Kırmızı Çayın Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Nasıl Demlenir?

Kırmızı Çayın Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Nasıl Demlenir? Tarifi

300 Yıllık Şifalı Geçmişiyle Afrikalı Kırmızı Çay

Sıcak ve soğuk içecekler günün her anında içinizi ferahlatan ve yorgunluğunuzu alan kurtarıcılar olmuştur. Yorulan bedeninizi canlandıracak bir şeyler ararken bir anda çay kokusu ile kendinize gelirsiniz. Çay içmenin de belirli bir adabı vardır derler. Bir bardak çay içmek olmaz. Bir, iki, üç belki de dört…

Çay tek başına bir efsanedir. Her durumda tercih edilen çayın tarihi milattan öncesine kadar uzanmaktadır. İlk zamanlarda Çin’de tıp alanında ilaç olarak kullanılan çay daha sonra su ile karışım elde edilerek bir içecek haline gelmiştir. Osmanlı Dönemin’nde ülkemize gelen çay, o zamanlarda bir iki esnafın çay satışı yapmasıyla yaygınlaşmıştır.

Bilinen ve alışılan çaylarla beraber bitki çayları da günümüzde oldukça ilgi gören içecekler olmuştur. Beyaz çay, yeşil çay derken sizleri bu yazımızda kırmızı bitki çayı ile tanıştıracağız. Afrika topraklarından fincanınıza geliş hikayesine tanık olmak istiyorsanız, yazımız sizlerle.

kırmızı çay

Kırmızı Çay Nedir?

Kırmızı çay kafein içermeyen bitki çayları arasında yer alır. Rooibos adı ile de bilinmektedir. Adını ise, rooibos bitkisinden almıştır. Rooibos çiçeği, Güney Afrika’da yetişen bir çalı bitkisidir. Bu bitki sadece Western Cape bölgesinde yetişmektedir. Bu bölgede kışlar yağışlı, yazlar sıcak ve kuraktır. Tam anlamı ile rooibos çiçeğinin istediği bir iklimdir. Rooibos yapraklarından elde edilen çaya da kırmızı çay adı verilir.

Alışılan siyah çay ile bir benzerliği yoktur. Aromatik tadı ile ve kafein içermemesi sebebiyle son zamanlarda büyük ilgi görmüştür. Bitkinin yaprakları toplandıktan sonra kurutulur. Kuru halde iken rengi yeşildir. Daha sonra işlemlerden geçerek kırmızı rengini alırlar. Yeşil iken tadı oldukça acıdır. Kırmızı rengi aldıklarında ise çay olarak içmeye uygun olacaktır.

Siyah çayda bulunan tanen, kırmızı çayda yoktur. Tanen ise çay bitkilerinde bulunan, demir emilimini azaltan zararlı denilen bir maddedir. Kırmızı çayın tanen oranı düşük olduğu için ölçülü şekilde içilmesi uygundur.

Kafein içermediği için gençler ve yetişkinler tarafından rahatlıkla tercih edilebilir. İğneli yaprakları olan kırmızı çalı çayı Afrika’da yıllardır tüketilen, ülkemizde ise son yıllarda adını duyuran bit bitki çayıdır. Bu bitkiden çay elde edenler Cedarberg dağında yaşayan köylüler olduğu söylenmektedir. Neredeyse 300 yıllık geçmişi olan kırmızı çay 19. ve 20. yy sonlarında dünyaya yayılmıştır. Kırmızı çay üzerine ise bilimsel araştırmalar hala devam etmektedir.

 kırmızı çayın faydaları

Kırmızı Çay Nasıl Demlenir?

Kırmızı çay tarifi diğer bitki çayları gibi oldukça kolay. Yapmanız gereken tek şey; kırmızı çay almanız ve sıcak suyu hazırlamanız. Bir bardak hazırlamak isterseniz; 200 ml sıcak su ile bir tatlı kaşığı kırmızı çayınızı bir bardak içinde demleyebilirsiniz. Tadını biraz daha yumuşatmak istediğinizde limon veya bal ilave edebilirsiniz. Yaz sıcaklarında çayı soğutup buz dolu bir bardak içinde de tüketmek iyi bir fikir olacaktır. Güney Afrika’da kırmızı çayı sütle karıştırıp içmek, geleneksel bir davranıştır.

Birden fazla servis hazırlayacağınız zaman ise; her bir bardak için birer tatlı kaşığı çayı porselen demlik içine ekleyin. Kaç bardak elde etmek isterseniz, o kadar da sıcak su ilave edin. 8 veya 9 dakika demliğin kapağı kapalı şekilde bekleyin. Demlenen çay içilmek için hazırdır. Afiyet olsun.

kırmızı çayın faydaları

Kırmızı Çayın Faydaları Nelerdir?

Neredeyse 300 yıldır Afrika’da tercih edilen kırmızı çalı çayı faydaları ile sağlığınıza ne gibi destek olabilir merak ediyor musunuz? İşte kırmızı çayın bilinmeyen faydaları:

  • Kırmızı çay, kafein içermemesi sebebiyle gönül rahatlığı ile tercih edilecek bir çaydır. Tansiyon hastaları eğer ilaç kullanıyorsa doktora danışıp çayı tüketebilirler.
  • Yeşil çaydan daha yüksek oranda antioksidan içermektedir. Antioksidanlar sayesinde bağışıklık sisteminiz daha da güçlenecek ve vücudunuzdaki zararlı maddeler ortadan kaybolacaktır.
  • Bitki çaylarının genel bir özelliği olan sakinleştirme, bu çay için de geçerlidir. Yorgun ve uykusuz günlerinizde bir fincan kırmızı çay içerek kendinizi daha rahat ve dinlenmiş hissedebilirsiniz.
  • Rooibos bitkisi yüksek oranda magnezyum ve kalsiyum içermektedir. Bu sebeple kas ve kemik sağlığınız için de etkili bir çaydır. Romatizma kaynaklı ağrılarınız olduğunda bu çayı içerek ağrılarınızı dindirebilirsiniz.
  • Potasyum içermesinden dolayı, ağrılı geçen günlerinizde ve sancılı durumlarınızda size iyi gelecektir. Çinko bulundurduğu için cilt sağlığınız için de etkili olan bir çaydır.
kırmızı çalı çayı
  • Yemeklerden sonra oluşan ağırlığı ve sindirim problemlerini gideren bir çay tercihidir. Sindirim sisteminizi düzenleyerek sizi daha iyi hissettirir.
  • Kafein ve şeker oranı yok denecek kadar az olduğu için diyabet hastaları tarafından da tercih edilebilir. Sağlıklı sonuçlar almak adına, diyabet hastaları doktoruna danışıp çayı tüketmelidir.
  • Kan dolaşımını artırıp, kalp sağlığınızı da koruyacaktır. Rooibos çayı, DNA’sı hasar gören hücreyi onarmaktadır.Karaciğer sağlığı için de ideal bir çaydır.
  • Karaciğer hücrelerini uyarıp daha sağlıklı çalışmasını destekler. Karaciğer yağlanmasını da önleyecektir.
  • Araştırmalara göre rooibos bitkisinin yapraklarında aspalatin maddesi vardır. Bu madde ise kişinin vücudunda kanserler savaşan, kanser hücrelerini yok eden bir maddedir. Bu demek oluyor ki kırmızı çay kanseri önleyen bir bitki çayıdır. Yine aynı araştırmalar sonucunda, bağışıklık sistemi zayıflayan fareler üzerinde yapılan bir deneyde, rooibos bitkisinin bu farelerin bağışıklığını kısa süre içinde güçlendirdiği belirlenmiştir.
  • Avrupa’da kırmızı çay üzerine devam eden araştırmalarda yapılan deneylerde bu çayın cilt kanseri konusunda da etkili olduğu gözlemlenmiştir.
  • Antioksidan özelliği sayesinde ciltteki zararlı maddeleri attığı da belirlenmiştir.

kırmızı bitki çayı

Kırmızı Çay Zayıflatır Mı?

Kırmızı çay içeriğinde antioksidan maddeler olması sebebiyle, vücudunuzu zararlı maddelerden ve gün içinde oluşan şişlikten arındırır. Sindirim sisteminizi de düzenleyen bir görevi vardır. Düzenli olarak içildiği takdirde, ödem adı verilen vücuttaki şişkinliği giderir. Sağlıklı beslenme alışkanlığı ile beraber tüketildiğinde ise zayıflama sürecinizde size büyük bir oranda destek olur.

kırmızı çay

Kırmızı Çayın Zararları Nelerdir?

Bitki çaylarının içinde zararlı maddeler bulunmadığı için, tüketenlerde herhangi bir sorun teşkil etmez. Kırmızı çay da kişiye herhangi bir rahatsızlık ve zarar vermez. Sadece gebelik riski taşıyan anne adaylarının bu çayı içerken bir doktordan onay alması önerilir. Olası bir rahatsızlığı önlemek adına doktor onayı daima önemlidir.

Önerilen ölçünün dışına çıkıldığı durumlarda demir emilimini yoğun gerçekleştireceği için anemi hastalarına tavsiye edilmeyen bir çaydır. Hormona bağlı rahatsızlıklarda, göğüs kanseri gibi süreçlerde de tüketilmesi uygun değildir. Aşırı tüketimde kalp çarpıntısı ve baş ağrısı gibi sonuçlar meydana gelebilir. Günde bir fincan yeterli olacaktır. Alerji durumlarında çayın tüketiminin durdurulması en sağlıklı karar olacaktır.

kırmızı bitki çayı

Kırmızı Çay Nerede Satılır? Fiyatı Ne Kadar?

Kırmızı çay Afrika topraklarında can bullan bir bitkidir. Bu sebeple ülkemizde yetişmesi mümkün değildir. Ülkemizdeki çay firmaları bu bitkiyi ithal edip kendi markaları ile satışa sunmaktadır. Birkaç firma karışık bitki çayı hazırlayarak kırmızı çay satışı da yapmaktadır. Vanilyalı, tarçınlı ve sevilen diğer tatlardan oluşan karışık çayı marketlerde bulabilirsiniz.

Yaşadığınız civardaki en yakın aktara gittiğinizde kırmızı çayı bulabilirsiniz. Paketler halinde ve istenilen miktarda satılan kırmızı çay fiyatı toz halinde 50 gram için 10 TL civarındadır. Poşet çay şeklinde de bulabileceğiniz bu çayı almak istediğinizde, 20 adetten oluşan pakete 25 TL ödeyebilirsiniz. Aktarlarda bulunmadığı durumda ise, internet üzerinden alışveriş kolaylığı ile satış yapan firmalardan kırmızı çay satın alabilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri