Mutfakta Doğru Bilinen 10 Yanlış Bilgi

Mutfakta Doğru Bilinen 10 Yanlış Bilgi Tarifi

Ezber Bozan Yazı Dizisi: Mutfakta Doğru Bilinen Yanlışlar

Yemek için yaşayan bir canlıya dönüştüğümüz bu dönemde farklı tatlara yönelmek günden güne popüler bir hal alıyor. Durum böyle olunca mutfakta geçirilen zaman ve tariflere olan ilgi de epey arttı. Çabuk yemeklerin piştiği bekar ya da öğrenci evlerinden maharetli ellerden çıkma, hünerli hanımların anne eli değmiş tariflerine kadar mutfağa girip çıkan birçok kişinin aslında doğru olduğunu zannederek sıklıkla düştüğü hatalar var.

Televizyonlardaki yemek kanalları, sosyal medyadaki gezgin gurmeler ya da yemek blogları vesilesiyle yayılan, yahut kuşaktan kuşağa aktarılagelmiş yanlış bilgiler mutfağa girip yemek yapmaya kalkışan kişilerin aklında birer soru işareti uyandırmıyor değil.

Yemek pişirmeye ve ev yemeklerinin doğal lezzetine yöneliş elbette güzel bir gelişme, aktarılan bilgilerin tümünün yanlış olduğunu kastetmiyoruz, yalnızca bazıları. Yemek yapmaya yeltenmiş birçok kişinin sıklıkla düştüğü genel hatalardan bahsedeceğiz. Yazımızı okuduktan sonra “hayır, bak o öyle değil, aslında doğrusu şu” şeklinde verebileceğiniz bilge demeçler de bizden hediye :)

Mantarlardan makarnalara, buzdolabına konulan yiyeceklerden mikrodalga fırın kullanımına dek sorularınıza bir cevap niteliğindeki bilgilerden en bilinen 10 tanesini sizler için derledik.

1) Makarnalar Haşlanmadan Suyuna Tuz Eklemek

Aslında hazırlayabileceğiniz en pratik yemeklerden biri makarna. Haşla, sos ekle ve servis et. Ama kolay bir tarifin bile fark yaratan ipuçları mutlaka vardır: Makarnaların suyu kaynadıktan sonra tuz atılması en doğru yöntemdir. Yani tuzu, makarnalar haşlanmaya başladıktan sonra eklemelisiniz. 5 litre suya 1 yemek kaşığı tuz olacak şekilde en doğru oranı yakalayabilirsiniz. Kullandığınız tuzun deniz tuzu olması da önemli bir ayrıntı.

makarna

2) Makarnaları Haşlarken Suyuna Yağ Eklemek

Haşlama suyuna yağ eklemek, makarnaların birbirine yapışmasını engelleyen bir yöntem olarak bilinir. Ancak, şöyle de bir ayrıntı var ki eklediğiniz yağ, makarna tanelerinin etrafında bir katman oluşturarak ekleyeceğiniz sosun makarna üzerinden kayıp gitmesine neden olur. Sosla bütünleşmiş bir makarna istiyorsanız haşlarken yağ eklemeyin, makarnalarınız pişerken nazikçe her üç dakikada bir düzenli olarak karıştırın. Böylelikle yapışma da olmayacaktır.

spagetti

3) Haşlanmış Makarnanın Suyunu Süzmek ya da Makarnayı Yıkamak

Makarna pişirmek için iki yöntem vardır: süzme ve demleme yöntemleri. Süzme yöntemi hepimizin sıkça uyguladığı en bilindik uygulama. Haşlanmış makarnaların suyunun süzülmesi yalnızca makarna salatası yaparken tercih edilmesi gereken bir seçenek. Makarnaların suyunu süzdükten sonra ‘ılık’ bir suyun altına tutabilirsiniz. Ancak bu yöntem makarna salatası dışında önerilmiyor.

Diğer uygulama yani demleme yönteminde makarnalar, suyunu çekene dek pişirilir. Makarnanın tüm lezzeti kendi bünyesinde hapsolur. Eğer makarna salatası değil de yemeğini yapacaksanız, haşladıktan sonra suyunu süzüp yıkamanız tüm vitaminlerini ve besin değerlerini yok edecektir.

Kısacası makarnanıza yeteri kadar su ekleyip suyunu çekene dek haşlamanız, makarnanın lezzeti açısından size fayda sağlayacaktır. Ama diyelim ki suyu fazla eklediniz, makarnalarınız da haşlandığı halde tüm suyu çekmedi. Böyle bir durumda haşlama suyunu bir kaba aktarın ve sos için kullanın.

makarna

4) Mantarları Yıkamamak

Pek çok kişi mantarları yıkamanın, mantarların besin değerlerini azalttığını düşünür. Bunun için de fırça ve bezle mantarları iyice temizler. Fakat zaten mantarın %90’ı sudur. Yani mantarları suyla yıkamak onlara zarar vermez.

mantar

5) Et Suyunu Çekmeden Tencereye Soğan Eklemek

Yemek hazırlarken kıyma ve soğan en çok kullanılan 2 malzeme. Ancak lezzetli bir yemek için sırasını doğru belirlemek gerekiyor. Tencereye önce kıyma mı eklenir yoksa soğan mı? Tencereye önce kıymalarınızı ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin, daha sonra soğanları ekleyin.

Eğer kıyma suyunu çekmeden soğanları eklerseniz, soğanları bu suda haşlamış olursunuz. Lezzetli bir sonuç elde etmek istiyorsanız bu hataya düşmeyin. Suyunu çeken ete eklenen soğanlar haşlanmayacak yani kavrulacaktır.

soğan kavurma

6) Buzluktan Çıkarılan Etleri Sıcak Suda Çözdürmek

Derin dondurucular, hızlı yaşam telaşına pratik çözümler sunuyor. Besinleri uzun süre saklamayı ve gerektiğinde çabucak kullanmayı mümkün kılıyor. Etler de buzlukta ya da derin dondurucuda uzun süre muhafaza edilebiliyor. Yemekte kullanılacağı zaman çıkarılan etlerin buzunu sıcak suda gidermek et üzerinde bakteri üremesine neden olur. Bu da sağlığınızı etkiler. Buzluktan çıkardığınız etleri buzdolabında bir süre bekletin ve buzu çözülünce kullanın.

donmuş et

7) Yanan Eli Soğuk Suya Tutmak

Sıcak bir tencere kulbu, sıçrayan yağ veya kaynamış su ile elleri yakmak mutfak kazalarının en başında geleni. Can havliyle musluğu açıp yanan eli soğuk suyun altında bekletmek zaten hasar görmüş cildinizi daha da hassaslaştıracaktır. Bunun için bir buz torbasını cildinize doğrudan temas etmeyecek şekilde yanan yerin üzerinde bekletin.

Yanan Eli Soğuk Suya Tutmak

8) Mikrodalga Fırın Kesinlikle Zararlıdır

Mikrodalga fırınların zararlı olduğu neredeyse pek çok kişi tarafından kabul görmüş bir gerçek. Ancak bu konuda karşıt görüşler de var: İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan, “Bu fırınların zararlı olduğu yönündeki görüşler tamamen bir şehir efsanesidir” diyerek mikrodalga fırınların tamamen zararlı olmadığına dair bir görüş bildirmiştir.

Kalkan, bu düşüncelerini, mikrodalga fırınların içindeki ışınların, normal bir cep telefonunun yaydığı ışınlardan bile çok daha az olduğunu ifade ederek desteklemiştir. Kendisi ayrıca, içlerinde bulundukları kabın değil yalnızca yemeklerin kendisinin ısındığını bunun da ciddi bir enerji tasarrufu sağladığını belirtmiştir. Detaylar için Mikrodalga Fırın Zararlı Mıdır? yazımızı inceleyebilirsiniz.

mikrodalga fırın

9) Fırını Önceden Isıtmak

Fırınları her yemek için önceden ısıtmak yanlış bir uygulama olduğu gibi enerji kaybına da yol açan bir yöntem. Peki, ne yapmak lazım?

Mayalı tarifler, kabartma tozu ya da karbonat kullanılan kek, kurabiye, poğaça ya da börek pişirileceği zaman fırını önceden ısıtmak daha kabarmış ve lezzetli tarifler için gerekli bir yöntem. Ancak mayalanma ve kabarma gerektirmeyen yemekler için fırını önceden ısıtmanız gerekmiyor.

fırın

10) Kuru Yemişler Çok Yağlıdır ve Kilo Yapar

Kabuklu kuru yemişler yağ içerir. Ancak bu yağlar sağlık için yararlı doymamış yağ asitleridir. E vitamini ve selenyum açısından da oldukça zengin olan kuru yemişler kontrollü tüketildiği sürece kilo aldırmaz, aksine insan sağığına olumlu yönde etki eder. Günlük bir avuç kuru yemiş tüketimi o gün için besin gereksinimlerinin bir kısmını karşılar. Ara öğünlerde, sağlıksız atıştırmalıklar ya da ağır yiyecekler yerine kuru yemiş tüketmek en faydalı seçim olacaktır.

kuru yemiş

Mutfakta Vakit Kazandıran Pratik Bilgiler yazımızı inceleyebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Yanlış Duymadınız Sadece 3 Malzemeli Tarifi

Yanlış Duymadınız Sadece 3 Malzemeli

10-12 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ramen (Asya Mutfağı) Tarifi

Ramen (Asya Mutfağı)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Samsa Kırgız Mutfağından Tarifi

Samsa Kırgız Mutfağından

4-6 kişilik, 1 saat 30dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Kaşnika (Yunanistan Mutfağı) Tarifi

Kaşnika (Yunanistan Mutfağı)

10-12 kişilik, 20dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Kutab (Azerbaycan Mutfağı) Tarifi

Kutab (Azerbaycan Mutfağı)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Enchiladas (Meksika Mutfağı) Tarifi

Enchiladas (Meksika Mutfağı)

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Pelmeni (Rus Mutfağından) Tarifi

Pelmeni (Rus Mutfağından)

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Meksika Mutfağından Taco Tarifi

Meksika Mutfağından Taco

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Dimlyama (Özbek Mutfağından) Tarifi

Dimlyama (Özbek Mutfağından)

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024 Tarifi
Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024

Anneler Günü Hangi Güne Denk Geliyor? Pek çok kişinin merakla beklediği anneler günü, çok yakın…

Tarifler Geri
Videolar Geri