Soya Ürünleri Nelerdir? Soya Sosu, Sütü, Proteini ve Filizi

Soya Ürünleri Nelerdir? Soya Sosu, Sütü, Proteini ve Filizi Tarifi

Protein Deposu Soya ve Çok Çeşitli Kullanım Alanları

Sosuyla ünlü olan soya fasulyesi, aslında bilinenden çok daha fazla özelliğe sahiptir. Soya fasulyesinin sütü, peyniri, filizi ve proteini ile oldukça geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. İyi bir protein kaynağı olan soya, mutfaklarda her geçen gün daha fazla yer almaktadır. Tavuk yemeklerinden salatalara kadar birçok farklı tarifte soya ürünlerini değişik şekillerde kullanabilirsiniz.

Soya Nedir?

Baklagiller familyasına ait olan soya bitkisi, Çin ve Japonya’da yoğun şekilde üretilmektedir. Dünyanın çeşitli bölgelerinde rahatça yetişebilen soya, değişik iklim koşullarına da oldukça uyumludur. Soya tohumu işlenerek çıkarılan yağ, salatalarda kullanılabilmektedir.

Peki soya nelerde bulunur? Soya temelde, soya fasulyesi ile yapılan birçok besinde bulunur. Soya sütü ve soya sosu bunlar arasında ilk sırlarda yer almaktadır. Soya fasulyesinden, soya eti ve soya küspesi gibi ürünler de elde edilmektedir.

Soya protein değeri oldukça yüksek bir gıdadır. Bunun yanında birçok farklı minerali de yoğun biçimde içerisinde barındırır. Soya lesitini de soya fasulyesinde bulunur. Faydalı yönleriyle tanınan soya zararları ile de bilinmektedir.

Günümüzde birçok farklı şekilde satılan soya ürünlerinin, çeşitli hastalıklara neden olabileceği ya da vücudun hormonal yapısında sorunlara yol açabileceği belirtilmektedir. Sağlığınızı riske atmamak için soya ürünlerini kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız önerilir.

soya sosu

Soya Sosu Nasıl Yapılır? Nerede Kullanılır?

Soya sosu, hazır satın alınacağı gibi evde de yapılabilir. Yöresel olarak farklı yapılış şekilleri bulunur. Evde yapmak uzun ve zorlu bir süreç gerektirir. Soya fasulyesinden yapılan bu sos, özellikle tavukla birlikte iyi bir ikili olacaktır. Tavuk sotelerin vazgeçilmezi olan sos, makarnalarda da sıklıkla kullanılır. Çeşitli dana eti ya da balık tariflerinde de soya sosunun özgün aromasından yararlanılabilmektedir.

soya sütü

Soya Sütü Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Soya sütü, bilinen anlamda bir süt çeşidi değildir. Soya fasulyesinden yapılır. Bu sütü elde etmek için bir süre suda bekletilip ıslatılan soya fasulyesi öğütülür. Ardından posasından süzülerek ayrılan süt, en az soya kadar besleyicidir. Sütün yanı sıra peynir benzeri soya ürünleri de bulunmaktadır. Soya tofu olarak da adlandırılan soya peyniri, ilgi çekici soya ürünlerinden birisidir.

  • Soya sütü protein açısından oldukça zengindir. Günlük protein ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaya yardımcı olur.
  • Soya sütünde ideal miktarda demir minerali bulunur. Bu sayede kansızlık gibi problemlerin giderilmesini kolaylaştırır.
  • Çok iyi bir lif kaynağı olan soya sütü, sindirim sistemi açısından oldukça yararlıdır.
  • Hem soya sütünde hem de soya peynirinde çok değerli besin maddeleri bulunsa da bu ürünlerin tiroid sorunları gibi çeşitli zararları da mevcuttur. Soya sütü ve soya peyniri tüketmeden önce doktorunuza danışmanız önerilir.

soya fasulyesi

Soya Proteini Nedir? Besin Değeri Nedir?

Soya proteini, soya fasulyesinden elde edilen bitkisel bir proteindir. 100 gram soyada yaklaşık olarak 81 gram protein bulunmaktadır. Yüksek protein değerinin yanı sıra sodyum, potasyum, magnezyum ve demir açısından da oldukça zengindir.

İdeal miktarda kalsiyum da içeren soya proteini, sahip olduğu aminoasitlerle de öne çıkmaktadır. Zararlarından ve alerjik etkilerinden korunmak için soya proteinini tüketmeden önce doktorunuza başvurmanızda yarar vardır.

soya filizi

Soya Filizi Nedir? Nasıl Yenir?

Mutfak kültürümüzde pek popüler olmayan soya filizi, dünyada yoğun biçimde kullanılan bir besindir. Soya fasulyesinin filizi olan bu gıda besleyici yönüyle dikkat çeker. Bol limon, zeytinyağı ve isteğe göre tuz ekleyerek kendi başıma pratik bir salataya dönüşebilecek soya filizini başka sebzelerle de karıştırabilirsiniz. Lezzeti ve sağlığa faydalarıyla öne çıkan soya filizini, mevsim salatası gibi tariflere rahatlıkla katabilirsiniz.

soya

Soya Unu Nerelerde Kullanılır?

Soyadan elde edilen un, yüksek besin değerine sahiptir. Soya unu, ekmek ya da çeşitli hamur işi tariflerindeki una çeşitli oranlarda karıştırılarak kullanılır. Soya unuyla hamurun sahip olduğu su tutuşu da artar ve ekmeklerin iç kısmı daha yumuşak hale gelir. Soya ununun sahip olduğu vitamin ve minerallerle, ekmeklerin besin değeri de artacaktır.

soya sosu

Soya Yağı Nasıl Elde Edilir? Sağlıklı Mı?

Soya yağı, soya fasulyesi tohumundan soğuk presleme metodu ile elde edilir. Vücut için oldukça önemli yağ asitleri içerdiğinden, iyi bir besin kaynağıdır. Pişirme ya da kızartmaya pek uygun değildir. Bu nedenle genellikle salatalara katılır.

Özgün bir tadı olan soya yağı, cilt ve saç bakımı için de farklı şekillerde kullanılabilmektedir. Yüksek besin değeri nedeniyle sağlığa faydalı yönleri bulunan soya yağı, kimi bünyelerde olumsuz etkiler ya da alerjiler yaratabilir.

Soya Ürünleri ile Fark Yaratan Tarifler

1) Tavuk Soteyle Soya Sosunun Benzersiz Uyumu

Tavuk soteye en çok yakışan soslardan birisi de soya sosudur. Özgün tadıyla göz dolduran soya sosu sayesinde tavuk etinin lezzetini ikiye katlayabilirsiniz. Soya Soslu Sebzeli Tavuk Sote

Tarif: Soya Soslu Sebzeli Tavuk Sote

2) Klasikleşmiş Bir Tat: Soya Soslu Tavuk

Tavuk eti mutfaklarda sık kullanılan gıdalardan birisidir. Bu popüler gıdayı farklılaştırmak ve tadını güzelleştirmek istiyorsanız soya sosunu tercih edebilirsiniz. Soya Soslu Tavuk

Tarif: Soya Soslu Tavuk

3) Tavuk Etine Lezzet Katın: Soya Soslu Tavuk Şiş

Tavuk etini farklı şekillerde tüketmeyi seviyorsanız, pişirme yöntemleri kadar ekleyeceğiniz sosları da çeşitlendirebilirsiniz. Soya soslu tavuk şiş, hem sizin hem de konuklarınızın beğenisini kazanacaktır. Soya Soslu Tavuk Şiş

Tarif: Soya Soslu Tavuk Şiş

4) Sebze Sevenlerin Gözdesi Olacak Tarif: Soya Soslu Sebze Kavurması

Birçok farklı çeşidi bir araya getiren bu tarif, sebze yemeklerini sık tüketenlerin ilgisini çekecektir. Karnabahar ya da brokoli gibi sebzeleri yemeyenler bile soya sosu sayesinde bu sebzeleri sevebilir. Soya Soslu Sebze Kavurması

Tarif: Soya Soslu Sebze Kavurması

5) Farklı ve Besleyici: Soya Sütü

Birçok vitamin ve mineralle dolu olan soya fasulyesinden besleyici bir süt elde edebilirsiniz. Tadı da oldukça güzel olan soya sütünü kahvaltılarda da keyifle tüketebilirsiniz. Soya Sütü

Tarif: Soya Sütü

6) Soya Fasulyesiyle Pratik Süt Yapımı

Soya sütü, dışarıdan almaya gerek duyulmadan evde rahatlıkla yapılabilecek bir içecektir. Pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz soya sütü ve ona eşlik edecek kurabiyelerle hoş ara öğünler yaratabilirsiniz. Soya Sütü

Tarif: Soya Sütü

7) Soya Lezzetiyle Tatlı Keyfi: Soya Sütlü Puding

Tatlı tariflerinde de soyanın besleyici özelliklerinden faydalanabilirsiniz. Soya sütü ile yapacağınız puding sayesinde, tatlı krizinizi kolayca atlatabilirsiniz. Soya Sütlü Puding

Tarif: Soya Sütlü Puding

8) Tavuk Soteyi Bir de Soya Filiziyle Deneyin

Yemek kültürümüzde pek bilinmeyen soya filizinin besleyici ve lezzetli yapısıyla tavuk soteye bambaşka bir hava katabilirsiniz. Konuklarınıza değişik tatlar ikram etmek isterseniz soya filizli körili tavuk sote iyi bir seçim olacaktır. Soya Filizli Körili Tavuk Sote

Tarif: Soya Filizli Körili Tavuk Sote

9) Makarnaya Yakışan Tat: Soya Filizli Spagetti

Soya filizi makarnayı hem lezzet hem de görünüş olarak tamamlayan bir gıdadır. Bu tarif sayesinde makarnalarınızı ilgi çekici bir hale getirebilirsiniz. Soya Filizli Spagetti

Tarif: Soya Filizli Spagetti

10) Sofraların Yeni Gözdesi: Soya Filizi Salatası

Soya filizini yeni keşfedenlerin ilk deneyecekleri tarifler soya filizi ile yapılan salata çeşitleri olacaktır. Yoğurtla zenginleşen soya filizi salatasını, akşam yemeklerinizi güzelleştirmek için kullanabilirsiniz. Soya Filizi Salatası

Tarif: Soya Filizi Salatası

11) Vazgeçilemeyen Salata Lezzeti

Soya fasulyesi, salatalarda da sıklıkla tercih edilen bir üründür. Yüksek besin değerine sahip soya fasulyeleri, tatları ve görüntüleriyle de salatayı tamamlayacaktır. Soya Fasulyesi Salatası

Tarif: Soya Fasulyesi Salatası

Soya Fasulyesi Nedir? Nerede Satılır? Faydaları Nelerdir? yazımızı inceleyebilirsiniz.

Soya sosu ile yapılan yemek tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Soda Şişesinde Domates Sos Tarifi

Soda Şişesinde Domates Sos

10-12 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Domates Sos (Soda Şişesinde) Tarifi

Domates Sos (Soda Şişesinde)

12-14 kişilik, 40dk Hazırlık, Pişirme yok
Somun Ekmek Tarifi

Somun Ekmek

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Somun Ekmekler Tarifi

Somun Ekmekler

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Somun Ekmeği Tarifi

Somun Ekmeği

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Somun Ekmek Tarifi

Somun Ekmek

1-2 kişilik, 1 saat 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Sütlü Somunum Tarifi

Sütlü Somunum

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Somun Ekmek Tarifi

Somun Ekmek

4-6 kişilik, 1 saat Hazırlık, 30dk Pişirme
Somun Ekmek Tarifi

Somun Ekmek

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024 Tarifi
Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024

Anneler Günü Hangi Güne Denk Geliyor? Pek çok kişinin merakla beklediği anneler günü, çok yakın…

Tarifler Geri
Videolar Geri