Sinüzite Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Belirtileri, Evde Bitkisel Tedavisi

Sinüzite Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Belirtileri, Evde Bitkisel Tedavisi Tarifi

Ağrı, Akıntı ve İltihap: Sinüzit Geliyorum Der!

Bir sabah uyandınız ve müthiş baş ağrısı sizi rahatsız ediyor. Bu baş ağrısı yetmezmiş gibi burnunuz da tıkandı tıkanacak. Ne oldu da birden böyle hissetmeye başladım diye düşünebilirsiniz. Gözlerinizden de yaşlar geliyorsa, sağlık açısından yolunda gitmeyen şeyler var demektir. Aynı anda öksürükler, burun akıntıları, baş ağrısı ve gözlerde yanma varsa büyük ihtimalle sinüzit bedeninize yayılmış olabilir. Peki nedir bu sinüzit?

Sağlıklı günlerinize sağlık katmak için hazırladığımız bu yazıda sinüzit hakkında merak edilen sorulara yanıt bulabilirsiniz. Ayrıca sinüzite doğal çözüm arayanlara da doğa, bir el uzatıyor ve en etkili bitkilerle sizi iyileştiriyor. Sinüzit hastalığı nedir diyorsanız, işte merak edilen yanıtlar!

sinüzit belirtileri

Sinüzit Nedir?

Burun çevresinde yer alan hava boşluklarına sinüs adı verilir. Ortalama 25 yaşına gelene kadar bu sinüsler gelişimini devam ettirir. Sinüsler mukus oluşmasında rol alan bir yapıdır. Mukus salgılanması esnasında bir iltihaplanma meydana geldiğinde “sinüzit” adı verilen solunum rahatsızlığı yaşanmaktadır.

Sinüzit iki başlıkta incelenmektedir. Kısa bir zaman dilimi içinde kişiyi rahatsız ediyorsa akut sinüzit olarak ifade edilir. Bu süre en çok 2 hafta olmaktadır. Eğer 2 haftadan daha uzun bir sürede yaşanıyorsa kronik sinüzit oluşmuştur denilir. Sinüzit her yaşta görülebilir. Bağışıklık sistemi ile solunum yollarının direnci düştüğünde bu hastalığın görülmesi çok normaldir.

Sinüslerin içi kendi ürettiği salgılarla dolduğunda, iltihaplanma için uygun ortam oluşur. Dışarı atılması gereken salgılar atılmadığı durumda ise bu kanallar tıkanır ve kişide sinüzit hastalığı meydana gelir. Sinüzit tedavisi mümkün olan ilaç ve bitkisel desteklerle iyileştirilen bir hastalıktır. En etkili tedaviler için erken teşhis önemli olacaktır. Birkaç gün sonra geçer denilen hastalıklar, ihmal edildiğinde kronik bir hal almaktadır. Sağlığın ihmale gelmeyeceğini hatırlatalım.

Basınç etkisinden, alerjilerden, burun genetiğinden, burun etindeki büyümelerden dolayı sinüzit yaşanabilir. Yüzme esnasında da sinüslerin tıkanması söz konusu olabilir. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu ile ortaya çıkar. Sigara içen ve burun kemiğinde eğrilik olan kişiler bu hastalığa daha çok yakalanmaktadır.

sinüzite ne iyi gelir

Sinüzite Ne İyi Gelir? Bitkisel Tedavisi

Biraz doğanın sesine kulak verdiğinizde, size binbir çeşit bitkiyle seslendiğini duyabilirsiniz. Sinüzit için bitkisel tedavi yöntemlerini denemek istediğinizde, şifalı bitkiler bu sayfada yer alıyor olacak. En etkili bitkisel öneriler için listeye bir göz atın!

  • Papatya: Bir tutam kurutulmuş papatya ile buhar banyosu yaparsanız, solunum yolunun açılmasını sağlarsınız. İbrahim Saraçoğlu, sinüzit şikayeti olan danışanlarına papatyayı tavsiye etmektedir. Sıcak suda papatyayı demleyin ve bi havlu ile başınızı sarıp papatyanın buharını içinize çekin. Çok geçmeden burun tıkanıklığı gidecektir.
  • Okaliptüs Yağı: Sinüzit ile mücadele ettiğiniz günlerde bir kulak çubuğuna okaliptüs yağını damlatın ve burun içine sürün. Derin bir nefes alın. Kısa bir süre sonra hem baş ağrısının hem de burun tıkanıklığının iyileştiğini göreceksiniz.
  • Zencefil Çayı: Zencefil mikropları öldüren mucizelerle dolu bir bitkidir. Sinüzit ağrısı ve sinüzit akıntısı için de oldukça etkili olacaktır. Sağlığınıza kavuşmak için zencefil çayı içebilirsiniz. Ufak ufak doğranmış zencefil parçasını bir bardak sıcak suda demleyin ve süzerek için. Nefesin ve boğazın hemen rahatladığını fark edeceksiniz.
  • Soğan Suyu: Bir adet soğanı dörde bölün ve bir bardak suda kaynatın. Kaynayan suyu süzerek için. Soğan antibiyotik etkisinden dolayı sinüzit şikayetinizi sona erdirecektir. Ayrıca soğanın kaynadığı sudak buharı solumak da bir çözüm olacaktır.
  • Sarımsak: Bir yerde bakteri ve virüs varsa, orada mutlaka sarımsak da olmalı. Çünkü sarımsak bakteri ve virüsleri anında yok eden bir bitkidir. Yemeklerinize ekleyerek, çiğ halde çiğneyerek sinüzit öksürük ve baş ağrısı etkilerini ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Zerdeçal: Vücuda yerleşmeye çalışan mikropları zerdeçal ile atabilirsiniz. İltihapları ortadan kaldırmasıyla bilinen zerdeçal, sinüs kanalını da tedavi edecektir. Sinüslerde oluşan iltihaplar için etkili bir çözüm olan zerdeçalı, balla veya ılık suyla karıştırıp tüketebilirsiniz.

sinüzit tedavisi

Sinüzit Nasıl Geçer? Tedavi Yöntemleri, Hangi Bölüm Bakar?

Kısa süreli yaşanan sinüzit problemlerini bitkisel tedavi önerileriyle geçirmeye çalıştınız fakat etkili olmadıysa, vücudunuzdaki iltihapların güçlü olduğunu ifade edebiliriz. Böyle bir durumda ise çok vakit kaybetmeden doktora görünmeniz gerekecektir. Gitmeniz gereken bölüm ise “Kulak, Burun ve Boğaz” bölümü olacaktır. Eğer bakteri kaynaklı bir sinüzit problemi teşhis edilirse doktorunuz antibiyotik verecektir.

Sinüzitle beraber görülen baş ağrısı, eklem ağrısı ve göz yaşarmaları için doktorunuz ağrı kesici ilaçlar önerebilir. Bu ilaçları doktor kontrolünde kullanmalısınız. Tıkanmış burnu açmak ve daha rahat nefes almak için burun açıcı spreyler de tavsiye edilmektedir. Ayrıca sinüzit boşaltma için mentollü mendiller ve spreyler alabilirsiniz.

Sinüzitin çok ciddi boyuta ulaştığı hastalarda sinüzit ameliyatı yapılabilir. Bu ameliyat ile burun polipleri kesilmektedir. Farklı bir yöntem uygulayarak, sinüslerin genişlemesi için cerrahi balon yerleştirebilir. Hastanın sosyal yaşamını etkilemeden yapılan bu cerrahi müdahale, doktorun uygun gördüğü yetişkin hastalara yapılmaktadır. Ayrıca alerjisi olan kişilerin düzenli şekilde doktor kontrolünden geçmesi gereklidir.

sinüzit

Sinüzit Belirtileri, Nasıl Anlaşılır?

Sinüzitin bazı belirtileri vardır. Bu belirtiler aynı anda yaşanıyorsa, vakit kaybetmeden doktor yoluna çıkmanız gerekecektir. Sinüzit belirtileri:

  • Uzun süredir devam eden baş ağrısı
  • Yorgunluk ve keyifsizlik
  • Geniz akıntısı ve boğazda yanma hissi
  • Gece uyurken horlama ve burunda tıkanıklık
  • Yaklaşık 10 gündür devam eden griple beraber ateşin yükselmesi
  • Ağız içinde oluşan kötü koku, mide bulantısı
  • Gözlerde yanma ve basınç
  • Gün içinde yaşanan öksürük
  • Koyu kıvamda burun akıntısı
  • Çocuklarda ve yetişkinlerde görülen yüksek ateş

sinüzit

Sinüzit Ağrısı Nasıl Geçer?

Sinüzit genellikle baş ağrısı yaşatmaktadır. Sinüslerin dolu olmasından dolayı bir basınç oluşur ve bu basınç da başa kadar çıkabilir. Bazı durumlarda yanak ve alın çevresinde de ağrı görülür. Bu ağrının şiddeti arttığında ise gözlerde yanma ve yaşarma hissedilir.

Sinüzit ağrısının giderilmesi için sinüslerin rahatlatılması gereklidir. Bu ağrıyı da buhar tedavileri ve bitki çayları ile ortadan kaldırabilirsiniz. Sinüslerin açılması ağrının giderilmesini sağlar. Bu nedenle doktorun önerdiği sprey ve ilaçları düzenli kullanmaya özen göstermelisiniz. Uzun süreli bir rahatsızlık olduğu için doktor tavsiyesine kulak vermelisiniz.

  • Ağrıdan hemen kurtulmak için gün içinde bol miktarda ılık limonlu su tüketmelisiniz.
  • Bulunduğunuz ortamın nemli olmasına dikkat edin. Nemli ortamlarda sinüsler açılarak ağrı da ortadan kaldırılır.
  • Uyurken ve dinlenirken yüksek yastık kullanmalısınız.
  • Sıcak su ile duş almak sinüs kanalını rahatlatır ve ağrıyı keser.
  • Hastalık günlerinde bir süre elektronik cihazlardan uzak kalmayı deneyin. Elektronik cihazlardaki sinyaller, ağrılarınızı tetikleyebilir.
  • Burun içini boşaltırken çok baskı yapmamalısınız. Çok şiddetli öksürme veya burun temizliği, kulak zarını etkileyebilir. Böylece sinüzit zararları olan orta kulak iltihabı görülebilir. Bu dönemde oldukça hassas davranmalısınız.
  • Bu günlerde acı biber tüketebilirsiniz. Acı biberde bulunan kapsaisin maddesi ağrı kesici özelliğindedir. Çorbalara ekleyebilirsiniz.
  • Çok kalabalık ortamlarda bulunan kişilerin günlük temizliklerine önem vermesi gereklidir. Kalabalıktan enfeksiyon alarak bu hastalığı bedeninize taşıyabilirsiniz. Aman dikkat!

Sinüzit Ağrısına İyi Gelen 6 Doğal Çözüm

Bronşit Nedir? Ne İyi Gelir? Belirtileri, Tedavisi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri