Kuru Üzüm Faydaları Nelerdir?

Kuru Üzüm Faydaları Nelerdir? Tarifi

Üzümün Her Mevsim Yenebilen Hali: Kurum Üzüm

Ağır kış şartlarına dayanıklılığı ile bilinen üzüm toprak seçmeyen yapısından dolayı hemen hemen her yerde yetiştirilebilir. Dünyada her yıl 65 milyon ton üzüm üretilmektedir. Üretilen üzümlerin çok büyük bir miktarı kurutularak tüketilir. Türkiye dünyadaki kuru üzüm üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Avustralya, Arjantin, Yunanistan, Güney Afrika, İran, Şili ve ABD kuru üzüm üretiminde Türkiye’yi izlemektedir. Kuru üzüm Türkiye’de en çok Ege Bölgesi’nde üretilir.

Üzüm yaz mevsiminde yetişen bir meyvedir. Yaz sıcağı ile olgunlaşan tadını ve aromasını kazanan üzüm eylül ve ekim aylarında sofralarımıza gelir. Taze üzüm mevsimi aralığa kadar sürer. Bu aydan sonra taze olarak tüketilmeyen üzüm kurutularak her mevsim yenilebilir. Genel olarak kuruyemiş olarak ceviz, fındık, badem, leblebi gibi diğer kuruyemişlerle birlikte tüketilen kuru üzüm hoşafı ile de beğeni kazanır. Kek, çörek ve kurabiyelere de konulan kuru üzüm bazı yemeklerde de lezzetlendirici olarak kullanılır.

Kuru Üzümün Faydaları Nelerdir?

  • Kuru üzüm içeriğinde yer alan demir nedeniyle demir eksikliği sonucu oluşan kansızlığın tedavisinde faydalıdır.
  • Antioksidan maddeler içeren organik kuru üzüm vücut hücrelerini korur. Özellikle kanser hücresi oluşumunu engeller.
  • Göz sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip olan kuru üzüm özellikle sarı nokta denilen göz hastalığına faydalıdır.
  • Yüksek kaloriye sahip olan kuru üzüm kilo aldırır mı sorusuna maruz kalmaktadır. Ancak diyet yapanlar için ani tatlı krizlerine yardımcı olan kuru üzüm yüksek lif içeriği sayesinde kabızlığı da önler. Peki, bu özellikleri ile kuru üzüm zayıflatır mı? Kuru üzüm belirli ölçülerde tüketildiğinde zayıflamaya yardımcıdır ancak aşırı tüketimi vücuda alınan kalori içeriğini arttırdığından dolayı kilo almaya neden olabilir.
  • Ayrıca kuru üzümün kaynatılması sonucu elde edilen kuru üzüm suyu sindirim sistemini destekler ve vücuttan toksinleri atıcı etkisinden dolayı uzmanlar tarafından önerilmektedir.
  • Kuru üzüm cilde faydaları ile de ön plana çıkmaktadır. İçeriğinde yer alan resveratrol antioksidan bileşeni deri sağlığını korumaya yardımcıdır.
  • Kuru üzümün kendisi kadar çekirdekleri de önemlidir. Kuru üzüm çekirdeği antioksidan açısından zengindir. Kuru üzüm çekirdeği faydaları arasında çevre kirliliğinden koruması, kan dolaşımını hızlandırması ve kanı temizlemesi, iltihap sökücü olması, cilt, saç ve göz sağlığını koruması sayılabilir.
  • Ayrıca kuru üzüm çekirdeğinin öğütülmesi sonucu elde edilen kuru üzüm çekirdeği tozu da kolesterolü düşürücü ve kalp krizi riskini azaltıcı etkiye sahiptir.

Kuru Üzüm Kalorisi ve Besin Değeri

Kuru üzüm faydaları ile ön palana çıkan bir besin maddesidir. Türk damak tadında farklı bir yere sahip olan kuru üzüm kaç kalori içerir? Yüksek karbonhidrat ve protein değerine sahip olan kuru üzümün 100 gramında 300 kalori yaklaşık 3,1 gram protein ve 3,7 gram lif bulunur. Antioksidan bileşenler içeren kuru üzüm C, B6, B1, B2 vitaminleri ve formik asit, organik asit, fosforik asit, kalsiyum, fosfor ve demir mineralleri açısından zengin bir besindir.

Kuru üzüm şeker oranı yüksek bir besindir. Peki, kuru üzüm şekeri yükseltir mi? Kuru üzüm şeker hastaları tarafından dikkatli tüketilmesi gereken bir besindir. Önerilen miktardan fazla tüketimi kan şekerini arttırıcı etkiye sahiptir.

Sağlığa maksimum fayda sağlayabilmesi için kuru üzüm ne zaman yenmeli? Kuru üzümün bağırsakları çalıştırıcı ve hafızayı arttırıcı etkisinden faydalanmak için sabahları aç karnına yenmesi önerilmektedir.

Kuru Üzüm Nasıl Yapılır? Nasıl Saklanır?

Kuru üzüm ile ilgili en çok merek edilen kuru üzüm nasıl kurutulur sorusudur. Üzüm iki farklı yöntem kullanılarak kurutulur.

  1. Birincisi doğal kurutmadır. Doğal üzüm kurutma yönteminde üzümler güneş gören bir yere salkımlar halinde asılır.
  2. İkinci üzüm kurutma yöntemi ise bandırma yöntemi ile kurutmadır. Bu yöntemde üzümler zeytinyağı ve üzüm kurutma sodası kullanılarak hazırlanan bandırma suyuna batırılıp çıkarıldıktan sonra güneş gören bir yerde kurumaya bırakılır. Kuruyan üzümler salkımlarından ayrılarak bez torbalarda nem içermeyen serin odalarda muhafaza edilir.

Yemeden önce kuru üzüm yıkanır mı? Kuru üzüm yemeden önce yıkanır ancak yıkadıktan hemen sonra kurutmakta fayda vardır. Su ile birleştiğinde kuru üzüm şişer yıkar yıkamaz kâğıt ya da temiz bir havlu içinde kurutulmalıdır. Doğal kurutma yöntemi ile kurutulan organik kuru üzüm faydaları ile daha çok beğeni kazanmaktadır.

Kuru Üzüm Çeşitleri Nelerdir?

Kuru üzüm kurutulduğu üzüm çeşidine göre farklılaşır.

  • Yeşil ve sarı renkli ince kabuğa sahip çekirdeksiz üzüm kullanılarak kurutulan sultani çekirdeksiz üzüm en çok sevilen kuru üzüm çeşididir.
  • Kurutmalık olarak en çok tercih edilen kuru üzüm çeşitlerinden biri de Besni kuru üzüm çeşididir. 2-3 adet çekirdeğe sahip olan bu kuru üzüm çeşidi etli yapısı ve lezzeti ile beni kazanmaktadır.
  • Hafif mayhoş tadı ile ekşi sevenlerin tercihi olan kuru kuş üzümü çeşidi çekirdeksiz ve küçüktür. Marketlerde en çok rastlanılan bu kuru üzüm çeşidine Corinth adı da verilmektedir. Pembe, beyaz ve siyah renkleri ile dolma ve helva yapımında sıklıkla kullanılan üzüm çeşidi tamamen kurutmalık olarak kullanılmaktadır.
  • Gevrek yapılı ve iri taneli kuru üzüm çeşidi olan samancı çekirdeksizi kuru üzüm çeşidi az suludur ve sert bir dokuya sahiptir.

Kuru Üzüm Zararları Var Mıdır?

Kuru üzüm yüksek oranda şeker içerdiğinden dolayı aşırı tüketildiğinde kilo alımına sebep olur. Aşırı tüketimi karaciğer yağlanmasına da neden olabilir.

Kuru üzüm gaz yapar mı? Kurutulma işlemi esnasında kullanılan bileşiklerden dolayı kuru üzümün bağırsaklarda gaz yapıcı özelliği vardır.

Bazı bünyelerde kuru üzüm alerji yapıcı etkiye sahiptir. Kuru üzümde yüksek oranda fruktoz vardır. Fruktoz intoleransına sahip olan bünyelerde karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında bozulma görülebilir.

Peki, kuru üzüm sivilce yapar mı? Özellikle karaciğer fonksiyonlarında bozulma ve karaciğer yağlanması olan kişilerde aşırı kuru üzüm tüketimi sivilceye neden olabilir.

Kuru üzüm mideye dokunur mu? Ölçülü tüketildiği takdirde mide rahatsızlıklarına karşı faydalı olan kuru üzüm aşırı tüketiminde mide asitlerini arttırıcı etki gösterebilir.

Kuru Üzüm Fiyatları Nasıldır?

Türkiye kuru üzüm üreticiliği açısından dünya lideridir. Ülkemizde üretilen kuru üzümlerin neredeyse %80’i yurt dışına ihraç edilmektedir.

Kuru üzüm fiyatları çeşidine, büyüklüğüne ve o yılki ürün hasadına göre farklılık göstermektedir.

Kuru üzüm fiyatları 2016 yılından itibaren yükselişe geçmektedir. Büyük küçük tüm marketlerde, organik ürün satan dükkânlarda, aktarlarda ve internet üzerinde satışı yapılan kuru üzüm, Türk halkının severek tükettiği kuru yemişlerin başını çekmektedir.

Markasına ve türüne göre farklılık gösteren 1 kilogram kuru üzüm fiyatı 12 lira ile 45 lira arasında değişir.

En Beğenilen Kuru Üzümlü Tarifler

1) Tahin ile Üzümün Muhteşem Buluşması

Tahin, ceviz, susam ve kuru üzüm kullanılarak hazırlanan tahinli üzümlü kek hem besleyiciliği hem de lezzeti ile çay saatlerinizi şölene çevirir. Tahinli Üzümlü Kek

Tarif: Tahinli Üzümlü Kek

2) Çay Saatlerinin Vazgeçilmez Lezzeti

Kuru üzüm ile cevizin muhteşem lezzetini bir araya getiren üzümlü kurabiye hem görünümü hem de lezzeti ile çay saatlerinizi leziz bir hale getirir. Üzümlü Kurabiye

Tarif: Üzümlü Kurabiye

3) Sofralarınızın Ferahlatan Lezzeti

En pratik içeceklerden biri olan üzüm hoşafı için su, şeker ve kuru üzüm yeterlidir. Yaz, kış sofralarınızı ferahlatan üzüm hoşafı sağlıklı bir içecek olarak yemekleriniz tatlandırır. Üzüm Hoşafı

Tarif: Üzüm Hoşafı

4) Gittiği Yeri Şenlendiren Üzümlü Kek

Portakal rendesi, vanilyası, kuru üzümü ile mutfaklarda nefis kokular yaratan üzümlü kek vazgeçilmez çay saati neşesidir. Misafirlerinize hazırlayacağınız pratik bir kek olan üzümlü kek lezzeti ve kendine has aroması ile muhteşem bir lezzettir. Üzümlü Kek

Tarif: Üzümlü Kek

5) Üzümün En Lezzetli Hali

Görünümü ile iştahı kabartan pastane usulü üzümlü kurabiye daha ilk lokmada lezzeti ile bağımlılık yaratır. Ağızda eriyen üzümlü kek ile çay saatlerinizi neşelendirin. Pastane Usulü Üzümlü Kurabiye

Tarif: Pastane Usulü Üzümlü Kurabiye

6) Kuru üzümün Kuru Erikle Muhteşem Dansı

Narçiçeği, gülkurusu ve karanfil ile farklı bir aromaya sahip olan kuru üzümlü ve erikli hoşaf, yaz sıcaklarında buz gibi lezzeti ile tadına doyamayacağınız bir içecektir.

Tarif: Kuru Üzümlü ve Kuru Erikli Hoşaf

Kuru üzüm tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kuru Üzüm Komposdusu Tarifi

Kuru Üzüm Komposdusu

10-12 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kuru Üzüm Hoşafı Tarifi

Kuru Üzüm Hoşafı

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Kuru Üzüm Topları Tarifi

Kuru Üzüm Topları

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Kuru Üzüm Hoşafı Tarifi

Kuru Üzüm Hoşafı

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kuru Kayısı Üzüm Hoşafı Tarifi

Kuru Kayısı Üzüm Hoşafı

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kuru Üzüm Hoşafı Tarifi

Kuru Üzüm Hoşafı Tarifi

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kuru Üzüm Hoşafı Tarifi

Kuru Üzüm Hoşafı Tarifi

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kuru Üzüm Hoşafı Tarifi

Kuru Üzüm Hoşafı Tarifi

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Tarçınlı Karanfilli Kuru Üzüm Hoşafı Tarifi

Tarçınlı Karanfilli Kuru Üzüm Hoşafı

4-6 kişilik, 40dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Tarifler Geri
Videolar Geri