Tahinin Faydaları Nelerdir?

Tahinin Faydaları Nelerdir? Tarifi

Tahin: Pekmezin Uyumlu Eşlikçisi

Tamamen doğal bir besin maddesi olan tahin özellikle kış aylarında vücut direncini yükseltmesi ve hastalıklara karşı koruyucu görevi ile sofraların baş tacıdır. Türk kültüründe özellikle sabah kahvaltılarında, kek, börek, çörek, meze, salata ve bazı yemeklerin soslarında kullanılan tahin genel sağlık üzerine olumlu etkileri ile de dikkat çekici bir besindir. Ayrıca tahinden yapılan ve geleneksel Türk tatlıları arasında özel bir yere sahip olan tahin helvası da lezzeti ve enerji verici içeriği ile en sık tüketilen tahin ürünlerinden biridir.

Tahin neyle yenir denilince ilk akla gelen besin maddesi ise pekmezdir. Tahinin kendine has aromasını tatlandıran pekmez, tahin pekmezi olarak kahvaltıların şifa kaynağıdır. Türk mutfağında binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan tahin pekmez kalori içeriği yüksek olan ve geleneksel Türk damak tadına hitap eden vazgeçilmez tatlılardan biridir. Vücuda enerji verme konusunda uzmanlaşan tahin pekmez kış aylarında rastlanılan soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır ve hastalık sürecinde vücudu mikroplara karşı destekler.

Özellikle okul çağındaki çocukların gereksinim duyduğu enerjiyi karşılamada en sağlıklı yiyeceklerden biri olan tahin içeriği ile çocukların iskelet ve kas sistemlerinin gelişimlerinde de önemli rol oynar. Aynı zamanda tahin bal ile de birlikte kahvaltılarda sevilerek tüketilir.

tahin faydaları

Tahin Nedir?

Tahinin ham maddesi susamdır. Simitlerin, çöreklerin üzerini süsleyen çıtır çıtır lezzetiyle damaklarda kalıcı bir aroma bırakan susam, susam bitkisinin tohumudur. Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetişebilen susam bitkisi 30-125 santimetre boy aralığına sahiptir. Narin ve tüylü bir gövdeye sahip olan susam bitkisinin tohumları %60 oranında yağ ve %25 oranında protein içerir.

Tahinin yağlı olmasına susam tohumunun yüksek orandaki yağ miktarı neden olur. Susam bitkisinin güzel renkli çiçekleri iyice büyüyüp olgunlaştığında tohumlar verir. Susam bitkisinin tohumlarından elde edilen tahin protein ve yağ içeriği ile besleyici değere sahip önemli bir yiyecek maddesidir.

Tahin Nedir? Bozulur Mu? Nasıl Tüketilir?

tahin faydaları

Tahin Kalori ve Besin Değeri Nedir?

Kış kahvaltılarının vazgeçilmez besini olan tahinin 100 gramı 634 kalori ve 60 gram yağ içermektedir. Susamdaki yağ bitkisel kaynaklı bir yağ olduğundan dolayı doymamış yağ asitleri içerir. Kolesterol içermeyen tahinin 100 gramında 35 gram protein, 87,7 miligram kalsiyum, 6 gram demir, 1 miligram B1 ve 4,5 miligram niasin içerir. Ayrıca E vitamini, folik asit, potasyum, magnezyum ve fosfor da içeren tahin antioksidan yapısı ile oldukça sağlıklı besinler arasında yerini alıyor.

Besin değeri oldukça yüksek olan tahin bozulur mu?

Tahin çeşitleri güneş almayan ve serin bir yerde ağzı hava almayacak bir şekilde saklanmalıdır. Aksi takdirde bakteriler tarafından kolayca bozulur.

Detaylı bilgi için: Tahin Kaç Kalori? Besin Değerleri, Zayıflatır Mı? Diyette Yenir Mi?

Bursa’nın Tahinli Pidesi

Tahin Faydaları Nelerdir?

  • İçeriğinde yer alan vitamin ve mineraller bağışıklık sistemini destekleyerek vücut direncini arttırır. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığına yakalanma riskini azaltır.
  • Yüksek oranda enerji içeren tahin, kaybedilen enerjinin kolayca yerine konmasını sağlayarak zindelik ve canlılık verir.
  • Kalsiyum açısından zengindir ve özellikle büyüme çağındaki çocukları kemik gelişimi ve güçlenmesinde önemli rol oynar. Kemik erimesi gibi ilerleyen yaşlarda oluşabilecek kemik rahatsızlıklarına karşı vücudu korur.
  • Yüksek oranda doymamış yağ içeriğine sahip olan tahin mide ağrılarına iyi gelir ve bağırsak hareketlerini düzenler.
  • Tahin faydaları Canan Karatay tarafından da ele alınmaktadır. Canan Karatay tahinin kan dolaşımını düzenleyerek damar tıkanıklığı tedavisine destek olduğunu belirtmektedir.
  • İçeriğinde yer alan E vitamini nedeniyle cilde uygulanan tahin maskesi, ciltteki kırışıklıkların giderilmesine ve cildin parlak ışıl ışıl görünmesine faydalıdır. 1 tatlı kaşığı tahin kullanılarak hazırlanan tahin cilt maskesi cildin nem oranının dengeler.
  • Antioksidan içeriği nedeniyle kanser hücrelerinin oluşumunu engeller oluşan hücrelerin vücuda etkisini azaltır.
  • Ağır metallerin vücutta yarattığı hasarlara karşı vücudu korur.
  • Böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli fonksiyonları vardır.
  • Tahinden yapılan ve en sık tüketilen Türk tatlılarından biri olan tahin helvasının faydaları da benzer özellikler göstermektedir. Ancak tahin helva kalori açısından zengin olduğu için ölçülü miktarda tüketilmesi önerilir.

tahin besin değerleri

Tahin Neye İyi Gelir?

  • Tahin yararları ile insan sağlığı üzerinde etkili bir besin maddesidir.
  • Özellikle kış günlerinde sıklıkla tüketilen tahin tansiyonu yükseltir mi? Tahinin içeriğinde yar alan magnezyum minerali, yüksek tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir ve kalp krizi riskine iyi gelir.
  • Yüksek vitamin ve mineral içeriğine sahip olan tahin anne sütünü arttırır mı? Emziren annelerin belirli bir ölçüyü aşmamak üzere günde 1-2 yemek kaşığı tahin tüketmeleri sütlerini arttırır.
  • Tahin gaz yapar mı? Sindirim sisteminin daha aktif çalışmasını destekleyen tahin midede ve bağırsaklarda biriken gazları sökücü özellik gösterir ve gaz sancılarına iyi gelir.
  • Tahin basura iyi gelir mi? Yüksek E vitamini içeriğine sahip olan tahin damarların gevşemesini sağlayarak basur üzerinde olumlu etki gösterir.
  • Tahin ile zayıflama mümkündür. 1 su bardağı sıcak süt, 1 tatlı kaşığı tahin ve 1 tatlı kaşığı toz tarçın kullanılarak hazırlanan karışım aç karnına tüketildiğinde iştah kontrolü sağlayarak kilo vermeye yardımcı olur. Tahin diyeti ile vücudun yağ yakım hızı arttırılabilir.
Humus

Tahin Yapımı – Nasıl Yapılır?

İyice büyüyerek olgunlaşan susam bitkisinin yaprakları sararıp kahverengi hale geldiğinde susam bitkisi özel makinelerle toplanarak tahin yapılışı için ilk adım atılır.

Toplanan susam tohumları tuzlu suyun içerisinde yaklaşık 10-12 saat bekletilir. Tuzlu suyun içinde bekleyen susam tohumlarının kabukları ayrılarak suyun yüzeyine çıkar. Kabuklarından ayrılan susamlar yabancı maddelerden ayırt edilmek üzere elekten geçirilir. Elekten geçirilen susam tohumları özel olarak tasarlanan makineler içinde kurutulur. Bu işlem ile susam tanelerindeki tuz ve su arındırılır.

Daha sonra susam tohumları özel makineler içine alınarak kavrulur. Kavrulma işlemi ile tahin yağı açığa çıkar. Tahin değirmeni ile kavrulan susamlar ezilir. Ezilen susamlar koyu kıvamlı ve yağlı bir sıvıya dönüşür. Koyu renkli bu sıvı bizim tahin olarak bildiğimiz şifa kaynağı bir sıvıdır.

Tahinli Kek

Tahin FiyatıNe Kadar?

Ülkemizde tahin üretimi özellikle Antalya, Burdur, Isparta ve çevre illerde yoğun olarak yapılır.

Doğal ve yüksek lif kaynağında sahip olan tahinin satışı büyük alışveriş merkezlerinde, aktarlarda, organik besin ve şifalı ürünler satan dükkânlarda ve internet üzerinden yapılmaktadır.

Markasına göre tahin fiyatları değişmektedir. Ortalama olarak 1 kilogram tahinin fiyatı 12 lira ile 45 lira arasında değişiklik gösterir.

tahinin faydaları

Tahin ile Taçlanan Leziz Tarifler

1) Sabah Kahvaltısı ve Çay Keyfinin Aranılan Lezzeti

Maya kullanılarak hazırlanan tahinli çörek mis gibi kokusu ve ağızda dağılan muhteşem lezzeti ile sabah kahvaltılarınızı ve çay saatlerinizi keyifli anlara dönüştürür. Tahinli Çörek

Tarif: Tahinli Çörek

2) Tahin ve Cevizin Muhteşem Uyumu

İkindi çay keyfinize farklı bir aroma getiren helva tadında tahinli kurabiye ile cevizin muhteşem uyumu damaklarınızda şenlik havası estirir. Helva Tadında Tahinli Kurabiye

Tarif: Helva Tadında Tahinli Kurabiye

3) Çıtır çıtır Ruloların Tahinle Muhteşem Dansı

Çay saatlerinize yeni bir anlam yüklemenize neden olarak tahinli çıtır rulolar muhteşem lezzeti ve rulo görünümü ile hem çocuklarınızın hem de sisin kalbini çalar. Tahinli Çıtır Rulolar

Tarif: Tahinli Çıtır Rulolar

4) Tahin ve Kek Krallığının Muhteşem Lezzeti

Susamlar ile etrafı süslenen kekin tahin ile buluşmasından doğan tahinli kek, kendine has aroması ve pratik yapımı ile çay saatlerinizi renklendirir. Tahinli Kek

Tarif: Tahinli Kek

5) Tahinin En Fındık Hali

Kırılmış fındık, tereyağı, tahin ve vanilya çubuğu kullanılarak hazırlanan tahinli fındıklı un kurabiyesi daha ilk lokmasında ağızda dağılan lezzeti ile vazgeçilmez sunumlarınızdan biri olur. Tahinli Fındıklı Un Kurabiyesi

Tarif: Tahinli Fındıklı Un Kurabiyesi

6) Tahinin Pekmez ile Helva Kıvamlı buluşması

Aşinası olduğunuz tahin pekmezin helva kıvamındaki lezzeti gerek sabah kahvaltılarınız gerekse çay saatleriniz için sağlıklı bir alternatiftir. Helva Tadında Tahinli Pekmezli Tatlı

Tarif: Helva Tadında Tahinli Pekmezli Tatlı

7) Şimdi Çay Saatleriniz Daha Tahinli

İlk lokmanızda sıcak lezzetini ve muhteşem aromasını damaklarınızda hissedeceğiniz tahinli kurabiye ile çay saatlerinizi tatlı ve gevrek bir şölene dönüştürebilirsiniz. Tahinli Kurabiye

Tarif: Tahinli Kurabiye

8) Efsane Geri Döndü: Tahinli Pide

Maya kullanılarak hazırlanan tahinli pide hazır pastane yapımı tahinli pide ürünlerini aratmaz. Kolay ve pratik yapımı ile çay saatlerinizin ve kahvaltılarınızın en sağlıklı lezzeti tahinli pide misafirlerinizin de beğenisini kazanır. Tahinli Kapalı Pide

Tarif: Tahinli Kapalı Pide

Tahinli tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

19. Gün İftar Menüsü

İftara ne yapsam diye düşünmek yok, Nefis Yemek Tarifleri her gün yanınızda! 19. günde harika sunumlarıyla enfes bir iftar menüsü hazırladık. Yayla çorbası ile nefis bir başlangıç yapıyoruz. Doyurucu ramazan yemekleri taleplerinizi karşılayabilecek harika önerimiz var: Patates mantısı ve iştah ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Karanfil: Doğal Antiseptik, Mikropsavar! Karanfil, yüzyıllardır kullanılan şifalı bir bitkidir. Özellikle Asya ve Orta Doğu…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Karanfil: Doğal Antiseptik, Mikropsavar! Karanfil, yüzyıllardır kullanılan şifalı bir bitkidir. Özellikle Asya ve Orta Doğu…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Tarifler Geri
Videolar Geri