Pirinç Kepeği Yağı Faydaları ve Cilt Lekeleri İçin Kullanımı

Pirinç Kepeği Yağı Faydaları ve Cilt Lekeleri İçin Kullanımı Tarifi

Asya Kadınlarının Pürüzsüz Güzellik Sırrı

Pirinç Kepeği Yağı

Pirinç tanelerinin işlenmesinden sonra geriye kalan kabuklarının, başka bir deyişle kepeklerinin, sıkılması ile elde edilen pirinç kepeği yağı özellikle son yıllarda organik ürünlere olan eğilimin artması ile birlikte değer kazanmaya başlamıştır.

Sağlığa yararları ile dikkat çeken pirinç kepeği yağı, tıbbi ve kozmetik ürünlerin yapımında da yaygın olarak kullanılır. Uzak Doğu ülkelerinde yüzyıllardan beri pirinç kepeği yağı kullanımı yaygındır. İçeriğinde yer alan antioksidanlar sayesinde özellikle cilt üzerinde oldukça faydalı bir üründür.

Pirinç Kepeği Yağı Nasıl Elde Edilir?

Tarlalardan toplanan çeltiklerin işlenmesi sonucunda yan ürün olarak ortaya çıkan pirinç kepeğinden elde edilen pirinç kepeği yağının tüm dünyadaki yıllık üretimi yaklaşık 1-1,5 milyon ton civarıdır. Bu miktarın büyük bir çoğunluğu Asya kıtasında yer alan Myanmar, Japonya, Çin ve Hindistan gibi çeltik üretici ülkeler oluşturur.

Dünya pirinç kepeği yağı üretiminin yaklaşık %50’sini Hindistan yapmaktadır. Ülkemizde yerli pirinç çeşidi olan Osmancık pirinci ve yurt dışından ithal edilen opela çeltik çeşidi Trakya’da bulunan çeltik işleme fabrikalarında yağ elde etmek için kullanılır. Pirinç kepeği yağı elde etmek için işlemden geçirilen pirinç tanelerinin kabuklarına solvent ekstraksiyon denilen işlem uygulanır.

Öncelikle pirinç kepekleri stabilizasyon işlemine ve daha sonra ekstraksiyon işlemine tabi tutulur. Yağ, son olarak vakumlu cihazlar yardımıyla artık maddelerden arındırılarak baloncuklara ayrılır. Bu işlemler esnasında açığa çıkan hekzan tamamen uçurularak organik pirinç kepeği yağı elde edilir.

Pirinç kepeği yağına olan talebin her geçen gün artması ve yüksek besin değerine sahip olması nedeniyle teknolojik açıdan elde edilmesi zor olsa da pirinç kepeği yağı üretimine önem verilmeye başlanmıştır.

pirinç kepeği

Pirinç Kepeği Yağı Faydaları Nelerdir?

  • Tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içeren pirinç kepeği yağı bu asitlerin dengeli birleşiminden dolayı kan kolesterol seviyesini düşürücü ve dengeleyici etki gösterir. Trans yağ içermediği için damar tıkanıklığı yaratmaz, kalp damar sağlığının korunmasında etkin bir rol oynar.
  • Vücutta oluşan iltihaplanmaları önleyici antiinflamatuar özelliğe sahiptir.
  • Kan dolaşımını hızlandırır ve yüksek tansiyonun düşürülmesinde etkindir.
  • Kandaki üre miktarını azaltıcıdır ve ishali önleyici rol oynar.
  • Yüksek oranda antioksidan bileşenlere sahip olan pirinç kepeği yağı, bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı vücudun korunmasına yardımcı olur. Özellikle bağışıklık sistemini zayıflatan kanser hücrelerinin oluşumunu önler, oluşan hücrelerin çoğalmasını engeller.
  • Menopoza giren kadınlarda gözlenen terleme ve sıcak basması gibi semptomların etkilerini azaltır.
  • Eklendiği yemeklerdeki gıda maddeleri tarafından emilme oranı düşüktür bu nedenle yemeklerin aşırı yağlı olmasını engeller. Bu özelliği sayesinde kilo vermeye yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandırır ve toksinlerin vücuttan atılmasını destekleyici rol oynar.
  • Alerjen niteliği oldukça düşün bir yağdır. Bu nedenle alerjen bünyeler tarafından rahatlıkla kullanılabilir.
  • Omega 9 açısından oldukça zengin bir yağ olan pirinç kepeği yağı genetiği ile oynanmayan ender ürünlerden biridir. İçeriğindeki antioksidan maddeler sayesinde raf ömrü oldukça uzundur.
  • Güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı cildi koruyan pirinç kepeği yağı, aynı zamanda saç sağlığına faydaları ile de ön plana çıkar.

pirinç kepeği yağı ne işe yarar

Pirinç Kepeği Yağı Ne İşe Yarar?

Oleik asit, linoleik asit, palmitik asit, stearik asit, linolenik asit ve myristik yağ asitlerinden zengin olan pirinç kepeği yağı, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor mineralleri de içerir. Bunlara ek olarak B1 vitamini, B2 vitamini, B 3 vitamini ve E vitamini kaynağı olan yağ çeşidi genel sağlık üzerine olan etkilerinin yanı sıra cilt ve saç sağlığı üzerinde de etkilidir. Vücudun gereksinim duyduğu pek çok vitamin ve minerali bünyesinde barındıran pirinç kepeği yağı, cildi yumuşatan etkisi nedeniyle masaj yağı olarak da kullanılır.

Pirinç kepeği yağı cilt beyazlatma ve güneşin zararlı etkilerine karşı korunmak için de kullanılır. Saç uçlarında koruyucu bir katman oluşturur ve saç kırkları oluşumunu engeller. Bu özelliği ile birçok saç bakım ürününde kullanılır. Saç derisine masaj yapılarak pirinç kepeği yağı uygulandığında, kılcal damarların hareketi hızlandırılır ve hücrelere daha yüksek oranda oksijen girişi sağlanır. Saç dipleri daha iyi beslenerek hem daha güçlü olur hem de daha çabuk uzar.

İçeriğinde yer alan oryzanol adlı bileşen güneşin zararlı ultraviyole ışınlarını engelleyici etki gösterir. Ciltte kuruluğunu ve saç renginin açılmasını önleyen pirinç kepeği yağı aynı zamanda cilt hücrelerinin yeniden yapılandırılmasında önemli rol oynar. Kolajen üretimini arttırarak yaşlanma etkilerini en aza indirger. Yüksek E vitamini içeriği ciltteki serbest radikallerin yarattığı olumsuz etkileri önler.

pirinç kepeği yağı ne işe yarar

Pirinç Kepeği Yağı Cilt Lekeleri İçin Kullanımı

Cilt üzerindeki etkileri nedeniyle Asya ülkelerinde yaşayan kadınlar tarafından yüzyıllardır kullanılan pirinç kepeği yağı, ciltte oluşan güneş lekelerinin ve yaş ile birlikte oluşan kahverengi lekelerin tedavisine yardımcı olur. Pirinç kepeği yağı cilt lekeleri için kür şeklinde uygulanır.

Cilt lekeleri için 2 tatlı kaşığı baobab yağı, yarım çay kaşığı çay ağacı yağı, 1 tatlı kaşığı kuşburnu yağı, 1 tatlı kaşığı kavun çekirdeği yağı, 2 tatlı kaşığı karpuz çekirdeği yağı ve 2 tatlı pirinç kepeği yağı karıştırılır. Oluşturulan karışım temiz cilde fazla bası yapılmadan ince bir tabaka halinde uygulanır. Geceleri yatmadan önce ve sabah kalkınca olmak üzere günde 2 defa uygulanan bu kür ciltteki lekelerin ortadan kalkmasını sağlar.

Düzenli olarak kullanıldığında cilt rengini de açan bu kür ile aynı zamanda kolajen üretimi de sağlanarak kırışıklıklar azaltılabilir. Pirinç kepeği yağı kürü yara ve yanık izlerinin tedavisinde de kullanılır. Açık yara üzerine uygulanmaması önerilen kür ile vücuttaki çatlaklar ve selülitlerde de azalma gözlenmiştir. Özellikle ameliyat lekeleri üzerinde etkin olan yağ çeşidi, ameliyatlardan en az 2 hafta sonra cilde uygulanabilir.

pirinç kepeği

Pirinç Kepeği Yağı Nerede Satılır? Fiyatı Ne Kadardır?

Yemeklere ve salatalara eklenen pirinç kepeği yağı kek ve hamur işi yapımında da kullanılabilir. Asya mutfaklarında özel bir yere sahip olan yağ çeşidi mide problemlerini azaltıcı etkisinden faydalanmak amacıyla ılık su ile sabahları aç karnına tüketilebilir.

Cilt ve saç bakımı için küçük şişelerde satışa sunulan pirinç kepeği yağı aynı zamanda masaj yağı olarak kullanılabilir. Saça uygulanan maşa ve düzleştirici gibi yüksek ısılı işlemler öncesi saçlara uygulanması saçı koruyucu etki yaratır. Kozmetik sektöründe güneş kremlerinin, rujların, cilt bakım kremlerinin ve ojelerin yapımında kullanılır. Gıda sektöründe ise yemeklik tahıl ve müsliler ile vitamin konsantrelerinde de pirinç kepeği yağından faydalanılır.

Hem cilt ve saç bakımında hem de yemeklerin içinde kullanılabilen pirinç kepeği yağının farklı yerlerde satışı yapılmaktadır. Yemeklerde kullanılan pirinç kepeği yağı 1 litrelik cam şişelerde büyük alışveriş merkezlerinde, organik ürün satışı yapan dükkânlarda ve internet üzerinden organik ürün satışı yapan firmalarda bulunabilir.

1 litrelik ambalajlarda satışa sunulan pirinç kepeği yağı fiyatı 20 lira ile 45 lira arasında değişiklik gösterir. Cilt ve saç bakımı için kullanılan pirinç kepeği yağı ise 15-20 mililitrelik küçük cam şişlerde aktarlarda, kozmetik mağazalarında, eczanelerde, büyük alışveriş merkezlerinde, organik ürün satışı yapan mağazalarda satılır. Aynı zamanda internet üzerinden organik ürün satışı yapan mağazalardan da satın alınabilir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

19. Gün İftar Menüsü

İftara ne yapsam diye düşünmek yok, Nefis Yemek Tarifleri her gün yanınızda! 19. günde harika sunumlarıyla enfes bir iftar menüsü hazırladık. Yayla çorbası ile nefis bir başlangıç yapıyoruz. Doyurucu ramazan yemekleri taleplerinizi karşılayabilecek harika önerimiz var: Patates mantısı ve iştah ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İç Yağı (Kuyruk Yağı) Tarifi

İç Yağı (Kuyruk Yağı)

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
İç Yağ (Kuyruk Yağı-Don Yağı) Tarifi

İç Yağ (Kuyruk Yağı-Don Yağı)

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Kepek Ekmeği Tarifi

Kepek Ekmeği

6-8 kişilik, 1 saat 30dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Tutturamayanlar İçin Pirinç Pilavı Tarifi

Tutturamayanlar İçin Pirinç Pilavı

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Don Yağı (İç Yağ) Tarifi

Don Yağı (İç Yağ)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Bebekler İçin Pirinç Çorbası Tarifi

Bebekler İçin Pirinç Çorbası

1-2 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
İçi Bol Sebzeli Pirinç Pilavı Tarifi

İçi Bol Sebzeli Pirinç Pilavı

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Zerdeçal Ve Havuçlu Pirinç Pilavı Tarifi

Zerdeçal Ve Havuçlu Pirinç Pilavı

10-12 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Tarifler Geri
Videolar Geri