Protein Nedir? Özellikleri ve Görevleri Nelerdir?

Protein Nedir? Özellikleri ve Görevleri Nelerdir? Tarifi

Protein Hakkında Her Şey

Sağlıklı bir beden için, vücudun belirli yapı taşlarına gereksinimi vardır. Vitamin, kalsiyum, mineral ve sudan sonra en çok miktarda bulunan protein sayesinde, vücudunuz daha dinç ve sağlıklı olacaktır. Bedeninizdeki gelişimlerin yerinde ve sağlıklı olabilmesi için, gün içinde belirli bir miktarda protein almanız gerekir. Gerekli olan proteini ise protein içeren besinler ve içecekler sayesinde alabilirsiniz.

Bebeklerden yetişkinlere kadar sağlığı etkileyen protein, özellikle hayvansal gıdalarda yer almaktadır. Hayvansal gıdaları sağlıklı şekilde tükettiğinizde, vücudunuz için gerekli olan proteini de almış olursunuz. Böylece doku, kas ve kemik gelişiminizi de desteklersiniz.

Her yaştan okuru ilgilendiren protein ve protein özellikleri hakkında hazırlanan bu yazımız ile daha sağlıklı yaşamanın sırlarını sizinle paylaşacağız. Önce sağlık diyerek, sağlıklı bir yolculuğa çıkalım.

süt ürünleri

Protein Yapısı: Protein Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Vücut için gerekli olan en büyük moleküldür. Vücudun tüm işlevleri protein sayesinde gerçekleşir. Vücudunuzun tüm yapı taşlarında proteinler olmalıdır. Olmadığı durumlarda hücre yenilenmesi ve doku oluşumu gerçekleşemeyecektir. Vücutta sudan sonra en çok bulanan molekül proteindir. Sağlığınız için ne kadar önemli olduğunu düşünebiliyor musunuz?

Kandaki oksijeni taşırken aynı zamanda sinir sisteminiz için de rol almaktadır. Vücutta bulunan enzimler ve hormonların hepsi protein çeşitleri arasında yer alır. Aminoasitlerin,etkisiyle protein molekülleri oluşur. Bu duruma protein sentezi denilmektedir. Proteinler, yoğun olarak kaslarda bulunmaktadır. Protein yiyecekler denildiğinde akıllara hemen kırmızı ve beyaz etler gelmektedir. Etlerden sonra da süt ve süt ürünleri, listeyi takip eder.

Kimi insanlarda bebeklik döneminde belirtisini gösteren protein alerjisi meydana gelmektedir. Protein kaynaklı gıdaların etkisiyle vücutta kızarıklık ve şişlik, bulantı gibi etkiler bırakabilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden doktora danışmak ve alerji tedavisine başlamak uygun olacaktır.

ızgara et

Protein Görevleri Nelerdir?

Vücutta dokuların oluşumunda ve kasların oluşmasında önemli görevleri vardır. Kas ve dokuları oluşturduğu gibi koruma görevi de proteinlere düşer. Gün içinde protein aldığınızda size enerji veren molekül rolü de bulunmaktadır. Hücre yenileyerek vücudun gelişmesini ve onarılmasını üstlenir. Canlıların ve insanların hayati devamlılığını sağlarlar.

Vücut savunmasında da proteinlerin yerini unutmamak gerekir. Gerekli olan antikor ve antioksinin yapısında yer alırlar. Vücuda enerji veren karbonhidrat ve yağlardan sonra gerekli durumlarda protein de enerji verebilir.

Her canlı için önem taşıyan kemik ve kıkırdak gelişiminde de rol alırlar. Kasların kasılmasında da etkili olan proteinler, özellikle sporcular için olmazsa olmaz bir ihtiyaçtır. Vücudun pH dengesini sağlamak da yine protein görevleri arasındadır.

kahvaltı tabağı

Protein Hesaplama Nasıl Yapılır?

Her insanın gün içinde alması gereken belirli bir protein miktarı vardır. Besinler ve içeceklerden alınan bu protein az olduğunda protein eksikliği meydana gelebilir. Bu durum da hastalıklara neden olacaktır. Kadın ve erkeklerin protein ihtiyacı farklıdır. Cinsiyete bağlı olarak yaş da miktarı belirleyen faktörlerdendir. Günlük protein ihtiyacı hesaplanırken öncelikle cinsiyet göz önüne alınır. Daha sonra da yaş hesaplara dahil edilir.

Diyetisyenlerin de itina ile hesapladığı günlük protein ihtiyacı, yağsız vücut miktarı üzerinden belirlenir. Yağsız vücut ağırlının yaklaşık 2.75 katı kadar protein alımınız normal sayılır. Bir örnekle durumu netleştirmek istersek; yağsız vücut ağırlığı 50 kg olan bir insanın 50 x 2.75 = 137.5 gram protein alması gerekmektedir.

protein tozu

Protein Tozu Nasıl ve Ne İçin Kullanılır?

Vücut geliştirme ve fitness salonlarında, salonu süsleyen ve her köşede bir ürün olacak şekilde gözlerden kaçmayan protein tozu diyetisyenler ve sporcuların sürekli ikilemde kaldığı bir üründür. Spor yapan kişilerin, daha kısa sürede daha kolay şekilde protein alımını gerçekleştirmesi için kullandığı bir takviye besindir. Kas oluşumunu hızlandırdığı için, doğal yiyecekler yerine protein tozu sporcular tarafından tercih edilir.

Sporcuların kasları spor esnasında yırtılabilir. Kas oluşumunu da destekleyecek gıdalara ihtiyaçları vardır. Kas oluşumu da protein sayesinde gerçekleşir. Pratik hazırlanması sayesinde tercih edilen protein tozu ve protein içeceği hayatının merkezine sporu yerleştirmiş insanlar için, hem zahmetsiz hem de pratik bir besin olarak tercih edilir. Kullananların amaçları ise, daha kısa sürede daha çok kas elde etmektir. Yumurtalı, etli, soyalı türleri bulunmaktadır.

Metabolizmayı hızlandırıcı, kas oluşumunu destekleyen, yaraları hızlı iyileştiren özelliği sayesinde, spor ile hayatını devam ettirenler için olmazsa olmaz bir gıda takviyesi olarak kullanılır. Sporcu kahvaltılarında yer alan protein müsli de kas oluşumunu destekleyen takviye gıdalar arasında yer alır.

muz

Protein Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Protein eksikliği her kesimde ve her yaşta görülebilir. Bunun sebebi ise yanlış beslenmedir. Sürekli kendini halsiz hisseden insanlarda mutlaka protein eksikliği vardır. Çünkü protein alan vücutlar, her zaman daha dinç ve enerjiktir. Tırnakları sürekli kırılan insanlarda vitamin eksikliği gibi protein eksikliği de görülür. Vücutta oluşan ödem, yoğun saç dökülmesi, deride oluşan kızarıklık ve dökülmeler, sürekli görülen karın ağrısı ve bulantılar, uykusuz ve gergin bir ruh hali, kısa zamanda görülen aşırı kilo kaybı protein eksikliği yaşandığına birer işarettir.

Bu belirtilerin görülmesi durumunda doktora danışılması ve daha sonra sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanılması tavsiye edilmektedir.

tavuk şiş

Protein Zehirlenmesi

Beslenme bozukluğundan kaynaklanan protein zehirlenmesi, sıkça görülen bir durumdur. Genellikle tek çeşit beslenen insanların yaşadığı bir vakadır. Özellikle sporcular, daha kısa zamanda daha güçlü kaslar elde etmek adına, protein ağırlıklı beslenirler ve vücut için gerekli olan karbonhidrat ve yağ alımını ihmal ederler. Buna benzer durumlarda protein zehirlenmesi yaşanır. Zehirlenme gibi durumlarda protein önemi bir kere daha kendini hatırlatır.

Besin zehirlenmesi ile aynı belirtileri gösterebilir. Düşük kan basıncı, tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi ve bulantı hissi olduğunda acil olarak hastaneye gidilmelidir. Hastanın bilinç kaybı yaşamaması için vakit kaybetmeden müdahale edilmelidir.

fıstık ezmesi

Protein Kaynağı Sağlıklı Tarifler

Sağlıklı beslenme sağlıklı bir yaşam için gereklidir. Gün içinde protein içeren besinler tüketildiğinde ise daha dinç ve enerjili bir vücuda sahip olabilirsiniz. Temiz beslenmeniz adına protein kaynakları ile hazırlanmış nefis tarifler listesi sizler için listelendi.

1) Unsuz ve Bol Proteinli Diyet Karatay Böreği

Karatay diyetleri meşhur olmuşken, sağlıklı beslenme programınıza protein diyeti yapacağınız durumlarda bu tarifi ekleyebilirsiniz. Diyette börek yenilmez diyenleri bu tarifle tanıştırmak istiyoruz. Unsuz Bol Proteinli Diyet Karatay Böreği

Tarif: Unsuz Bol Proteinli Diyet Karatay Böreği

2) Bitter Çikolatalı Protein Piramiti

Kim demiş sağlıklı beslenirken çikolata ve tatlı olmaz diye? Protein piramitleri ile vücudunuz için gerekli olan proteini karşılayacaksınız. Ara öğünlerinizi de tatlandırmış olacaksınız. Protein Piramiti

Tarif: Protein Piramiti

3) Sporcu Protein Tatlısı

Tatlıya olan zaaflar hiç bitmeyecek. Kakaonun iştah açan kokusu ile kısa bir mola herkese iyi gelecek. Tatlı tüketip kilo almak istemeyenlere özel bir tatlı tarifi hazırlandı. Sporcu Protein Tatlısı

Tarif: Sporcu Protein Tatlısı

4) Ara Öğünlerinizi Tatlandırın: Şekersiz ve Unsuz Protein Bar

Kuru yemiş ile elde edeceğiniz nefis bir tarif. Gün içinde gerekli olan enerjinizi verecek bu tarif ile protein enerji verir mi endişeniz sona erecek. Protein Bar

Tarif: Protein Bar

5) Sporcular İçin Protein Krebi

Unun en güzel hali, sabah kahvaltısında kreplerle lezzetlenir. Sporcular da kreplerden mahrum kalmasın diye bu tarifi gönül rahatlığı ile deneyebilirsiniz. Protein Krebi

Tarif: Protein Krebi

6) Nefis Fındıklı Üzümlü Protein Bar

Diyet ve sporcu beslenmelerinde ara öğünlerin yeri çok ayrıdır. Vücudu her zaman zinde tutmak için kuru yemiş gereklidir. İşte bu tarif tam size göre. Afiyetle. Fındıklı Üzümlü Protein Bar

Tarif: Fındıklı Üzümlü Protein Bar

7) Protein Lif Omega-3 Sandviç Omlet

Doyurucu ve lezzetli bir tarife hazır olun. Her sabah üşenmeden zevkle yapabileceğiniz nefis yulaflı ve otlu bir omlet lezzeti sizlerle. Acıktığınız her an doyurucu lezzeti ile tarifleriniz arasında. Sandviç Omlet

Tarif: Sandviç Omlet

8) Protein Deposu Yeşil Mercimek Yemeği

Yeşil mercimek tam bir protein kaynağı! Hiç düşünmeden yiyebileceğiniz mercimek yemeği ile, sağlıklı beslenme programınıza lezzet katabilirsiniz. Yeşil Mercimek Yemeği

Tarif: Yeşil Mercimek Yemeği

9) Protein Deposu Salata

Sıcak günlerde ağır yemekten kaçanlara ve her zaman beslenmesine dikkat edenlere, ton balıklı proteinli bir lezzet sunuyoruz. Protein ve omega-3 ile daha sağlıklı günlere. Protein Deposu Salata

Tarif: Protein Deposu Salata

10) 5 Dakikada Proteinli Kek Lezzeti

Kısa zamanda yoğun protein almak için bu tarif tam yerinde olacak. Yoğun proteinli süt içeren kek tarifi her zaman favori kekiniz olmalı. 5 Dakikada Protein Kek

Tarif: 5 Dakikada Protein Kek

11) Sağlıklı Kahvaltılar İçin Protein Ekmeği

Güne kahvaltı ile başladığınızda kendinizi daha mutlu ve enerjili hissedeceksiniz. Beyaz undan kaçıp sağlıklı beslenmek için protein ekmeği lezzetiyle tanışmalısınız. Protein Ekmeği

Tarif: Protein Ekmeği

12) Pizza Tadında Protein Köfteleri

Köfteyi hep kıyma ile tanıyanların köfte algısını değiştirecek bir lezzetle karşınızdayız. Kinoa ve karabuğday unuyla lezzetlenen köfteler diyet tabaklarınızı lezzetlendirecek. Fırında Protein Köfteleri

Tarif: Fırında Protein Köfteleri

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri