Mürver Çiçeği Faydaları Nelerdir? Çayı Neye İyi Gelir?

Mürver Çiçeği Faydaları Nelerdir? Çayı Neye İyi Gelir? Tarifi

Zarif Mürver Çiçeğinin Şifalı Hünerlerini Keşfedin!

Şifalı bitkiler içinde ayrıcalıklı bir yere sahip olan mürver çiçeği, son yılların en gözde bitkilerindendir. Ülkemizde birçok farklı isimle tanınan bitki, hanımeligiller familyasından gelen, taneli, şifalı ve hoş görünümlüdür.

Bitkinin gövde kısmı, çiçekleri ve yaprakları şifa deposudur. Ayrıca aroma terapide kullanılan bir bitkidir. Mürver çiçeğinin bazı hastalıklara iyi geldiği de oldukça yaygın bir bilgidir.

mürver çiçeği faydaları

Mürver Çiçeği Nedir?

Kara mürver, terleme çayı, Patlangıç, Sambucus, Elder Sureau gibi isimlerle de bilinen mürver çiçeği, kış aylarında çiçekleri dökülen, çalı veya ağaç şeklinde odunsu ya da nadir olarak otsu karakterde yetişen bir bitkidir.

Yaklaşık 20 – 25 kadar türü bulunur. Çalı veya ağaç şeklinde olanına kara mürver çiçeği denir. Yaygın olan türlerinin içinde Meksika mürveri, kırmızı meyveli mürver, dağ kırmızı mürveri, sarı mürver, beyaz mürver ve kadife mürver gibi türler bulunur. Bitkinin sürgünleri bol özlüdür. Çiçekleri beyaz ve güzel görünümlüdür. Yapraklarında uçucu yağ, şeker ve bazı organik asitler vardır. Yaprakları, meyveleri ve kökleri müshil olarak kullanılmaya uygun olup çiçekleri ise terletici ve sakinleştirici özellikler içerir.

Meyveleri sayesinde doğal renklendirici olarak kullanılan mürver, siyah meyve özleri ile de şarap yapımında kullanılır. Mürverin yaprakları ve çiçekleri gibi ağaç kabukları da şifalıdır. Bitkinin meyvelerinde tanen, şeker, valerian asidi ve yüksek oranda renklendirici madde yer alır.

mürver çiçeği nerede yetişir

Mürver Çiçeği Nerede Yetişir?

10 milimetreye kadar büyüyen ve hanımeli ailesinden olan bitki, kolay yetişme özelliği gösterir. Mürver çiçeği Avrupa ve Güney Amerika’da yaygın olarak yetişen bir bitkidir. Çalı veya ağaç şeklindeki kara mürver türleri, ülkemizde Akdeniz Bölgesi dışında tüm bölgelerde kendiliğinden yetişme özelliği gösterir. Arsız bir bitkidir. Çoğunlukla ona dere kenarlarında rastlanır.

Avrupa’da kullanımı yaygın olan bitki, güzel görünümlü çiçekleri ve hoş kokusuyla süs bitkisi olarak da kullanılır. Bitkinin çiçekleri ilk açtığı zamanlarda beyaz ve sarımsı olup olgunlaştıkça türüne göre siyah, kırmızı ve mavi gibi renklere dönüşebilir. Üzüm salkımını andıran bir görünümü vardır.

Mürver çiçeği faydası saymakla bitmeyecek bir bitkidir ve çok sıcak bölgeler dışında her yerde kolayca yetişebilir. Bitki genel olarak Kuzey yarım kürede yetişir. Subtropikal bir bitki olan mürver, Avustralya, Kuzey Afrika Asya ve Anadolu’da yaygındır.

mürver çiçeği

Mürver Çiçeği Faydaları Nelerdir?

Beyaz ve siyah renk olmak üzere 2 cinsi olan mürverin birçok faydası bulunur. Eğer kullanmanız için bir engel yoksa bu bitkinin nimetlerinden yararlanabilirsiniz. Kullanım kurallarına dikkat etmeniz ve bitki uzmanlarının önerileri doğrultusunda tüketmeniz gerekir. Aksi taktirde yan etkilerinden zarar görebilirsiniz.

Bitkinin bünyesinde bulunan A, B ve C vitaminleri vücut direncinizi artırır ve sizi birçok hastalığa karşı güçlü yapar. Genel olarak mürverin faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Müshil özelliği taşıdığı için kabızlığa karşı iyi gelir. Bu niteliği nedeniyle mürver çiçeği zayıflama amaçlı diyetlere ilave edilebilir. Fazla kullanımı sağlıklı değildir. Zaten zayıflatma özelliği de kesinlik kazanmamıştır.
  • Mürverin idrar söktürücü özelliği bulunur.
  • Terletici olması nedeniyle grip, üşütme, nezle ve soğuk algınlığı hastalıklarının tedavisinde yardımcı olur. Terleterek toksinlerin atılmasını sağlar.
  • Balgam söktürücü özelliği ile göğsü yumuşatır ve üst solunum yolları enfeksiyonu tedavisinde destekleyici olarak kullanılır. Zatürre ve bronşit tedavisinde de çayından faydalanılır.
  • Anne sütünü artıran bir bitkidir. Emziren annelerin kullanmaları tavsiye edilir.
  • Mürver çiçeğinin, güneş yanıklarını ve yaraları iyileştirme özelliği bulunur.
  • Ateş düşürücüdür. Huzur ve sakinlik veren sinirleri yatıştıran bir bitkidir.

mürver çiçeği nedir

Mürver Çiçeği Çayı Nasıl Yapılır?

Tüm bitki çayları gibi mürver çiçeği çayı da demleme yöntemi ile hazırlanır. Bitkinin çayını yaparak kullanmak isterseniz, kuru ya da taze olan yapraklarını ve çiçeklerini kullanabilirsiniz. Balgam söktürme ve müshil etkisinden yararlanmak için mürver çayı içebilirsiniz. Bir miktar bitkiyi kaynamış suda demleyerek çayınızı hazırlayabilirsiniz. Kaynatarak bitki çayı yapmak doğru değildir. Bu durumda vücudunuza bir takım zararlar verebilir.

Mürver çiçeği çayı hazırlamak için:

  • 1 fincan kaynamış suya bir miktar bitki koymanız ve onu yaklaşık 7 – 8 dakika demlenmeye bırakmanız yeterli olacaktır.
  • Bundan sonra yudum yudum içerek tüketebilirsiniz.
  • Bitkiyi çay olarak kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmayı ihmal etmemelisiniz.

mürver çiçeği çayı

Mürver Çiçeği Çayı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

  • Bitkinin çiçeğinden yapılan çayı, sindirim hızlandırıcı etkisiyle tam olarak doğruluğu kanıtlanmamış olsa da kilo verdirmeye yardımcı olabilir.
  • İdrar çıkışını artırır.
  • Nezle, grip gibi hastalıklar sırasında tüketildiği zaman, terletme özelliği ile faydalı olur ve iyileşme sürecini çabuklaştırır.
  • Mürver çiçeği çayı balla tatlandırılarak içilirse romatizma ağrılarına şifa olur.
  • Böbrek iltihaplarına karşı etkilidir, ayrıca böbrek taşı ağrılarını gidermek için kullanılabilir.
  • Hemoroit ağrıları, strese bağlı baş ağrıları, soğuk algınlığı ve karın ağrıları için de bu çayı kullanmanız tavsiye edilir.
  • Mürver çayının bir diğer faydası gözleredir. Görme yetisini artırır ve gözlerdeki çapaklanma ile iltihaplanmaya karşı iyi gelir.
  • Balgam söktürücü olması nedeniyle sigara içenlere önerilir.

mürver çiçeği

Mürver Çiçeği Şurubu Neye Yarar?

  • Gripten kolayca kurtulmak istiyorsanız mürver çiçeği şurubu kullanabilirsiniz.
  • Özellikle çocuklarınızın bağışıklık sistemini güçlü tutmak için tercih edebileceğiniz bir bitki şurubudur.
  • Güçlü bir bağışıklık sistemi, tüm hastalıklarla baş etmenin en etkili yoludur.
  • Soğuk algınlığı, grip, nezle, üst solunum yolu iltihapları ile herpes ve influenza gibi bakteri ve virüslerin neden olduğu hastalıkların iyileşmesinde kullanılan mürver şurubunu evinizde kendiniz yapabilirsiniz.
  • Çocukların vücut direncini artıran şurup, bu hastalıkların tedavisinde yardımcı ürün olarak kullanılır.
  • Şurubu hazır olarak da satın alabilirsiniz. Mürver çiçeği şurubu fiyatı marka özelliklerine göre değişim gösterir.
  • Kara ve beyaz mürverden hazırlanan şuruplar vardır.
  • Çocuklarınıza mürver şurubu vermeye başlamadan önce doktora danışmanız doğru olacaktır.
mürver çiçeği zayıflama

Mürver Şurubu Nasıl Hazırlanır?

Malzemeler:

Mürver şurubunu hazırlamak için:

  • 3 fincan kurutulmuş kara mürvere,
  • 4 bardak suya,
  • Az miktarda kök zencefile,
  • 1 tatlı kaşığı kadar toz tarçına,
  • Biraz karanfil tozuna,
  • 1 çay bardağı kadar da bala ihtiyacınız vardır.

Hazırlanışı:

  • Bir tencerenin içine suyu koyup kaynatın sonra içine mürver, tarçın ve karanfili ardından da zencefili koyup bir taşım kaynatın.
  • Bundan sonra tencerenin altını iyice kısıp suyun yarısı buharlaşana kadar bekleyin.
  • Yaklaşık 45 dakika sonra altını kapatın ve soğumasına yakın içine balı katıp karıştırın.
  • Kavanoza koyup serin bir ortamda tutun.
  • Çok farklı şekillerde hazırlanabilen bu şurubu, yetişkinler bir çorba kaşığı tüketirken çocuklar bir tatlı kaşığı içmelidir.
  • Haftada bir veya 2 kez içmek yeterlidir.
  • Hemen ardından bir bardak ılık su içmeyi unutmamalısınız.
beyaz mürver çiçeği

Ek Olarak:

Mürver çiçeği reçeli yapmayı deneyerek çocuklarınıza şifalı bir lezzet sunabilirsiniz. Mürver likör olarak da kullanılabilir. Mürver çiçeği likörü kolayca hazırlayabileceğiniz bir ev yapımı likördür. İstediğiniz miktarda yapabilirsiniz. Önce şeker ve su ile bir şurup hazırlamanız gerekir. Bir litre su için bir kilo şeker kullanarak şurubunuzu kaynatın sonrada mürver çiçeklerini içine atarak altını kapatın. Soğuduktan sonra bir tülbent ve huni yardımıyla süzerek bir şişeye alın. İçine istediğiniz ölçüde votka ilave ederek ev yapımı bir likör elde edin. Soğutarak ikram edebilirsiniz. Mürver çiçeği, her şeyiyle kullanabileceğiniz bir şifa kaynağıdır.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Tarifler Geri
Videolar Geri