Su Zehirlenmesi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Kaç Litrede Olur? Tedavisi

Su Zehirlenmesi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Kaç Litrede Olur? Tedavisi Tarifi

5 Soruda Su Zehirlenmesi Hakkında Her Şey

Su zehirlenmesi de olur mu demeyin. Bilinçsiz tüketimde en sağlıklı besinler bile kişinin zehirlenmesine neden olabilir. Su zehirlenmesi üzerine hazırladığımız bu yazıda su zehirlenmesine derin bir mercek tutacağız. Aklınızdaki tüm soru işaretlerini giderip daha sağlıklı olmanız için buradayız.

Suyun insan ve canlılar için önemini burada ifade etmeye çalışsak galiba sayfalarca bilgi verebiliriz. Su tüm evrenin döngüsünü oluşturan, her canlıyı ayakta tutan ve yaşam devam etmesi için mutlaka var olması gereken bir maddedir. Birkaç saat su kesintisi yaşadığınızı düşündüğünüzde tüm işlerin aksadığını görebilirsiniz. Sadece bir iki saat susuz kaldığınızda hayatınızda birçok aksama meydana gelebilir. İşte bu aksamaların olmaması için suyun her zaman var olması ve bilinçli kullanılması gereklidir.

İhtiyacınız olduğu kadar suyun kullanımı, sizden sonraki nesillerin de suyu rahat tüketmesini sağlayacaktır. Böylesine önemli bir maddenin çok fazla içilmesi kişide su zehirlenmesine neden olmaktadır. Bazen faydalı olan şeylerin yan etkileri de olabilir. Şimdi sizlerle su zehirlenmesine dair hazırlanan bilgilere göz atabiliriz. Bu sayfada su zehirlenmesinin nedenleri, belirtileri, tedavi yöntemi ve alınacak önlemleri sizler için hazırlandı.

su zehirlenmesi belirtileri

1) Su Zehirlenmesi Nedir?

Su zehirlenmesi suyun aşırı miktarda tüketimi sonucu oluşan ciddi sonuçlar doğurabilen bir rahatsızlıktır. Bir kişinin ihtiyacından fazla miktarda su içmesi, kanda bulunan su oranını etkiler. Çok yoğun alınan su ise kandaki sodyum ve diğer minerallerin azalmasına neden olur. Kanda bulunan sodyum miktarının yaklaşık 135 mm/L altında olduğunda ise düşük sodyum oranı tespit edilir. Sodyumun insanlar için önemi ise hücre içindeki sıvıların dengesini sağlaması olarak dikkat çeker. Eğer kanda bulunan sodyum miktarı düşerse, hücrenin içine geçen sıvı artar ve hücrelerin şişmesi görülür. Hücre şişmesi beyni etkilediğinde ise ciddi şekilde tehlike arz eden hastalıklar meydana gelebilir. Bu durum ise su zehirlenmesi olarak ifade edilebilir.

Yetişkin bir kişinin günlük su tüketimi boy ve yaşa bağlı olarak değişecektir. Yine yetişkin bir kişinin böbrekleri gün içinde en çok 20 litre suyu atabilir. Bir gün içinde çok yoğun miktarda su tüketen kişinin beyin içi hücreleri şişebilir. Bu durumda ise kafa içindeki basınç artacağından dolayı bedeni ve ruhu etkileyen belirtiler görülebilir.

Su, miktarını dengeleyemediğiniz durumlarda sağlığınızı tehdit eden bir sıvı olarak dikkat çekecektir. Uzun süre susuz kaldığınızda dehidrasyon hastalığı yaşanabilir. Yine çok uzun süre vücudunuzda su birikmesi de su zehirlenmesi olarak sağlığınızı bozabilir.

su zehirlenmesi nedir

2) Su Zehirlenmesi Belirtileri, Nasıl Anlaşılır?

Vücut fonksiyonlarının düzenli çalışması için mutlaka su içmelisiniz. Bedeninizi susuz bıraktığınızda bağırsaklarınız etkilenecektir ve metabolizmanızda aksamalar meydana gelecektir. İdeal oranda yani erkeklerin 3.7 litre kadınların ise 2.7 litre su içtiği durumda su tüketimi olursa herhangi bir sağlık sorunu oluşmaz. Fakat bu rakamların çok üzerindeki su alımlarında birtakım yan etkiler görülebilir. Bu gibi durumlarda su zehirlenmesi belirtileri listesine göz atıp su zehirlenmesi yaşanıp yaşanmadığını anlayabilirsiniz.

  • Şiddetli baş ağrısı
  • Zihinde bulanıklık
  • Kalp ritminde düzensizlik
  • Ödem
  • Yorgunluk ve gerginlik
  • Kaslarda görülen kramp ve ağrı
  • Çok yoğun lavaboya çıkma ve ishal durumu
  • Kusma ve bulantı hissi
  • Çok şiddetli terleme

su zehirlenmesi kaç litrede olur

3) Su Zehirlenmesi Kaç Litrede Olur?

Su zehirlenmesi hemen hemen her insanda olabilecek bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığı tetikleyen sadece içme suyu tüketimi değildir. Zaman zaman ilaç kullanımı da kanda bulunan su miktarını yükseltecektir. İçme suyundan dolayı yaşanan su zehirlenmesinde net bir litre miktarı vermek doğru olmayacaktır. Fakat metabolizması durgun ve hareketsiz yaşama sahip kişilerin çok yoğun su tüketiminde görülme riski daha yüksektir. Doktorlara gelen vakalar incelendiğinde, bazı kişilerin bir saat içinde 6 litre su içerek su zehirlenmesi yaşadığı da ifade edilir. Su zehirlenmesine neden olacak başka faktörler de bulunur. Bunları listeleyecek olursak:

  • Aşırı sıvı alımı: Çok aşırı miktarda sıvı tüketmek veya sıvı diyetlerini uzun süre uygulamak,
  • Diüretik ilaçlar: Bazı diüretik ilaçların yan etkisinden dolayı çok sıvı kaybetmek ve kaybı telafi etmek için bol su içmek,
  • Böbrek hastalıkları: Böbrek üstü bezlerin çalışmasında bir problem olması ve bu durumun etkisiyle böbreklerin su tutması, böbrek ve karaciğer hastalıkları,
  • Sporcu içecekleri: Sodyum oranı düşük sporcu içeceklerinin gün içinde fazla tüketilmesi,
  • Ağrı kesici ilaçlar: Bazı ağrı kesici ilaçların kullanılması ve buna bağlı olarak kanda su miktarının korunması gibi nedenler yer alabilir.

su zehirlenmesi tedavisi

4) Su Zehirlenmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Birkaç satır yukarıda sizlere su zehirlenmesinin belirtilerinden söz ettik. Eğer bu belirtileri kendinizde görmeye başladıysanız çok geçmeden tedavi için hastaneye gitmeniz gerekecektir. Ciddi su zehirlenmesi vakalarının birçoğunda can kaybı yaşanmıştır. Tehlikeli sonuçları yaşamamak için şüphelendiğiniz anda doktora gitmeniz en sağlıklı adım olacaktır.

Hastalığın tespiti yapıldığında doktor su zehirlenmesi tedavisi için ilk adımları atacaktır. İç hastalıkları bölümünde başlayan tedavinizde, öncelikle su alımınız sınırlandırılacaktır. Yapılan kan testleri sonucunda sodyum miktarınız çok düşükse tuz desteği verilir. Bir süre yüksek protein içeren diyet uygulamanız gerekir. Doktorun uygun gördüğü idrar söktürücü ilaçlar verilir ve vücutta biriken fazla suyun atılması daha kolay hale gelir. Doktor kontrolü altında, kanda bulunan sodyum ve su oranı ideal dengeye gelene kadar hastanın yatışı sağlanır. Hastanın durumu iyileştiğinde normal hayatına devam edebilir.

su zehirlenmesi kaç litre

5) Su Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?

Sağlık için ciddi sonuçlara neden olabilecek su zehirlenmesine önlem almak için hayatınızda bazı değişimler yapabilirsiniz. Gün içinde beslenme programınızı düzenleyip daha ölçülü su tüketerek bu hastalıktan korunabilirsiniz. Su zehirlenme vakasını yaşamamak için şu önerilerimize kulak verebilirsiniz:

  • Tuzlu gıdalar: Acıktığınız anlarda yahut öğünlerinizde mutlaka çok az da olsa tuzlu besinler tüketmeye çalışın. Tuzlu besinler hem kanda bulunan sodyum miktarını dengeler hem de tansiyon düşüklüğünü önler.
  • Ölçülü su: Su içmek en sağlıklı eylemdir. Muhakkak gün içinde su içmelisiniz fakat bu alışkanlığı düzenli aralıklarla ve ölçülü şekilde içerek kazanmalısınız. Bir saat içinde hiç lavaboya gitmeden 2 litre su içmek sağlığınız için tehlikeli olabilir.
  • İhtiyaca bağlı su tüketimi: Eğer çok sıcak şehirde yaşıyorsanız su miktarını günlük sıcaklığa ve terlemeye göre değiştirebilirsiniz.
  • Lavabo ihtiyacınızı geciktirmeyin: Lavaboya gitmekten kaçınmayın. Her lavabo ihtiyacında vücuttaki fazla sıvı atılır ve ödem problemi ortadan kalkar.
  • Hafif tuzlu zeytin: Kahvaltıda birkaç adet zeytin tüketerek sodyum oranını dengede tutabilirsiniz.
  • Tuzlu ayran: Gün içinde sıvı ihtiyacı hissettiğinizde hafif bir tuzlu ayran içmek iyi bir fikir olabilir.
  • İlaç kontrolü: Eğer devam eden bir hastalık tedaviniz varsa mutlaka periyodik olarak doktorunuzla iletişim içinde olun. Bu durumu tetikleyen bazı ağrı kesici ilaçları hayatınızdan çıkarıp yerine başka ilaçlar kullanabilirsiniz.
  • Doktor onayı: Susadığınızda ideal miktarda su içip lavaboya çıkmayı bekleyebilirsiniz. Eğer hamilelik döneminde iseniz normal su miktarından daha fazla su tüketmeniz gerekecektir. Yine en iyi su miktarını belirlemek için doktorunuzla iletişim içinde olabilirsiniz.
su zehirlenmesi kaç litre

Su İçmenin Faydaları: Düzenli Su İçmek Bakın Nelere İyi Geliyor!

Su Kaç Kalori? Zayıflatan, Ödem Attıran Diyet Su Hazırlama

Japon Su Terapisi Güne Su İçerek Başlayın ve Farkı Hissedin

Ayakta Su İçmenin Zararları: Ayakta Su İçmemek İçin 3 Neden

Oksijenli Su Nedir? Saç Açma Dahil 9 Farklı Kullanım Alanı

Su Alerjisi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer?

Alkali Su Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Zayıflatır Mı?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri