Süt Besin Değerleri, Zayıflatır Mı? Süt Detoksu Nasıl Yapılır?

Süt Besin Değerleri, Zayıflatır Mı? Süt Detoksu Nasıl Yapılır?

Su Hayat, Süt İhtiyaçtır!

Her yaştan tüketiciye önerilen ve sağlıklı bir besin kaynağı olarak bilinen süt, kalsiyum zenginliği bakımından önemli bir kaynaktır. Çocukların gelişimi için çok küçük yaşlardan itibaren önerilen besin, özellikle kemik gelişimini büyük ölçüde destekler.

Hayvansal veya bitkisel kaynaklı olabilen sütlerin pek çok çeşidi bulunur. Tüm dünyada yaygın olarak kullanılan inek sütünün yanı sıra keçi sütü, koyun sütü gibi çeşitler de farklı ihtiyaçlara ve damak tatlarına hitap eder.

Süt Nedir?

Pek çok dişi canlının vücudunda süt bezleri bulunur. Bu süt bezleri aracılığıyla üretilen besin değeri yüksek beyaz renkli sıvıya süt adı verilir. Gıda maddesi olarak kullanılan sütün içerisinde kalsiyum, potasyum, protein, karbonhidrat, yağ ve çinko bulunur. Gıda sektöründe ham madde olarak da yaygın olarak tercih edilen doğal besin kaynağı, profesyonel süt çiftlikleri kontrolünde üretilip paketlenerek kullanıcılara ulaştırılır.

Bu işlemler sırasında dikkat edilen sağlık açısından önemli unsurlar bulunur. İşlemler aşamasında süt ph değerleri, şoklama standartları ve paketleme alanları gibi önemli konular esas alınarak bir takım kontrollere tabi tutulur.

Üretimde kullanılan süt makinesi hijyenik açıdan değerlendirilir, şoklama sıcaklıkları süt termometresi ile ölçülür ve tüm ürünlerin aynı standartlar ile kullanıcılara ulaştırılması sağlanır.

Süt Besin Değerleri, İçeriğindeki Vitaminler

Sütlerin çerisinde barındırdığı yağ oranına göre, kalori miktarı da farklılık gösterir. Süt yağ oranı yüksek ise kalori değeri de doğru orantıda ilerler. Yaklaşık bir su bardağına yakın bir değer vermek gerekirse, ölçü 200 gr olarak alınabilir. 200 gr yarım tam yağlı süt kalori bakımından 128 – 135 kcal arası bir değere sahipken, yağsız olarak tüketiciye sunulan süt çeşitlerinde yaklaşık 68 – 72 arası kalori değeri bulunur.

İçerisindeki vitaminler bakımından oldukça zengin olan süt, B vitamini deposu olarak bilinir. B1, B2 ve B12 vitaminleri sütte en yoğun olarak bulunan vitaminlerdir. Bu vitamin türlerinin yanı sıra B3, B5, B6, A, C, D, E ve K vitaminleri de sütün içerisinde bulunan besin değerleri arasındadır.

Detaylı bilgi için: Süt Kaç Kalori?

Süt Zayıflatır Mı? Süt Detoksu Nasıl Yapılır?

Yapılan araştırmalara göre günde bir ya da iki bardak süt ile zayıflamak mümkün. Dengeli ve sağlıklı kilo vermek için metabolizmanın normal düzeyde çalışması gerekir. Süt tüketimi yavaşlayan metabolizmanın hızlandırılmasını, yağların daha hızlı şekilde yakılmasını ve sindirimin kolaylaşmasını sağlar.

Zayıflama yöntemlerinden biri olarak kabul edilen süt detoksu, bir ay boyunca uygulandığında yaklaşık 2-4 kilo arasında yağ yakılmasını sağlar. Bir bardak süt ile yaklaşık 5 saat boyunca yaşanan tokluk hissi, kilo sorunu yaşayan kişilerin daha az gıda tüketimine ihtiyaç duymasını sağlar. Süt özellikleri ve vücuda etkisi sayesinde eş zamanlı olarak yağların daha hızlı yakılması da kısa zamanda dengeli kilo kaybını sağlar.

Sütün Faydaları Nelerdir?

Kemik gelişiminin önemli destekçilerinden olan sütün cilde ve vücuda etki eden pek çok faydası bulunur. Süt faydaları aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Kasların yeniden yapılanması için ihtiyaç duyulan protein sütün içerisinde bol miktarda bulunur. Özellikle spor sonrası az yağlı süt tüketimi, içerisindeki zengin süt protein değeri sayesinde kas gelişimi açısından büyük fayda sağlar.
  • Bir bardak sütün içerisinde ortalama 299 miligram kalsiyum bulunur. Sağlıklı kemik gelişimi için vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyumun önemli bir kısmı bir bardak süt tarafından karşılanır.
  • Sütün içerisinde bulunan enerji miktarı vücudun gün boyu daha zinde tutulmasını sağlarken, metabolizmayı da hızlandırır. İdeal hızına geri dönen metabolizma sayesinde kilo verme süreci hızlanarak daha kolay bir hale gelir. Bu sayede kilo problemleri de büyük ölçüde engellenmiş olur.

Süt Ürünleri Nelerdir?

Sütün ham madde olarak kullanıldığı pek çok gıda türü bulunur. Süt ürünleri olarak adlandırılan bu besin grubunun içinde sıklıkla tüketilen peynir, yoğurt, süt kaymağı, kefir, süt kreması, tereyağı, süt tozu, labne, ayran gibi çok sayıda gıda yer alır. Çeşitli süt mayalama teknikleri ile üretilen süt ürünleri çiğ olarak tüketilebileceği gibi, yemek ve tatlıların içerisinde pişirilerek de kullanılabilir.

Süt üretimi ve sütün ham madde olarak kullanıldığı besin tiplerinin imalatının önemli bir kısmını süt endüstrisi kurumu gerçekleştirir. Kurum, tüm süt ürünlerinin bilinçsiz üretimi sonucu ortaya çıkan süt zehirlenmeleri gibi sorunlarla mücadele eder. Üretim standartlarını geliştirmek amacıyla sürekli eğitim ve nitelikli personel yetiştirme gibi konularla ilgilenen kurum tüm ülkeye sağlıklı gıdalar sunar.

Süt Çeşitleri Nelerdir?

Hayvansal besinlerin içinde en çok tercih edilenler arasında bulunan süt bazı memeli hayvanlardan elde edilir. İnek, koyun, keçi ve manda gibi hayvanların sütü sıklıkla kullanılırken, bu sütler işlenerek çeşitli besinler de meydana getirilir. Süt çeşitlerinin kaynağı, sütün bulunabilirliği ve elde edilme yöntemlerine göre değişen süt fiyatları da çeşitlilik gösterir.

Veganlar ve laktoz intoleransı olanlar için ise bitkisel kaynaklı sütler bulunur. Laktoz intoleransı vücudun süt şekerine karşı gösterdiği hassasiyet olarak adlandırılabilir. Soya sütü, pirinç sütü, badem sütü, hindistan cevizi sütü gibi bitkisel bazlı ürünler ise laktoz intoleransı yaşayan kişiler için son yıllarda oldukça popüler.

Gıdaların ve içeceklerin içinde sıklıkla kullanılan süt çeşitleri, süt köpürtücü gibi işlevsel araçlarla da rahatlıkla formu değiştirilerek kullanılabilir.

Süt Alerjisi Nedir?

Süt ve süt ürünlerinin içeriğinde bulunan süt proteinleri vücutta bazı tepkimelere yol açabilir. Bu gibi durumlarda vücudun reaksiyon vermesi durumuna süt alerjisi denir. Süt alerjisi vücutta çok farklı şekillerde görülebilir. Çocuk yaşlardan itibaren ortaya çıkan alerji tipi, çocuklarda sıklıkla görülür. Ciltte kızarıklık ve tahriş görünümü oluşturan süt alerjisi hayvansal sütlerin yanı sıra, çok nadir olarak anne sütünün etkisiyle de görülebilir.

Bilinen alerjik reaksiyonların yanı sıra, süt tüketimi bazı kısa süreli rahatsızlıklara sebep olabilir. Örneğin, vücutta süt laktik asit birikimine bağlı yoğun egzersiz sonrası yorgunluk hissi oluşabilir. Bununla birlikte, mide hassasiyeti yaşayan kişiler yoğun süt tüketiminden kaynaklanan mide problemleri yaşayabilir.

Süt asit mi baz mı? Sorusunun da en net cevabı olan bu durum, sütün asidik yapısı nedeniyle yoğun tüketimde midede yanma hissi oluşturabileceğini kanıtlar niteliktedir.

Birbirinden Leziz ve Hafif Sütlü Tatlı Tarifleri

Hafifliği ve hafızalarda yer edecek lezzetleri ile en popüler süt tatlıları bir arada! Süt ve süt ürünleri ile hazırlanabilen tatlıların sevilen tariflerine ulaşabilir, açıklayıcı anlatımlarından faydalanabilirsiniz.

Sütlü tatlıları ilk kez deneseniz dahi detaylı tarifler sayesinde etkileyici sonuçlar alabilir, sevdiklerinize bir lezzet şöleni yaşatabilirsiniz.

1) Kahvaltının Göz Bebeği: Süt Reçeli

Süt sevmeyenlerin bile yemeye doyamayacağı süt reçeli ile ön yargıları yıkabilirsiniz. Videolu tarifi ile süt reçelini yapmak artık daha kolay. Süt Reçeli Nasıl Yapılır?

Tarif: Süt Reçeli Nasıl Yapılır?

2) Çocuklar İçin Müthiş Atıştırmalık Süt Dilimi

Çocuklar için hem sağlıklı hem de leziz bir atıştırmalık arayanlar bu tarifte buluşabilir. Pratik süt dilimi tarifi ile çocuklar da, anneler de mutlu! Süt Dilimi Nasıl Yapılır?

Tarif: Süt Dilimi Nasıl Yapılır?

3) Hızlı Atıştırmalıkta Bir Devrim: Süt Burger

Kolay atıştırmalık tariflerinden olan süt burger, yalnızca çocukların değil, yetişkinlerin de gözdesi. Kakaoyla sütün mükemmel uyumuna şahit olacağınız tarif ile kısa sürede harikalar yaratmak mümkün! Kakaolu Süt Burger

Tarif: Kakaolu Süt Burger

4) Her Tatlı Krizinde Aynı Soru: Fırında Sütlaç Nasıl Yapılır?

Geleneksel lezzetlerden olan sütlaç bronzlaşınca daha güzel! Fırında hem görünüm hem de tadı bakımından bambaşka bir deneyim yaşatan sütlaç, tatlı krizlerine birebir. Fırın Sütlaç

Tarif: Fırın Sütlaç

5) Mutfağınızı Yeniliğe Açmanın Vakti Geldi: Trileçe Tarifi

Akılları karıştıran ‘trileçe tarifi Balkan mı, yoksa İspanyol mu?’ sorusunu bir kenara bırakıp tadını çıkarın! Ağızda eriyen lezzetiyle eşsiz bir tarif mutfağınızın yeni konuğu. Trileçe

Tarif: Trileçe

6) Saraydan Mutfağınıza: Şerbet-i Sütlü Tarifi

Geleneksel tatlar arasındaki en popüler tariflerden biri olan şerbet-i sütlü hafif tadı, saraylı havası ve videolu tarifi ile mutfağın yıldızı! Şerbet-i Sütlü Tatlı

Tarif: Şerbet-i Sütlü Tatlı

7) Tam Kıvamında Bir Lezzet: Saray Muhallebisi

Tam kıvamında muhallebi için tüm detayları bulabileceğiniz videolu anlatım sayesinde mutfakta efsaneler yaratmak mümkün! Her seferinde aynı lezzet ve kıvam için ideal ölçüleriyle saray muhallebisi.  Saray Muhallebisi

Tarif: Saray Muhallebisi

8) Lezzeti Üzerinde Geleneksel Tatlı: Kazandibi

Maharetli ellerden çıkan tam kıvamında kazandibi tarifi artık sizde! Lezzeti üzerini kaplayan mükemmel tatlıyı sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. Kazandibi

Tarif: Kazandibi

9) Pratik Tarif Sevenlere: Tavuk Göğsü

Hafif tatlı arayışının tam karşılığı olan tavuk göğsü, zahmetsiz ve lezzetli tarifi ile aile üyelerinin yeni favorisi. Tadıyla etkileyen tavuk göğsü, kıvamıyla da tam istediğiniz gibi! Yalancı Tavuk Göğsü

Tarif: Yalancı Tavuk Göğsü

10) Asırlardan Beri Değişmeyen Tat: Keşkül

Osmanlı’dan bu yana mutfaklara konuk olan keşkül, bu kez sizin mutfağınızda! Ustaların tarifi, detaylı videosu ile artık keşkül yapmak çok daha kolay! Fıstıklı Keşkül

Tarif: Fıstıklı Keşkül

Laktozsuz Süt Nedir? 

Süt ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Süt Helvası Tarifi

Süt Helvası

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Süt Kaymağı Tarifi

Süt Kaymağı

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Süt Helvası Tarifi

Süt Helvası

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Süt Helvası Tarifi

Süt Helvası

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Süt Helvası Tarifi

Süt Helvası

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Süt Helvası Tarifi

Süt Helvası

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Süt Reçeli Tarifi

Süt Reçeli

1-2 kişilik, 1 saat 30dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Süt Burger Tarifi

Süt Burger

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Süt Burger Tarifi

Süt Burger

12-14 kişilik, 40dk Hazırlık, Pişirme yok
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri