İçeriği En Zengin Kuru Baklagil Kırmızı Mercimek ve Faydaları

İçeriği En Zengin Kuru Baklagil Kırmızı Mercimek ve Faydaları Tarifi

Tüm Detayları ve Merak Edilen Yönleriyle

Kırmızı Mercimek

Baklagiller familyasından olan mercimek türünün özellikle kırmızısı, Türk mutfağında köftesi, salatası, çorbası ve mezeleri ile en çok tüketilen bakliyatlarından biridir. İster özel davetlerde isterse gündelik olsun ilk akla gelen en kolay ve lezzetli yemek tarifleri kırmızı mercimek çeşitleri ile yapılır. Genel olarak tokluk hissi veren kırmızı mercimek sayesinde çoklu menü ihtiyacı da ortadan kalkabilir.

kırmızı mercimek

Kırmızı Mercimek Nerede Yetişir?

Ana vatanı Asya olan kırmızı mercimek yetiştiriciliği daha çok Kanada, Hindistan, ABD, Avusturya gibi ülkelerde müsait olması ile bilinirken, Türkiye’de daha çok Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde yetiştiği bilinir.

Yazlık ve kışlık olarak hasadı mümkün olan mercimeğin diğer bakliyat türlerine nazaran daha dayanıklı olduğu da önemli bilgiler arasındadır. Yaz mevsiminde mart ayı, kış mevsiminde ise ekim ayının ideal olduğu mercimek ekimi için en yüksek verim yazların sıcak ve kurak, kışların ise ılık geçtiği bölgelerden alınır.

Genellikle kireçli toprakları seven mercimek için ekildiği toprakta başka otların türemesi verimi azaltır. Zira ince ve narin kök yapısı bulunan mercimeğin ağır gelişiminin tamamlanabilmesi için çevresinde bulunan yabancı otların temizlenmesi gerekir.

kırmızı mercimek faydaları

Kırmızı Mercimek Besin Değeri Nedir? Kaç Kalori?

Mideyi uzun süre tok tutabilen ve zengin lif içeriği ile bilinen mercimeğin 100 gramında, 350 kcal enerji, 63 gram karbonhidrat, 1 gram yağ, 25 gram protein ve 8,5 gram su bulunur. Midenin uzun süre tok kalmasına yardımcı olan mercimeğin glisemik indeksi düşüktür.

Özellikle kabızlık problemine ve hazımsızlık problemlerine karşı doğal çözüm olan mercimek sayesinde bağırsaklar daha sağlıklı çalışır. Yüksek B vitamini içermesi ve yüksek protein kaynağı olması nedeniyle sporcuların diyet listesinde özellikle kırmızı mercimek çorbası kalori açısından da kafi geldiği için kullanılır.

kırmızı mercimek besin değeri

Kırmızı Mercimek Faydaları Nelerdir?

Ülkemizde en çok kullanılan bakliyat çeşitleri arasında başı çeken kırmızı mercimek fiyatı bakımından da oldukça makul olduğu için hemen hemen her sofrada rastlanır. Çocuktan yaşlıya severek tüketilen mercimeğin faydaları şöyledir:

  • Besin değeri yüksek olan mercimek, beyin ve vücut gelişimi için önemli bir kaynaktır.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek, hastalıklara karşı koruma sağlar.
  • Genel olarak kırmızı mercimek vitaminleri anne sütü arttırıcı etkilere sahiptir.
  • Bağırsak hareketlerini arttırarak sindirimi kolaylaştırır.
  • Ağır işlerde çalışanlar için faydalı bir enerji kaynağıdır.
  • Kan şekerini düşürücü etkileri sayesinde diyabet hastalarına fayda sağlar.
  • Yüksek potasyum kaynağı olduğu için hipertansiyonu düşürücü etkileri vardır.
  • Kolesterolü dengeleyerek kan akışını arttırır.
  • Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
  • Tüm kırmızı besinlerde olduğu gibi vücudu kansere dirençli hale getirir.
  • Besleyici olduğu için uzun süre tok kalmanızı sağlar.
  • Folik asit sağladığı için kansızlık problemlerine karşı düzenli tüketilmesi önerilir.
  • Sinir sistemini kuvvetlendirir.
  • Halsizlik konusunda kişiye demir sağlayarak kan yapımını hızlandırır.
  • Yağ oranı düşük, lifli gıda olduğu için daha sıkı bir vücuda sahip olmanıza yardımcı olur.

kırmızı mercimek protein

Kırmızı Mercimek Zayıflatır mı?

Düzenli tüketimde adeta bir detoks etkisi ile metabolizmayı harekete geçiren kırmızı mercimek çorbası sayesinde zayıflamak mümkün. Özellikle kırmızı mercimek besin değeri açısından vücuda sağladığı imkanlar nedeni ile ödem attırıcı görevi görür ve kilo vermeyi sağlayarak daha sağlıklı bir diyet programı uygulamanıza yardımcı olur.

Diyet programına eklenecek olan mercimek sayesinde akşam yemeklerinden sonra abur cubur atıştırma isteği azalacağı için zayıflamak daha kolay bir hale gelebilir. Üstelik kilo almaya müsait kişilerin buğday unu yerine kırmızı mercimek unu tercih ederek krepler ve börekler yiyebilmesi, hem besin değeri hem de kalori açısından diyete uygundur.

kırmızı mercimeğin faydaları

Kırmızı Mercimek Yan Etkileri

Yüksek lif içerdiği için “kırmızı mercimek gaz yapar mı” diye düşünmeden önce uygun pişirme koşullarında pişirmeniz gerektiğini bilmeniz gerekir. Sindirilmesi zor bir besin olan kırmızı mercimek, sürekli tüketimde gaz sorununu sürekli hale getirebilir. Bu açıdan “kırmızı mercimek mideye dokunur mu” diye merak ediyorsanız maalesef bir gece önceden suda bekletilmeyen tüm bakliyatlar kadar dokunduğu görülür. Ancak bir gece evvel limonlu veya sirkeli suda bekletilerek gazı alınmış ve dinlenmeye bırakılmış mercimek ile yapılan çorbalarda karminatif maddesi aktif olacağı için şişkinlik ve gaz gibi şikayetleri azaltıcı etkisi ile ortaya çıkabilir.

100 gram mercimekte 4 gram lif bulunur. Kadınlarda 25, erkeklerde ise günlük 38 gram lif ihtiyacı olduğu göz önüne alınırsa günlük ihtiyacın ötesine çıkmayacak şekilde mercimek yemek sindirim sistemini çalıştıracağı için faydalıdır. Pek çok diyabet hastasının listesinde bulunan “kırmızı mercimek çorbası şekeri yükseltir mi” sorusunun yanıtı ise aşırı tüketilmediği müddetçe zarar vermeyeceği yönündedir. Özellikle ek gıda dönemi ile bebek çorbaları çeşitleri arasına giren “kırmızı mercimek alerji yapar mı” diye soruyorsanız mutlaka dikkat etmeniz gerekir. Zira bebeklerde kırmızı mercimek hassasiyeti rastlanır bir durumdur.

Daha çok çölyak hastalarının merak edeceği “kırmızı mercimek gluten içerir mi” sorusunun yanıtı ise tıpkı tüm diğer bakliyatlarda olduğu gibidir. Bakliyatlar gluten içermediği için çölyak hastalarının beslenme modellerinde bulunur.

kırmızı mercimek

Kırmızı Mercimekle Hazırlanan 12 Farklı Tarif

Hem lezzetli hem de hesaplı bir öğün sunan kırmızı mercimek protein açısından güçlü bir bakliyat olması nedeniyle birçok sofrada yerini almaktadır ve kırmızı mercimek içeren çeşitli tarifler ile sofraları zenginleştirmek oldukça kolay olmaktadır. Aşağıda yer alan kırmızı mercimek içerikli tariflerden dilediğinizi yaparak hem sofralarınızı hem de bünyenizi güçlendirebilirsiniz.

1) En Kolay Kırmızı Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?

Yemek yapmaya başlandığında ilk öğretilenler listesinde gelen mercimek çorbası, hem kolay hem de besleyici bir başlangıçtır. En kolay mercimek çorbası ile sevdiklerinize lezzetli bir menü hazırlayabilirsiniz. Kırmızı Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?

Tarif: Kırmızı Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?

2) Değişiklik Arayanlara Özel Arpa Şehriyeli Kırmızı Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?

Sürekli aynı çorba tarifinden sıkılanlar için farklı bir birleşim olan şehriye ve mercimek ikilisini bir arada deneyebilirsiniz. Üstelik arpa şehriyeli kırmızı mercimek çorbası, çorba sevmeyen çocukların da içebileceği leziz bir tarif olabilir. Arpa Şehriyeli Kırmızı Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?

Tarif: Arpa Şehriyeli Kırmızı Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?

3) Gün Masalarının Vazgeçilmezi Kırmızı Mercimek Köftesi

Hanımların özel günlerde misafirlerine doyurucu ikramlık olarak tercih ettiği mercimek köfteleri ile görsel olarak da masalar güzelleşir. Kırmızı mercimek köftesi tarifinin maydanoz içermesi, köftenin hem lezzetini hem sindirimini kolaylaştıracağı için dilediğiniz kadar yemenizi sağlar. Kırmızı Mercimek Köftesi

Tarif: Kırmızı Mercimek Köftesi

4) Kızarmış Kırmızı Mercimek Köftesi

Galeta unu eklenerek kızartılan mercimek köfteleri mercimek sevmeyen kişilerin dahi fikrini değiştirebilir. Kızarmış kırmızı mercimek köftesi yemeğinin özellikle sıcak servis edilmesi önerilir. Kırmızı Mercimek Köftesi

Tarif: Kırmızı Mercimek Köftesi

5) Çok Pratik Kırmızı Mercimek Çorbası

Çeşitli sebzelerle buluşarak çorba haline getirilen kırmızı mercimeğin mucizesini sofralarınıza taşımak istiyorsanız, pratik kırmızı mercimek çorbası tarifine göz atabilirsiniz. Pratik Kırmızı Mercimek Çorbası

Tarif: Pratik Kırmızı Mercimek Çorbası

6) Tereyağı Soslu Lokanta Usulü Kırmızı Mercimek Çorbası

Tereyağı lezzetini almayı sevenler için oldukça lezzetli olan mercimek çorbası için lokantaya gitmeye gerek yok. Sarı renge ulaşan kırmızı mercimeklerin üzerine dökülen kırmızı sos ile sunulduğu bu muhteşem tereyağı soslu lokanta usulü kırmızı mercimek çorbası tarifini kolaylıkla yapabilirsiniz. Lokanta Usulü Kırmızı Mercimek Çorbası

Tarif: Lokanta Usulü Kırmızı Mercimek Çorbası

7) Klasik Tatlar: Kırmızı Mercimek Çorbası

Klasik kırmızı mercimek çorbası ile yemeklere başlamadan evvel içinizi ısıtabilirsiniz. Tüm malzemelerin aynı anda pişirilip blendırdan geçirilmesi ile siz de çorbanızı lezzetlendirebilirsiniz. Kırmızı Mercimek Çorbası

Tarif: Kırmızı Mercimek Çorbası

8) Dakikalar İçinde Hazır Olan Düdüklüde Pratik Kırmızı Mercimek Çorbası

Düdüklü tencere kolaylığı ile buluşan kırmızı mercimekler hemen hemen on dakika içinde çorba olarak içmeye hazır hale gelebilir. Pratik bir çorba yapmak için ideal bir tarif olan düdüklüde pratik kırmızı mercimek çorbası tarifini hemen deneyebilirsiniz. Düdüklüde Pratik Kırmızı Mercimek Çorbası

Tarif: Düdüklüde Pratik Kırmızı Mercimek Çorbası

9) Yok Artık Dedirten Kırmızı Mercimekli Kek

Tıpkı ıspanaklı kek gibi mercimeği de tatlı olarak tüketebileceğiniz kırmızı mercimekli kek tarifi ile insanların kekin içinde mercimek olduğuna inanması oldukça zor olabilir. Kırmızı Mercimekli Kek

Tarif: Kırmızı Mercimekli Kek

10) Besleyici ve Sebzeli Kırmızı Mercimek Çorbası

Malzemeleri ile bütünleşen kırmızı mercimeklerin maydanoz ve nane tadı ile harmanlanması ile oluşan sebzeli kırmızı mercimek çorbası, hem koku hem tat olarak farklı gelebilir. Sebzeli Kırmızı Mercimek Çorbası

Tarif: Sebzeli Kırmızı Mercimek Çorbası

11) Sevilen Aperitif: Kırmızı Mercimek Köftesi

Tabak ikramlarında hem göze hem mideye hitap eden mercimek köfteleri ile doyurucu ikramlar hazırlayabilirsiniz. Mercimeğin haşlanması ile elde edilen ve yoğun kıvama eklenen karışımla yapılan kırmızı mercimek köftesi bir gece önceden yapılsa dahi lezzetini kaybetmez. Kırmızı Mercimek Köftesi

Tarif: Kırmızı Mercimek Köftesi

12) Pratik ve Lezzetli Buğdaylı Kırmızı Mercimek Çorbası

Az malzeme ile hazırlanan buğdaylı kırmızı mercimek çorbası tarifini deneyerek değişik bir çorba lezzetini daha listenize ekleyebilirsiniz. Hem pratik hem de lezzetli olan buğdaylı mercimek çorbası özellikle kalabalık misafirlere önerilir. Buğdaylı Kırmızı Mercimek Çorbası

Tarif: Buğdaylı Kırmızı Mercimek Çorbası

Kırmızı mercimek ile yapılan yemek tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Pancarlı Baklagil Salatası Tarifi

Pancarlı Baklagil Salatası

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kırmızı Mercimek Çorbası Tarifi

Kırmızı Mercimek Çorbası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kırmızı Mercimek Çorbası Tarifi

Kırmızı Mercimek Çorbası

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kırmızı Mercimek Çorbası Tarifi

Kırmızı Mercimek Çorbası

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kırmızı Mercimek Çorbası Tarifi

Kırmızı Mercimek Çorbası

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Kırmızı Mercimek Çorbası Tarifi

Kırmızı Mercimek Çorbası

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kırmızı Mercimek Çorbası Tarifi

Kırmızı Mercimek Çorbası

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Kırmızı Mercimek Çorbası Tarifi

Kırmızı Mercimek Çorbası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri