Lahananın Faydaları Nelerdir?

Lahananın Faydaları Nelerdir? Tarifi

Soğuk Kışın Aranan Sebzesi Lahana

LAHANA denince akla ilk olarak beyaz lahana gelse de bu bitkinin birçok çeşidi vardır. Farklı renklere sahip lahana çeşitleriyle yapabileceğiniz yemekler de oldukça fazladır. Sarmaları ve turşularıyla ünlü bu yiyeceğin çorbaları ve salataları da lezzetleriyle sizi kendine hayran bırakacaktır. Yüksek besin değeriyle göz dolduran lahanalar, içerdiği vitamin ve minerallerle de dikkat çekmektedir.

Lahana Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Lahana bitkisi, turpgiller familyasındandır ve farklı renkleri bulunmaktadır. Yaygın şekilde tüketilen beyaz ve kara lahananın yanı sıra kırmızı lahana ve brüksel lahanası da yemek tariflerinde sıklıkla yer almaktadır.

Lahanalar en verimli ve lezzetli mahsullerini kış aylarında verir. Karadeniz bölgesinde pancar olarak adlandırılan kara lahana gibi, diğer lahana çeşitlerinin ismi de yöreden yöreye göre değişebilmektedir. Ülkemizde bulunan birçok lahana tarlası, değişik büyüklüklerde mahsuller çıkarmaktadır. Ortalama bir lahananın çapı 25 cm civarında olabilmektedir.

Ekilen lahana tohumu, uygun şartlarda yetiştirilirse yüksek verim alabilmek mümkündür. Beyaz lahana, kara lahana ve brüksel lahanası ağırlıklı olarak sıcak yemeklerde kullanılırken, kırmızı lahana salata yapımında tercih edilir. Popüler tariflerin haricinde lahana böreği, kara lahana turşusu ya da lahana ezmesi gibi değişik kulanım şekilleri de mevcuttur. Yemeklerde kullanılan lahana bitkisinden farklı olarak süs lahanası ya da lahana çiçekleri şeklinde adlandırılan bir çiçek türü de bulunmaktadır.

Lahana Kalori ve Vitamin Değerleri Nedir?

Lahana kalori değerleri çeşitlerine göre değişiklik gösterebilmektedir. 100 gram beyaz lahananın sahip olduğu kalori yaklaşık 25 kcal civarındadır. 100 gram kara lahanada bu değer aşağı yukarı 35 kcal olmaktadır. Kırmızı lahanada da 100 gramlık porsiyonda yaklaşık 37 kcal kalori bulunur.

Lahana vitamin açısından oldukça zengindir. Hem beyaz hem kırmızı hem de kara lahanada ideal oranda A ve C vitaminleri bulunur. Bunun yanı sıra lahana protein bakımından da oldukça iyi bir besin kaynağıdır. Sodyum, potasyum, kalsiyum ve demir de hemen hemen tüm lahana türlerinde yoğun miktarda bulanan mineraller arasında yer almaktadır.

Lahananın Faydaları Nelerdir?

  • Beyaz lahana özellikleri arasında güçlü antioksidan etkilere sahip olması ilk sıralarda yer alır. Bu sayede toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
  • Lahana probiyotik turşu şeklinde hazırlanırsa bağırsaklar için oldukça faydalıdır.
  • Lahana faydaları arasında bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olması da yer alır. İçerdiği yoğun C vitamini oranıyla özellikle kış aylarında hastalıklara karşı dirençli kalmaya yardım eder.
  • Beyaz lahana, kararında tüketilirse sindirim sisteminin düzgün çalışması açısından da oldukça yararlıdır.
  • Mineral zengini bir bitki olan lahana, kemiklerin güçlenmesi bakımından önemli bir yardımcıdır.
  • Cilt hastalıklarının iyileşme süreçlerine de destek olur. Lahana maskesi kullanımının cilt için faydalı olduğuna dair görüşler de bulunmaktadır.
  • Lahana gaz yapar mı sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Yoğun oranda lif içeren lahana bitkisinin kimi bünyelerde gaz yapabilmesi mümkündür. Lahana haşlandığında daha az gaz yaptığı düşünülmektedir.
  • Lahana şeker yükseltir mi ya da lahana ödem söktürür mü gibi soruların cevapları ise kişiden kişiye göre değişebileceğinden bu konularda bir uzmana danışılmalıdır. Alerjik reaksiyonlar ya da çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşmamak için lahana tüketmeden önce doktorunuza danışınız.

Lahana Diyeti Nasıl Yapılır?

Düşük kalorili bir sebze olana lahana ile zayıflama sürecine katkı sağlanabilmektedir. Lahana çorbası ile yapılan lahana rejimi ya da suyu ile hazırlanan lahana zayıflama kürü gibi diyetler uzman doktor gözetiminde gerçekleştirilmelidir.

Lahana hapı gibi seçeneklerden kesinlikle uzak durmalı ve doğal lahana bitkisi tüketilmelidir. Her türden diyet sürecinde olduğu gibi lahana ile diyet yapmayı düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Lahana

Lahana Kürü ve Suyu Ne İşe Yarar?

Lahana suyu ve lahana kürü ile zayıflama ya da vücudu toksinlerden arındırma gibi süreçlere destek olunabileceği düşünülmektedir. Kimi kaynaklarda lahana çayı ve lahana yağı da zayıflamak için gerçekleştirilen diyetlerde yer alabilmektedir. Lahana oldukça sağlıklı bir besin olsa da bu tip kullanımlardan önce doktora danışmanız gerekir.

Lahana Nasıl Kesilir? Nasıl Haşlanır?

Lahana kapuskası ve lahana kavurması yaparken beyaz lahana dikkatlice doğranır. Ama beyaz lahana ile sarma yapmak için lahana yaprağı ayırma işlemini doğramadan gerçekleştirmek gerekecektir. Sarma yapmayı düşünenler lahana satın alırken ortasının yumuşak olmasına özen göstermelidir. Kırmızı lahana ile salata yapılırken de ince şeritler halinde kesilir.

Lahana haşlaması da lahananın 7 ya da 8 parçaya bölünmesi ile gerçekleştirilebilir. Lahana, 5 – 6 dakika kaynatılarak haşlanabilmektedir. Lahanalar önce kaynar suda sonra da buzlu soğuk suda bir süre bekletilerek, şoklama yöntemiyle derin dondurucuya da koyulabilir. Kış aylarında lahana fiyatları uygun olacağından mevsiminde alacağınız lahanaları bu şekilde saklayabilir ve sonra yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

Birbirinden Leziz Lahana Yemekleri

1) Lahana ve Kıymanın Lezzetli Birleşimi

Mutfakların sevilen lezzetlerinden olan lahana sarmasında kıymanın yeri başkadır. Sebze ve et tatlarının birbirine karıştığı lahana sarması, sofralarımızın gözde ana yemekleri arasında yer almaktadır. Kıymalı Lahana Sarması Nasıl Yapılır?

Tarif: Kıymalı Lahana Sarması Nasıl Yapılır?

2) Kış Mevsiminin Besleyici Çorbası

Bir kış sebzesi olan kara lahananın çorbası, özellikle Karadeniz yöresinin sofralarında kendisine sıklıkla yer bulur. Bu özgün çorbayı, soğuk günlerde besleyici bir yemek olarak keyifle tüketebilirsiniz. Lahana Çorbası Nasıl Yapılır?

Tarif: Lahana Çorbası Nasıl Yapılır?

3) Turşu Severlerin Gözdesi

Lahana turşusu, öğle ya da akşam yemeklerinin yanı sıra ikindi vaktinde kurulan çay sofralarına bile eşlik edebilmektedir. Biber ve havuçla zengin bir aroma kazanan lahana turşusunun kavurması da yapılabilmektedir. Biberli Havuçlu Lahana Turşusu

Tarif: Biberli Havuçlu Lahana Turşusu

4) Özgün Bir Salata Tarifi

Beyaz lahana salatası lezzetli odluğu kadar besleyici de bir yemektir. Lahananın kendine has tadıyla öne çıkan bu özgün tarifi, konuklarınıza da ikram edebilirsiniz. Beyaz Lahana Salatası

Tarif: Beyaz Lahana Salatası

5) Sofraları Tamamlayan Enfes Turşu

Lokantalarda servis edilen birçok yemeğe eşlik eden mor lahana turşusunu evinizde de tüketebilirsiniz. Farklı tadıyla sofralarınızı zenginleştirecek mor lahana turşusu, faydalı bir besin olarak da adından söz ettirmektedir. Lokanta Usulü Mor Lahana Turşusu

Tarif: Lokanta Usulü Mor Lahana Turşusu

6) Sarmadan Vazgeçemeyenlerin Tercihi

Lahana sarması her çeşidiyle lezzetli olsa da içinde et varsa tadına doyulmaz. Bu tarifle hem et yemeyi sevenleri hem de sebzeden kopamayanları memnun edebilirsiniz.  Etli Lahana Sarması

Tarif: Etli Lahana Sarması

7) Lahananın Pratik ve Lezzetli Hali

Şık sunumlu bir lahana yemeği arıyorsanız bu tarif tam size göre. Pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz lahana dolması ile yemek sofralarınızı güzelleştirebilirsiniz. Pratik Lahana Dolması

Tarif: Pratik Lahana Dolması

8) Sağlıklı Beslenenlerin Favori Çorbası

Lahananın sarması daha meşhurdur ama çorbası da oldukça faydalı ve lezzetlidir. Tadıyla da öne çıkan lahana çorbası, kış aylarında içinizi ısıtacaktır. Diyet Lahana Çorbası

Tarif: Diyet Lahana Çorbası

9) Sarma Lezzetini Zeytinyağı ile Taçlandırın

Sarmanın her türlüsü güzel olsa da sofralarda lahana sarmasının yeri ayrıdır. Bu enfes tadı sebzelere çok yakışan zeytinyağı ile yapınca tadına doyamayacaksınız. Zeytinyağlı Lahana Dolması

Tarif: Zeytinyağlı Lahana Dolması

10) Salata Yemeyi Sevdirecek Tarif

Mor lahana salatası, rengi ve tadıyla sofralarınızda fark yaratacaktır. Yoğurdun da değişik bir lezzet kattığı bu salatayı birçok yemekle birlikte servis edebilirsiniz. Yoğurtlu Mor Lahana Salatası

Tarif: Yoğurtlu Mor Lahana Salatası

Lahana tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024 Tarifi
Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024

Anneler Günü Hangi Güne Denk Geliyor? Pek çok kişinin merakla beklediği anneler günü, çok yakın…

Tarifler Geri
Videolar Geri