Mandalinanın Faydaları Nelerdir?

Mandalinanın Faydaları Nelerdir? Tarifi

Mandalinalar Eşliğinde Turuncu Kokulu Bilgiler

Mandalina kış mevsimi yaklaştığında tezgahlarda görmeyi en çok beklediğimiz meyvelerden biri. Lezzeti ve faydaları ile sezonunda tüketilmesi gereken mandalina, mis gibi kokusuyla kış meyvelerinin kokusunu evlere taşır.

Çin kökenli bir meyve olarak Asya topraklarından dünyaya yayıldığı düşünülen mandalina, turunçgiller ailesinin en tanındık üyesi. Sarı turuncu rengi, yumuşak kabuğu ve tek tek ayrılabilen etli taneleri ile hiçbir meyvenin yerini dolduramayacağı bir tada sahip. Yumuşak kabuğu soyulduktan sonra doğrudan yenebilir ve çeşidine göre tatlı, ekşi ve mayhoş tadı sayesinde soğuk kış günlerine tat katar.

Sulu ve lezzetli tadı ile turunçgillerin kendine has aromasını taşır ve uyumlu tadı sayesinde yaz kış sofralara konuk olan meyve, ayrıca mandalina yağı ve mandalina kurusu olarak evlere girer.

Mandalinanın Faydaları Nelerdir?

Mandalina Ağacı Nerede Yetişir?

MANDALİNA tıpkı diğer turunçgiller gibi ılıman iklimde yetişen meyvelerden biri. Dört mevsim yapraklarını dökmeyen kısa bodur ağaçlarda yetişen meyve, Türkiye’de Akdeniz, Ege ve Marmara’nın bazı bölgelerinde yetişir. Akdeniz ikliminin ılık kış aylarında büyümeye başlar ve diğer turunçgiller gibi sıcağı sever. Yalnızca Akdeniz ikliminde değil mandalina yetiştiriciliği Karadeniz’in kışın ılık geçen bölgelerinde de yapılır.

Mandalina ağacı, dört mevsim yeşil kalan bir ağaçtır ve yaprağını döktüğü görülmez. Nisan aylarında çiçek açar ve mandalina çiçeği yine nisan ile mayıs aylarında meyveye dönüşür. Havalar soğumaya başlayınca meyveleri olgunlaşır ve sonbahardan kış ortalarına kadar mandalina mevsimi içinde tezgâhlarda yerini alır.

Mandalina Çeşitleri Nelerdir?

Mandalina yetiştiği yöreye, fidan türüne göre türlere sahiptir ve mandalina çeşitleri renk, tat, büyüklük, hasat dönemi gibi özellikleri ile ayırt edilir.

Mandalinalar arasında Dobashi, Robinson, Lee, Sanburst, Minneola, Satsuma, Nova, Orri, Murcott gibi birçok tür bulunur:

  • Türlerden Sanburst, aralık ortalarında gördüğümüz kabukları kırmızıya çalan türdür. Sulu ve etli bir tür olmakla birlikte belki de en tatlı mandalinalardan biridir.
  • Dobashi mandalina çeşidi ise ince kabuklu doygun bir tada sahip olmakla birlikte Lee mandalina türü gibi hoş kokulu ve kolay soyulabilen bir çeşittir.
  • İnce kabuklu mandalinalardan bir diğeri de manavların Rize mandalinası diye överek sattığı Satsuma türüdür. Doygun tadı ve çekirdeksiz yapısı ile sonbahar başında Karadeniz’in aranan meyvesi olur.
  • Nova ise iri, sulu ve lezzetli özellikleri en kaliteli mandalinalardan biri olmasına rağmen nova türü mandalina fiyatları ile diğer türlerle aynı aralıkta seyreder.

Mandalina Kaç Kalori? Besin Değeri Nedir?

Lezzeti ile yerine hiçbir meyveyi koyamadığımız mandalina özellikle kilo problemi olan insanlar için besin değerleri ve kalorisi ile merak konusudur.
Mandalina kaç kalori veya 1 mandalina kaç kalori dendiğinde ortalama bir mandalinanın 65 kalori olduğunu söyleyebiliriz. Diyet yapanlar için günde bir tane tüketilmesinde hiçbir sakınca bulunmayan mandalina şeker oranı açısından da diyet yapanları üzmez. Çünkü orta boy bir mandalinada yaklaşık 11 gram şeker bulunduğu için gönül rahatlığı ile yenebilir.

Mandalina besin değeri açısından ise zengin meyvelerden biridir. Önemli bir C vitamini kaynağı olmakla birlikte yüksek oranda A vitamini içerir. Ayrıca potasyum, kalsiyum, sodyum, lif ve karbonhidrat açısından da zengin bir kaynaktır.

Detalı bilgi için: Mandalina Kaç Kalori?

Mandalinanın Faydaları Nelerdir?

  • Mandalina içindeki vitaminler ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudun hastalıklara karşı direnç seviyesini yükseltir ve mandalina C vitamini ile kalp hastalığı riskini azaltır. Ayrıca zengin bir C vitamini kaynağı olduğu için cilt için faydalıdır ve mandalina maskesi yapılır.
  • İçeriğindeki A vitamini ile kemik ve göz sağlığına iyi gelen mandalina protein açısından zengin bir kaynak olduğu için hücrelerin sağlıklı büyümesini sağlar.
  • Mandalina faydaları ile uykusuzluk çekenlere de yardımcı olur ve rahat uyumayı destekler. Ayrıca vücuttaki demir emilimini hızlandırmak mandalina özellikleri arasındadır.
  • Şekerli bir besin olduğu için diyabet hastalarının uzak durduğu mandalina ve diyabet ilişkisi ise düşünüldüğü gibi olumsuz değildir. Aksine mandalina gün içinde doğru zamanda yendiğinde kan şekerini kontrol altında tutmayı sağlar.
Mandalinanın Faydaları Nelerdir?

Mandalina Kabuğunun Faydaları Nelerdir?

Mandalina yararları yalnızca yenebilir meyvesi ile sınırlı değil. Meyvesinin yanında mandalina yaprağı ve mandalina çekirdeği ile de bir şifa kaynağı olurken asıl mandalina kabuğu faydaları ile hepimizi şaşırtır.

Bugüne kadar çöp sayarak attığımız mandalina kabukları cilt sağlığından kolesterole kadar birçok rahatsızlığa derman olur. Özellikle hanımların gözdesi olacak olan mandalina kabuğu, cilt sağlığını korumakla kalmaz mandalina kabuğu maskesi cildi yumuşatarak güzelleştirir. Ayrıca kabuklardan demlenen çay kolesterolü düşürür ve mandalina kabuğu sirkesi hoş kokusuyla farklı alanlarda kullanılır.

Mandalina Zayıflatır Mı? Mandalina Diyeti ve Detoksu

Dengeli tüketildiğinde kilo aldırmayı bırakın, aslında zayıflamaya destek olan mandalina, obeziteyi önlemeye yardımcı olur. Şekerli bir besin olduğu için kilo problemi olan insanlar tarafından şişmanlatacağı sanılsa da mandalina, alkali besinlerden biri olarak ödem söktürücü etkiye sahiptir.

Şişkinliği giderirken aynı zamanda metabolizmayı hızlandırır ve farklı kış meyveleri ile birlikte detoks yapılarak diyete yardımcı olması için içilir. Kilo vermeyi hızlandırarak detoks içecekleri ile zayıflamaya destek olurken aynı zamanda mandalina diyeti olarak uygulanır.

Nefis Aromalı Vitamin Deposu Mandalina Tarifleri

Mis gibi turunçgil kokusunu sofralara taşıyan mandalina mutfakta oldukça geniş bir kullanım alanına sahip. Tatlılardan sebze yemeklerine kadar gerek ana malzeme gerekse sos olarak kendine yer bulan mandalinayı kullanabileceğiniz en güzel 10 tarifi sıraladık.

1) Mandalinanın Geleneksel Tatlar ile Birlikteliği: Mandalinalı İrmik Tatlısı

Görür görmez hayran kalacağınız mandalinalı irmik tatlısı, görünümü ve mandalina kokusu ile daha ilk görüşte sizi kendine hayran bırakacak. Geleneksel irmik tatlısın mandalinanın mis aroması ile bir araya geldiği tatlıyı hazırlamakta bir o kadar zevkli. Mandalinalı İrmik Tatlısı

Tarif: Mandalinalı İrmik Tatlısı

2) Yumuşak Mis Kokulu Mandalinalı Kek

Mandalina suyu ile lezzetine lezzet katan mandalinalı kek, mandalina kabuklarından aldığı renk ile sunumları canlandırır. Güzel kokusu ve rengi ile aromatik bir kek tarifi olarak çay saatlerine enerji katar. Mandalinalı Kek

Tarif: Mandalinalı Kek

3) Meyve Soslarını Sevenler için Mandalina Soslu Cheesecake

Üçüncü sırada tatlılara meyve sosu eklemeyi sevenlerin ilgisini çeken enfes cheesecake tarifi var. Kısa sürede hazırlanan ve daha önce denemediğinize pişman olacağınız tarifi kimse ile paylaşmayacaksınız. Mandalina Soslu Cheesecake

Tarif: Mandalina Soslu Cheesecake

4) Kahvaltıya Mutluluk Katan Mandalina Reçeli

Kahvaltıya reçel olmadan oturmayanların mutlaka denemesi gereken mandalina reçeli, hoş görünümü ve gittikçe koyulaşan kıvamı ile sofraya mutluluk getirir. Mandalina dilimlerinin tane tane olduğu reçel, aromatik ve özel bir tat arayanların sofralarından eksik olmayacak. Mandalina Reçeli

Tarif: Mandalina Reçeli

5) Tam Bir Vitamin Deposu: Mandalina Sulu Zeytinyağlı Kereviz

Kendine sebze yemeklerinde de yer bulan mandalina, kereviz eşliğinde sağlıklı bir sunuma renk katar. Havuç, patates ve bezelye ile birlikte tam bir vitamin deposu olan tarifi tereddüt etmeden denemelisiniz. Zeytinyağlı Kereviz

Tarif: Zeytinyağlı Kereviz

6) Mandalinalı Minik Kek

Mandalina ile hazırlanan görüp görebileceğiniz en sevimli tarif olan mandalinalı kek, muffin kalıplarında hazırlanan en yaratıcı tariflerden biri. Lezzetli görünümü ile tek lokmada bitirmek isteyeceğiniz keki ailecek severek tüketeceksiniz. Mandalinalı Kek

Tarif: Mandalinalı Kek

7) Gururla Masaya Getireceğiniz Mandalinalı Rulo Kek

Bütün halindeki mandalinaların renk kattığı rulo kek, görünümü ile hayran olacağınız tariflerden biri diğeri. Güzel görünümünün aksine hazırlaması bir o kadar kolay olan tarif, kekler arasında favorilerinizden biri olmaya aday. Mandalinalı Rulo Kek

Tarif: Mandalinalı Rulo Kek

8) Kahvaltıda Yeni Bir Lezzet Arayanlara Mandalina Reçeli

Çilek, vişne gibi klasik reçellerden sıkılanlar için kış lezzetlerini masaya taşıyan mandalina reçeli, keyifle tüketeceğiniz diğer bir tarif. Mandalina reçeli, yalnızca lezzeti ile değil aroması ve dengeli kıvamı ile tatlılarda da kullanılmak için ideal. Mandalina Reçeli

Tarif: Mandalina Reçeli

9) Kremanın Mandalina ile Buluşması: Mandalinalı Kremalı Pasta

Görünümü ile göz alıcı bir lezzet olan mandalinalı kremalı pasta, hoş kokusu ile herkesi büyüler. Enfes lezzetli ve kokusu ile sofranızın baş tacı olan tarif, diğer tatlıları gölgede bırakacak. Mandalinalı Kremalı Pasta

Tarif: Mandalinalı Kremalı Pasta

10) Masallardan Çıkma Bir Tarif: Mandalinalı Pratik Prenses Tacı

Kolay hazırlanan güzel görünümlü tatlılardan mandalinalı prenses tacı, muhallebinin ile mandalinanın tadını bir araya getirir. Sütlü tatlıları sevenlerin kış aylarında severek hazırlayacağı tatlı, özel yemeklerden sonra gönül rahatlığı ile sunulabilir. Pratik Mandalinalı Prenses Tacı

Tarif: Pratik Mandalinalı Prenses Tacı

Mandalinalı tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Turunçgiller yazımızı inceleyebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024 Tarifi
Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024

Anneler Günü Hangi Güne Denk Geliyor? Pek çok kişinin merakla beklediği anneler günü, çok yakın…

Tarifler Geri
Videolar Geri