Kakaonun Faydaları Nelerdir? Kakao Çekirdekleri Hakkında Her Şey

Kakaonun Faydaları Nelerdir? Kakao Çekirdekleri Hakkında Her Şey Tarifi

Kakao Çekirdeklerinin Haz Dolu Dünyası

Mis gibi kokusu ve eklendiği tariflere kattığı enfes tat ile bilinen kakao, birçok kişinin vazgeçilmezi olan çikolatanın da ham maddesidir. İçeceklerde kullanılmak için de iyi bir seçenek olan kakao, tropikal bölgelerin sıcak ortamını hissetmenizi sağlar.

Azteklerin kutsal bir bitki olarak gördükleri ve sıklıkla tükettikleri kakaonun ünü tarihe yayılmıştır demek doğru olur. Sıcak iklimlerde yetiştirilen kakao ağacı meyveleri toplanarak evlerimize kadar gelen kakao üretilir. Meyvelerden elde edilen kakao çekirdeği aracılığıyla meydana gelen haz dolu dünyaya böylelikle adım atılır.

kakao çekirdekleri

Kakao Nedir?

“Tanrıların Yiyeceği” anlamına gelen kakao kelimesi bu iddialı tanımın hakkını tam anlamıyla vermektedir. Kakao sonradan toz haline getirilse de özünde bir bitkidir.

Kakao bitkisi görünümü dev bir zeytin çekirdeğini andırır. Bitkinin içinde çok sayıda çekirdek bulunur.

Birçok önemli faydaya da sahip olan kakao, pastaların ve tatlıların yapımında sıklıkla kullanılır. Ayrıca sütle karıştırılıp içilmesi de keyif veren bir yöntemdir. Tam bir antioksidan deposu olan kakao hem faydalı hem de lezzetli bir üründür.

Kakao Faydaları Nelerdir?

  • Kakaoyu doğal bir antidepresan olarak düşünebilirsiniz. Mutluluk hormonunu arttıran kakao ile pozitif enerjinizin arttığını görebilirsiniz.
  • Antioksidan deposu özelliği gösteren kakao ile kanser gibi önemli hastalıkların meydana gelmesi önlenir.
  • Cilt için de faydalı olan kakao koruma sağlar ve pamuk ile uygulandığı zaman çatlakların iyileşmesini destekler.
  • Kakaonun içeriğindeki kalsiyum sayesinde kemik sağlığı olumlu yönde etkilenir ve kemikler daha güçlü duruma gelir.
  • Zihinsel gelişimi desteklemesi önde gelen bir kakao faydası olarak göze çarpar. Hafıza ve konsantrasyon özelliklerinin daha iyi çalışmasına destek olur.
  • Kakao çekirdeğinin faydaları arasında kilo vermeyi desteklemesi de yer alır. Smoothie türündeki diyet içeceklere kakao eklenmesi iyi bir tercihtir.
  • Kakao tozu faydaları arasında iştah açıcı olması ve vücuttaki toksinleri dışarıya atması sayılabilir. Sütün içine bir miktar kakao tozu karıştırılarak içilmesi faydalıdır.

kakao faydaları

Kakao Besin ve Kalori Değeri Nedir?

Kakao besin değeri en yüksek olan gıdalardan biridir. Karbonhidrat açısından yoğun özellik göstermesiyle birlikte protein yönünden de zengindir. Bu nedenle de diyet listelerinde belirli miktarda kakaolu yiyeceklere yer verilebilir.

Kakao tozu kalori oranı 100 gramda 228 kalori olarak açıklanabilir. Düzenli olarak kakao diyeti yaparak belirli bir süre içinde hissedilir şekilde kilo vermeniz mümkün olur. Diyeti yaparken özellikle içeceklerinize kakao eklemeniz iyi bir seçenektir.

kakao yağı

Kakao Nasıl Yapılır? Kakao Yağı Nedir?

En fazla sevilen besin türlerinden biri olan gıdayı tüketenlerin aklına “kakao neyden yapılıyor?” sorusu gelebilir. Verimli alanlarda yetişen ağaçlardan elde edilen kakao meyvesi toplanarak ve belirli süreçlerden geçirilerek kakao tozu üretilir.

Söz konusu ağaçlardan kakao yağı çıkarmak da mümkün olmaktadır. Kakao yağı da çikolata ham maddesi olması ve birçok faydası bulunması açısından önem taşır.

Kakao üretimi sırasında dikkat edilen bazı noktalar da bulunur. Ağaçların tohumları oluşmaya başlayınca özel bir yöntem ile kurutulur. Böylelikle kakao tohumu acı tadından arındırılır ve hoş bir koku meydana gelir.

Kakao ile evinizde çikolatalı soslar ve içecekler de hazırlayabilirsiniz. Özellikle soğuk havalarda bu içecekler içinizi sıcak tutmaya yardımcı olur. Süt, kakao, şeker ve mısır gevreği karışımından oluşan içecek, kakao yapımı konusundaki iyi bir örnektir.

Kakao Maskesi Nasıl Yapılır?

Kakaonun her hali cilt için de son derece faydalıdır. Kakao yağından birçok farklı kozmetik ürün elde edilir. Kakao yağı kremi de bunlardan biridir.

Kimyasal ürün kullanmak yerine kendi hazırladığınız maskeleri cildinize uygulamayı seviyorsanız kakao maskesinin tam size göre olduğu söylenebilir.

Bitter çikolata tozu, şeker, kahve çekirdekleri ve kakao tozunun eklenmesi ile hazırlanan bu yararlı maskeyi hazırlamak için süt ve tereyağından da yardım almanız gerekir. Oluşan maskeyi belirli bir süre yüzünüzde bekletmeniz sonucunda siyah noktaların ve sivilcelerin azaldığını görebilirsiniz.

kakao maskesi

Kakao Zararları Nelerdir?

  • Kakaonun yararlarının zararlarından daha fazla olduğu söylenebilir. Ancak yine de özellikle doz aşımı durumunda bazı zararlar gözlemlenebilir.
  • Mide sorunları olan kişiler ya da emzirme sürecini yaşayan anneler kakao tüketirken dikkatli olmalıdır. Kakao bebeklerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
  • Kakao alerjisi problemi yetişkin insanlarda da görülebilir. Nefes sorunları, deride olumsuz reaksiyonlar gibi durumlar söz konusu olabilir. Ayrıca aşırı oranda tüketilmesi sonucunda ruh sağlığını da olumsuz etkileyebilir.
  • Kakao yağı ise bazı hassas ciltlerde kaşıntı ve kızarıklık gibi rahatsız edici sonuçlar doğurabilir. Ayrıca fazla miktarda tüketilmesi sonucunda kilo alınmasına neden olabilir.

kakao zararları

Kakao Nerede Yetişir?

“Kakao nasıl yetişir?” sorusunun merak edilen yanıtlarından biri de ürünün nerede yetiştiğidir.

Kakao ağacı yapısı gereği yüksek sıcaklık ve nem isteyen bir bitkidir. Tropik bölgelerde sıklıkla ve yoğun olarak kakao ağaçları görülmektedir. Ağaçlar belirli oranda yağış da ister. Güney Amerika’nın Ekvator bölgesi, Amazon bölümü ve Orenok nehirleri havzası kakao yetiştiriciliğinin oluşmasına büyük katkıda bulunmuştur.

Günümüzde ise kakaonun en fazla yetiştiği bölgenin Afrika kıtası olduğu söylenebilir. Afrika köylerinde yaşayan bazı insanların temel geçim kaynağını kakao üretimi oluşturur. Fildişi Sahilleri gibi bölgeler de kakao açısından verimlidir.

Kakao Fiyatı Nedir?

Kakao fiyatları satın alınan yere göre farklılık gösterir. Ancak genel olarak ekonomik ve bütçenizi sarsmayan fiyatlar karşılığında kakao satın alabilirsiniz. Aktarlardan ve internet üzerindeki gurme alışveriş sitelerinden rahatlıkla kakao çeşitleri bulmanız mümkün olur.

Kakao tozu fiyatı miktara göre de değişiklik göstermek üzere 15 TL’den başlayan fiyatlarla edinilebilir. Aktarlarda ise daha az miktarda ve daha az fiyat ile kakao bulunabilir. Ayrıca büyük marketlerden de rahatlıkla kakao temin etme imkanınız vardır. Cilt ve saç için son derece yararlı olan kakao yağı fiyatı ise 8 TL gibi ekonomik özelliklere sahiptir.

“Kakao çekirdeği nerede satılır?” sorusu aktarlar ve internet üzerindeki sağlıklı ürün konusuna yoğunlaşan alışveriş siteleri şeklinde açıklanabilir. Özellikle aktarlarda sıklıkla kakao çekirdeğine rastlamak mümkündür. Kakao çekirdeğinin 200 gramı 25 TL civarındaki fiyatlar karşılığında satın alınabilir. İlgi çekici aromaları ile dikkat çeken kakao çekirdekleri kurabiye türü tariflerde ya da vücut bakımı maskeleri hazırlamak için kullanılabilir.

Kakao ile Taçlandırılan Kusursuz Tarifler

Kendine özgü ve ünlü bir tat olan kakao ile yapılan bu sıra dışı tarifleri keyifle yaparak tüketeceğinize emin olabilirsiniz.

1) Yumuşacık Lokum Tatlısının Ağzınızda Eridiğini Hissedeceksiniz: Kakaolu Lokum Tatlısı

Geleneksel tatlı türlerinden biri olan lokumun farklı bir halini sunan kakaolu lokum tatlısını tadarken zevk aldığınızı göreceksiniz. Tadına doyum olmayan bu tarifi kahve eşliğinde yiyerek kakao ihtiyacınızı en iyi şekilde giderebilirsiniz. Kakaolu Lokum Tatlısı

Tarif: Kakaolu Lokum Tatlısı

2) Pastane Kalitesindeki Kakaolu Islak Kek İle Sofranızda Fark Yaratın

Islak kek ev ortamında kolaylıkla yapılan türde pratik bir tariftir. Pastanelerin menüsünde de sıklıkla yer alan bu tarifteki adımları uygulayarak siz de pastane kalitesinde bir kakaolu ıslak kek yaratabilirsiniz. Pastane Usulü Kakaolu Islak Kek

Tarif: Pastane Usulü Kakaolu Islak Kek

3) Beyaz ve İhtişamlı Kakaolu Gelin Pastası

Görünümü adeta düğüne hazırlanmış süslü bir gelini andıran pasta sizi çok etkileyecektir. Pasta üzerindeki kremanın alt kısmındaki kakao ile birleşmesini yaşadığınız anda farklı bir aleme gideceksiniz. Yeni evli iseniz pastayı eşinize yapabilir ya da sevdiğiniz kişiye tattırabilirsiniz. Kakaolu Duble Islak Gelin Pastası

Tarif: Kakaolu Duble Islak Gelin Pastası

Kakaolu tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kakao Rüyası Tarifi

Kakao Rüyası

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kakao Topları Tarifi

Kakao Topları

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Kakao Rüyası Tarifi

Kakao Rüyası

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, Pişirme yok
Kakao Kremalı Pasta Tarifi

Kakao Kremalı Pasta

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kakao Mantolu Kurabiye Tarifi

Kakao Mantolu Kurabiye

10-12 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kakao Dolgulu Kurabiye Tarifi

Kakao Dolgulu Kurabiye

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Kakao Dolgulu Kurabiye Tarifi

Kakao Dolgulu Kurabiye

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kakao Desenli Kek Tarifi

Kakao Desenli Kek

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kakao Desenli Kurabiye Tarifi

Kakao Desenli Kurabiye

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri