Limonun Faydaları Nelerdir? Kabuğundan Çekirdeğine Tüm Faydaları

Limonun Faydaları Nelerdir? Kabuğundan Çekirdeğine Tüm Faydaları Tarifi

Suyu Sıkılmış Limonları Ziyan Olmaktan Kurtarıyoruz!

Ekşi tadıyla ağızları sulandıran, kokusuyla ferahlatan, salataların olmazsa olmazı, çorbaların vazgeçilmezi, C vitamini deposu, her derde deva limon…

Ana vatanı hâlâ net olarak bilinmese de limon günümüzde dünyanın ılıman iklime sahip birçok yerinde yoğun olarak yetiştirilmekte ve tüketilmektedir. Dört mevsim yaprak dökmeyen, beyaz çiçekleri hem göze hem burunlara hitap eden limon ağaçları, ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygın olarak bulunmaktadır.

Limon faydaları saymakla bitmeyen mucizelerle dolu bir meyve. Pazar torbalarına mutlaka giren, evlerden eksik edilmeyen, hatta bahçe yoksa evde saksılarda yetiştirilmeye çalışılan limonun faydaları düşünüldüğünde, dünya genelinde bu yaygınlıkta kullanılması hiç de şaşırtıcı değildir.

C vitamini, kalsiyum ve potasyum gibi vücudun ihtiyaç duyduğu temel maddeleri içeren limonun suyundan, kabuğundan ve çekirdeğinden yani aslında meyvenin tamamından farklı tüketim yöntemleriyle faydalanmak mümkün.

Örneğin, alışkanlıkların aksine limonun haşlanarak tüketilmesi, zayıflamada etkili olduğu için son yıllarda daha yaygınlaşmıştır. Hatta haşlanmış limonun faydaları dolayısıyla diyetleri bile uygulanmaktadır. Ödem azaltması, zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlaması ve mikropları vücuttan kısa sürede uzaklaştırması gibi etkileri sebebiyle tercih edilen haşlanmış limon, farklı bir tüketim yolu olarak karşımıza çıkmaktadır.

limonun faydaları

Limon Yemenin Faydaları Nelerdir?

  • Daha çok yaşlılarda görülen ve C vitamini eksikliğinden kaynaklanan iskorbüt hastalığı tedavisinde etkindir.
  • Sindirim problemlerini engeller; hazımsızlık ve kabızlığa iyi gelir, bağırsakları temizler. Ayrıca karaciğerin safra üretimini artırarak yağ yakımını hızlandırır, sindirimi zor gıdaların sindirilmesinde etkilidir ve dolayısıyla zayıflamaya yardımcı olur.
  • Vücuttaki enfeksiyonların giderilmesini sağlar, mikrop ve bakterileri vücuttan hızlıca uzaklaştırır.
  • Kolon ve göğüs kanserleri, prostat, kalp krizi ve kalp damar hastalıklarına karşı korur, anti-kanserojen özelliği taşır.
  • Tansiyonun düşmesini sağlarken iyi kolesterolün de artmasını sağlar. Yüksek tansiyon ve kolesterol problemi olan hastaların tüketmesi tavsiye edilir.
  • Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkin rol oynar, bu sebeple soğuk algınlığından kaynaklı hastalıkların tedavi süreçlerinde tüketilmesi hızla iyileşme sağlar.
  • İdrar yolları enfeksiyonlarının hızlı iyileşmesinde etkindir.
  • İçerdiği fosfor nedeniyle kemik sağlığının korunmasına da katı sağlayan limon, kemik erimesini önler.
  • Vücudun pH oranını dengeler.
  • Böbrek ve safra taşlarının oluşumunu engeller, var olanların çözünmesine yardımcı olur.
  • Göz sağlığı için faydalıdır.
  • Vücuttaki yaraların hızla iyileşmesini sağlar.
  • Limon yağının sakinleştirici etkisi stresi azaltır.
  • Mide bulantısını giderir.

limon kabuğunun faydaları

Limon Kabuğunun Faydaları Nelerdir?

Birçok meyvenin olduğu gibi limonun da kabuğu genelde kullanılmaz ve ziyan edilir. Ancak limonun kabuğu da en az kendisi kadar faydalıdır. Limon kabuğu, limonun kendisinden daha fazla C vitamini içermesinin yanında kalsiyum, potasyum ve yüksek oranda lif içerir. Limon tüketimiyle elde edilen faydalar limon kabuğundan da sağlanır. Ek olarak:

  • Limon kabuğu ile hazırlanan basit kürler diz ve eklem ağrılarının rahatlatılmasında kullanılır.
  • Cilt kanserinin önlenmesinde etkilidir.
  • Limon kabuğu ile hazırlanan çaylar vücudun toksinlerden arınmasını sağlar, sindirime olan katkılarıyla zayıflamaya yardımcı olur.

limon çekirdeğinin faydaları

Limon Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Limon çekirdeğinin tüketimiyle ilgili uzmanlar ikiye ayrılsa da genel kanı çekirdeğin de en az meyvenin kendisi kadar faydalı olduğudur. Ancak limon çekirdeği bütün olarak tüketildiğinde midede tam olarak çözünemeyeceğinden hem tam olarak fayda sağlanamaz hem de apandisit riski taşıyan kişilerde bu rahatsızlığın tetiklenmesine neden olabilir. Bu nedenle bütün olarak yutulmaması tavsiye edilir. Ayrıca limon çekirdeği:

  • İçerisindeki nitrik asit sayesinde ciltteki gözeneklerin açılmasını sağlar ve sivilce oluşumunun önüne geçer.
  • Düzenli kullanımda ağız kokusu oluşumunun önler.
  • Limon yağı limonun en çok çekirdeğinde bulunur ve bu yüksek orandaki limon yağı tüketen kişinin sakinleşmesinde ve stresinin azalmasında etkin rol oynar.

limonlu su faydaları

Limon Suyunun Faydaları Nelerdir?

Salata, çorba, limonata… Limon meyvesinin en yaygın kullanımı, sıkılarak elde edilen suyunun kullanılmasıdır. Limonun yenerek tüketilmesiyle elde edilen faydalar limon suyunun tüketilmesiyle de elde edilmektedir. Ayrıca:

  • Limon suyu doğrudan tüketildiğinde susuzluğu giderir.
  • Sıcak suya birkaç damla eklenerek tüketildiğinde sindirime yardımcı olur.
  • Sıcak suyla birlikte tüketilen limon suyu, karaciğerin temizlenmesinde etkin rol oynar.
  • İshalin iyileşmesinde etkilidir.

limonlu çay

Limonlu Çayın Faydaları Nelerdir?

Limonun ekşi tadından keyif almayan ama sağlığı için tüketmek isteyenler için harika bir çözüm olan limon çayları istenilen bir bitki çayıyla hazırlanabilir ve balla tatlandırılabilir. Böylece içimi çok daha kolay olur. Limon çayı da aynı limon gibi başta sindirim ve bağışıklık sistemlerinin güçlenmesine yardımcı olur. Limonun kabuğu kullanılarak hazırlanacak çaylar da yine limondan mümkün olan en fazla faydanın alınmasını sağlar.

limon faydaları

Limonun Ciltteki Faydaları Nelerdir?

Limonun yiyecek olarak tüketilmesinin ciltte gözle görülür faydaları olduğu gibi, hazırlanacak karışımlar ya da doğrudan uygulamalarla da cilt bakımında kullanılması oldukça yaygındır.

  • Limon suyu bir pamuk yardımıyla doğrudan sivilcelere uygulanabilir, böylece sivilcelerin kısa sürede kurutulması ve yok olması sağlanır.
  • Cildin daha parlak ve doğal görünmesini sağlar.
  • Sinek ve bazı böcek ısırıklarında uygulandığında ağrı ve kaşıntıyı alır.
  • Cilt lekelerinde azalma ve beyazlama sağlar.
  • Cilde esneklik kazandırır ve kırışıklıkların oluşumunu önler.

limon faydası

Limonun Saça Faydaları Nelerdir?

  • Güneşte kurutulmuş limon kabukları öğütülüp saça uygulanırsa hem ferahlık sağlar hem de baş ağrısına iyi gelir.
  • Saç renginin açılmasını sağlar.
  • Kepek oluşumunu engeller.
  • Saça parlaklık verir.
  • Saç dibine uygulandığında saç köklerini güçlendirir, dökülmesini önler.

limonun ciltteki faydaları

Limon Tüketirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Limonun faydaları Ahmet Maranki gibi bitki bilimiyle uğraşan ya da yine limonun faydaları İbrahim Saraçoğlu gibi ülkenin önde gelen bitki bilimci ve kimyagerleri tarafından sıklıkla dile getirilmektedir. Ancak her bitki gibi limonun da tüketimi konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır:

  • Limonun insan sağlığı açısından kanıtlanmış bir zararı bulunmasa da hamile ve emziren kadınların aşırı limon tüketiminden kaçınmaları tavsiye edilir.
  • Bazı insanlar limona karşı alerjik reaksiyon gösterebilir; bu sebeple özellikle küçük yaşta ilk kez tüketilmesinden önce kontrollü olunmalıdır.
  • Tüm asitli sıvılar gibi diş minesini olumsuz etkileyeceğinden limon suyu doğrudan tüketilecekse suyla seyreltilmeli ya da bir pipet yardımıyla, diş minesine temas etmeden tüketilmelidir.
  • Ciltte leke oluşmaması için cilde limon veya limon içeren bir uygulama yapılmışsa güneşe çıkılmamalıdır. Limon yüksek oranda asit içerdiğinden beyaz tenli ya da hassas ciltli olanların uygulama yapmadan önce ciltlerinin küçük bir bölgesinde hazırladıkları limonlu karışım ya da direkt olarak kullanılacaksa limon suyunu uygulamaları önemlidir. Eğer vücutları tepki veriyor, kızarıklık oluşuyorsa uygulamayı yapmamaları gerekir.
  • İdrar söktürücü özelliği dolayısıyla normalden fazla idrara çıkmaya ve vücutta su kaybına neden olur. Susuz kalıp halsizlik problemi yaşamamak için eğer kişinin limon tüketimi artmışsa bol su tüketmek önemlidir.
  • Reflü ve ülser gibi mide problemi olanların, diğer tüm asitli meyveleri tüketirken oldukları gibi limon ve limon kabuğunu da dikkatli tüketmesi önemlidir, aksi halde mide ekşimesi ya da yanmasına sebep olabilir.

limonun saça faydaları

Nefis Aromasıyla Ferahlatan Limonlu 12 Tarif

1) Ferahlatan Lezzet: 1 Portakal 1 Limon ile Limonata

Limonatada ne işi var portakalın demeyin, bir de böyle deneyin. Yalnızca 1 limon ve 1 portakal kullanarak yapabileceğiniz bu limonata yaz günlerinde içinizi ferahlatacak. 1 Portakal 1 Limon ile Limonata

Tarif: 1 Portakal 1 Limon ile Limonata

2) Limon Aşıkları Buraya: Limonlu Çatlak Kurabiye

Yaparken de yerken de mis gibi limon kokusunu içine çekmek isteyen ve damak tadından ödün vermeyenler için harika bir tarif. Limonlu Çatlak Kurabiye

Tarif: Limonlu Çatlak Kurabiye

3) Ağızda Dağılan Nefis Lezzet: Limonlu Mısır Unlu Kurabiye

Mısır unuyla kurabiye olmaz diyenlere inat kolay yapımı ve mis gibi limon aromasıyla mutlaka denenmeli. Limonlu Mısır Unlu Kurabiye

Tarif: Limonlu Mısır Unlu Kurabiye

4) Çocuklara Limonu Sevdiren Kek: Limonlu Islak Kek

Evinizde bulunan malzemelerinizle kolaylıkla yapabileceğiniz limonlu ıslak kek büyükler kadar çocukların da damak zevkine hitap ediyor. Limonlu Islak Kek

Tarif: Limonlu Islak Kek

5) Son Zamanların Gözdesini Bir de Limonlu Deneyin: Limon Aromalı Trileçe

Arnavutların meşhur tatlısı trileçe son zamanlarda oldukça popüler. Peki ya limonlu trileçeyi denediniz mi? İşte evinizde keyif alarak yapacağınız bir tarif. Limon Aromalı Trileçe

Tarif: Limon Aromalı Trileçe

6) Tatlılarınıza Tat Katacak: Limon Kreması

Bu tarif tam da çalışanlara göre. Hazırlandıktan sonra iki haftaya kadar buzdolabında saklanabilen bu kremayı keklerinize, pastalarınıza, turtanıza ya da yaratıcılığınıza göre birlikte iyi gideceğini düşündüğünüz her şeye ekleyebilir, afiyetle yiyebilirsiniz. Limon Kreması

Tarif: Limon Kreması

7) Fit Olmak İsteyenlere: Zayıflatan Soda Limon Çayı

Yeşil çay, soda ve limonla hazırlanan bu çayı oda sıcaklığında olacak şekilde gün içinde bol bol tüketmek yağ yakımını hızlandırıyor, fit bir görünüm için sindirime yardımcı oluyor. 15 Günde 5 Kilo Zayıflatan Soda Limon Çayı

Tarif: 15 Günde 5 Kilo Zayıflatan Soda Limon Çayı

8) Bir Yaz Keki Klasiği: Limonlu Kek

Deneyenlerin pişman olmadığı, küçük büyük herkesin severek yediği limonlu keki bir de bu tarifle deneyin. Limonlu Kek Tarifi

Tarif: Limonlu Kek Tarifi

9) Kısa Sürede Hazırlanır, Tadı Damakta Kalır: Limonlu Pratik Tavuk

Zamanınız olmaması lezzetli yemekler yiyemeyeceğiniz anlamına gelmez. Yalnızca tavuk, limon, tuz, karabiber ve yağ kullanarak çok kısa sürede lezzetli bir akşam yemeği hazırlamak hiç zor değil; işte o pratik tarif. Limonlu Pratik Tavuk

Tarif: Limonlu Pratik Tavuk

10) Sıcaklarda Serinleten Tarif: Limonlu Dondurma

Sıcak yaz günlerinde serinlemek isteyen, çocuklarına sağlıklı dondurma yedirmek isteyenlerin mutlaka denemesi gereken bir tarif. Limonlu Dondurma

Tarif: Limonlu Dondurma

11) Ekşi-Tatlı Bir Arada: Limonlu Cheesecake

Tekrar tekrar yapmak isteyeceğiniz, tarif defterlerinizde yerini alacak olan ekşi ve tatlının mükemmel uyumunun yakalandığı enfes limonlu cheescake tarifini denemeden geçmeyin. Limonlu Cheesecake

Tarif: Limonlu Cheesecake

12) Limonla Çileğin Dayanılmaz Birlikteliği: Çilekli Limonata

Harika rengiyle gözleri mest eden, ağızda bıraktığı tatla buzdolabınızdan hiç eksik etmek istemeyeceğiniz bir tarif. Çilekli Limonata

Tarif: Çilekli Limonata

Limon ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Limon Diyeti Nasıl Yapılır? Etkileri Nelerdir?

Limon Sarımsak Kürü Nasıl Yapılır? Faydaları ve Mucizevi Etkileri

Limon Yağı Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Limonlu Suyun Faydaları Nelerdir?

Bal Limon Maskesi Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar? 9 Farklı Maske Tarifi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Faydaları İle Taze Limon Çayı Tarifi

Faydaları İle Taze Limon Çayı

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Limon Kabuğu Rendeli Pelte Tarifi

Limon Kabuğu Rendeli Pelte

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Limon Kabuğunda Cheesecake (Videolu) Tarifi

Limon Kabuğunda Cheesecake (Videolu)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Limon Kabuğu Tadında Muhallebi Tarifi

Limon Kabuğu Tadında Muhallebi

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Buzlukta Limon Kabuğu Saklama Tarifi

Buzlukta Limon Kabuğu Saklama

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri