir Öğün İçin: Patatesli Tavuk Baget

Tavuk baget, patates ve baharat kullanılarak hazırlanan patatesli tavuk baget yemeği yağsız olduğundan dolayı düşük kalori içerir. Yüksek protein içeriğine sahip olan yemek, uzun süre tok kalmaya yardımcı olur. Hem aileniz hem de kendiniz için oldukça sağlıklı bir ana öğün seçeneği olan patatesli tavuk baget, mutlaka demeniz gereken yemekler arasındadır. Patatesli Tavuk Baget

Tarif: Patatesli Tavuk Baget

7) Diyet Yapmanın En Keyifli Hali: Peynirli Kabak Sandalı

Kabak, yumurta, beyaz peynir, maydanoz ve baharat kullanılarak hazırlanan peynirli kabak sandalı, hem görünümüyle hem de besleyici özellikleri ile dikkat çeker. Pratik ve kurtarıcı bir yemek olan peynirli kabak sandalını diyet yaparken gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Peynirli Kabak Sandalı

Tarif: Peynirli Kabak Sandalı

8) Mis Gibi Kokan Diyet Lezzeti: Tavuk Yahnisi (Haşlama)

Tavuk bonfile, havuç, patates, kuru soğan, baharat ve sarımsak kullanılarak hazırlanan tavuk yahnisi, kendine has lezzeti ve hoş aroması ile özellikle kış akşamlarının vazgeçilmez yemekleri arasındadır. Yağ eklenmeden hazırlandığından dolayı düşük kalorili bir yemek olan tavuk yahnisi kolay ve pratik hazırlanması nedeniyle en çok tercih edilen diyet yemekleri arasında yer alır. Tavuk Yahnisi (Haşlama)

Tarif: Tavuk Yahnisi (Haşlama)

9) Yağ Yakmanın En Lezzetli Yolu: Kilo Verdiren Çay

Taze zencefil, karanfil, tarçın ve su kullanılarak hazırlanan kilo verdiren çay, toksin maddelerin vücuttan atılmasını kolaylaştırarak ödem atmayı da sağlar. Metabolizmayı hızlandıran diyet çayları arasında lezzeti ile ön plana çıkan kilo verdiren çayı gün boyu içerek yağlarınızdan kısa sürede kurtulabilirsiniz. Kilo Verdiren Çay

Tarif: Kilo Verdiren Çay

10) Yoğurt ve Maden Suyu Mucizesi: Göbek Yağını Eriten Karışım

Maden suyu, limon ve yoğurt kullanılarak hazırlanan göbek yağını eriten karışım, metabolizma hızlandırıcı etkiye sahiptir. Özellikle göbek bölgesindeki yağları eritmede önemli fonksiyonu olan karışım diyete destek olarak düzenli kullanıldığında kilo vermeyi de destekler. Göbek Yağını Eriten Karışım

Tarif: Göbek Yağını Eriten Karışım

11) Tarçın ve Suyun Detoks Etkisi: Zayıflatan Kür

Su ve tarçın kullanılarak hazırlanan zayıflatan kür, sabah aç karnına ve akşam yatmadan önce günde 2 kez uygulanır. Yaklaşık 2 hafta uygulanması gereken diyet kürleri ile hem vücutta biriken fazla suyun atımını hem de metabolizmanın hızlanmasını destekleyerek kilo vermeye yardımcıdır. Zayıflatan Kür

Tarif: Zayıflatan Kür

12) Diyete Yardımcı Tam Bir Vitamin Deposu: Yeşil Mercimek Salatası

Yeşil mercimek, soğan, maydanoz dereotu, kırmızı kapya biber, havuç, zeytinyağı, nar ekşisi ve limon kullanılarak hazırlanan yeşil mercimek salatası içerdiği vitamin ve mineral desteği ile öğünlerinizin daha sağlıklı olmasını sağlar. Yüksek oranda lif içeren yeşil mercimek salatası sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına da yardımcı olarak diyet yaparken oluşabilecek kabızlık problemine karşı vücudu korur. Yeşil Mercimek Salatası

Tarif: Yeşil Mercimek Salatası

Diyet yemekleri tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

19. Gün İftar Menüsü

İftara ne yapsam diye düşünmek yok, Nefis Yemek Tarifleri her gün yanınızda! 19. günde harika sunumlarıyla enfes bir iftar menüsü hazırladık. Yayla çorbası ile nefis bir başlangıç yapıyoruz. Doyurucu ramazan yemekleri taleplerinizi karşılayabilecek harika önerimiz var: Patates mantısı ve iştah ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Diyet Listesine Uygun Mercimek Mantı Tarifi

Diyet Listesine Uygun Mercimek Mantı

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Diyet Listesine Kabakla Ana Yemek Tarifi

Diyet Listesine Kabakla Ana Yemek

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Şık Ve  Diyet İkramlıklar Tarifi

Şık Ve Diyet İkramlıklar

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Diyet Kek Tarifi

Diyet Kek

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Diyet Karnıyarık Tarifi

Diyet Karnıyarık

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Diyet Kahvaltı Tarifi

Diyet Kahvaltı

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Diyette Mantı Tarifi

Diyette Mantı

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Diyet Kahvaltı Tarifi

Diyet Kahvaltı

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Diyet Kabak Tarifi

Diyet Kabak

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Tarifler Geri
Videolar Geri