Kaymak Ağacının Feijoa Meyvesi

Kaymak Ağacının Feijoa Meyvesi Tarifi

Dünyanın Yeni Meyve Gündeminde Feijoa Var

Kaymak ağacı olarak da bilinen feijoa meyvesi Güney Amerika orijinli bir bitkidir. Türkiye’de pek bilinen bir meyve olmayan feijoa, besin değerinin yüksekliği açısından büyük öneme sahiptir. Meyvenin kendisi ve yapraklarının biyokimyasal değerinin anlaşılması ile birlikte tüm dünyada yetiştiriciliği yapılmaya başlanan feijoa bitkisi, yapılan ıslah çalışmaları ve seleksiyonlarla çeşitlendirilmiştir.

Genellikle ABD, Brezilya ve Yeni Zelanda orijinli olan meyve Kuludzi, Aegra, Argo, Duffy, Traok, Pinaple Gem, Choicena, Moore, Coolige, Triump, Mammoth, Gemini ve Apollo gibi çeşitlere sahiptir.

feijoa

Feijoa Nedir? Besin Değerleri, Kalorisi ve Özellikleri

Ceviz büyüklüğüne oval ya da yuvarlak bir şekle sahip olan feijoa meyvesi, kendine has aromatik bir tada sahiptir. Çilek, muz ve kivi karışımı mayhoş tadı ile farklı bir lezzete ev sahipliği yapan meyve yüksek oranda aromatik bileşenler içerir.

Hasat zamanına kadar mat grimsi yeşil bir renge sahip olan meyvenin üzeri mumsu gri bir tabakayla kaplıdır. Hasat sırasında meyvenin kabuk kısmı parlak yeşil rengi alır. Ancak bu renk güneşin etki ve şiddetine göre kızıl bir renge dönüşebilir. Meyvenin iç kısmındaki eti krem rengindedir ve yüksek oranda tanen içerir.

Alışılagelmiş meyvelerden oldukça farklı bir tada sahip olan fejioa insan sağlığına faydalı biyokimyasal içeriği ile dikkat çeker. Şeker oranı diğer meyvelere oranla daha düşük olan meyve özellikle zayıflama diyetleri için ideal bir seçenektir.

Karakteristik içeriği ile ön plana çıkan feijoa K vitamini, E vitamini, C vitamini B vitaminleri ve A vitamini açısından zengindir. Yüksek miktarda antioksidan içeriği ile dikkat çeken meyve potasyum, bakır, manganez ve kalsiyum mineralleri içerir. 100 gramı yaklaşık 35 kalori içeren feijoa meyvesi, içeriğindeki yüksek iyot nedeniyle diğer meyvelerden farklı bir yere sahiptir.

feijoa kaymak ağacı

Feijoa Ağacı Nerede Yetişir?

Ana vatanı Güney Amerika olan feijoa ağacı, Yeni Zelanda, Uruguay, Paraguay, Arjantin ve Brezilya’da doğal olarak yetişir. Çalı ya da ağaççık formunda olan bitki son yıllarda Rusya, Kuzey Afrika, İsrail, Portekiz, İsviçre, İspanya, Fransa, İtalya, Şili, Avusturya ve ABD gibi ülkelerde ticari olarak yetiştirilmektedir.

Ülkemizde ise Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, 1989 yılından itibaren meyvenin adaptasyon çalışmalarını başlatmış ve deneme amaçlı bahçelerin kurulmasını sağlamıştır. Enstitüde yetiştirilen feijoa fidanı Marmara ve Anadolu’nun Güney bölgelerine gönderilmiştir.

Günümüzde Sakarya, Yalova ve Bursa’da meraklı üreticiler tarafından yetiştirilen meyve özellikle Adana Bölgesinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. İklim, toprak ve sıcaklık gibi ekolojik istekleri bakımından zeytin ile benzerlik gösteren feijoa ağacı zeytinin yetiştirildiği tüm bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir.

Meyvesi, çiçekleri ve yaprakları ile dikkat çeken bitki endüstriyel besin üretiminde de önemli rol oynar. Ayrıca içeriğinde yer alan zengin biyokimyasal bileşenler farmakoloji alanında da oldukça popülerdir. Feijoa ağacının çiçekleri gösterişli ve oldukça güzel kırmızı-beyaz bir renge sahiptir. Koyu yeşil yaprakları ve bodur görünümüyle özellikle bahçe peyzajında da sıklıkla tercih edilir. Ağaç üç yaşından sonra çiçek açmaya başlar ve çiçekler mayıs ayından itibaren temmuz ayı ortalarına kadar ağaçta bulunur.

feijoa faydaları

Feijoa Faydaları Nelerdir?

  • Sindirim sisteminin çalışmasını düzenleyen feijoa meyvesi, dizanteri gibi bulaşıcı hastalıkların tedavisine yardımcı olur. Şiddetli ishalin durdurulmasında önemli rol oynayan meyve ülser, gastrit, gaz, şişkinlik gibi durumlarda semptomları azaltmaya yardımcı olur.
  • Üst solunum yolları enfeksiyonları ve özellikle şiddetli öksürükte feijoa ağacının yapraklarından hazırlanan çay tüketilebilir.
  • İltihaplı hastalıkların tedavisine yardımcı olur.
  • Kan şekerinin düzenlenmesinde etkili olan meyve düzenli olarak önerilen miktarlarda tüketildiğinde antidiyabetik rol oynar.
  • İçeriğinde yer alan antioksidan bileşenler sayesinde vücutta biriken toksin maddelerin atımını kolaylaştıran feijoa bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltır. Özellikle bağışıklık sistemindeki bozukluklara bağlı olarak gelişen kanser hücresi oluşumunu engeller ve oluşan hücrelerin çoğalmasını önler.
  • Vücutta biriken fazla suyun dışarıya atılmasında önemli rol oynayan meyve idrar söktürücü özelliğinden dolayı ödem çözücü görev yapar.
  • Yüksek oranda lif içerir. Mide boşalımını geciktirici özelliği nedeniyle hem kan şekerini yavaş yükseltir hem de uzun süre tokluk hissi sağlayarak zayıflama diyetlerinin etkinliğini artırır.
  • Bağırsak hareketlerini hızlandıran lif içeriği sayesinde kabızlığın önlenmesine destek olur. Bu özelliklerinden dolayı özellikle zayıflama diyetlerinde önerilen bir meyvedir.
  • İçeriğinde yer alan iyot mineralinden dolayı guatr hastalarının mevcut tedavilerinde destekleyici tol oynar.
  • Hücre zarının korunmasında etkindir. İçerdiği vitamin, mineral ve fenol bileşenler sayesinde vücudun genel sağlığının korunmasına yardımcı olur.
  • Feijoa ağacının yaprakları kaynatılarak suyu içildiğinde baş ağrısını hafifletebilir.

feijoa meyvesi

Feijoa Meyvesi Nasıl Yenir?

Kabuğu soyulmadan taze olarak tüketilebilen feijoa meyvesi kabuklu halde tüketildiğinde daha mayhoş bir tada sahiptir. Kabukları soyulduktan sonra bir bıçak yardımıyla ikiye bölünen meyve tatlı kaşığı yardımıyla da yenilebilir.

Taze meyve olarak sofralarda tüketilebilen feijoa, taze olarak doğrudan pasta ya da bisküvi yapımında da kullanılabilir. İşlenmiş gıdalara aroma sağlayıcı ve tatlandırıcı olarak eklenen meyve özellikle Yeni Zelanda, Avustralya ve ABD’de likör ve şaraplarda da kullanılır.

Feijoa reçeli, marmelatı, kompostosu, meyve suyu konservesi, meyve jeli yapılabilir. Meyvesi ve yaprakları kurutularak çay olarak da kullanılabilen feijoa özellikle dondurma ürünlerinde lezzet ve aroma sağlayan özelliği ile dikkat çeker.

Asya ve Güney Amerika ülkelerinde meyvenin üzerine sos, şeker ya da tuz dökülerek tüketimi yaygındır. Ev içerisinde kuru ya da taze olarak kek, pasta, tart ve çöreklerin içerisine atılabilir. Feijoa meyvesinin suyu çıkartılarak diğer meyve suları ile ya da sade olarak soğuk şekilde tüketilebilir.

Kendine has aromaya sahip olan meyve kozmetik sektöründe de kullanılır. Büyük, canlı çiçekleri ve yeşil yaprakları ile peyzaj mimarisinde dekoratif amaçlı yaygın olarak kullanılır.

feijoa ağacı

Feijoa Nerede Satılır? Feijoa Meyvesinin Fiyatı Ne Kadar?

Botanikteki ismi feijoa sellowiana olan feijoa, mersingiller familyasına ait bir bitkidir. Boyu beş metreye kadar ulaşabilen ağaç, kış mevsiminde de yapraklarını dökmez ve yeşil rengini korur. Tropikal meyveler arasında yer alan feijoa faydaları ile olduğu kadar kendine has lezzeti ile de dikkat çeker.

Aromatik tadından dolayı her geçen gün sofralık olarak tüketiminde artış görülen meyve, dalından koparıldıktan sonra da tazeliğini uzun süre korur. Dayanıklılığı ile ön plana çıkan feijoa, olgunlaşmadan önce hasat edilir ve bir süre olgunlaşması beklenilip o şekilde tüketilir. Feijoanın olgunlaşma sürecinde yanında elma bulunması süreci hızlandırır.

Taze meyve olarak özel üreticilerin web sayfalarından satın alınabilen meyve kurutulmuş halde aktarlarda, organik ürün satışı yapan marketlerde satışa sunulur. Feijoa fidan ve tohum halinde de satılır. Üretim yapmak isteyen meraklıları için feijoa fidanlarının tanesi 15 lira ile 40 lira arasında değişir.

Taze olarak tüketilen 1 kilogram feijoa fiyatı ise 20 lira ile 50 lira arasında değişir. Özellikle son yıllarda sağlığa faydaları nedeniyle birçok ülkede yetiştiriciliğine başlanan feijoa gıda, kozmetik ve ilaç sektöründeki artıları nedeniyle ticari değeri artan bir besindir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kaymak Tarifi

Kaymak

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Kaymak Tarifi

Kaymak

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Kaymak Tarifi

Kaymak

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Brokoli Ağacı Tarifi

Brokoli Ağacı

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Peynir Ağaçları Tarifi

Peynir Ağaçları

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Çikolata Ağacı Tarifi

Çikolata Ağacı

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Ağaç Kurabiye Tarifi

Ağaç Kurabiye

10-12 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kaymak Tarifi

Kaymak Tarifi

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Ballı Kaymak Tarifi

Ballı Kaymak

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri