Sirkenin Faydaları Nelerdir?

Sirkenin Faydaları Nelerdir? Tarifi

Hem Güzelliğin Hem de Lezzetin Doğal Sırrı Sirke

Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan sirke özellikleri bakımından yemeklerde ve salatalarda kullanıldığı gibi temizlik veya kozmetik ürünü olarak farklı alanlarda da kullanılır. Birçok faydası olan sirke evde kolaylıkla hazırlanabilir. Evde hazırlayabileceğiniz sirke çeşitleri de vardır. Bunların tariflerini yazının bitimindeki paragraftan öğrenebilir ve evinizde kolaylıkla hazırlayıp uygulayabilirsiniz.

Sirke Nedir?

Düşük alkollü içecekler ile şekerli çözeltilerin mayalanmasıyla oluşan ve asetik asit barındıran sulu çözeltiye “sirke” denir. Bazılarının zihninde sirke asit mi baz mı diye bir düşünce olabilir, buna nazaran bilimsel verilere göre ise sirkeleşme denilen durum, sirke bakterisi adı verilen bir mikroorganizma çeşidinin yapmış olduğu mayalama işlemiyle ilişkilendirilir. Bu bakteri, alkollü çözeltilerde gelişme göstererek alkolü daha da yükseltir ve ortaya su ile asetik asit meydana çıkar. Aynı zamanda sirke turşulara, salatalara, mezelere ve yemeklere ekşi tat vermek için kullanılan ekşitilmiş sudur.

Sirke Nasıl Yapılır?

Sirke yapımı için üç koşula ihtiyaç vardır. Bunlardan ilki havayla sirkeleşme olacak sıvının teması iken, diğer ikisi sirke bakterisi ve 20 – 30 derece arasında sabit bir ısıdır. Sirke yapılırken kazanlarda hızlı oksitlenme yöntemi ya da fıçılarda yavaş sirkeleşme metodu kullanılır.

Örneğin Orleans yöntemiyle sirke yapılacaksa, 225 litrelik fıçılar yatay bir şekilde birbirleri üzerine yerleştirilir ve içlerinde sirke bakterisi bulunan 150 litre civarında 8 derecelik bir sirke hazırlanır. Ardından her gün bu sirkeye 10’ar litre şarap ilave edilir. Diğer bir yöntem ise güçlü havalandırmayla sağlanır. Ortama ne kadar güçlü hava gönderilirse sirkeleşme o kadar hız kazanır.

Sirke Çeşitleri Nelerdir?

Hemen hemen tüm marketlerde kolaylıkla bulunabilen elma ve üzüm sirkeleri dışında başka sirkeler de vardır. Bazı meyvelerden ve gıdalardan belli başlı yöntemlerle sirke yapımı sağlanmaktadır. Bunların içinde ayva sirkesi, balsamik sirke, kırmızı şarap sirkesi, beyaz şarap sirkesi, frenk üzümü sirkesi, ardıç sirkesi, bal sirkesi, çilek sirkesi, kayısı sirkesi, nane sirkesi, hurma sirkesi, pirinç sirkesi ve nar sirkesi gibi farklı metotlarla veya diğer meyvelerden elde edilen sirkeler yer alır.

Sirkenin Faydaları Nelerdir?

Lif açısından zengin ve sindirime yardımcı olan sirke nelere iyi gelir?

  • Sirke kolesterol emilimini engeller.
  • İnsülin duyarlılığı geliştirir.
  • Sedef hastalığında destekleyici tedavi olarak kullanılır.
  • B12 vitamin eksikliğine iyi gelen ürün, folik asit eksikliğini de giderir.
  • Sirkenin ateş düşürücü özelliği vardır.
  • Kilo vermeyi kolaylaştırır.
  • Cilt sağlığını korur.
  • Böcek ve örümcek sokmalarında sokulan bölgeye sürüldüğünde zehri etkisiz hale getirir.
  • Sirkeyle gargara yapmanın ağız kokusu ile diş eti sağlığına olumlu etkilerinden söz edilir.
  • Ayrıca sirke öksürüğe iyi gelir mi diye düşünenler, bal ile sirkeyi karıştırıp tükettiklerinde faydasını görebilir.

Sirke göze zarar verir mi ya da sirke çizik giderir mi gibi kulaktan dolma binbir soru yıllardır sirkenin ne kadar da hayatımızın içinde olduğunu bize bir kez daha anımsatır. Sirke birebir ve dakikalar boyunca göze temas etmediği takdirde zarar vermez ve çizik giderici özelliği vardır. Özellikle de sirke detoksu uygulanan ciltlerde gözle görülür bir şekilde çizikler zamanla azalır.

Sirkenin Faydaları Nelerdir?

Sirke Cilde Faydası Nedir?

En eski uygarlıklardan günümüze kadar ulaşan sirkenin kozmetik alandaki kullanımı doğal yöntemlerden biri olarak anılır. Cilt bakımı konusunda cilde parlaklık ve ışıltı kazandıran sirke cilt lekesi konusunda olsun, cildi beyazlatmak olsun kürler şeklinde uygulanır.

Sirke leke çıkarır mı diye düşünenler var ise bir pamuğa elma sirkesi dökerek birkaç gün boyunca lekeler üzerinde uygulayabilir.

Aynı zamanda antiseptik özelliği sayesinde aknelerde oluşan mikropları öldüren sirke, sivilceler için de kullanılır. Tüm bunlar dışında sirkenin yaşa bağlı oluşan kırışıklıkları gidermede büyük rol oynadığı ve yüze sirke maskesi uygulandığı bilinir.

Sirke ile tonik yapılarak da yüz temizliğinde bu sıvıdan yararlanılabilir. Bir sirke egzama konusunda da ciltle dostluğunu ilan ederken aynı sirke et beni ile savaşabilir.

Sirke Zayıflatır Mı?

Binbir derde deva olan sirke çeşitlerinden elma sirkesiyle zayıflamanın mümkün olduğu söylenir. Bunun için belli metotlar ve kürler vardır. Ne var ki sirke, yakıcı ve ekşi bir lezzet olduğundan sirke içme ve sirke ile zayıflama uygulanmadan önce mutlaka bir doktora danışılmalı, ondan sonra zayıflatma kürü uygulanmalıdır. Aksi takdirde midede yanma, reflü gibi problemler yoksa da oluşabilir. Sirke diyeti uygulayanlar 8 ile 10 kilo arasında zayıfladıklarını dile getirmektedir.

Sirke ile Temizlik Nasıl Yapılır?

Sirkenin temizlik konusunda çok yönlü kullanımları vardır. Genellikle elma sirkesinin beyazlatıcı, parlatıcı ve mikropları öldürücü antiseptik özelliğinden bahsedilse de temizliğin pek çok alanında sirkeden yararlanılır.

Diyelim ki mutfakta yanık bir koku var ve havadan onu temizlemek istiyorsunuz, bir kaseyi yarısından biraz daha fazla sirke ile doldurup mutfağa bıraktığınızda kısa bir süre sonra yanık kokusu gider.

Aynı şekilde sadece havadaki değil saklama kaplarına oturmuş ağır kokuların da giderilmesine yardımcı olur. Koku temizliği dışında zeminlerde de son derece başarılıdır. Mutfağınızda krom ve paslanmaz çelik olan her şeyi temizler.

Yağ lekelerinden kurtulmanıza yardımcı olur. Kesme tahtalarının temizliğinde kullanımı mikropları öldürür. Karbonat ile birleştirildiklerinde tıkanan giderleri açar. Sirke çamaşır makinesi temizliğinde de kullanılarak kireç söker.

Kesin Sonuç Veren Farklı Sirke Tarifleri

Değişik meyvelerden uygulanan ve kesin netice veren bu sirke tariflerini deneyebilir, mutfağınıza yenilikçi bir bakış açısı kazandırabilirsiniz.

1) Elma Sirkesi ile Yemeklerinizi Ve Cildinizi Şımartın

Sirke ile sivilce derdine son vermek istiyorsanız elma sirkesi kolayca evde hazırlanabilir. Sirke cilt bakımının yanı sıra elmalı sirke ile cam silme temizlik açısından kolaylık sağlayacağından ve yemeklere de lezzet katacağından pratik bir şekilde hazırlandıktan sonra el altında tutulabilir. Elma Sirkesi Yapımı

Tarif: Elma Sirkesi Yapımı

2) Üzüm Sirkesi Olmazsa Olmaz!

Çürük çarık, büyük küçük, siyah beyaz demeden tüm üzümlerin bir araya getirilerek yapılmasından oluşan üzüm sirkesi sadece beş dakikada hazırlanabilir. 20 günlük bekletme süresi bulunan sirke olduktan sonra salatalarda, turşu yapımında veya temizlik gibi pek çok alanda kullanılabilir. Mutfakta sirke eti yumuşatır mı diye merak edenlere ‘üzüm sirkesi yumuşatır’ yerinde bir cevap iken, üzümlü sirke gargara faranjit gibi rahatsızlıklara iyi gelmesiyle bilinir. Üzüm Sirkesi Yapımı

Tarif: Üzüm Sirkesi Yapımı

3) Alıç Sirkesi Bir Doğal Sankinleştirici

Elma ve üzüm sirkesinin ardından pek de kulağımızın aşina olmadığı alıç sirkesi, adeta doğal bir antidepresan görevi görerek sinirleri yatıştırır. Göğüs ağrıları, uyku problemleri, kalp rahatsızlıklarına iyi gelen özellikleri vardır. Evde birkaç dakikanızı ayırarak hazırlayabileceğiniz alıç sirkesi şifa niyetine tüketilebilen son derece sağlıklı bir sirke çeşididir. Alıç Sirkesi Yapımı

Tarif: Alıç Sirkesi Yapımı

4) Ayva Sirkesi İle Kepeklere Son!

‘Ayvadan sirke mi olur ki’ demeyin, bal gibi de olur! Hem de sadece beş dakikanızı ayırarak kısacak sürede hazırlayabileceğiniz ayva sirke faydaları saymakla bitmez. Sirke kepek azalmasında da duş esnasında kullanılırsa ciddi bir rol oynar. Sirke fiyatı cep yakan cinsten olmasa da insanın kendi evinde doğal yöntemlerle hazırladığı sirkenin etkisi, gücü de lezzeti de bir başkadır. Ayva Sirkesi

Tarif: Ayva Sirkesi

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? yazımızı inceleyebilirsiniz.

Alıç Sirkesi Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? yazımızı inceleyebilirsiniz.

Sirkeli tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sirke Tarifi

Sirke Tarifi

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Ev Yapımı Sirke Yapımı Tarifi

Ev Yapımı Sirke Yapımı

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Turşu Sirke İle Yapımı Tarifi

Turşu Sirke İle Yapımı

1-2 kişilik, 30dk Hazırlık, Pişirme yok
Bakla (Kabaklı, Sirke Soslu) Tarifi

Bakla (Kabaklı, Sirke Soslu)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Sirkeyle Ev Yapımı Beyaz Peynir Tarifi

Sirkeyle Ev Yapımı Beyaz Peynir

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, Pişirme yok
Sirke Soslu Kıymalı Çıtır Börek Tarifi

Sirke Soslu Kıymalı Çıtır Börek

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri