Her Seferinde Lezzetli Sonuçlar Veren Çorba Nasıl Yapılır? 10 İpucu

Her Seferinde Lezzetli Sonuçlar Veren Çorba Nasıl Yapılır? 10 İpucu

Çorba Yaparken Hayat Kurtaracak Nitelikte 10 Madde

Öğün fark etmeksizin Türk mutfağında yemeklerin vazgeçilmez başlangıcı sıcacık bir kase çorbadır. Mevsimine göre seçilen vitamin kaynağı sebzeler ve lezzet verici diğer malzemeler eşliğinde hazırlanan çorba çeşitleri, hiç şüphesiz içimizi yumuşatan ve ısıtan sağlıklı yudumların bütünüdür.

Vücudumuza sağladığı faydaları ve içeriğindeki besinlerin vitamini ile lezzetini taçlandıran çorba tarifleri, aslında ana yemeklere oranla daha kolay hazırlanır gibi görünür ancak; çorba yapımı aşamasında altın değerinde birçok püf noktasına sahiptir.

İster bir kuş sütü eksik mükellef bir masa ister pratik ve sade bir sofra olsun, çorba muhakkak ocakta yerini alacaktır. Yemek kültürümüzde bu denli sağlam ve köklü bir öneme sahip çorbaların yapılışındaki ipuçlarına kulak verirseniz bu deneyimi daha lezzetli noktalara taşıyabilmeniz işten bile değil :)

Tam da bu noktada, çorba yapımının aşamaları ve püf noktaları hakkında tüm sorularınızın cevabı olabilecek bu listeyi nefis çorba çeşitleri ve tarifleri eşliğinde hazırladık.

Çorba Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

1) Hangi Çorba?

Çorba yapmaya karar verdiyseniz ilk adımınız hazırlamak istediğiniz çorba çeşidine karar vermek olmalı. Çorbanızı salçalı bir sosta pişirebilir, sebze veya bakliyatlarınızı sütle haşlayabilir veya yoğurtlu terbiye hazırlayarak çeşitli çorbalar hazırlayabilirsiniz. Bu noktada damak zevkiniz size rehberlik edecektir.

Tarif: Yayla Çorbası

2) Detaylar Önemli: Pişirme Malzemeleri

Çorba hazırlarken kullanacağınız malzemeler, çorbanızın lezzetinin kalitesi konusunda rol oynuyor. Mevcutsa bakır tencere kullanmaya özen gösterin eğer yoksa pişirmek istediğiniz ölçüye uygun büyüklükte çelik tencereler de işinizi görür. Ekleyeceğiniz malzemeleri kavururken veya karıştırırken tahta kaşık kullanmalısınız. Ufak gibi görünse de bu adım önemli bir detay.

Tarif: Ispanaklı Çorba Nasıl Yapılır?

3) Ev Lezzeti: Çorbayı Pişireceğiniz Su

Çorba hazırlarken lezzet garantisi bekliyorsanız ev yapımı et veya tavuk bulyon kullanmanız gerçekten çok önemli. Elbette hazır bulyonları da kullanabilirsiniz ancak ev lezzetinin yerini tutamayacaktır.

Tarif: Tavuk Suyuna Çorba (Grip İçin)

4) Çorbanın Taneleri: Sebze ve Bakliyatlar

Çorbanıza ekleyeceğiniz sebzeleri mevsimine uygun, vitaminleri yerindeyken kullanmanız şüphesiz ki besin değerini yükseltecektir. Bu aşamada kullanacağınız sebze veya bakliyatları iyice yıkayıp temizlemelisiniz. Sebzeleri çok küçük parçalara ayırmak, gereğinden fazla haşlamak tüm vitaminlerini öldürecektir, aklınız bulunsun ;)

Tarif: Terbiyeli Havuç Çorbası

5) Mihenk Taşı: Çorba Terbiyesi 

Çorba çeşidinize göre hazırlayacağınız terbiyeler farklılık gösterir. Sütlü, yoğurtlu, unlu, limonlu ve sirkeli terbiye çeşitleri farklı çorbalar için hazırlanabilir.

İşte, Çorbanızın Kesilmemesi İçin Hayati Önem Taşıyan İpuçları:

Bu adımları sırasıyla uyguladığınızda kesin sonuç alacağınızın garantisini veriyoruz. Sadece biraz dikkat ve sabır gerekiyor:

  • Terbiye sosu için kullanacağınız malzemelerin taze olması her şeyden önemli, taze olmayan gıdalarla (limon, yoğurt, süt) işe başlarsanız baştan kaybedersiniz.
  • Terbiyeyi hazırlarken, sosu iyice tamamen homojen bir kıvam alıncaya dek, sabırla karıştırın. Bu aşamada el mikseri kullanabilirsiniz.
  • Çorbanız pişti ve terbiyeniz hazır. Sakın çok sıcak olan çorbaya soğuk terbiyeyi eklemeye kalkışmayın! Tüm emeğiniz boşa gider… Çorbanın ılımasını beklemek en güvenli sonuç olacaktır; yani sabredip bir süre çorbanızı dinlenmeye bırakın. Eğer beklemezseniz yoğurtlu terbiyeniz topaklanır ve kesilir, yumurtalı karışımınız da çorbanın sıcaklığında pişer.
  • Çorbanız ılıdı, sıra geldi terbiyeyi eklemeye. Bu aşamada terbiyeyi çorbaya “azar azar” birkaç seferde ekleyin ve eklerken aynı anda hızlıca karıştırın.Bu konuda kesin bir sonuç istiyorsanız, terbiye ve çorbanın ısılarını eşitlemek adına terbiyeyi hazırladığınız kaba azar azar çorba suyundan ekleyip sürekli karıştırın. Akışkan bir kıvam aldığında tencereye ekleyin.
  • Terbiyeyi de ekledikten sonra ocağın altını kısık ateşte açın ve çorbanızı biraz daha ısıtın -karıştırarak tabii ki-. Kaynamadan ocaktan alın ve daha sonra arzu ettiğiniz miktarda tuz ekleyin.
  • Kesilmemiş, pürüzsüz ve lezzeti yerinde çorbanız servise hazır :)
Tarif: Terbiyeli Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası

6) Ne Katı Ne Sulu: Çorbanın Kıvamı

İyi bir çorbanın lezzeti kadar dokusu da kıvamlı olmalı. Çorbanız çok koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbanızın kıvamını açabilirsiniz. Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz. Böylelikle çorbanın içindeki fazla su buharlaşacaktır. Nişasta kullanımı da çorbalarınızda kıvamı arttıracaktır.

Ne fazla koyu püre kıvamında ne çok sulu kıvamda olmamasına özen göstererek damak zevkinize göre kıvamını oluşturabilirsiniz.

Tarif: Tavuklu Yalancı İşkembe Çorbası

7) Eyvah! Çorba Tuzlu Olursa

Çorbanız pişerken arzu ettiğiniz baharatları kontrollü olarak eklemekte fayda var. Diyelim ki bir aksilik oldu ve çorbanızın gereğinden daha fazla tuzlu olduğunu fark ettiniz. Endişelenmeyin, dünyanın sonu değil :) 1 adet patates soyup hızlıca 1-2 parçaya bölün ve çorbanızın içine atın. Haşlanan patates fazla tuzu bünyesinde toplayacaktır.

Tarif: Kremalı Tadında Mantar Çorbası

8) Çorbanın Ekşiliğini Ne Alır?

Genellikle yoğurt çorbalarında ve salçalı soslarla hazırlanan çorbalarda karşılaşılabilen bu durumun da çözümü oldukça basit: süt. Çorbanızın ekşi olduğunu düşünüyorsanız azar azar süt ekleyebilirsiniz. Ekşiliğin azaldığını düşündüğünüzde süt eklemeyi bırakabilirsiniz. Bu aşamada da kontrollü gitmenizde fayda var.

Tarif: Misket Köfteli Çorba

9) Çorbanın Acısını Ne Alır?

Çorbanızı pişirdiniz, ve tattınız; ama o da ne? Çorbanız çok acı… Bütün emeğiniz boşa mı gidecek? Elbette hayır. Çorbanın acısını almak için -eğer tarifiniz için de uygunsa- birkaç damla limon ekleyebilirsiniz.

Tuzlu olan çorbalara çare olarak kullanılan patates, fazla acıyı da çekip alacaktır; yani patates ekleyebilirsiniz.

Acının zıttı olan şeker de bu konuda çareniz olabilir. Bir miktar şeker ekleyerek de rahatsız edici acılık hissini azaltabilirsiniz.

Diğer bir yöntem de sıvı yağ eklemek. Çorbanıza kontrollü olarak bir miktar sıvı yağ ekleyip karıştırın. Yüzeye çıkan yağı kaşığınızla sıyırıp alın.

Tarif: Kelle Paça Çorbası

10) Fark Yaratan Dokunuşlar: Lezzeti Arttırmak İçin

Çorbanızın lezzetini arttırmak için, bayat ekmeklerinizi küp küp doğrayıp baharatlarla fırınlayarak çıtır krutonlar elde edebilirsiniz.

Mini bir sos tavasında tereyağı eritip nane veya tercih ettiğiniz baharatları kavurabilir, çorbanızın üzerine gezdirebilirsiniz.

Çorbanızın lezzetine ve görünümüne tazelik katmak isterseniz dereotu ya da maydanoz gibi ufak yeşillik parçaları serpiştirebilir, peynir tanecikleri ekleyebilirsiniz.

Tarif: Ezogelin Çorbası

Çorba tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Zayıflatan Çorba Diyeti ve Diyet Çorba Çeşitleri 

Hangi Çorba Kaç Kalori? Videolu Tarifler Eşliğinde

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Herse Tarifi

Herse

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Herse Tarifi

Herse

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Herle Çorbası Tarifi

Herle Çorbası

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Enerji Veren Aşure Tarifi

Enerji Veren Aşure

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Kolay Pandispanya Yapımı (İpuçlarıyla) Tarifi

Kolay Pandispanya Yapımı (İpuçlarıyla)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Herse Süper Tarifi

Herse Süper

4-6 kişilik, 1 saat Hazırlık, 30dk Pişirme
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri