Sumak Nedir? Faydaları Nelerdir? 6 Değişik Kullanım Şekli

Sumak Nedir? Faydaları Nelerdir? 6 Değişik Kullanım Şekli Tarifi

Ekşi Aromalı Kırmızı Baharat Sumak

Mutfakların olmazsa olmaz baharatları arasında yer alan sumak, kendine özgü ekşimsi tadıyla bilinir. Her ne kadar tadı ve görünümü tanıdık olsa da, sumak hakkında herkes tarafından pek de bilinmeyen birçok detay bulunur. Sumağın yetiştirildiği alanlardan yola çıkıp, tüm faydalarını ve kullanım alanlarını detaylıca inceliyoruz.

Sumak Nedir?

Sumak, antep fıstığı ailesine dahil olan bir bitkidir. Sumak baharatı, bu bitkinin kırmızı renkli çekirdek yapıdaki çiçeklerinin öğütülmesi sonucunda oluşur. Kendine özgü ekşi tadıyla diğer baharatlardan ayrılan sumak, tadının yanı sıra yemeklere renk vermek için de kullanılır. Türk mutfağında genellikle salatalara, yoğurda ve özellikle soğana ilave edilerek tüketilir.

Sumak fiyatları, kilogram cinsinden belirlenir. Sumağın satış fiyatları sumağın cinsine, ürün kalitesine ve satıcının niteliklerine göre değişiklik gösterir. Piyasada toz halinde satılan sumağın, tane sumağın ve sumak ekşisinin fiyat aralıkları birbirinden farklıdır.

Sumak

Sumak Bitkisi Nerede Yetişir?

Sumak ağacı, ince yapılı olmasına rağmen boyu 3 metreye kadar çıkabilir. Yeşil ve ince yapraklarıyla çalı görünümündeki sumak bitkisinin üzerinde, top salkım şeklindeki kırmızı meyveleri, birer süsü andırır. Sumak yaprağı her mevsimde yeşil renklidir.

Kış aylarında yapraklarını döker. Sonbaharda meyveleri kırmızı halini alır. Sumağın yaklaşık 150 farklı çeşidi bulunur. Sumak çeşitleri arasında zehirli çeşitler olduğu da bilinir. Bu nedenle yeterli bilginiz yoksa ilk defa gördüğünüz sumak ağaçlarının meyvesini toplamak tehlikeli olabilir. Sumak, ülkemizde en çok Akdeniz bölgesinde yetişir. Sumağın yetişmesi için iklim açısından çok özel koşullara ihtiyacı yoktur. Bu nedenle iklim şartları ani değişiklikler gösteren Doğu Anadolu Bölgesi dışında, hemen hemen her bölgede yetiştirildiği görülür.

Türkiye dışında ana vatanı olan Arap Yarımadası’nda, Güney Avrupa’da ve Hindistan’da yoğun olarak yetiştirilir. İklim açısından çok kurak ve soğuk hava şartlarına sahip bir bölgede değilseniz siz de bahçenizde sumak yetiştiriciliği yapabilirsiniz. Piyasada sumak tohumu ya da sumak fidesi rahatlıkla bulunabilir.

Sumak Faydaları Nelerdir?

  • Sumak lezzeti kadar sağlığa olan faydalarıyla da ön plana çıkar.
  • İçinde yüksek miktarda C vitamini ve antioksidan bulunur.
  • Kansere karşı korur.
  • Sindirim sistemini düzenler. Hazımsızlığı giderir.
  • Mide problemlerini iyileştirir.
  • Sumak, diş eti bakımını yapar. Anti bakteriyel içeriği sayesinde ağız yaralarına iyi gelir.
  • Boğaz ağrılarını hafifletir.
  • Ateş düşürür.
  • Sumağın kazaların yaşanması durumunda kanamaları durdurma özelliği bulunur.
  • İdrar kaçırma sorunlarına iyi gelir.
  • Kan şekerini dengeler.
  • İştah açar.
  • Sumak cilde faydaları açısından da dikkat çeker. Suyu tonik olarak kullanıldığında sivilceleri ve sivilce lekeleri üzerinde etkilidir. Cilde taze ve parlak bir görünüm verir.

Sumak

Sumak Ekşisi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Sumak ekşisi, sumağın sıvı halidir. Tıpkı nar ekşisi gibi yemeklere sos olarak kullanılır. Hazır olarak satın alınabileceği gibi evde de yapılabilir. Bunun için ihtiyacınız olan malzemeler, sumak, su ve biraz sabırdır. Sumak bir kaba konulur ve üzerini örtecek kadar su eklenerek bekletilir. Sumağın içindeki maddelerin ve renginin suya geçmesi sağlanır. Bu sular süzülüp kenara alınır ve taze sular eklenir. Toplanan sular üzeri tülbentle kapatılarak güneşte bekletilir ve koyulaştırılır.1 gün güneşte bekleyen sumaklı su, kaynatılarak son kıvamını alır.

Sumak ekşisi de sumak gibi yoğun antioksidan içerir. Hastalıklara karşı korur. Sumak sosu, yemeklerin hazmını kolaylaştırır. Zengin Omega 3 içeriğiyle kalp ve beyin sağlığını korur.

Sumak

Sumak Nerelerde Kullanılır? 6 Farklı Kullanım Şekli

  1. Sumak yemeklerde limon yerine ekşilik vermek için kullanılabilir.
  2. Türk mutfağında bunun dışında sumağın vazgeçilmez olduğu yemekler ve birliktelikler vardır. Bu birlikteliklerden ilk akla geleni sumak soğan ikilisidir. İnce dilimlenip tuzla ovularak acısı alınan soğan sumakla salata gibi sunulur.
  3. Sumaklı salata ve piyaz da sumak olmadan eksik sayılır.
  4. Özellikle mantı üzerinde kullanılan sumak yoğurt ile büyük bir uyum sağlar.
  5. Geleneksel mutfakta sumak turşusu da değerli lezzetler arasında yerini alır. Sebze turşularını kurarken içine sumak tozu ya da sumak ekşisi eklenmesiyle yapılır. Böylece turşunun lezzeti ve antioksidan özelliği artar.
  6. Sumak çayı da sumağın faydalarını içerek almayı sağlar. Sumak baharatının suyla demlenmesiyle yapılır. Kullandığınız su soğuk ya da sıcak olabilir. Soğuk su kullanırsanız ve bekleyip defalarca süzerseniz yaz aylarında içinizi ferahlatan bir içecek elde edersiniz. Sıcak su kullanırsanız da bildiğimiz bitki çayları gibi soğuk algınlığına iyi gelen bir çay demlersiniz.

Sumak Zayıflatır Mı?

Kilo vermek isteyenler ve diyet yapanlar için sumakla zayıflama hızı artırılabilir. Sumağın içerdiği etken maddeler toksinlerin atılmasını sağlar. Metabolizmayı hızlandırır ve kan şekerini dengeler. Böylece diyet yapılan dönemlerde bir anda ortaya çıkan şeker krizlerinin yaşanmasını azaltır. Kan şekerini ayarlaması ve açlık krizlerini engellemesi için yoğurt ile karıştırılarak yapılan sumak kürü de uygulanabilir. Bu kürün her gün düzenli tüketilmesi sumak diyeti olarak da adlandırılır. Sumağın kilo vermeye yardımcı özelliği bulunur. Fakat tek başına sumak kullanarak kilo vermek mümkün değildir.

Sumak Zararları Nelerdir?

Sumağın fazla miktarda tüketildiğinde kan şekerini düşürücü etkisi vardır. Bu konuda sorun yaşayabilecek kişilerin dikkatli kullanmaları gerekir. Sumağın normal ölçülerden fazla kullanılması tansiyon hastalarına tavsiye edilmez. Tansiyon sorunu olan kişilerin dikkatli olmaları gerekir. Yine de faydaları nedeniyle sumak kürü uygulamak isterseniz, doktorunuzun bu konudaki onayını almanız tavsiye edilir.

Sumak Nasıl Öğütülür?

Sumak çekirdeği, yeterince kızarıp olgunlaşınca ağaçlardan toplanır. Özel yöntemlerle güneşte iyice kurutulur. Ardından kuruyan çekirdekler havanda iyice dövülür. Defalarca elekten geçirilir. Su ile yıkanıp süzülür ve tuzla birlikte öğütülür. Bu haliyle bildiğimiz sumak baharatına dönüşür. Toz baharat şeklinde kullanmak yerine sıvı halde kullanmak isterseniz sumak ekşisi haline getirmeniz gerekir.

Sumak ile Çeşnilendirilen 8 Nefis Tarif

Sumakla renklenen bu yemek tarifleri, tarifsiz lezzetler yaratır. Geleneksel yemeklerin sumağın gizemli ekşisi birleşmesinden çıkan bu lezzetleri denemenizi tavsiye ederiz.

1) Bir Türk Klasiği: Sumaklı Nar Ekşili Kuru Dolma

Geleneksel lezzetlerden bir başyapıt olan kuru dolma ve ekşi tatlar lezzetli bir uyum sağlar. Sumaklı Nar Ekşili Kuru Dolma, davet sofralarında övgüleri toplamak için iyi bir seçim. Sumaklı Nar Ekşili Kuru Dolma

Tarif: Sumaklı Nar Ekşili Kuru Dolma

2) En Uyumlu Çift: Sumaklı Soğan Salatası

Menüde ciğer tava, kebap, kuru fasulye gibi yemekler varsa bu lezzetin de olması kaçınılmaz. Sumaklı Soğan Salatası, vazgeçilmez yeri olan salatalar arasında bulunabilir.  Sumaklı Soğan Salatası

Tarif: Sumaklı Soğan Salatası

3) Dolmanın İçindeki Sır: Sumaklı Dolma

Sizin yaptığınız dolma herkesten daha lezzetli olsun isterseniz bu tarife göz atabilirsiniz. Sumaklı Dolma, sırrı kolay tahmin edilemeyen bir lezzet sunar. Sumaklı Dolma

Tarif: Sumaklı Dolma

4) İştah Dopingi: Sumaklı Acılı Salata

Salatanın iştah açıcı etkisi, sumakla güçlensin isterseniz mutlaka denemelisiniz. Sumaklı Acılı Salata, masadaki herkesin enerjisini artırır. Sumaklı Acılı Salata

Tarif: Sumaklı Acılı Salata

5) Pilav Deyip Geçmeyin ;) Sumaklı Havuçlu Bulgur Pilavı

Klasik bulgur pilavı deyip geçmeyin. Sumaklı Havuçlu Bulgur Pilavının tarifi, bulgur pilavını masanın yıldızı yapar. Sumaklı Havuçlu Bulgur Pilavı

Tarif: Sumaklı Havuçlu Bulgur Pilavı

6) Sumağın Gizemi Burada Çözüldü! Etli Sumaklı Karışık Dolma

Sumağın ekşisi dolmanın içinde tarif edilemeyen bir lezzete dönüşür. Etli Sumaklı Karışık Dolma, bu uyumu sofralara taşıyan güzel bir tarif. Etli Sumaklı Karışık Dolma

Tarif: Etli Sumaklı Karışık Dolma

7) Salatanın Yıldızı: Reyhanlı Sumaklı Söğüş

Sumağın salatalara ne kadar yakıştığını hep hatırlamak gerekir. Reyhanlı Sumaklı Söğüş tarifi, lezzetin detaylarda olduğunu gösterir. Reyhanlı Sumaklı Söğüş

Tarif: Reyhanlı Sumaklı Söğüş

8) Hem Havalı Hem Kolay: Kağıtta Sumaklı Uskumru

Uskumrunun ekşi aromayla muhteşem uyumu. Kağıtta Sumaklı Uskumru, lezzetiyle kendinizi balık şefi gibi hissetmenizi sağlar. Kağıtta Sumaklı Uskumru

Tarif: Kağıtta Sumaklı Uskumru

Sumak ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Sumak Ekşisi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Salata (Sumak Ekşili) Tarifi

Salata (Sumak Ekşili)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Sumak Soslu Patates Sote Tarifi

Sumak Soslu Patates Sote

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Sumak Ekşili Köfteme Bayılacaksın Tarifi

Sumak Ekşili Köfteme Bayılacaksın

10-12 kişilik, 30dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Sumak Ekşili Soğan Salatası Tarifi

Sumak Ekşili Soğan Salatası

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Sumak Şerbeti                                                            Tam bir şifa deposu Tarifi

Sumak Şerbeti Tam bir şifa deposu

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Sumak Suyunda Nefis Kuru Biber Dolması Tarifi

Sumak Suyunda Nefis Kuru Biber Dolması

8-10 kişilik, 25dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri