Melisa Otu Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Melisa Otu Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi

Limon Aromalı Nane Ferahlığını Yapraklarında Birleştiren Sakinleştirici Melisa Otu

Doğa, insanoğluna şifa dağıtan birçok bitki sunar. Onlardan bir tanesi melisa otudur. Kalp, beyin, sindirim ve sinir sistemi için faydalı olan bitki, pek çok hastalığın tedavisinde kullanılır. Latince adı ile Melissa officinalis, yüzyıllardan beri anksiyete, uyku bozukluğu, hazımsızlık ve yaraların tedavisinde kullanılan, nanegiller familyasına ait bir bitkidir.

Kurutulmuş melisa otundan çay yaparak içebilirsiniz. Ayrıca bu çayı, biraz pamuk yardımıyla yüzünüzü temizlemek için de kullanabilirsiniz. Şimdi size melisa otunun mucizevi yararlarını ve uygulama biçimlerini anlatalım.

Melisa Otu

Melisa Otu Nedir?

Halk arasında oğul otu, kovan otu veya limon nanesi olarak da adlandırılan melisa otu, limonumsu kokusu ve ısırgan otuna benzer yapraklarıyla, temmuz ve ağustos aylarında çiçeklenen bir bitkidir.

Şifalı yönüyle tanınan ve sıklıkla kullanılan melisa otu, en çok stresten arınmak, östrojen hormonunu artırmak ve göz tansiyonunu dengelemek için kullanılır.

Melisa otunun içeriğinde bulunan Citral, Citronal ve Gabriol bileşenleri, insanı sakinleştirip rahatlattığı için stres giderirler. Bu nedenle geceleri yatmadan önce bir bardak melisa otu çayı içmenin, dinlendirici ve uyumaya yardımcı olduğu söylenir.

Taze yaprakları, limon aromalı kokusu ve tadı nedeniyle çorbalara, balık yemeklerine ve salatalara lezzet katmak için kullanılır. Güzel kokulu, ince yapraklı, yumuşak tüylü ve beyaz çiçekli bir bitki olan melisa, görünüm olarak da insanın içini ferahlatır. Çay olarak tüketimi yaygın olmakla birlikte kapsül, krem ve yağ olarak hazırlanan ürünleri vardır.

Melisa Otu

Melisa Otu Nerede Yetişir? Nasıl Yetiştirilir?

Boyu 30–80 santimetreye kadar uzayabilen melisa otu, dalları ve beyaz çiçekleri olan çok yıllık bir bitkidir. Bünyesinde tanen, reçine ve uçucu yağ barındırdığı için birçok hastalığın tedavisine yardımcı olarak kullanılır.

Yaz aylarında yetişen melisa genellikle bahçeleri sever. Akdeniz ikliminde yetişen bir bitki olduğunu söylemek doğru olur. Güney Avrupa’da yaygın biçimde görülen bu ot, Türkiye’de Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bol miktarda yetişir. Güneydoğu gibi aşırı sıcak bölgelerde ise ancak öğle öncesi güneşini alan yerlerde yetişebilir.

Melisa bitkisini, dilerseniz evinizde saksıda yetiştirebilirsiniz. Fakat bitkinin her gün en az 4 saat güneş ışığı alması gerekir. Saksıdaki toprağınıza dörtte bir oranında ponza taşı da eklerseniz, oldukça yüksek verim alabilirsiniz.

Ticari olarak yetiştirilen melisa otu için en iyi gübre ise balık gübresidir. Yaz aylarında bol yağış alan bölgelerde ve özellikle bahçelerde kolayca yetişir. Bu şifalı ot, sürgün kökü ve melisa otu tohumu sayesinde kendini her zaman yeniler. Soğuğa karşı dayanıklı olan melisanın, düzenli olarak sulanması önemlidir.

Melisa Otu Faydaları Nelerdir?

Melisa otu uzun yıllardan beri hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere yetiştirilen ve ilaç endüstrisinde kullanılan bir bitkidir. Ülkemizde daha çok oğul otu adıyla bilinen melisa otu faydaları içinde psikolojik gerginliklere olan yararı, ilk sırada yer alır. Strese ve uyku sorununa karşı kullanımı oldukça yaygındır.

Melisa otunun faydaları:

  • Ter attırma özelliği ile toksinlerin vücuttan atılmasına katkı sağlar.
  • Ateş düşürücü özelliği ile grip ve nezle gibi hastalıklarda yardımcı olur.
  • Vücuttaki ağrıları giderir. Migren ağrılarına ve regl ağrılarına faydalıdır.
  • Reflü, gastrit, bulantı gibi mide sorunlarını azaltır.
  • Uçuk, egzama ve mantar gibi cilt hastalıkları için faydalı olduğu belirtilir.
  • Cilt bakımı için kullanılır. Yaşlanmayı ve cilt kırışıklıklarını geciktirir.
  • Kan şekeri ile tansiyonu düşürdüğü, kalbi ve kan dolaşımını kuvvetlendirdiği yönünde düşünceler vardır. İdrar söktürücü özelliği bulunur.
  • Alzheimer, epilepsi, sara, hafıza kaybı ve dikkat bozukluğu gibi sorunların olmasını engellediği düşünülür.
  • Böcek ısırıklarına karşı da kullanılır.

Melisa Otu Neye İyi Gelir? Ne İşe Yarar?

Çok şifalı bir bitki olan melisa otunun faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da önemle vurgulanır. Profesör Saraçoğlu, bu bitkiyi stres ve stres kaynaklı uykusuzlukların giderilmesinde, östrojen seviyesinin yükseltilmesinde ve idrar yolları iltihabının tedavisinde yardımcı olarak önerir.

  • Melisa otu, yorgunluk ve halsizlik gidermede, kulak çınlaması ve kas spazmlarının önlenmesinde de kullanılabilir.
  • Beyin ve sinir sistemi üzerinde koruyucu etkisi bulunduğu için hafızayı güçlendirir. Öğrenme ve algılama yeteneğini artırır.
  • Cilt bakımı konusunda, kadınlar için çok yardımcı bir bitkidir. Melisa otu yaprakları ve tomurcuklarından hazırlayacağınız tonik ile cildinize bakım yapabilirsiniz. Ayrıca, melisa otu yağı da evinizde kullanabileceğiniz bir başka bakım ürünü olabilir.
  • Melisa yağını tek başına ya da badem yağı ile birlikte uygulayarak saç bakımınız için de kullanabilirsiniz. İçerdiği yağlar ve madensel tuzlar sayesinde cildinize ve saçınıza iyi gelir.
  • Önemli bir konu olan, melisa otu boy uzatır mı sorusunun yanıtı ise evettir. Kız ve erkek çocukları için ayrı kürler şeklinde uygulandığında boy uzamasına katkı sağladığı söylenir. Çünkü bu bitki, çocuklardaki kemik gelişimine olumlu etkiler yapar. Kürlerin ergenlik dönemi başlarında, bir ve iki yıl boyunca uygulanması tavsiye edilir.

Melisa Otu Çayı Nasıl Demlenir? Faydaları Nelerdir?

Taze veya kurutulmuş melisa yapraklarından hazırlayacağız çayı yudum yudum içebilirsiniz. Bitki uzmanlarının tavsiyeleri doğrultusunda başka bitkilerle karıştırarak da kullanabilirsiniz. Melisa çayını kür halinde uygulamaya başlamadan önce doktorunuza danışmanızda yarar vardır. Çünkü ilaç kullanıyorsanız onlarla etkileşim yapabilir.

Çayın, taze yaprakları yerine melisa otu kurusu ile hazırlanmasının, daha etkili olduğu söylenir. Belli miktardaki kurutulmuş ve kıyılmış melisa otu kaynamış suya atılarak bir süre demlenmeye bırakılır. Süre dolunca süzülerek içilir. Demlenme süresinin uzun tutulması, çayın tadını acılaştıracağı için süreci aşmamak gerekir.

Soğuk suyla demleme yöntemiyle de melisa çayı hazırlanabilir. Soğuk suyla çay hazırlama daha uzun sürede gerçekleşir ama melisa otu özü hiç bozulmadan bu suya geçer. Yukarıda melisa otu için saydığımız faydalar, bitkinin çayı için de geçerlidir.

Bunlara ek olarak mevsim geçişlerinde görülen ruhsal bunalımlar için faydalı oluğu söylenir. Zihni açma ve kalp sağlığını koruma özelliği vardır. Antiseptik olduğu için yaraların temizlenmesinde kullanılabilir. İştah artırıcı yönü nedeniyle dikkatli tüketilmesi tavsiye edilir. Ayrıca, baş dönmesi ve baygınlık durumlarına iyi geldiği hakkında görüşler de vardır.

Melisa Otu Zararları Nelerdir?

Melisa otu zararları olan bir bitki değildir. İyileştirici özellikleri nedeniyle ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılan bu bitki, farklı otlarla karıştırılıp tüketildiğinde zehirlenmelere yol açabilir. Bu yüzden uzman önerisi olmadığı sürece, başka bitkilerle beraber kullanmamak gerekir.

Melisa otu sedatif ilaçlar ve tiroid ilaçlarıyla birlikte kullanılırsa etkileşime girebilir. Uykusuzluk ve anksiyete nedeniyle antidepresan ilaç kullanıyorsanız melisa çayı tüketmeniz önerilmez.

Hamile ve emziren kadınların kullanmaları ise doktor tavsiyesi ile mümkün olabilir. Dikkat eksikliği için ilaç kullananların da melisa çayı içmeden önce doktora danışmaları gerekir.

Taze toplanmış melisa otunu, evinizde kurutup saklamak istiyorsanız dikkatli olmanız gereken birkaç ayrıntı vardır. Ayıklanıp temizlenmiş bitki yaprakları havadar ve karanlık bir ortamda tek tabaka halinde yayılarak kurutulur. Nem ve ışık almaması gerekir. Kuruduktan sonra aynı şartlarda saklanır.

Bir yıldan fazla süreyle saklanması ve kullanılması sakıncalı olabilir. Şifa kaynağı melisa otu çayı ile yapacağınız kürlerden önce doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri