Sardunya Bakımı: Çoğaltma, Budama, Sulama Püf Noktaları

Sardunya Bakımı: Çoğaltma, Budama, Sulama Püf Noktaları Tarifi

Sardunya: Yüzyıllardır Sonsuz Aşkın Sembolü!

Bazen kimi evlerin balkonlarının rengarenk çiçeklerle örtülmüş olduğunu görürsünüz. İçinizden “Ne kadar renkli bir balkon!” diyebilirsiniz. Bu balkonları renklendiren çiçeklerden biri de sardunyadır, bilir misiniz?

Yaz mevsimi geldiğinde çiçeklenip hemen açan ve balkonları, salonları süsleyen bu çiçeği daha yakından tanımak için; sizlere sardunya kokulu bir yazı sunmak istedik. Belki bu yaz sizler de balkonda ufak değişiklikler yaparak görenleri balkonunuza hayran edebilirsiniz.

Henüz duygularını dile getirememiş tatlı aşıklar için iyi bir seçim olacak sardunya anlamı sonsuz aşktır. Sardunya çiçekleri genellikle bir kişiye duyulan sevgiyi açıklamak için hediye edilir. Bir kişi sevdiği insana karşı duygularını açıklayacak fırsat bulamıyorsa, sardunya ile muhteşem bir fırsat elde edebilir.

Sardunya kokusu ve huzur veren görünümü ile kişide mutluluk etkisi yaratır. İlk görüşmeler için de önerimizdir. Uzun yıllardır devam eden bu sardunya geleneğinin, pek çok aşık çifti birbirine kavuşturduğu da söylenmektedir.

sardunya çiçeği bakımı

Sardunya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Sardunya bakımı zahmetsiz bir bitkidir. Genellikle sıcak ve ılık iklimleri sevdiği için özellikle Ege, Akdeniz coğrafyasında ev bahçelerinde ve çevre peyzajında sıkça tercih edilir. Peki doğru sardunya bakımı nasıl yapılır? Sardunya bakımı için ilk adım taze kesilmiş bir bitki almaktır. En doğru zaman eylül ayıdır. Kesim için tepeden 6cm mesafe bırakmak gerekir.

Konum

Sardunyanın uzun ömürlü olması için ılık ve nemli havaların olması gereklidir. Akdeniz Bölgesi’nde sıkça evlerde ve bahçelerde görülen sardunyalar, cam önünde olduklarında daha da canlı hale gelir. Güneş ve yeterli oksijen onlar için olmazsa olmazdır. İlkbahar günlerinde çiçeklenen sardunya, kasım ayına kadar çiçeklenmesine ve açmasına devam eder.

Nasıl Dikilir?

Satın aldığınız sardunyayı evde yeni bir saksıya aktarmak için çiçeğin kökündeki toprakları temizleyin. Daha sonra bir saksının yarısına kadar toprağı dökün. Çiçeği ortaya yerleştirin ve çiçeğe zarar vermeden kalan toprağı dökün. Toprağın çok sık olmamasına dikkat edin. Bu aşamada işlenmemiş kum da kullanabilirsiniz. Can suyunu verdikten sonra ışıklı bir ortamda dinlenmesini sağlayın.

Sıcaklık

Bu güzel çiçek yazın coşarken, sardunya kış bakımı ekstra özen ister. Sardunya güneşi seven bir bitkidir; evin güneş alan yerlerine koyabilirsiniz. Sardunyayı kış günlerinde 7 derecenin altında bırakmamanızı öneririz. Eğer sardunyayı renkli ve canlı görmek istiyorsanız, ortalama 15 derecede kalmasına dikkat edebilirsiniz. Çiçeklenme dönemine geldiğinde biraz gölgede kalması da iyi olacaktır.

Fazla rüzgara maruz kalırsa bitkinin yaprakları ve çiçekleri bu durumdan kötü şekilde etkilenecektir. Özellikle kış aylarında dışarıda olan sardunyaların don tehlikesinden köklerinin zarar görme ihtimali vardır bu yüzden sıcaklık konusuna dikkat edilmelidir.

Saksı Değişimi ve Gübreleme

Her çiçekte gerektiği gibi sardunyanın da yıllık saksı değişimini yapmanız gereklidir. Mart veya nisan başında saksısını değiştirip gübreleyebilirsiniz. İlk gübreyi ilkbaharda son gübreyi de sonbaharda verirseniz, ömrü uzun olacaktır.

Toprak değişiminden sonra toprağın çok sıkışmamasına özen gösterin. Biraz havadar kalırsa, oksijenle teması daha iyi olacaktır. Kış soğuklarında don tehlikesine karşı bitkinin köklerine gübre eklemek toprağın kuru ve sıcak kalmasını sağlayacaktır. Bitkinin kökleri don tehlikesine karşı korunmalıdır.

Peki, sardunyaya hangi gübre verilir?

Çiçeğinize evinizde yumurta kabukları ile doğal bir şekilde gübre de verebilirsiniz. Gübre olarak yumurta kabuğu, kuş pisliği veya muz kabuğu tercih edebilirsiniz. Çok amaçlı gübrelerden satın alıp çiçeğin köklerine yerleştirebilirsiniz. Eğer bitki gelişme sürecindeyse 2-3 haftada bir gübreleme yapabilirsiniz. Sıvı gübre de kullanabilirsiniz.

sardunya çiçeği nasıl sulanır

Sardunya Çiçeği Nasıl Sulanır?

Sardunyayı sularken belirli aralıklarla ve günün erken saatlerine yapmaya özen gösteriniz. Sardunya sulamasında önemli bir diğer nokta sulamanın düzenli miktarda ve aynı zamanlarda yapılmasıdır. Yapraklarını değil kök kısmını sulamaya gayret ediniz; sardunya yaprakları su sevmez.

Peki, sardunya kaç günde bir sulanır?

Çiçeklenme döneminde suya ihtiyacı olan sardunyayı soğuk günlerde haftada 1 defa; çok sıcak günlerde ise haftada 2 defa sulamanız iyi olacaktır.

Sardunyayı sularken dikkat etmeniz gereken nokta suyun her bölgeye eşit olarak dağıtılmasıdır. Sudan yeterince faydalanması ve verimli olması için sabah saatlerinde sulamanızı önermekteyiz. Suyun da sıcaklığı bu noktada önemli olacaktır. Oda sıcaklığındaki bir bardak su, sardunyayı canlandıracak ve doyuracaktır.

İlginizi çekebilir: Kadife Çiçeği Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Sardunya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Sardunya çoğaltılması için en sık kullanılan yöntem kökten ayırmadır. Kökten ayırma ile sardunyayı çoğaltmak istediğinizde öncelikle bitkinin köküne bir göz atın. Eğer dışarı çıkmış kökler görüyorsanız o köklerden uzayan dalları zarar vermeden ayırın. Aldığınız köklü yaprağı farklı bir saksıya dikebilirsiniz.

Yapraktan sardunyayı çoğaltmak istediğinizde size suda bekletme yöntemini tavsiye edebiliriz. Bu yöntemde bitkiden yaprak alınır ve bir iki gün bu yapraklar yarım bardak suyun içinde güneş alan bir yerde bekletilir. Bekleme süresi geçince bitkinin kökünde gelişme ve büyüme görülür. Bu şekilde olan kök bitkiyi dilediğiniz saksıya aktarabilirsiniz.

sardunya nasıl çoğaltılır

Sardunya Çiçeği Çeşitleri ve Özellikleri

Ana vatanı Güney Afrika olan sardunya, ülkemizde de kendine hayat bulmuştur. Yazın kurak hava koşullarında canlı kalabilir. Uzun ömürlü bitkiler arasında yer alır. Genel olarak ülke sınırlarımızda Akdeniz şehirlerinde bolca görülür. Kırmızı, beyaz, sarı, pembe ve mor şeklinde görülen sardunya çeşitleri yer aldığı saksılarda adeta görsel şölen yaşatır.

Sardunya, salon ortamında yetiştirilse de asıl ihtiyacı olan açık havadır. Bu nedenle bahçelerde, balkonlarda ve teraslarda sardunya bakımı ve büyütmesi daha kolay olur. Sardunyanın bulunduğu bir ortamda gerginliğin yaşanması çok zordur. Çünkü sardunya yapısından dolayı gerginliği ve stresi alır. Bulunduğu çevreye pozitif enerji yayar. Zaten çiçeklerin genel yapısı da bu değil midir? Çiçekler, insan ruhunu en iyi anlayan ve tedavi eden bitkilerdir.

Bitki yapısından özel olarak bir madde salgılanmaktadır. Bu madde de bakteriler ile savaşır ve bitkinin kendini korumasını sağlar. Sardunya yapraklarını koklayan kişilerin, uyku problemini çözeceği de bilinmektedir. Renk renk büyüyen sardunyalar, rengine göre bir anlam taşır. Renklerine göre sardunya anlamı ise kırmızı; aşk ve güveni temsil eder. Mor ise romantizm ve sadık kalma duygusunu taşır. Türüne göre sardunya 1 metreye kadar büyüyebilir.

İlginizi çekebilir: Ev Bitkileri İsimleri, Çeşitleri ve Bakımı İçin Püf Noktalar

sardunya bakımı nasıl yapılır

Sardunya Çiçeği Nasıl Budanır?

Sardunyayı budadığınız zaman çiçeğin ömrünü uzatırsınız. Budama işleminde kurumuş ve sararmış yapraklar alınmalıdır. Bu ölü yapraklar ve çiçekler alındığında diğer yapraklara zarar vermesi önlenir. Ayrıca alınan yapraklarda bir bakteri varsa, çiçeğin tamamına yayılması engellenir.

Genellikle şubat veya mart ayında budama işlemi tercih edilir. Saksıda çok fazla uzayan dalların budanması da diğer çiçeklerin yeterli oksijen almasını sağlayacaktır. Budama sonrasına bir miktar su verebilirsiniz.

sardunya çiçeği bakımı

Sardunya Nasıl Çiçek Açtırılır?

Sardunyayı çoğalttınız ve büyük bir heyecanla çiçeklenmesini bekliyorsanız, dikkatinizi şu cümlelere vermenizi öneririz. Çiçeklenmeyen sardunyanın sağlığında olumsuz bir gelişme var diyebiliriz. Sardunyanın rengarenk çiçeklenmesi için aşağıda yer alan tavsiyelerimiz, çok etkili olacaktır:

Sardunyanın konumunu gözden geçirin. Evin doğru yerinde mi diye bir defa daha düşünün. Unutmayın eğer iç mekanda olacaksa güneşli bir ortamı isteyecektir. Mevsimlere göre günlük olarak toprağını kontrol edin. Nem oranı düştüyse susamıştır. Sulamayı unutmayın.

Böceklenme meydana geliyorsa, çiçekler için üretilen böcek ilacını kullanın. Sonrasında sağlığına kavuşması için sardunya vitamini alın ve uygulayın. Vitaminler aylık bakım ürünleridir. Ayda bir defa uygulamanız yeterli olacaktır. Eğer bitkinin toprağı çok sıksa, biraz gevşetin. Çiçeğin köklerine de hava gitmesi gereklidir.

Sulama suyunda seçici olun. Çok kireçli sular bitkinin büyümesini önler. Çok soğuk su da uygun değildir. Dinlendirilmiş su ile sardunyayı sulayın. Rüzgardan koruyun. Tam çiçekleneceği dönemde rüzgara maruz kalan sardunya, yıpranır ve çiçeklenmesi ertelenir.

Özellikle tırtıl ve beyaz karıncalar sardunyayı severler. Sardunya pası oluştuysa sağlam bölümlerden çelikleme yapılabilir, rengi değişen bölümler budanabilir. Kök neden olarak toprağın çok önemli kalması, fazla azotlu gübreler olabileceği için bu konularda dikkat edilmesi gerekir.

sardunya çiçeği

Sardunya Çiçeğini Ne Coşturur?

Sardunya çiçeği neyi sever iyi bilirseniz katmer katmer açan sardunyanızı keyifle izleyebilirsiniz. Aslında bu sorunun en basit cevabı güneş ışığıdır. Ekstra doğal gübre kullanmak da sardunyaları coşturmak için denenebilir. Muz kabuğu, yumurta kabuğu ve kabuk tarçını cam bir kavanozda suyun içine koyun ve ağzı kapalı şekilde 2-3 hafta bekletin. Bu su ile sardunyalarınızı sulamanız onların daha canlı hale gelmesine yardımcı olacaktır.

Kuruyan sardunya nasıl canlanır diye düşünüyorsanız gübrelemeyle çiçeği besleyebilirsiniz. Sardunyaların çiçek açması için ne yapmak lazım diyenler de bu gübreyi kullanabilirler. Bakım için her detaya önem vermenize rağmen sardunya çiçek açmıyor diyorsanız kış döneminde iyi bakım yapılmadığı için ya da sağlığını kaybetmiş yaprakları olduğu için olabilir, budama yapmak çiçeklenme ihtimalini artırabilir.

sardunya sulama

Mürver Çiçeği Faydaları Nelerdir? Çayı Neye İyi Gelir?

Orkide Bakımı: Çoğaltma, Budama, Sulama ve Saksı Değişimi

Sümbül Çiçeği Bakımı: 6 Adımda İhtiyacınız Olan Tüm Püf Noktaları

Menekşe Bakımı: Evde Nasıl Dikilir, Çoğaltılır, Sulanır? Püf Noktaları

Çuha Çiçeği Bakımı, Faydaları, Yağı Nasıl Kullanılır? Çayı Neye İyi Gelir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Karnıyarık Püf Noktalarıyla Tarifi

Karnıyarık Püf Noktalarıyla

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Sütlaç (Püf Noktalarıyla) Tarifi

Sütlaç (Püf Noktalarıyla)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Bamya (Püf Noktasıyla) Tarifi

Bamya (Püf Noktasıyla)

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Trileçe (Püf Noktalarıyla) Tarifi

Trileçe (Püf Noktalarıyla)

12-14 kişilik, 40dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Püf Noktalarıyla Pilav Tarifi

Püf Noktalarıyla Pilav

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Revani (Püf Noktalarıyla) Tarifi

Revani (Püf Noktalarıyla)

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Hazır Puding Çoğaltma Tarifi

Hazır Puding Çoğaltma

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kıymalı Sarma ( Püf Noktalarıyla) Tarifi

Kıymalı Sarma ( Püf Noktalarıyla)

4-6 kişilik, 40dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kayısı Reçeli Püf Noktalarıyla Tarifi

Kayısı Reçeli Püf Noktalarıyla

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 35dk Pişirme
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Çam Balı: Aradığınız İlaç Akdeniz Çamlarında! Vücut direncini yüksek tutmak ve bağışıklığı güçlendirmek adına, beslenmenize…

Tarifler Geri
Videolar Geri