Gaps Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

Gaps Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

Gaps Diyeti Üzerine

Yaşadığımız yüzyılın en büyük problemlerinden biri olan şişmanlığın tedavisi için her gün başka bir alternatif kilo verme yöntemi baş göstermekte. Birbirinden farklı ancak temelde zayıflamayı sağlamaya yönelik olarak ortaya çıkan beslenme programları her yaştan kadın ve erkeğin dikkatini çekmektedir. Son zamanlarda birçok ünlünün de yapması ile gündeme gelen gaps diyeti, bir yandan bağırsaklarda oluşan rahatsızlıkları giderirken diğer yandan da kilo vermeyi sağlar.

Beslenme ve diyet konusunda olumlu ya da olumsuz kilo vermeyi etkileyen en önemli organ bağırsaklardır. Vücudun ikinci beyni olarak ifade edilen bağırsak, sindirim sisteminin merkezidir. İster psikolojik, ister fizyolojik, nedeni ne olursa olsun bağırsakta yaşanan herhangi bir sorun sindirim sistemini felç eder. Yeterli ve dengeli beslenerek ayrıca fiziksel aktiviteyi arttırarak bağırsak sağlığı korunabilir.

Gaps diyeti otizm hastası olan oğlu için Dr. Natasha Campbell-McBride tarafından geliştirilen ve 10 binin üzerinde otistik çocuk üzerinde denenmiş özel bir diyet programıdır. Otizmin yanı sıra gaps diyeti bipolar bozukluğu olan hastalar, depresif kişilikler, şizofreni ve multiple sklerozis hastalarında da uygulanır.

Dikkat eksikliği, hiper aktivite ve epilepsi gibi hastalıkların tedavisinde de uygulanan gaps diyeti ile doğru beslenmenin gerçekleştiği ve hastalıkların tedavisine destek olduğu gözlenir. Bu tarz hastalıkların ana nedeni bağırsak florasında meydana gelen toksik etkiler olabilir. Toksik maddelerin beynin işlemlerini etkileyerek beyin bağırsak arasındaki dengeyi bozduğu ve bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların ise bağırsak florasını daha da kötü etkilediği düşünülür.

Daha fazla ilaç kullanmadan gaps diyeti ile bu hastalıkların tedavi edilebileceğine inanılmaktadır. Ayrıca bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi ve diyetin ana içeriğinde düşük karbonhidrat bulunması gaps diyeti ile kilo verme işlemini de kolaylaştırır. Gaps diyetine başlamak isteyenlerin mutlaka doktor kontrolünden geçmeleri ve doktor önerisi ile diyeti yapmaları önerilir.

Gaps Diyeti Nedir?

Gaps diyeti, bağırsaklardaki bozulmuş bakteri dengesiniz düzeltmek, yaralı, hasarlı, sızıntılı bağırsak duvarını tedavi etmek amacıyla bağırsak epitelyum dokusunu iyileştirmeye yönelik uygulanan doğru beslenme biçimidir.

Gaps diyetinde hastalık yapıcı mantarlar ve bakterileri besleyen ve nörotoksin üremesine neden olan tüm işlenmiş gıdalar diyetten uzaklaştırılır. Probiyotik destek sağlayan fermente gıdalar gaps diyetinin vazgeçilmezidir. Çok kısa bir sürede bağırsakta meydana gelen hasarları ve sızıntıları tedavi edebilen Gaps beslenme programı ağır metallerin, toksinlerin ve sindirilmemiş besinlerin kana geçişini engeller.

Bu durumu takiben beyin ve diğer organlarda gelişen toksin temizlenmesi, kısa sürede fizyolojik ve psikiyatrik problemlerin ortadan kalkmasını sağlar. Her beslenme programında olduğu gibi kronik hastalığa sahip olanların gaps diyeti konusunda mutlaka doktoruna danışması gerekir. Gaps diyeti diyetisyen ya da gaps diyeti doktorları tarafından uygulanmalıdır.

Gaps Diyeti Nasıl Yapılır? Gaps Diyeti Listesi

Gaps diyeti aşamaları 3 ana bölümden oluşur.

  • Gaps diyeti 1. aşama giriş diyetidir. 6 aşamadan meydana gelen giriş diyetinin daha ilk aşamalarında hastalıkların psikolojik ve fiziksel semptomları ortadan kalkar. Bu aşamada bağırsağı rahatsız edebilecek tüm besinler diyetten çıkarılır ve bağırsak duvarının onarılması sağlanır. Onarılan bağırsak duvarı emilim yapmadan önce sindirimi gerçekleştirir ve böylece birçok gıda intoleransı ve alerjileri ortadan kalkar.
  • Gaps diyetinin ikinci aşaması yani tam diyet programında bağırsak florasının dengesi tam olarak iyileşir. Bu dönemde hastalar gaps diyeti ile tamamen uyum halindedir.
  • Gaps diyeti programı üçüncü aşaması ise diyetten çıkıştır. Hastalığın tüm semptomları ortadan kalksa da giriş diyetinden sonra yaklaşık 1 sene daha tam diyete devam edilir. Diyetten çıkış aşamasında diyetten çıkarılan tüm besinler birer birer kontrollü olarak diyete eklenir ve bir süre sonra gaps diyeti tamamen bırakılır.

Gaps Diyeti Ne Kadar Sürer?

Gaps diyeti süresi hastalığın semptomlarına bağlı olarak değişir. Bazı hastalar giriş aşamasını 20-30 günde tamamlarken bazıları ise giriş diyetinde bir yıl kadar kalabilir.

Bunun yanı sıra gaps diyetinin her aşamasını 4 günde geçen de vardır. Gaps diyetinin süresini belirleyen en önemli etken hastalığın fiziksel ve psikolojik tüm semptomlarının ortadan kalkmasıdır.

Gaps diyetinin standart süresi: 6 aşamalı giriş aşamasının ilk aşamasının zorluğu nedeniyle en az 3-4 gün, ikinci aşama 8-6-8 gün, üçüncü aşama 7-15 gün, dördüncü aşama 21-30 gün, beşinci aşama 30-45 gün, altıncı aşama ise 2 ile 4 aya arasında olabilir.

Gaps diyetinin en zor aşaması giriş aşamasıdır. Tamamen beslenme düzenini değiştirmeye neden olan birinci aşama sonunda hastalık semptomlarının ortadan kaldırılmasını sağlar.

Gaps Diyeti Yasaklar Listesi

  • Gaps diyetinde yasaklı besinlerin başını tam tahıllar çeker. Buğday, mısır, çavdar, pirinç, yulaf, arpa, karabuğday, bulgur, kuskus, makarna gibi tüm besinler diyetten çıkarılır. Yani gluten içeren besinler gaps diyetinde yasaklar listesindedir.
  • Nişasta içeren tüm sebzeler, yer elması, havuç, ararot, gulgas kökü, patates gibi sebzeler diyetten uzaklaştırılır.
  • Şeker ve şeker içeren tüm besinler, bakla, kuru fasulye, nohut, maş fasulyesi, soya fasulyesi, barbunya gibi nişasta içeren tüm kuru baklagiller diyetten çıkarılır.
  • Laktoz içeren süt ve süt ürünleri, krema, kekler, tatlılar, sucuk, salam, sosis, pastırma gibi ilenmiş gıdaların hepsi diyetten uzaklaştırılır.
  • Gazlı içecekler, alkol, meşrubatlar, hazır meyve suları, et ve tavuk bulyonlar, içeriği bilinmeyen tüm hazır ve paketlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Soya kullanılan margarin, bisküvi, gofret, kraker, kuruyemiş, salata sosları gibi tüm besinler diyetten çıkarılmalıdır.

Gaps Diyeti Zararları Nelerdir?

GAPS DİYETİ her ne kadar bazı koşullarda hastalara yararı dokunuyor gibi görünse de bilimsel olarak herhangi bir kanıtı olmayan bir beslenme programıdır.

Özellikle diyabet, kalp ve damar hastalıkları, kolesterol, böbrek ve karaciğer fonksiyonu bozukluklarında doktora danışılmadan kesinlikle uygulanmaması gereken bir diyettir. Hamilelik, emziklilik dönemindeki kadınlar, çocuklar ve yaşlıların da gaps diyeti uygulaması sakıncalıdır.

Gaps diyetinin ilk üç aşamasında neredeyse gıdaların tamamı yakını diyetten çıkarılır. Bu da yeterli ve dengeli beslenmeyi engelleyerek vücudun bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Gaps diyetinin ikinci kısmında yer alan çiğ yumurta tüketiminin önerilmesi de salmonellaya davetiye çıkardığından dolayı zararlı olabilir.

Kemik Suyu

Gaps Diyeti Tarifleri Nelerdir?

Gaps diyetinde özellikle kemik suyu, ev yapımı turşu ve yoğurt, Hindistan cevizi yağı, avokado, tatlı patates ve kırmızı pancar büyük önem taşır.

Gaps diyeti Elif Kaya tarafından da ele alınır. Eczacı olan Elif Kaya gaps diyeti tarifleri ile bu diyeti yapanlara yardımcı olur. Evde yapılan turşu yüksek probiyotik içeriğinden ve katkı maddesi kullanılmadan yapıldığından dolayı gaps diyeti menü listeleri için uygun bir besindir.

Ayrıca gaps diyeti kemik suyu kullanımını onaylar. Gaps diyeti lahana turşusu önerilen besinler arasında yer alır. Gaps diyeti kemik suyu diyet boyunca mutlaka kullanılması gereken gıdaların başındadır.

Gaps diyeti kahvaltı kişisel tercihe göre hazırlanan yumurta, zencefil ya da nane çayı, glutensiz ekmek içerebilir. Öğle ve akşam yemeklerinde ev yapımı çorba, ev yapımı turşu, et ve balık, ev yapımı yoğurt, glutensiz ekmek ve içecek olarak kemik suyu tüketilebilir. Ara öğünlerde kefir, ev yapımı yoğurt, kabuklu kuru yemişler, meyve ve su tüketilebilir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Öne Çıkan Yorumlar Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Diyet Kek Tarifi

Diyet Kek

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Diyet Karnıyarık Tarifi

Diyet Karnıyarık

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Diyet Kahvaltı Tarifi

Diyet Kahvaltı

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Diyette Mantı Tarifi

Diyette Mantı

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Tarifler Geri
Videolar Geri