İngiliz Yemekleri ve Mutfak Kültürü, İlginç Özellikleri

İngiliz Yemekleri ve Mutfak Kültürü, İlginç Özellikleri Tarifi

Güneş Batmayan İmparatorluğun Zengin Mutfağı İngiliz Yemekleri

Dünyanın en güçlü sanayi ülkelerinden biri olan İngiltere, Galler, İskoçya ve İrlanda ile birlikte Birleşik Krallığı oluşturur. Düz ve geniş ovalara sahip büyük bir ada olan İngiltere, anayasaya dayalı meşruti monarşi ile yönetilir.

19. yüzyılda dünyanın en güçlü emperyalist imparatorluğunu yaratan ülke tüm dünyaya yayılan sömürgelerinden dolayı puslu ve sisli havasına rağmen ‘güneş batmayan ülke’ olarak anılırdı. Köklü geçmişi ve kendine özgü mimari yapısıyla önemli bir kültür merkezi olan İngiltere, yüzlerce milletten insanın yaşadığı kozmopolit bir ülkedir. Nezakete ve görgü kurallarına verdiği değer ile tüm dünyanın dikkatini çeken İngilizler, zengin eğlence hayatına sahiptir. Soldan akan trafiği, kendine has görgü kuralları ve özgün damak tatları ile diğer ülkelerden sıyrılır.

İngiliz yemek kültürü ve bilinen geleneksel lezzetlerini kapsayan bu yazıda, İngilizlerin damak zevkine ve yemek yeme alışkanlıklarına dair kısa bir yolculuk yapıyoruz. Sonrasında sizler için sıraladığımız 12 çeşit İngiliz yemek tarifi ile kendi mutfağınızda farklı tatları aralayabilirsiniz.

scone

İngiliz Yemek Kültürü Üzerine Notlar

  • İngiliz yemek kültürü bölgeler arası değişiklik gösterir.
  • Tarihi boyunca birçok kültüre ev sahipliği yapan ülke bu kültürlerin yansımasını yemeklerinde hissettirir.
  • Özellikle Hint ve Amerikan mutfağı başta olmak üzere Uzak Doğu, İtalyan ve Fransız esintilerini de bu mutfakta deneyimleyebilirsiniz.
  • Yemek çeşitliliği açısından diğer dünya mutfaklarına göre daha sınırlı olan İngiliz mutfağının lezzetiyle damgasını vuran yemekleri de mevcuttur.
  • İngiliz yemek menüsü kahvaltı, öğle ve akşam yemeği olarak net bir çizgi ile ayrılır.
  • Öğünler belirli saatler içinde servis edilir ve yemek yeme saatleri sabah 08.00 ila gece 23.00 saatleri arasında geniş bir vakte yayılmıştır.
  • En önemli öğün kahvaltıdır ve İngilizlerin dillere destan beş çayları en sevilen saatlerdir.
  • İngiliz mutfağıyla karakterize beş çayı, 15.00 – 17.00 saatleri arasında çok çeşitli porsiyonluk tatlı ve atıştırmalık sandviç çeşitleriyle geçirilir.
  • Antika porselenlerde sütlü çay, sunum stantlarında mini tatlılar klasik beş çayı görüntüsünü oluşturur.
  • Kahvaltılarının zenginliği ile tanınan ülkede kızarmış ekmek ve tereyağı ile birlikte birbirinden değişik reçeller kahvaltının esasını oluşturur.
İngiliz Kahvaltısı
  • Jambon, kızarmış mantar ve domates, sosis çeşitleri, kızarmış göz yumurta, fırında tatlı kuru fasulye yanında portakal suyu ve sütlü çay geleneksel İngiliz kahvaltısını oluşturur.
  • Öğle ve akşam yemeklerinde Fish and Chips denilen atıştırmalık tarzı yemekler genellikle paketlenerek evde yenebilir.
  • İngilizlerin akşam yemekleri de kahvaltıları kadar zengin ve besleyicidir.
  • Kahvaltıdan sonra özen gösterilen diğer öğün akşam yemeğidir ve 19.00 – 23.00 saatleri arasında oldukça geniş bir zamanı kapsar.
  • İngiliz damak zevkinin Türk alışkanlıklarına yakın olduğu söylenemese de tek tabakta çeşitli lezzetler sunması açısından gezginlerin ilgisini çekmektedir.
  • Öyle ki yumurtadan kuru fasulyeye, sosisten mantara farklı yemekleri aynı anda tek öğünde tüketebildiklerini gözlemleyebilirsiniz.
fish and chips
fish and chips

İngiliz Yemekleri İsimleri, Çeşitleri ve Özellikleri

  • Damak tadına düşkün olan İngilizler, yemekleri sos ile zenginleştirmeyi sever.
  • En çok tüketilen İngiliz yemeklerinden biri olan Fish and Chips, mezgit ya da morina balığından yapılır.
  • Özel bir un karışımına batırılarak kızartılan bu balıklar haşlanmış bezelye ve patates kızartması ile birlikte servis edilir.
  • İngiliz yemeklerinin hemen hemen hepsinin yanında tatlı patates ve fasulye ile bezelye bulunur.
  • İngiltere’de 35 çeşit patates bulunur.
  • Hemen hemen her yemeğe kattıkları patatesten viski bile yapan İngilizler ekmek yerine patates tüketmeyi tercih eder.
  • Kuzu eti, domuz eti, tavuk, balık ve dana etinin vazgeçilmez olduğu İngiliz mutfağında, soslar da oldukça önemlidir.
  • Yokrshire puding, rozbif, baked beans, Shepherd’s pie meşhur İngiliz yemek isimleri arasında yer alır.
  • Bunlara ek olarak İngiliz yemekleri isimleri arasında apple crumble, shortbread, cheesecake, scones ve kurabiyeler yer alır.
  • İçecek kategorisinde ise İngiliz mutfağının vazgeçilmezi çay çeşitleridir.
  • Sütlü ve earl grey çaylar en sık tüketilenler arasında yer alırken, yerleşmiş bir kahve kültürü olduğu da söylenebilir.
  • Alkollü içkiler söz konusu olduğunda İngilizler genellikle bira çeşitlerini çok sık tüketir.
Sunday Roast

İngiltere Geleneksel Yemekleri Nelerdir?

  • İngilizlerin geleneksel Pazar yemeği olan Roast Beef, haşlanmış patates, havuç, bezelye gibi sebzeler ile dana, tavuk ya da domuz etinin birlikte fırında pişirilmesidir.
  • Genellikle ailelerin pazar öğle yemeği menüsü olan Roast Beef arkasından İngilizlere özgü bir sos olan gravy sosu ile birlikte Yorkshire pudingi servis edilir.
  • Kulak memesi kıvamında bir hamura sahip olan tuzlu Yorkshire puding küçük ekmek kalıplarında pişirilir. İngiltere yemek çeşitleri arasında yer alan Shepherd pie ise bir çeşit börektir.
  • Soğan, peynir, patates ve et kullanılarak hazırlanan börek içinin yufka ya da hamurun içine yerleştirilip fırınlanması ile hazırlanan
  • Shepherd Pie en beğenilen İngiliz yemek tarifleri arasında yer alır.
  • İngilizlerin geleneksel içecekleri sütlü ve şekerli çaydır.
  • Çay saatlerinde scone denilen kremalı, sodalı ve reçelli kurabiyeler ile trifle denilen üç katlı İngiliz tatlısı ikram edilir.
Shepherds Pie

Mutfağınızda İngiliz Rüzgarları Estirecek 12 Tarif

1) Beş Çaylarına Farklı Bir Dokunuş: İngiliz Keki Nasıl Yapılır?

Yumurta, süt, şeker, sıvı yağ, kabartma tozu, portakal kabuğu rendesi, kakao ve Hindistan cevizi kullanılarak hazırlanan İngiliz keki, küçük küçük birer lokmalık dilimler halinde hazırlanır. Kendine özgü bir şekle sahip olan kek, ara öğünleriniz işin lezzetli ve yumuşacık alternatif bir atıştırmalıktır. İngiliz Keki

Tarif: İngiliz Keki

2) Geleneksel İngiliz Lezzeti: Meyveli Yağsız İngiliz Keki

Yumurta, şeker, un, tarçın, vanilya, kuru üzüm, kuru kayısı, kuş üzümü, ceviz ve pudra şekeri kullanılarak hazırlanan meyveli ve yağsız İngiliz keki tarifi Türk mutfağına uygun bir hale getirilmiştir. Yağsız olan kek düşük kalorili ve organik bir lezzet olarak çay keyfinize keyif katar. Meyveli İngiliz Keki

Tarif: Meyveli İngiliz Keki

3) Çay Saatlerinize Yeni Bir Alternatif: İngiliz Kurabiyesi

Margarin, yumurta, pudra şekeri, mısır nişastası, kuru çay, damla çikolata, vanilya ve un kullanılarak hazırlanan İngiliz kurabiyesi, çay saatlerine farklı bir lezzet arayanlar için mükemmel bir tarif. İngiliz Kurabiyesi

Tarif: İngiliz Kurabiyesi

4) Kekin En Geometrik Hali: İngiliz Pastası (Üçgen Kek)

Üçgen kek olarak da bilinen İngiliz pastası yumurta, şeker, un, sıvı yağ, süt, kakao, şeker ve üstünü süslemek için ceviz, fındık ya da fıstık kırıntılarından oluşur. Ağızda dağılan muhteşem lezzeti ile çay saatlerinizi süsleyen İngiliz pastası kolay ve pratik yapılışı ile tercih edilir. İngiliz Pastası (Üçgen Kek)

Tarif: İngiliz Pastası (Üçgen Kek)

5) Bir Diğer Adıyla İngiliz Çorbası Supanglenin Hikâyesi

Klasik pandispanya üzerine çikolatalı krema ve krem şanti koyularak hazırlanan supangle en çok sevilen İngiliz tatlılarından biridir. Kadehlerde servis edebileceğiniz supangleyi hem aileniz hem de misafirleriniz için sunabilirsiniz. Yapımı oldukça eğlenceli ve yemesi de bir o kadar lezzetli olan supangleyi mutlaka denemelisiniz. Supangle (Soupe Anglaise)

Tarif: Supangle (Soupe Anglaise)

6) Havucun ve Üzümün Pekmezle Mükemmel Uyumu: İngiliz Usulü Havuçlu Üzümlü Kek

Şeker, pekmez, yumurta, sıvı yağ, havuç, üzüm portakal kabuğu rendesi, karbonat, tarçın ve pudra şekeri kullanılarak hazırlanan İngiliz usulü kek, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde sağlıklı ve lezzetli bir öğün hazırlamanızı sağlar. İngiliz Usulü Havuçlu Üzümlü Kek

Tarif: İngiliz Usulü Havuçlu Üzümlü Kek

7) Karanfil, Portakal ve Tarçının Muhteşem Birlikteliği: İngiliz Ekmeği (Hot Cross Buns)

Kuru üzüm, yumurta, tereyağı, şeker, un, süt, maya, vanilya, toz karanfil, tarçın ve kurutulmuş portakal kullanılarak hazırlanan bu İngiliz ekmeği, özellikle paskalya döneminde İngilizlerin sofralarından eksik olmaz. Kendine özgü bir aromaya sahip olan ekmek çeşidini çay saatleriniz ve kahvaltılarınız için mutlaka denemelisiniz. İngiliz Ekmeği (Hot Cross Buns)

Tarif: İngiliz Ekmeği (Hot Cross Buns)

8) Sadeliği Sevenlerin Tercihi: İngiliz Çöreği (Scones)

Un, margarin, kabartma tozu, süt ve yumurta kullanılarak hazırlanan İngiliz çöreği, yapımı oldukça kolay ve kısa sürede pişirilebilen pratik bir çörek çeşididir. Kahvaltı ve beş çayları için farklı bir alternatif olan çörek, ağızda dağılan yumuşacık yapısı ile beğeni toplar. İngiliz Çöreği (Scones)

Tarif: İngiliz Çöreği (Scones)

9) Tadı Damakta Kalacak İngiliz Lezzeti: İngiliz Poşe Yumurta

Yumurta, sirke, galeta unu, sarımsak tozu, baharat ve sıvı yağ kullanılarak hazırlanan İngiliz poşe yumurta Türk damak tadı için oldukça farklı bir lezzettir. Kahvaltılarınıza farklı bir damak tadı getirmek isterseniz yüksek protein içeriği ile olduğu kadar yüksek kalori ile de dikkat çeken besleyici İngiliz usulü yumurta kızartmasını deneyebilirsiniz. İngiliz Poşe Yumurta

Tarif: İngiliz Poşe Yumurta

10) Ağızda Eriyen Lezzet: İngiliz Kurabiyesi

Margarin, pudra şekeri, yumurta, vanilya, nescafe, kuru çay ve damla çikolata kullanılarak hazırlanan İngiliz kurabiyesi damakta eriyen lezzeti ve nescafe ile çayın muhteşem aroması ile çay saatlerinizi şenlendirir. İngiliz Kurabiyesi

Tarif: İngiliz Kurabiyesi

11) Makarnanın İngiliz Hali: İngiliz Usulü Ton Balıklı Makarna

Makarna, konserve mısır, ton balığı, limon ve mayonez kullanılarak hazırlanan İngiliz usulü ton balıklı makarna, İngilizlerin krema merakının makarnaya yansıtılmış halidir. Kendine özgü bir lezzete sahip olan makarna farklı bir alternatif olarak sofralarınızda yer alır. İngiliz Usulü Ton Balıklı Makarna

Tarif: İngiliz Usulü Ton Balıklı Makarna

12) Kolay ve Pratik Bir Lezzet: Üzümlü Kolay Kurabiye (İngiliz Rock Cake)

İngiliz beş çayının en sık tüketilen kurabiye çeşidi olan üzümlü kolay kurabiye, kaya şekline benzediği için İngiltere’de kaya kurabiyesi olarak bilinir. Un, şekeri margarin, vanilya, kuru üzüm, yumurta ve süt kullanılarak hazırlanan kurabiye oldukça pratiktir ve çok kısa sürede tüketime hazır olur. İngiliz Usulü Üzümlü Kurabiye (Rock Cake)

Tarif: İngiliz Usulü Üzümlü Kurabiye (Rock Cake)

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İngiliz Keki Tarifi

İngiliz Keki

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
İngiliz Keki Tarifi

İngiliz Keki

10-12 kişilik, 30dk Hazırlık, 35dk Pişirme
İngiliz Keki Tarifi

İngiliz Keki

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
İngiliz Keki Tarifi

İngiliz Keki

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
İngiliz Keki Tarifi

İngiliz Keki

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
İngiliz Keki Tarifi

İngiliz Keki

10-12 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
İngiliz Keki Tarifi

İngiliz Keki

8-10 kişilik, 45dk Hazırlık, 20dk Pişirme
İngiliz Kurabiyesi Tarifi

İngiliz Kurabiyesi

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri