Pirinç: En Beğenilen Pirinç Pilavı Tarifleriyle

Pirinç: En Beğenilen Pirinç Pilavı Tarifleriyle Tarifi

Merak Edilen Yönleriyle: Pirinç

Yüksek nişasta oranı ve kalori içeriği ile besleyici ve enerji verici bir besin olan pirinç vitamin E, C, B1 ve B2 vitaminleri açısından da zengindir. Pirinç ayrıca demir, çinko, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve sodyum içerir. Kabuklarından ayrıldığı zaman vitamin ve mineral değeri düşer ancak lezzeti artar ve daha kolay pişirilir. Daha çok bataklık ve sulu yerlerde yetiştirilen pirinç dağlık alanlarda da yetişebilir.

Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan pirinç pilavsız yemek yetimdir, yalnızdır eksiktir. Her ne kadar garnitür gibi düşünülse de etli pilav, nohutlu pilav ve midyeli pilav gibi çeşitleri ana yemek olarak da tüketilir.

Pirinç pilavının en önemli özelliği ise kar gibi beyaz ve tane tane olmasıdır.

Tane tane pirinç pilavı için öncelikle su berraklaşana kadar yıkanmalıdır. Yüksek nişasta içeriğine sahip olan pirinç pişirmeden önce yıkanmazsa yapış yapış olur.

Pirinç pilavı yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de pirincin cinsidir. Pirinç cinsleri farklı oranlarda su ister. Pirince doğru oranda su eklemek ise pirincin lapa lapa olmasını engeller.

Örneğin Osmancık ya da baldo pirince 1 su bardağına 1,5 bardak yeterli iken jasmin pirinç ile bu oran daha düşük olmalıdır. Pirinç pilavını zeytinyağı ya da ayçiçeği yağı ile kavurmanız gerekir. Kavurma işleminden sonra tereyağı eklenmelidir. Pilavın renginin beyazlığı bu kavurma işleminde ortaya çıkar. Pişirme sırasında kaynar su eklenmeli ve hemen ardından 1-2 damla limon suyu ile 1 çay kaşığı şeker eklenmelidir. Limon pirinçleri beyazlatır şeker ise pilavınızı lezzetlendirir. Pilavınız suyunu çektikten sonra tane tane olmasını sağlamak amacıyla kağıt peçete ya da temiz bir bez ile üstü örtülerek sıkıca kapatılmalıdır ve 15-20 dakika demlenmeye bırakılmasıdır.

Pirinç Nasıl Yapılıyor?

Pirinç üretimi için çeltik üreticileri mayıs ayının son haftalarında tarlalarını hazırlamaya başlar. Çeltiği yani kabuğu ayıklanmamış pirinç tohumu ekimi için öncelikli olarak ekilecek alanın hazırlığı yapılır.

Keşan denilen alanlar su ile doldurularak tarlanın su tutması sağlanır. Tarlalar tamamen su ile dolup bataklık haline geldiğinde ise çeltik tohumları saçılarak ekme işlemi gerçekleşir.

Çeltiğin yetişmesi ve başak haline gelmesi yaklaşık 5 ayda tamamlanır. İstenilen olgunluğa gelen çeltikler biçerdöverle hasat edilir ve kurutulur. Kurutulan çeltikler pirinç fabrikalarına satılarak kabuklarından ve kepeğinden ayrılarak pirinç haline gelir. Sofralarımızın vazgeçilmez lezzeti pirinç oldukça zahmetli işlemler sonucu elde edilir.

Pirinç Kalori ve Besin Değeri Nedir?

Neredeyse 0 oranında yağ içeren pirinç gluten içermediği, alerjen olmadığı için bebek ek besinlerinin ve gluten intoleransına sahip kişilerin beslenme programlarında büyük önem taşır. 100 gram pişmiş pirinç yaklaşık olarak 97 kalori içerir. İyi bir manganez kaynağı olan pirinç 28 gram karbonhidrat içerir. Lif açısından zengin değildir. Sodyum, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum ve selenyum içeren pirinç protein değeri düşük bitkisel bir besindir.

Glisemiks indeksi yüksek olan pirinç şeker oranı üzerinde olumsuz etkiye sahiptir. Kan şekerine aniden yükseltip aniden düşürür ve çok çabuk acıkmanıza neden olur. Ayrıca pilav yapımı esnasında kullanılan yağ nedeni ile de kalori değeri oldukça yükselir. Yüksek miktarda tüketilen pirinç zararları ile şeker hastalarının yaşam kalitesini düşürebilir.

Pirinç Çeşitleri Nelerdir?

Dünya üzerinde en eski besinlerden biri olan pirinç neredeyse dünya nüfusunun yarısı tarafından tüketilir. Boyutlarına göre pirinç çeşitleri 4’e ayrılır. Yaygın olarak kullanılan uzun taneli pirinç çeşidinde pirinç taneleri piştikten sonra diriliğini korur ve birbirine yapışmaz.

Pirinç patlağı ve buharda pişirme yönteminde en çok tercih edilen pirinç çeşididir.

Uzun taneli pirinçler de

  • basmati,
  • baldo ve
  • yasemin olmak üzere üçe ayrılır.

Basmati aromatik yapılıdır. Baldo pirinç kokusuzdur ve daha az su çeker. Kısa ve orta taneli pirinçler yumuşak ve yapışkandır. Yüksek oranda nişasta içerir. Pilav yapmak için uygun değildir. Yasemin pirincinin de kendine has bir kokusu vardır, aromatik pirinçler sınıfında da yer alır.

Kısa ve orta taneli pirinçler de

  • arborio,
  • calrose olmak üzere ikiye ayrılır.

Arborio risotto yapımında calrose ise sushi yapımında kullanılır.

Esmer pirinç ve yabani pirinç ise özel pirinçler sınıfında yer alan pirinç çeşitleridir. Pirincin dış kabuğunun soyulduğu tam pirinç türü olan esmer pirinç geç pişer ancak sağlık açısından daha yararlıdır. Yabani pirinç ise bir ot türünün tohumudur. Koyu kahverengi ya da siyah renge sahiptir.

Pirincin Kullanım Alanları: Pirinç Maskesi ve Pirinç Unu

Pirinç pilav, çorba, dolma ve tatlılarda kullanılmasının yanı sıra birçok farklı alanda da kullanılmaktadır.

Pirinç ürünlerinden biri olan ve yaygın olarak kullanılan pirinç unu nedir? Pirincin öğütülmesi ile elde edilen pirinç unu alerjik olmaması nedeniyle daha çok bebek maması yapımında kullanılır. Aynı zamanda pasta ve dondurma sanayinde, cips ve kahvaltılık tahıl ürünlerinde kullanılır.

Pirinç unu kullanılarak yapılan pirinç unu maskesi ise cilt beyazlaştırmada kullanılır. Pirinci ıslattıktan sonra suyunu atmamanız önemlidir. Pirinç suyu ve pirinç toniği ile cildinizi temizleyerek sivilcelerinizden kurtulabilir, saç diplerinize masaj yaparak saç köklerinizi güçlendirebilirsiniz.

Pirinç cilt beyazlatma işlemi için kullanılabilir. Cilt temizliğiniz için pirinç sabunu ve pirinç kremi kullanarak siyah noktalarınızdan kurtulabilir pürüzsüz bir cilde sahip olabilirsiniz. Pirinç sirkesi ile yağ yakıcı bir içecek hazırlayabilirsiniz.

Pirincin dış kabuğu kullanılarak hazırlanan pirinç kepeği yağı ile yemeklerinizi ve salatalarınızı daha sağlıklı bir hale getirebilirsiniz. Pirinç kırıklarının ezilmesi ile elde edilen pirinç nişastası ise kıvam arttırıcı olarak endüstriyel olarak kullanılır. Pirinç sütü ise protein hassasiyeti yaşayanlar için uygun bir besindir. Özellikle alerji problemi olanlar için ideal bir alternatiftir. Özellikle glutene alerjisi olanlar için harika bir seçenek olan pirinç yufkası, çölyak hastalarının seçeneğidir.

Pirinç Fiyatları Nelerdir?

Su içerisinde ve bataklıkta başlayan pirinç üretimi ekiminden hasadına kadar zorlu bir yolculukla sofralarımıza gelir. Yetiştirilmesi esnasında yüksek oranda sıcaklığa ve neme ihtiyaç duyan pirinç genellikle akarsu boylarında ve düz alanlarda yetişir. Engebeli ve eğimli alanlarda pirinç üretimi yapılamaz.

Türkiye’de pirinç en çok Karadeniz ve Marmara bölgesinde yaygındır. Ülkemizin pirinç üretimi ihtiyacımızı karşılayacak düzeyde değildir bu yüzden ithal edilen besin maddelerinden biridir. Pirinç üretiminde öde gelen ülkeler arasında Endonezya, Japonya, Hindistan ve Çin yer almaktadır. Pirinç fiyatı çeşidine, markasına ve ithal olup olmadığına göre farklılık göstermektedir. Pirinç kilosu fiyatları 3,5 lira ile 12 lira arasında değişiklik gösterir.

Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

En Beğenilen Pirinç Pilav Tarifleri

1) Tane Tane Dağılan Pirinç Pilavı Tarifleri

Türk mutfağının geleneksel yemeklerinden biri olan pirinç pilavının yapımı beceri ister, ustalık ister, tecrübe ister. Pirinç pilavı tadına doyamayacağınız lezzeti ile yemeklerinize eşlik eder.

Pirinç pilavının püf noktaları ve tarifler için fotoğrafın altındaki tarif ismine tıklamanız yeterli :)

Tarif: Şehriyeli Pirinç Pilavı
Tarif: Garnitürlü Pirinç Pilavı
Tarif: Domatesli Pirinç Pilavı
Tarif: Etli Pirinç Pilavı
Tarif: Nohutlu Pirinç Pilavı
Tarif: Bezelyeli Domatesli Pirinç Pilavı
Tarif: Havuçlu Bulgurlu Mısırlı Pirinç Pilavı

2) Sağlıklı Bir Öğünü Pirinç ile Selamlayın Çin Pirinç Salatası İçin:

Kim demiş pirinç diyet yapanlar tarafından tüketilemez diye. Dereotu, maydanoz, havuç, taze soğan ve mısır kullanılarak hazırlanan pirinç salatası hem lezzeti hem de görünümü ile büyüler. Çin Pirinç Salatası

Tarif: Çin Pirinç Salatası

3) Çölyak Hastaları için Lezzetli Bir Alternatif Pirinç Unu ile Glutensiz Islak Kek İçin:

Düşük gluten içeriği ve alerjen olmayan yapısı ile çölyak hastaları için uygun bir besin olan pirinç unu ile glutensiz ıslak yapabilirsiniz. Pirinç Unu ile Glutensiz Islak Kek

Tarif: Pirinç Unu ile Glutensiz Islak Kek

Pirinç tariflerinin devamı için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Pirinç Pilavı Tarifi

Pirinç Pilavı

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Pirinç Pilavı Tarifi

Pirinç Pilavı

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Pirinç Pilavı Tarifi

Pirinç Pilavı

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Pirinç Pilavı Tarifi

Pirinç Pilavı

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Pirinç Pilavı Tarifi

Pirinç Pilavı

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Pirinç Pilavı Tarifi

Pirinç Pilavı

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Pirinç Pilavı Tarifi

Pirinç Pilavı

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Pirinç Pilavı Tarifi

Pirinç Pilavı

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Pirinç Pilavı Tarifi

Pirinç Pilavı

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Çam Balı: Aradığınız İlaç Akdeniz Çamlarında! Vücut direncini yüksek tutmak ve bağışıklığı güçlendirmek adına, beslenmenize…

Tarifler Geri
Videolar Geri