Egzama Nedir? Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Egzama Nedir? Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi Tarifi

Egzama (Atopik Dermatit) Hakkında Püf Noktaları

İnsan cildi oldukça hassas ve narin bir yapıya sahiptir. Psikolojik ve biyolojik etkenlerden anında etkilenmeye hazır bir halde bekler. Kişinin yaşamında sahip oldukları, beslenme düzenindeki değişimler, zihninde olup bitenler bir zaman sonra rahatsızlığa dönüşecek ve genellikle cilde yansıyacaktır.

Araştırmalar incelendiğinde pek çok cilt hastalıkların temelinde stres olduğu görülmüştür. Egzamayı tetikleyen şeyler nelerdir dendiğinde de stres liste başındadır. Bazı durumlar karşısında cildiniz pes edecek ve sizi rahatsız edici şekilde tepki verecektir. Bu durumlar sonucunda cilt hastalıkları görülebilir.

Cilt hastalıklarından hemen hemen pek çok kişide görülen egzamayı inceleyeceğimiz bu yazıda, aklınızda soru işaretlerine neden olan birçok konuyu araştırdık ve derledik. Yazımızı okuduktan sonra egzama çeşitleri, egzama tedavisi, egzama iyi gelen bitkiler ve daha fazlası hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Çevrenizde veya kendinizde egzama görüldüğünde ne yapacağınızı bilmek ve bilinçli hareket etmeniz için; yazımız sizlerle…

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Sağlıklı günler dileriz…

egzama

Egzama Nedir?

Egzama, bir deri hastalığıdır. Atopik dermatit yani egzama, ciltte kuru, pullu lezyonlara ve kaşıntıya neden olan kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Cilt yüzeyi kuruyup pullanır ve kesik benzeri şekillerde belirir. Kabarcıklar ve kaşıntılar da seyredebilir. Kronik olarak kendini gösteren ve zaman zaman ani kaşınma krizleri yaşanan bir tür cilt problemidir.

Egzama nasıl olur sorusunun cevabı kişiden kişiye değişmekle birlikte genellikle bağışıklık sisteminin zayıf düştüğü durumlarda yaşanmaktadır. Her yaştan kadın ve erkeklerde görülme ihtimali vardır. Yoğun olarak görülen yaşlar genellikle çocukluk dönemleri olarak gözlemlenmiştir.

Egzama Çeşitleri Nelerdir?

Yetişkin bireylerin yaklaşık %4’ünde egzama görülmektedir. Genellikle cildi hassas yapıya sahip olan kişilerde daha çok hissedilir. Pek çok nedene bağlı ortaya çıkmasıyla birden fazla türü görülmektedir.

Egzama çeşitleri şu şekilde ifade edilebilir:

  • El egzaması en sık görülen türüdür.
  • Atopik dermatit: Alerjilere bağlı olarak ortaya çıkar.
  • Kontakt dermatit: Tahrişten kaynaklanarak ortaya çıkar.
  • Seboreik dermatit: Kuru bir kafa derisine neden olarak kişiyi rahatsız eder.
  • Dishidrotik egzema: Sıvı dolu kabarcıklarla kendini gösterir.
  • Nümerik egzama: Kabarcıklara ve döküntülere neden olmaktadır ve bu kabarcıklar tıpkı beyaz köpüğe benzemektedir.
  • Nörodermatit: Kaşıntı sonucu yara oluşumuna neden olmaktadır.
  • Stasis dermatiti: Alt ekstremitelerde yani kalçadan ayağa kadar olan kısımlarda görülmektedir.
egzama

Egzama Belirtileri Nelerdir?

  • Ciltte kaşıntı ve tahriş,
  • Kaşınan bölgelerdeki sert dokular,
  • Kurumuş ve çatlamış cilt yüzeyi,
  • İçi su dolu olan küçük kabarcıklar,
  • Cilt renginde koyulaşma,
  • Baş bölümünde saç diplerinde sarı kabuklu kuru bir deri,
  • Kaşıntılara bağlı duygu bozukluğu ve stres;
  • Çatlamış ve pul pul dökülen el, kol, bacak derisi,
  • Şampuan gibi kozmetik ürünlerine karşı hassasiyet,
  • Bebeklerde kol, bacak ve kalça bölgelerindeki kaşıntı ve kızarıklık,
  • Kaşıntı sonrası ciltte oluşan yanma hissi; egzama belirtileri arasında yer almaktadır.
egzama

Egzama Neden Olur?

Egzama neden meydana gelir, egzamayı tetikleyen faktörler nelerdir? diye merak edip araştırma yapamaya başladıysanız kişilerde egzamayı tetikleyen pek çok faktör vardır. Egzama neden olur, bu cilt hastalığını meydana getiren faktörler nelerdir diye merak ettiğinizde, listedeki nedenler aklınızdaki soru işaretlerini çözecektir:

Egzama öncelikle genetik olarak aktarılabilen bir hastalıktır. Kişinin ailesinde egzama hastalığı yaşayanlar varsa, görülme nedeni sayılabilir. Egzama hastalığı neden olur dendiğinde kişiye göre farklılaşabilen kök sebebin tetiklenmesi ilk etken olmakla birlikte kişinin vücut direnci yüksekse aslında egzama nüksetmeyebilir.

Bağışıklık sisteminin çevresel faktörlere karşı zayıflığı da yine egzama nedenleri arasındadır. Cildinizi rahatsız ve tahriş eden ürünler; özellikle de pek çok insanı kaşındıran yün kazaklar da cildinizde egzama oluşması için bir etkendir.

Kimyasal içerikli parfüm, deterjan, sabun, krem, kolonya gibi kozmetik ürünlerle beraber sigara dumanı, evcil hayvan tüyü, polen ve uzun süre su ile temas halinde olmak da bu rahatsızlığı tetiklemektedir. Lastik ayakkabı ve terlikler de egzamaya neden olabilir. Alınan ilaçlar alerjiye veya egzamaya neden olabilir. Aynı zamanda vücudun nem dengesi korunmadığı durumlarda da görülme ihtimali çok yüksektir. Fazla sıcak veya fazla soğuk yerlerde yaşayan insanların cildi egzamaya oldukça müsaittir.

Egzama Hangi Mevsimde Olur?

Egzama soğuk ve rüzgarlı havaların tahriş edici özelliği nedeniyle kış aylarında daha çok görülebilir. Soğuk kış mevsiminde cilt daha fazla kurur. Ancak yazın güneşin zararlı ışınlarından cildi korumak için mutlaka koruyucu kremler kullanılmalıdır.

Hangi Vitamin Eksikliği Egzamaya Neden Olur?

Ciltte kuruluk, çatlaklar, sık sık dudak kuruması ve çatlaması gibi belirtiler yaşayan kişiler B6 vitamin değerlerini kontrol ettirmeli. Vücutta hücre yenilenmesini sağlayan vitamin B6’dır.

egzama neden olur

Egzama Bulaşıcı Mıdır?

“Egzama bulaşıcı mı?” sorusuna cevap vermek iyi olacaktır. Uzmanların da ifade ettiği gibi egzama rahatsızlığının bulaşıcı olmadığını belirtmek isteriz. Temas veya hava yoluyla bir başka kişiye geçtiği görülmemiştir. Alerjik reaksiyonlar arasında yer alır ve tedavi edilmediği sürece vücudun diğer bölümlerine yayılır.

egzama bulaşıcı mı

Egzama Nasıl Teşhis Edilir?

Egzama teşhisi için fiziki muayene ve yama testi yapılır. Yama testi sonucunda çıkan bulgular dermatolog hekimlerce analiz edilir. Yama testinde hastanın sırt bölgesine daha düşük konsantrasyonlarda alerjen eklenerek 48 ila 72 saatlik gözlem süreci başlatılır. Bu süreç içinde test sonucunu etkileyecek duş, spor gibi etkenler sıfırlanmalıdır. Süre sonunda eğer bölgede kızarıklık, kaşıntı var ise teşhis koyulabilir.

Egzama Hastalığı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Egzama tanısı koyabilecek doktor dermatoloji uzmanlarıdır. Bağlı bulunduğunuz ilde size en yakın sağlık kuruluşunun dermatoloji – cildiye bölümünden randevu alabilirsiniz.

egzama nasıl teşhis edilir

Egzamaya Ne İyi Gelir?

Egzama doğal çözüm seçenekleri ile etkileri en aza indirilebilen ve tedavi edilebilen bir deri hastalığıdır. Egzamaya iyi gelen tavsiyelerimiz ise şu şekilde olacaktır:

  • Öncelikle cildiniz çok kaşındığı için kaşıma hissi oluşacaktır. Egzama nasıl çabuk geçer diyorsanız anahtar önerilerden biri kaşımamaktır.
  • Nemli bir havlu ile cildinize masaj yaparsanız, kaşınma durumunu çözebilirsiniz. Sürekli kaşıma, cildinizi daha da tahriş edecektir. Egzamanın yayılmasına neden olacaktır.
  • Çevrenizde evcil hayvan varsa bir süre uzak durmaya çalışın. Yine uzak durmanız gerekenler arasında kozmetik ürünler ve sabun gibi temizlik maddeleri yer alacaktır.
  • Bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye çalışın. Bağışıklık sisteminiz eskisine göre daha güçlü olursa, egzamanın vücudunuzdan uzaklaşması daha kolay olacaktır. Bunun için probiyotik gıdalar tüketmeye çalışın. Beslenme düzeninize gün içinde Omega 3 eklemeye özen gösterin.
  • Besinlerinizde antioksidan tüketmeye itina göstermelisiniz. Antioksidan gıdalar hücrelerinizin yenilenmesini hızlandıracaktır. Yaralarınızı iyileştirdiği gibi kaşınmalarınızı da dindirecektir.
  • Yulaf tozlu ılık suda biraz şifa banyosu yapmak kaşıntı ve acınızı azaltabilir. Küvetinizi ılık suyla doldurduktan sonra 1-2 bardak yulaf tozu eklemeniz yeterli olacaktır.
  • Kaşıntı ve kızarıklık için bir diğer bitkisel destek de papatyadır. Papatyayı bitki çayı demler gibi demledikten sonra ılımış papatya suyunu pamukla egzamalı bölgeler üstüne uygulayabilirsiniz.
  • Aloe vera neredeyse her cilt rahatsızlığında olduğu gibi egzama için de rahatlatıcı bir bitkidir. Aleo vera jelini problemli cilt bölgesine sürmeniz yaranın tedavisini destekleyecektir.
  • Kaşıntılı bölgelerinize ve kuru bölgelerinize lavanta yağı, çay ağacı yağı ve Hindistan cevizi yağı uygulayabilirsiniz. Bu yağlar cildinizin nem dengesini koruyarak sizi daha iyi hissettirecektir.
  • Uzun süredir sizi rahatsız eden “Egzama nasıl geçer İbrahim Saraçoğlu neler tavsiye etmiş?” dediğinizi duyar gibiyiz. İbrahim Saraçoğlu egzama için dut kurusunu önermektedir. Beyaz dut kurusunu, yarım litre suyun içinde kaynatmanızı ve dinlendirmenizi tavsiye ediyor. Bu dinlenen su, elinizi sokabileceğiniz sıcaklığa gelince elinizi suyun içinde bekletmenizi de ekliyor. Günde bir defa uyguladığınızda ellerde oluşan egzamanın geçeceğinin altını çizmektedir.
  • Kuru dut tavsiyesine ek olarak ısırgan otu da egzamaya iyi gelen bitkiler arasındadır. Bir tutam ısırgan otunu 3 bardak suda demleyerek dinlendirin. Sabahları aç karnına günde bir defa olacak şekilde tüketin. Isırgan otunun cildi iyileştiren etkisi ile egzamaya bitkisel çözüm bulabilirsiniz.
  • Egzama rahatsızlığını kuru dut ve ısırgan otu ile vücudunuzdan atabildiğiniz gibi sizlere bir seçenek daha sunuyoruz. Karabaş otu da egzama şikayetlerinizi dindirmek için; bu yazımızda rol alıyor. Karabaş otunu kısık ateşte yaklaşık 7 dakika kadar kaynatın ve ocaktan alın. Sıcağı geçen karabaş otu suyunu bir pamuk yardımı ile egzama şikayetleri hissedilen bölgeye uygulayın.

Detaylı bilgi için: Egzamaya Ne İyi Gelir? Evde 11 Bitkisel Çözüm

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Sağlıklı günler dileriz…

egzama tedavisi

Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Egzamadan bir an önce ve çok fazla vakit kaybetmeden vazgeçmek istediğinizde öncelikle bir dermatoloji bölümüne gitmelisiniz. Doktorunuz egzamanın boyutuna göre size kaşıntıyı giderecek ve cildinizi yenileyecek egzama kremi tavsiye edecektir. Egzama kremleri genellikle rahatsız edici semptomları bastırıp cildin problemli sürecini daha kolay atlatmanızı sağlayacaktır. Krem ile devam eden egzama tedavisi doktor tarafından uygun görülürse, egzama ilacı eklenecektir. Egzama ilaçları hafif şiddetli egzamalarda eczanelerden reçetesiz alınmaktadır.

Derinizin hasar görme oranına göre doktor kontrolü ile ışın tedavisi yapılmaktadır. Egzama tedavilerinde asıl amaç cildin nemlenmesi ve bu nemin korunmasıdır. Sonrasında ise cilde hasar veren ve kaşındıran hücreleri yok etmektir. Baş bölümünde görülen egzamalarda egzama şampuanı iyi gelecektir. Saç derinizin eski sağlığına kavuşmasını sağlayan bu şampuanlar, bitkisel içerikleri ile eczanelerde yer almaktadır.

Egzama en çok nerelerde çıkar sorusunun bir cevabı ellerdir çünkü eller dış etkenlere sık maruz kalan vücut bölümleridir. El ve avuç içinde görülen egzamalar için nem dengesini koruyan egzama eldiveni medikallerde ve eczanelerde satılmaktadır. Bu eldiven ile hem deterjandan hem de soğuktan ellerinizi koruyabilirsiniz.

Egzama Kendiliğinden Geçer mi?

Bazı durumlarda egzama kendiliğinden geçebilir. Ancak bu konuda karar verici kişi doktorunuzdur. Egzama tedavisinin asıl amacı cilt yüzeyindeki tahribatı azaltarak deriyi koruma altına almaktır. Nemlendirici, iltihap oluşumu önleyici kremler bu nedenle kullanılır.

Cilt Kuruluğuna İyi Gelen 6 Nem Maskesi

Egzama Diyeti: Sağlıklı Beslenme Tedavisi

Saç Egzamasına İyi Gelen 8 Bitkisel Çözüm

Ayak Egzamasına İyi Gelen 10 Doğal Çözüm

Sedef Hastalığına İyi Gelen Bitkisel 9 Çözüm

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kızartma Da Neymiş? Tarifi

Kızartma Da Neymiş?

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri