Soya Yağı Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?

Soya Yağı Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır? Tarifi

Soya Yağı Hakkında Her Şey

Yemeklerde kullanılan yağların önemi oldukça büyüktür. Bitkisel kaynaklı yağlarla beraber hayvansal içerikli yağlar da her türlü yemeğe eklenerek lezzet ve sağlık verir. Ayçiçek yağı, zeytinyağı, kanola yağı, fındık yağı ve tereyağı lezzetlerinin yanında bir yağ türüne daha yer açın. Soya yağı geliyor. Adını sıkça duyuran, kimi zaman zararları olduğu inanılan ve yemeklerden uzak tutulan bitkisel yağı tanıtacağız sizlere.

Sayılı mutfakta yer alan soya yağı, birazdan faydalarını duyurduğumuzda neredeyse her mutfakta kendine bir köşe edinecek. Sadece yemeklerde kullanılmak için değil, çeşitli bakım alanlarında da sağlığınız için önemli bir rol alacak. Soya yağı, 2. Dünya Savaşı’nın etkisi ile oluşan zor koşullarda değeri fark edilmiştir ve sonrasında da kullanım alanı artmıştır.

Çok uzaklardan, Japonya ve Çin’den özünü alarak gelen soya yağı özellikleri hakkında aradığınız her bilgi, bu yazıda sizler için derlendi. Marketlerde gördüğünüz anda, bu yazıdan sonra yabancı gelmeyecek. Son günlerde adını sıklıkla duyduğunuz soya yağı nedir hep beraber inceleyelim.

soya yağı nedir

Soya Yağı Nedir?

Soya yağı, adını aldığı soya bitkisinden elde edilen bir çeşit yağdır. Hem yemeklerde hem de cilt bakım alanında kendini gösterir. Peki ham maddesi olan “soya nedir” diye merak etmiyor musunuz? Soya Çin ve Japonya’da yetiştirilen, proteini yüksek ve çeşitli işlemlerden geçtiğinde karşınıza un, yağ, ve süt olarak çıkabilen endüstriyel bir bitki çeşididir. Çinliler soya bitkisi için, kutsal bitki ve tanrı bitkisi demişlerdir. Bu ifadelerden ne denli önemli olduğu anlaşılır.

Çok yönlü bitkiden elde edilen soya yağı ise, ülkemizde adını sıkça duyuran bir yağdır. Her ne kadar ismi çok bilinse de onu kullanan evler oldukça azdır. Gündemde epey yer almıştır. Bitkisel kökenli bir yağ olduğundan, kolesterol içermemesi ile doktorların ilgisini çekmiştir. Dünyayı besleyen önemli bitkisel ürünlerden biri sayılmaktadır. Yüksek protein içerdiği için gıda sanayisinde sıkça tercih edilir. 100 gram soya yağında 895 kalori bulunmaktadır.

Kullanım alanı geniş olması sebebiyle, uzun ömürlü olması için rafine edilir. Rafine edilmeyen soya yağları sağlık açısından daha iyi etkili olacaktır.

yağ şişesi

Soya Yağı Üretimi Nasıl Yapılır?

Soya yağında protein miktarının çok olmasından dolayı üretici firmalar arasında “besin hapı” adı verilmiştir. Ülkemizde soya üretimi ilk olarak 1948 yılında başlamıştır. İlgi gören ve ekonomik olan soyadan yağ elde edilmiştir. En çok yağ üretilen ülkeler arasında ABD, Brezilya, Çin ve Arjantin yer almaktadır. Soya fasulyesi tanelerinin fiziksel işlemlerden ve organik çözücülerden geçerek elde edilen yağ türüne ham soya yağı adı verilir. Bu yağ rafine edildikten sonra yemeklik olarak mutfaklarda yer alır.

soya yağı

Soya Yağı Nerelerde Kullanılır? Ne İşe Yarar?

Soya yağının kullanım alanı oldukça geniştir. Mürekkep ve mum yapımında kullanıldığı da bilinmektedir. Yiyeceklerden kozmetik ürünlerine kadar kendini göstermektedir. Gıda sektöründe pişirme yağı, salata sosu, margarin, kahve kreması, mayonez yapımında kullanılır. Kızartma yapılırken kızartmanın kokusuz olması için de tercih edilir.

Cilt bakımı için de bir seçenek olan soya yağı, kozmetik ürünleri üretiminde yer alır. Soya yağı ile yapılan kremler cildin daha canlı ve parlak olmasında etkilidir. Saç bakımı ve tırnak güçlendirici ürünlerin içeriğinde kullanılır. Harici kullanımda saç maskelerinize ilave edebilirsiniz. Saçlarınızın daha güçlü olmasını sağlar. Kuru cildinize veya çatlaklarınıza bir pamuk yardımıyla da masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Saçlarınızın bakımında kullanmak istediğinizde lavanta gibi uçucu yağlar ile karışım elde ederek, saçınıza maske yapabilirsiniz. Lavanta ile karıştırdığınız soya yağı saçınıza hoş bir koku verirken, daha parlak görünmesini sağlayacaktır.

Zayıflamak isteyenler için de soya yağının önemi büyüktür. Fakat altını çizmek gerekir ki sadece soya yağı ile zayıflama ile mümkün değildir. Yemeklerde ve salatalarda kullanıldığında hazımsızlığı giderir ve daha rahat bir sindirim sistemine sahip olmanızı sağlar. Daha sağlıklı beslenmek adına yağ tercihinizi, Çinliler’in sağlık sırrı soya yağından yana kullanabilirsiniz. Günümüzde Çin’de baş ağrısı, uykusuzluk, anksiyete tedavilerinde soya yağı içeren ilaçlar kullanılmaktadır.

soya yağı nasıl kullanılır

Soya Yağı Faydaları Nelerdir?

  • Yemeklerinizde kullanacağınız soya yağı, kandaki kolesterolü dengeler ve kalp sağlığınızı korur. Aynı zamanda kan şekerinizi düşürür.
  • Düzenli tüketimde kolon kanseri riskiniz ortadan kalkacaktır.
  • Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri açısından zengindir. Omega-3 göz ve cilt sağlığı için oldukça etkilidir. Omega-6 ise saçların uzaması için gereklidir.
  • Vücudun gereksinim duyduğu A, B, D, K vitaminlerini barındırır. Yemeklerinizde tüketerek bu vitaminleri alabilirsiniz. Cilt bakımında kullanarak saç ve tırnaklarını bu vitaminlerle daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.
  • Yine içeriğindeki vitaminler sayesinde kemik gelişimini destekler ve ilerleyen yaşlarda kemik erimesi ihtimalini en aza indirir.
  • Soya yağının cilde faydaları ile neredeyse tüm dünyada krem ve losyonlarda yer alarak, cildinizin parlaklık kazanmasında rol üstlenir.
  • Düzenli tükettiğiniz durumda, bağırsak sisteminizi düzenleyip kabızlık sorunlarını ortadan kaldıracaktır.
  • Soya yağında, vücudumuz için gerekli olan ve dışarıdan besinlerle alacağımız birçok esansiyel aminoasitler bulunmaktadır. İnsan sağlığı için et ve süt kadar mühimdir.
  • Özellikle erkeklerde görülen saç dökülmesini önleyecek etmenler içerir. Erkeklerin de besinlerinde soya yağı tüketmesi tavsiye edilir.
  • Yapılan araştırmalar sonucunda meme kanseri ile savaştığı görülmüştür. Soya fasulyesinde bulunan antioksidanlar ve serbest radikallerin etkisiyle kanserli hücreleri yok eder.
  • Yüksek kolesterol içermediğinden diyabet hastalarının da yemeklerinde tercih edebileceği bir yağ türüdür.

soya

Soya Yağı Zararları Nelerdir?

Onca faydası bilinen bu bitkisel yağ için “soya yağı zararlı mı” diye de düşünmek gerekir. Her şeyin fazlası ve doğal olmayı zararlı olduğu gibi aşırı kullanımda soya yağı da zararlı hale gelecektir. Kaçak yollarla bir diğer tabirle merdiven altı soya yağı üreticileri tarafından elde edilen yağları almamaya dikkat etmelisiniz. Renginden ve kokusundan yağın kalitesini anlayabilirsiniz.

Yağın ham maddesi olan soya bitkisinin, uzun süre kullanımda özellikle ergenlik döneminde tüketilmesi hormonların olduğundan da hızlı gelişmesini etkilemektedir. Kız çocuklarının erken ergenlik dönemi bunu kanıtlar niteliktedir. Yapılan araştırmalar bunu gösteriyor.

soya yağı

Soya Yağı Fiyatı Nedir? Nerede Satılır?

Soya yağının yemeklik ve bitkisel yağ olarak iki türü vardır. Harici kullanım için alacağınız 50 ml şişe için ortalama 10 TL ödemeniz gerekecektir. Yemeklerinizde kullanacağınız soya yağı ise piyasada litreler halinde satılmaktadır. Soya yağı fiyatı 15 TL’den başlayan fiyatlarla firma değişikliği göstererek satışa sunuluyor. Çeşitli yağ firmaları tarafından üretilen soya yağı, büyük marketlerde alıcılarını bekliyor. Cilt ve saç bakımı için kullanmak istediğinizde aktarlardan temin edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri