Dondurma Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Dondurma Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Büyük Küçük Herkesin Eğlenceli Kaçamağı: Dondurma

Sahillerde tadıldığında bizlere mutluluk veren, tatlıcılarda enfes görünümleriyle sunulan dondurma, özellikle yaz aylarıyla birlikte anılan bir lezzet olsa da her mevsimin vazgeçilmezleri arasında yerini almıştır. Üstelik gerekli malzemeleri temin ettikten sonra dondurmayı kendi mutfağınızda yapma şansınız bulunmaktadır.

Dondurmanın tarihi, imparator Neron zamanlarına kadar gitmektedir. Tarihi bilgilere bakılarak “dondurma 100 yıl önce var mıydı?” diye merak edenlerin sorusu olumlu yanıtlanır.

Birçok kişi için çocukluk günlerinin eğlenceli anlarının eşlikçisi olarak hafızalara yerleşen dondurma, büyüdükten sonra da enfes bir tat olarak hayatlarımızda kalmaya devam etmektedir. Tatlılar kategorisinin en popüler seçeneklerinden biri olan dondurmayı klasik şekilde tüketebilirsiniz. Aynı zamanda hayal gücünüzü ve farklı ürünleri kullanarak dondurma ile nefis tarifler yaratma imkanınız vardır.

dondurma

Dondurma Yapımı: Dondurma Nasıl Yapılır?

Geleneksel dondurmacılarda yemeye doyum olmayan tatlar mutlaka sık sık aklımıza gelmektedir. Söz konusu tatları elde etmek için dondurma yapımı sürecini ve püf noktalarını iyi bilmek gerekir. Kıtır kıtır buzlu kıvamda dondurmalar yapabileceğiniz gibi yerken ağızda eriyen yumuşak ve hafif tarifler denemeyi de tercih edebilirsiniz.

Çubuklu ve buzlu dondurmalar yapmak son derece pratiktir. Dondurma çubuğu genellikle tahtadan yapılmış, ince ve uzun şekilli ürünlerdir. Çubukları paket halinde kolaylıkla bulabilirsiniz. Öncelikle dondurmanızın aromasına karar vermeniz gerekir. Malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra kalıplara yerleştirip buzdolabında bekletince hayalinizdeki dondurmaya kavuşabilirsiniz.

Dondurma kalıbı çeşitleri yapmak istediğiniz türe göre farklılık gösterir. İsterseniz sevimli ve eğlenceli şekillerde ürünler kullanabilirsiniz. Böylelikle yaratıcı sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz. En nostaljik dondurma çeşitleri arasında yer alan buzlu dondurmayı keyifle tüketebilirsiniz.

Yerken ağızda eriyen klasik dondurma lezzetini mutfağınızda denemek için ise iyi kalitede ürünler seçmeniz önemlidir. Doğru dondurma kıvamını yaratmak için malzemeleri buzdolabında yeteri kadar bekletmek ve iyice karıştırmak, dikkat edilmesi gereken bir diğer noktadır.

Belirtilen püf noktalarını uygulamanız durumunda istediğiniz dondurmayı rahatlıkla sofranızda görebilirsiniz. Klasik veya renkli bir dondurma kasesi ve yaptığınız tarifi keyifle yemenizi sağlayan kendine özgü yapıdaki dondurma kaşığı ile servisinizi tamamlayabilirsiniz.

Dondurma Ham Maddeleri Nelerdir?

Dondurma ham maddeleri içinde başlıca malzeme süt ön plana çıkmaktadır. Evinizde dondurma yapma planınız varsa kullanılan sütün kaliteli ve iyi lezzette olması iyi sonuç almanız açısından önemlidir.

Keçi veya manda sütü kullanımı tavsiye edilmektedir. Dondurmaya iyi bir kıvam veren ham madde ise saleptir. Tabi ki ağzınızı tatlandıran dondurmanın içine yeterli miktarda şeker eklemeyi ihmal etmemek gerekir. Fabrika üretimlerinde farklı ham madde türleri içeriğe dahil edilmektedir.

Laktoz ve jelatin gibi kıvam arttırıcı katkı maddelerine sıklıkla dondurmalarda rastlanmaktadır. Süt yerine süt tozu eklenmesi tercih edilen ürünler piyasada bulunmaktadır.

Dondurma helal mi sorusunun yanıtı içeriğinde bulunan maddelere bağlıdır. Helal sertifikası almış olan dondurma üreticileri vardır. Diğer dondurmaları satın alırken ise içindekiler kısmını dikkatli şekilde inceleyerek helal bir ürün olup olmadığına karar verebilirsiniz.

Dondurma Çeşitleri Nelerdir?

Dondurma çeşitleri düşünüldüğü zaman uçsuz bucaksız bir hazine gözümüzde canlanmaktadır.

Dondurmanın farklı aromalar içermeye yatkın bir tatlı olması bu sonucu doğurmuştur. Çilekli, fıstıklı, sade, vanilyalı, karamelli, kakaolu dondurmalar ilk akla gelenlerdir. Teknolojinin ve gıda sektörünün gelişmesiyle birlikte günümüzde pastaya benzeyen, binbir çeşit dondurma marketlerde bulunmaktadır.

Bununla birlikte dondurma türleri yapılış yöntemlerine göre farklılık göstermektedir. Eski günlerde maçlarda seyyar satıcıların sattıkları meyve suyu içerikli buzlu dondurmalar artık bir klasik haline gelmiştir. Ham maddesini sütün oluşturduğu evde yapılabilen veya satın alınabilen dondurmalar bir diğer popüler çeşittir.

Döndürme yöntemiyle yapılan dondurmalar olduğu gibi kuşkusuz en fazla sevilen türlerden biri dövme dondurma bir diğer deyişle Maraş dondurmasıdır. Sakıza benzeyen kendine has bir kıvama sahip dondurma, en beğenilen yerel tatlar listesinde üst sıralarda bulunur. Dondurma çeşitlerini yerken ise kıtır kıtır külahtan veya kaseden tüketmeyi seçebilirsiniz.

Dondurma Kalorisi ve Besin Değeri Nedir?

Birçok değişik türü olması nedeniyle dondurma kalorisi birbirinden farklıdır. 100 gram miktarındaki vanilyalı dondurmada 200 civarında kalori değeri ölçülebilir. Formunu korumak isteyen ve 1 dondurma kaç kalori diye merak eden kişiler çikolatalı dondurma yedikleri zaman da benzer bir kaloriyi kazanmış olurlar.

Yoğun miktarda fındık, fıstık, karamel gibi malzemelere sahip dondurmaların kalorileri ise daha yüksek özellikler gösterebilir. Fazla miktarda dondurma tüketmeyi planlıyorsanız 1 kilo dondurma kaç kalori sorusu aklınıza takılabilir. 2000 kalori civarında geleceği için bu kadarlık dondurmayı belirli bir zaman içinde yemenizde fayda vardır.

Tatlıcılarda genellikle kase içinde top dondurma servisi yapılır. 4 top dondurma kaç kalori sorusunun yanıtı ise yaklaşık 400 kaloriye denk gelmektedir. Gittiğiniz dondurmacılarda en fazla 4 top almanız fit kalmak açısından ideal bir tercihtir.

Dondurma besin değeri incelendiği zaman vitaminler ve mineraller yönünden zengin olduğu görülür. Doğru miktarda tüketilmesi durumunda sağlık açısından faydalı bir tatlı türüdür. Dondurma şeker oranı 100 gramında 20 gram olarak karşımıza çıkmaktadır.

Dondurma Faydaları Nelerdir?

  • Dondurma faydaları içinde enerji verici olması büyük yarar sağlayan özelliklerinden birini oluşturur. Dondurma protein yönünden ideal olduğu için tüketenlerin kendilerini daha güçlü hissetmesine yardım eder.
  • Dondurma yiyen kişilerin mutluluk düzeyleri artış gösterir. Dondurma kış ve bahar aylarında tadılabilse de genellikle yaz aylarının sahil ve deniz ortamını hatırlattığı için pozitif duygular uyandırır.
  • Vitamin ve mineraller içermesi sayesinde vücudun genel sağlığında olumlu etkiler yaratır.
  • Zihinsel gelişimi destekleyen bir ürün olan dondurma, kişilerin daha iyi düşünmesini sağlarken hafıza aktivitelerine katkıda bulunur.
  • Düzenli olarak dondurma tüketen kişiler kanser gibi ciddi hastalıklara karşı korunmuş olurlar.
dondurma faydaları

Dondurma Zararları Nelerdir?

Dondurma keyif verici bir ürün olsa da yanlış ve fazla miktarda tüketilmesi durumunda olumsuz sonuçlar meydana gelebilir. Dondurma zararları başında dondurma zehirlenmesi gibi bir sağlık sorunu vardır.

Ürünün içindeki malzemelerin bozulması veya kötü ortamlarda saklanması zehirlenme yaratabilir. Dondurmayı sıklıkla buzdolabından çıkarıp tekrar yerleştirmek mikrop üremesine neden olabilir. Hassas bünyesel özelliklere sahip çocuklarda dondurma alerjisi oluşabileceğinden dikkatli tüketmeleri önemlidir.

dondurma zararları

Dondurma Diyeti Nasıl Yapılır?

Asker diyeti olarak da bilinen dondurma diyeti sonucunda kısa sürede belirgin olarak kilo verme imkanınız vardır. Üç gün süre ile uygulanması ideal olan diyette severek yiyeceğiniz lezzetli seçenekler bir araya gelmiştir.

  • İlk gün kahvaltıda fıstık ezmesi sürdüğünüz ekmeğe greyfurt ve kahve eşlik edebilir. Öğlen saatlerinde ton balığı ve kahve iyi bir öğün oluşturur. Akşam ise ufak porsiyon sevdiğiniz bir et türü, yeşil fasulye, muz, elma ve vanilyalı dondurma yiyebilirsiniz.
  • İkinci güne geldiğinizde kahvaltıda yumurta, tost ve muz tüketebilirsiniz. Öğle yemeği olarak süzme peynir, yumurta ve tuzlu kraker yemeniz gerekir. Akşam saatlerinde sosis, brokoli, havuç, muz ve yine vanilyalı dondurma sizi bekliyor olmalıdır.
  • Diyetin son günü olan üçüncü güne gelince kahvaltıda tuzlu kraker, kaşar peyniri ve elma yemeyi tercih etmelisiniz. Öğlen ise sadece yumurta yedikten sonra akşam yemeğinde ton balığı ve muz tüketip vanilyalı dondurmanın tadını çıkarabilirsiniz.
dondurma diyeti

Renkli ve Enfes Ev Yapımı Dondurma Tarifleri

Günümüzde dondurma türlerinin iyice artmasıyla beraber hazır ürünlerin satın alınması yaygınlaşsa da ev ortamında sağlıklı ve enfes dondurmalar yapabilirsiniz. Hem siz hem de aileniz ve misafirleriniz tarifleri severek yiyeceklerdir.

1) Sıra Dışı Bir Lezzet: Sandviç Parfe

Marketlerde hazır satılan popüler dondurma türlerine benzeyen tarif, sandviçe benzer yapısıyla sevimli ve sıra dışı bir seçenek sunmaktadır. Nefis kakaolu bisküviler arasında dondurma barındıran tarif çocuklarınıza sunmak için de mükemmel bir seçenektir. Sandviç Parfe

Tarif: Sandviç Parfe

2) Yaz Aylarının Vazgeçilmez Tatlısı: Çilekli Dondurma

Yaz ayları denildiği zaman akıllara ilk gelen meyvelerden biri çilektir. Dondurma ile çilek aroması birleşimi ortaya geleneksel ve vazgeçilmez bir tatlı çıkarır. Siz de bu tarifi yaparak sahildeki bir dondurmacının atmosferini evinize getirebilirsiniz. Çilekli Dondurma

Tarif: Çilekli Dondurma

3) Meyvelerin Aromasıyla Dans Ettiren Parfe Tarifi

Bisküvili pastayı meyvelerin aromasıyla daha zengin hale getiren parfe ile sofralarınızın şenlendiğini görebilirsiniz. Yaz tatlısı listenizin başında yer almaya aday olan parfenin akışkan çikolata kreması da sizi çok etkileyecektir. Meyveli Parfe

Tarif: Meyveli Parfe

4) Efsanevi Yöresel Maraş Usulü Sakız Dondurma

Çektikçe uzayan sakız kıvamındaki tadıyla bilinen Maraş usulü dondurma en ünlü yöresel tatlı türlerinden biridir. Zorlu süreçlerden sonra elde edilen dondurmayı mutfağınızda kolay ve pratik yöntemleri izleyerek yapabilirsiniz. Maraş Usulü Sakız Dondurma

Tarif: Maraş Usulü Sakız Dondurma

5) Nostaljik Dondurmacıları Evinizde Yaşattıran Tarif

Kendi malzemeleri ile üretim yapan nostaljik ve klasik dondurmacıları anımsatan tarif ile has dondurma keyfini evinizde yaşayabilirsiniz. Şık görünümlü bir dondurma kasesi içindeki tatlıyı balkonunuzda yaz ayları başta olmak üzere her mevsim tadabilirsiniz. Damla Sakızlı ve Orman Meyveli Dondurma

Tarif: Damla Sakızlı ve Orman Meyveli Dondurma

6) Vanilya ve Karamel İkilisinin Ağızlara Layık Birleşimi

En sevilen ve en fazla tercih edilen dondurma türlerinden olan vanilyalı ve karamelli seçenekler bu muhteşem tarifte bir araya gelmektedir. Hafif lezzet vanilya ve sımsıcak karamel mutlaka damak zevkinize hitap edecektir. Vanilyalı ve Karamelli Dondurma

Tarif: Vanilyalı ve Karamelli Dondurma

7) İki Tat Bir Arada: Tiramisu Dondurma

İtalya’nın tüm dünyaca bilinen yerel tatlılarından tiramisu ve dondurmanın birleşimini sunan bu tarifi tadarken büyük keyif alabilirsiniz. Yanında limonata veya espresso kahve gibi içecekler size eşlik edebilir. Tiramisu Dondurma

Tarif: Tiramisu Dondurma

8) Enerji Verici Seçenek: Smoothie Dondurma

Özellikle sportif aktivitelerle uğraşanların bir numaralı içeceklerinden biri olan smoothie ile dondurmayı birleştiren bu seçeneği mutlaka denemelisiniz. Kısa süre içinde kendinizi daha enerjik hissettiğinizi gözlemlemeniz mümkündür. Smoothie Dondurma

Tarif: Smoothie Dondurma

9) İçinize Ferahlık Getirecek Tarif: Şeftali Sorbe

Çilekli, fıstıklı, kakaolu gibi klasik dondurma anlayışına yeni bir alternatif katma isteğiniz varsa şeftali sorbe ile aradığınız tarife kavuşabilirsiniz. Şeftali aromasının ferahlatıcı etkisini her an hissedebilirsiniz. Şeftali Sorbe

Tarif: Şeftali Sorbe

10) Pratik ve Sevimli Bir Fikir: Puding Dondurması

Rengarenk dondurma çubuklarıyla süslenmiş, pudinglerin buza dönüşmesiyle oluşmuş dondurmayı severek tüketebilirsiniz. Üstelik son derece pratik ve kolay şekilde hazır duruma gelmelerini sağlayabilirsiniz. Puding Dondurması

Tarif: Puding Dondurması

Dondurma tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Enfes Yaprak Ciğer Ve Faydaları Tarifi

Enfes Yaprak Ciğer Ve Faydaları

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Dondurma Tarifi

Dondurma

12-14 kişilik, 25dk Hazırlık, Pişirme yok
Dondurma Tarifi

Dondurma

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Dondurma Tarifi

Dondurma

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Dondurma Tarifi

Dondurma

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri