Isırgan Otu Zayıflatır Mı? Faydaları ve Zararları

Isırgan Otu Zayıflatır Mı? Faydaları ve Zararları Tarifi

Doğa Ananın Şifalı Eli: Isırgan Otu

Şifalı otlar arasında öne çıkan bitkilerden biri olan ve birçok faydası bulunan ısırgan otunun her dönem yeni bir özelliği keşfedilmekte. Yeşil ve diri yapraklara sahip olan bitkinin adı, dokunma ya da sürtünme halinde kaşındırmasından dolayı halk söylenişi olarak ortaya çıkmıştır.

Her tür toprakta yetişen bitki, ülkemizde de hemen her yörede yetiştirilmektedir. Isırgan otu, oldukça dayanıklıdır ve ilkbahar ile yaz aylarında toplanır. Isırgan otu bitkisi, ısırangiller bitki familyasından olup, bilimsel adı “Urtica” dır.

Isırgan otu çiçeği olarak da anılan bitkinin sağladığı faydaların insanlar tarafından keşfedilmesi, tahmini olarak Orta Çağa kadar dayanmaktadır. Günümüzde de ısırgan otu fiyatları, çok fazla kullanım alanına sahip olan ısırgan otu özü nedeniyle yer yer artış göstermektedir. Ayrıca bu şifalı otu kullanarak yapacağınız yemeklerle, özel tatlara ulaşma şansınız da bulunmaktadır.

Isırgan Otu Nedir?

Şifalı bitkiler sınıfında yer alan ısırgan otu, sağladığı faydaların keşfi ile birçok farklı kullanım alanına sahiptir. Konu ile ilgililerin hemen tahmin edebileceği gibi ısırgan otu saça faydaları çok fazla olan bir bitkidir. Bu nedenle ısırgan otu şampuanı ve ısırgan otu sabunu gibi ürünler mevcuttur. Bu ürünlerle saça bakım yapan ısırgan otu ile saç gürleştirme gibi özel etkiler sağlamanız da mümkün olmaktadır.

Isırgan otu tohumu, bu anlamda adeta bir mucizenin başlangıcı gibidir. Sayısı yüzleri bulan ısırgan otu çeşitleri, duvar diplerinde ve bahçelerde gizlenerek, özel bir bakım gerektirmeden kolayca yetişmektedir.

Bilim dünyasında ve alternatif tedavi alanlarında hakkında pek çok tartışmanın bulunduğu ısırgan otu kanser tedavisi konusunda da ismi geçen bir bitkidir. Kimi uzmanlar, kanser tedavisinde bu şifalı otun olumlu etkilere sahip olduğunu söylerken, kanser tedavisi açısından bir değeri olmadığını söyleyen araştırmacılar da bulunmaktadır.

Alyuvar yapımını artırarak hücre yenilenmesi sağlayan bitkinin çayı ile ısırgan otu detoksu ismi verilen programı uygulayarak, vücudunuzdaki toksinlerin atılmasını sağlayabilirsiniz.

Isırgan Otu Nerede Bulunur?

Şifalı ısırgan otu yaprağı ile köklerinden hem şifalı ısırgan otu kürü hem de lezzetli yemekler elde etme şansınız bulunmaktadır. Mahallenizde bulunan aktarlardan da satın alabileceğiniz bitkinin yaprağını, 100 gramlık tenekelerde ya da farklı paketlenmiş şekillerde internet üzerinde sipariş verebilirsiniz.

Isırgan otu tohumunu da ayrıca alabileceğiniz gibi, bu şifalı ottan elde edilen sabun, şampuan gibi ürünleri de hem aktarlarda hem de e-ticaret sitelerinde bulmanız mümkündür. Yabani bir ot olan ısırgan otu mevsimi ekim ve toplanma zamanları olarak farklılıklar göstermektedir.

Genel olarak ekim zamanı yaz ayları olan ısırgan otu, yabani bir ot olduğu için toplanmasının ardından tekrar ekime gerek olmadan yeniden yetişebilir. Her mevsim hasadının yapılabileceği bitkiden en çok ilkbahar aylarında verim alınır.

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir?

Sadece ülkemizde değil, alternatif tedavi amaçlı olarak tüm dünyada dikkat çeken ısırgan otu faydaları itibariyle çok sayıda kullanım alanına sahiptir.

  • Çok fazla tüketiminin olduğu ısırgan otu çayı faydaları, vücuttaki toksinleri atma ve hücresel yenilenme ile idrar söktürücü özellikleridir.
  • Labne peyniri ve nişastanın eklenmesi ile hazırlanan ısırgan otu maskesi cildinizin bakımı için kullanılabilir.
  • Çok fazla şifası bulunan ısırgan otu egzama sorunu yaşayanların çayını içerek faydalanabileceği bir bitkidir.
  • Isırgan otu basur rahatsızlığı olanların da uygulayacakları bir kür ile tedavilerine yardımcı olur. Ayrıca ısırgan otu makat çatlağı tedavisi için de önerilmektedir.
  • Isırgan otu cinsel güç takviyesi olarak da, tohumunun havanda dövülerek balla karıştırılması ile yapılan macunun yenilmesiyle olumlu katkı sağlar.
  • Isırgan otu romatizma kürü uygulaması, iltihaplı romatizma rahatsızlıklarının tedavisi için önerilmektedir.
  • Şampuan üretiminde endüstriyel markaların da kullandığı ısırgan otu saç kürü ile saçınızın bakımını yapabilir ve saçınıza parlaklık katabilirsiniz.
  • Yapraklarının sıcak suda demlenmesiyle yapılan ısırgan otu çayı anne sütü artırılmasına yardımcı olur.
  • Gençlik yağı olarak da bilinen ısırgan otu yağı, bitkinin tohumundan elde edilir ve cilt bakımında çok önemli olumlu etkilere sahiptir.
  • Çay olarak tüketildiğinde ısırgan otu iltihap kesici özelliklere sahiptir.

Isırgan Otu Zararları Nelerdir?

  • Leziz bir tadı ve birçok şifası bulunan ısırgan otunun, az da olsa kimi zararları ya da yan etkileri bulunmaktadır.
  • Bilinçsiz ya da gereğinden fazla tüketimi ısırgan otu alerjisi yaratabilir.
  • Adet döngüsünü değiştirme riski olduğu için hamile kalma planı olan kadınlar, ilgili dönemde kullanmamalıdır.
  • Bazı tüketimlerde az da olsa mide ağrısı, ciltte döküntü ya da terleme gibi yan etkiler yaratabilir.

Isırgan Otu Zayıflatır Mı?

Toksin atıcı bir kür görevi gören ısırgan otu çayı zayıflatır mı sorusuna kesin bir yanıt vermek mümkün olmadığı gibi, katkı sunduğu söylenebilir. Öncelikle idrar söktürücü özelliğe sahip olduğu kanıtlanan bitkinin çayı, bu sayede kilo verme programınıza destek olur.

Isırgan otu suyu ise sindirim sistemini düzenlemenin yanı sıra sakinlik sağlar. Fazla kilolarınızı atmanıza destek sağlayabilen ısırgan otu besin değeri açısından de içerdiği birçok mineralin yanı sıra C vitamini grubuna giren ısırgan otu vitaminleri ile size canlılık ve direnç katar.

Isırgan Otu Nasıl Temizlenir?

Isırgan otunun kullanımı öncesi temizlenmesi gerekmektedir. Bunun için bir bulaşık eldiveni ya da tıbbi eldiven tarzı bir eldiven kullanabilirsiniz. Öncelikle ısırgan otlarınızı temiz suyun altında iyice yıkamanız gerekir.

Yıkanmış ısırgan otlarını boş bir kaba yerleştirip bekletirken ayrı bir kapta sıcak su kaynatıp, bu suyu otların üzerine dökebilirsiniz. Ardından rahat kullanabileceğiniz bir kaşıkla 15-20 dakika kadar karıştırıp sudan çıkararak biraz tuzla ovmanız çok iyi olacaktır. Tuzla ovduğunuz ısırgan otlarını yine 15-20 dakika kadar bekletip temiz suda durulayabilirsiniz. Temiz suda duruladığınız ısırgan otlarını, bu işlemin ardından dilediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.

Adından da anlaşılacağı gibi ısırangil bir ot olan ısırgan otlarını, tüm temizleme işlemleri sırasında eldiven kullanmayı unutmayın ve bol su ile temizlediğinize emin olun.

Vitamin Deposu Isırgan Otu Tarifleri

Sağladığı şifalarla dünya çapında ün sahibi olan ısırgan otu bitkisinden hangi leziz yemekler yapabileceğinizi görmeniz için size 7 tane nefis tarif sunuyoruz. Afiyet olsun.

1) En Isırgan Çorba

Her şeyin çorbası olur da ısırgan otunun çorbası olmaz mı? Çorba tarifimize buyurun. Isırgan Otu Çorbası

Tarif: Isırgan Otu Çorbası

2) Şifanın Pirinçle Buluşması

Şifalı ısırgan otunun, pirinçle buluşarak ortaya çıkardığı doyumsuz bir lezzet için tıklayın. Isırgan Otu Pirinçlisi

Tarif: Isırgan Otu Pirinçlisi

3) Biraz Bitki Çayı?

Milletçe tiryakisi olduğumuz çayın bir de ısırgan otu halini deneyin. Isırgan Otlu Detoks Çayı

Tarif: Isırgan Otlu Detoks Çayı

4) Bulgura Isırgan Otu Müdahalesi

Bulgurlu ısırgan otu yemeğinin lezzetini unutamayacaksınız. Bulgurlu Isırgan Otu Yemeği

Tarif: Bulgurlu Isırgan Otu Yemeği

5) Isırmasın Diye Temizleyin

Yemeklerde kullanmaktan vazgeçemeyeceğiniz ısırgan otunu güzelce temizlemenin yolu sizi bekliyor. Isırgan Otu Temizleme

Tarif: Isırgan Otu Temizleme

6) Isırgan Otundan Harika Bir Yemek

Etlisi mi olur zeytinyağlısı mı diye sormayın. Etli ısırgan otu yemeği tarifi, sizin için çoktan hazır bile. Etli Isırgan Otu

Tarif: Etli Isırgan Otu

7) Isırgan Otunuzu Depolayın

Dilediğiniz zaman, dilediğiniz şekilde ısırgan otunuzu kullanmak için dolabınızda en iyi şekilde saklamanın yolu burada.  Dolapta Isırgan Otu

Tarif: Dolapta Isırgan Otu

Isırgan otu tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Isırgan Otu Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı? yazımızı inceleyebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Turp Otu (Hardal Otu) Salatası Tarifi

Turp Otu (Hardal Otu) Salatası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Amerikan Salatası Mı? Rus Salatası Mı? Tarifi

Amerikan Salatası Mı? Rus Salatası Mı?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Sarmaşık Otu (Ege Otları) Tarifi

Sarmaşık Otu (Ege Otları)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Ot Salata Tarifi

Ot Salata

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Enfes Yaprak Ciğer Ve Faydaları Tarifi

Enfes Yaprak Ciğer Ve Faydaları

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Semiz Otu Salatası Tarifi

Semiz Otu Salatası

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Semiz Otu Salatası Tarifi

Semiz Otu Salatası

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Semiz Otu Salatası Tarifi

Semiz Otu Salatası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Çam Balı: Aradığınız İlaç Akdeniz Çamlarında! Vücut direncini yüksek tutmak ve bağışıklığı güçlendirmek adına, beslenmenize…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Çam Balı: Aradığınız İlaç Akdeniz Çamlarında! Vücut direncini yüksek tutmak ve bağışıklığı güçlendirmek adına, beslenmenize…

Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Keten Tohumu Yağı: Omega 3 ve Lif Zengini! Keten tohumu yağı, sağlık için son derece…

Tarifler Geri
Videolar Geri