Tiroid Bezinin Az Çalışması Belirtileri, Tedavileri, Beslenme Önerileri

Tiroid Bezinin Az Çalışması Belirtileri, Tedavileri, Beslenme Önerileri Tarifi

Tiroid Bezinin Az Çalışması Nelere Yol Açar?

Nasıl Tedavi Edilir?

Sağlık her şeyin başında gelir. Vücudunuz tıpkı pek çok parçadan oluşan bir makine gibi çalışır. Tek bir parçada bile sorun oluşması tüm sistemi etkileyebilir. Tiroid bezi vücudunuzdaki pek çok sistemi etkileyen önemli bir bezdir. Eksik ya da fazla çalışması vücudunuzun kontrolünüz dışında hareket etmesine sebebiyet vermesinin yanı sıra birçok ciddi sağlık problemiyle de karşı karşıya kalmanıza neden olabilir. Doğru beslenme ve düzenli doktor kontrolleriyle bu durumun önüne geçebilirsiniz.

Tiroid Bezi Nedir? Ne İşe Yarar?

Tiroid bezi boynun alt tarafında, adem elması denilen boyundaki sert çıkıntının hemen altında yer alan 15-20 gram ağırlığında ufak bir bezdir. Nefes borusunun kenarlarında sağ ve sol olarak yerleşmiş olan tiroid bezi aslında bir endokrin bezidir. Bu bez sayesinde T3 ve T4 adı verilen tiroid hormonları kan yoluyla vücudun neredeyse her organ ve dokusuna nüfuz eder.

Tiroid bezinin salgıladığı T3 ve T4 hormonları vücut için çok önemlidir. Metabolizma hızını etkileyen bu hormonlar kalp atım hızından vücut ağırlığına, hafıza fonksiyonlarının doğru çalışmasından kolesterol düzeyine kadar pek çok şey üzerinde etkilidir. Ayrıca tiroid bezi görevleri arasında vücut ısısının korunması, kalp ve damar sisteminin doğru bir şekilde çalışması, kemik gelişimi, hücre yenilenmesi gibi metabolik faaliyetler de vardır. T3 ve T4 hormonlarının az ya da çok salgılanması vücutta tiroid bezi hastalıkları denilen çeşitli problemlere neden olur. Bu nedenle düzenli olarak T3 ve T4 değerlerinin kontrol ettirilmesi gerekmektedir.

tiroid bezinin

Tiroid Bezinin Az Çalışmasının Belirtileri Nelerdir?

Neredeyse tüm tiroid problemleri tiroit bezinin büyümesi anlamına gelen Guatr olarak isimlendirilir. Vücudun içerisinde kan yoluyla dolaşan tiroid hormonlarının seviyesi beyinde bulunan ve tiroid uyarıcı hormon olarak isimlendirilen ‘TSH’ ile sağlanır. Kanda bulunan tiroid hormonları azaldığı zaman beyin TSH salgısını arttırır. Bu durum tiroid bezi yetmezliği anlamına gelir ve hipotiroidizm denilen hastalık ortaya çıkar. Bu hastalık metabolik fonksiyonların ve vücut organlarının çalışma hızının yavaşlamasına neden olur.

Hipotiroidizmin belirtileri arasında hafıza problemleri, unutkanlık, ısısı normal olan bir ortamda bile aşırı üşüme, halsizlik, aşırı yemeye bağlı olmayan kilo alma sorunu, kalp ritminin yavaşlaması, yüksek kolesterol, kabızlık ve sindirimle bağlantılı mide problemleri, depresyon, adet dönemlerinde düzensizlik ya da adet dönemlerindeki kan miktarında dengesizlik, saçlarda ve saç diplerinde aşırı kuruluk gözlemlenir.

tiroid bezi tedavileri

Tiroid Bezi Tedavileri Nasıl Yapılır?

  • Tiroid bezi tedavileri için mutlaka bir hekimle görüşülmelidir. Tiroid bezi problemleri 3 yöntemle tedavi edilebilir: Doğru ilaç kullanımıyla, radyoaktif yöntemle ya da cerrahi operasyon aracılığıyla.
  • Tiroid bezinin az çalışması durumlarında ilaç ile tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Aşırı çalışması durumlarında ise ilaç ile tedavi işe yarayabileceği gibi radyoaktif iyot tedavisi ya da cerahi operasyon aracılığıyla da tedavi edilebilir. Diğer bir hastalık olan ve tiroid bezi kanseri gibi ciddi hastalıklara kadar gidebilecek olan tiroid bezi nodülleri durumunda nodülün yapısı incelenerek tehlikeli görülmesi halinde tiroid bezi ameliyatı uygulanır.

tiroid bezinin az çalışması

Tiroid Bezinin Az Çalışması Durumunda Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Günümüzde en çok karşılaşılan tiroid beiz hastalıkları ile ilgili olarak çeşitli çalışmalar ve araştırmalar yapılmaktadır. Tiroid bezinin sağlıklı çalışması doğrudan beslenme ile ilgilidir. Bu sebeple tiroid hastalarına özel diyetler de uygulanmaktadır.

Tiroid bezi az çalışan hastaların tiroid bezi hızlandırmak için:

  • Sebze ve meyve tüketimini arttırmaları,
  • Protein oranı yüksek gıdalar tüketmeleri,
  • Haftada en az 2 defa balık yemeleri,
  • Omega 3 yağ asitleriyle takviye vücutlarına takviye yapmaları,
  • A, C ve E vitamini yüksek besinlerle öğünlerini oluşturmaları,
  • Karnabahar, kabak, karalahana ve turp gibi sebzeleri sık sık tüketmeleri,
  • Vücutlarına aldıkları tuz miktarını arttırmaları,
  • Soya ve soya ürünlerini yemeklerinde kullanmaları,
  • Hindistan cevizi tüketimini arttırmaları,
  • Keten tohumu yemeleri gerekmektedir.

Bunların yanı sıra:

  • Karbonhidrat oranı yüksek besin gruplarından uzak durmaları,
  • Yağlı yiyeceklerden sakınmaları,
  • Unlu ve nişastalı gıdaları günlük öğünlerinden çıkarmaları,
  • Kafeinden kaçınmaları,
  • Mümkün olduğu kadar az alkol tüketmeleri,
  • Sigara kullanmamaları,
  • Şekeri ve şeker oranı yüksek gıdaları bırakmaları gerekmektedir.

tiroid bezinin az çalışması

Tiroid Bezinin Bitkisel Tedavisi

Medikal tedavilerin yanı sıra tiroid bezi iyi gelen bitkiler de vardır.

  • Dereotu Kürü: Tiroidin bir numaralı yardımcısı olarak gösterilen dereotu bitkisi tiroid bezinin çalışmasını düzenlemeye destek olur. Sabah, öğle ve akşam her öğünden 15 dakika kadar önce aç karnına 1 yemek kaşığı dereotunu iyice çiğneyip yutarak uygulayacağız dereotu kürü sayesinde 3 ay içerisinde tiroid bezinizin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.
  • Ceviz Kürü: Ceviz tiroid problemi yaşayanlar için çok etkili mucizevi bir kuruyemiş. Kürünün yapılışı biraz zahmetli olsa da söz konusu sağlık olduğunda denemeye değer. pH değeri 7.5 olan 1 litre suyun içerisine 21 adet ceviz kırın ve suyu koyduğunuz kabı alüminyum bir folyo yardımıyla sarıp 7 gün boyunca bekletin. 7 günün sonunda kahvaltıdan önce aç karnına 1 adet cevizi iyice çiğneyerek yiyin. 21 günün sonunda tiroid bezinizdeki değişimi fark edeceksiniz.
  • Ceviz Yağı Kürü: Söz konusu tiroid olunca cevizin faydaları saymakla bitmez. Aktarlardan satın alabileceğiniz ceviz yağını 20 gün boyunca yatmadan önce boyun bölgenize masaj yaparak iyice sürün ve boynunuzu ince bir bez yardımıyla sarın. 20 gün sonunda 1 hafta ara vermek suretiyle bu kürü tekrar uygulayabilirsiniz.
  • Kil Maskesi: Yine aktarlardan satın alabileceğiniz saf kil ile boyun bölgenizde bulunan tiroid bezinizin üzerine bu kili maske olarak sürün. Kil, vücudunuzdaki toksinleri atmaya yardımcı olacağı için tiroid bezinizin düzenli çalışmasına da yardımcı olacaktır.
  • Deniz Yosunu: Tiroid bezinin çalışmasını etkileyen en önemli maddelerden birinin de iyot olduğu bilinmektedir. İçerisinde yüksek oranda iyot barındıran deniz yosununu günlük beslenme programınıza dahil ettiğiniz zaman oradan vücudunuza alacağınız iyot oranı tiroid bezinizin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar.
  • Hindistan Cevizi Yağı: Antibakteriyel özellikleri ile nam salmış Hindistan cevizi yağının tiroid bezi üzerindeki etkisi de büyüktür. Pek çok mineral ve vitamin içeren bu yağı tiroid bezinizin bulunduğu boyun bölgenize masaj yaparak uygulayın. Tiroid bezi ağrısı vakalarının azaldığını fark edeceksiniz.

tiroid bezi

Tiroid Bezi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Tiroit bezi problemleri yaşadığınızı düşünüyorsanız ya da tiroid bezi belirtileri gösteriyorsanız mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Tiroid için endokrinoloji ya da genel cerrahi bölümüne gitmeniz gerekmektedir. Fakat öncelikle bir genel cerraha başvurmalı ve testlerinizi yaptırmalısınız. Bu testler kan testi ve gerekli görüldüğü takdirde ultrason testleridir. Test sonuçlarınızdan sonra genel cerrahi ilaç tedavisi, doğru beslenme ve diyet gibi tedavi yöntemleriyle sizi yönlendirecektir. Eğer bunlar sizin durumunuz için yeterli olmazsa radyasyon tedavisi ve ameliyat da istenebilir.

Eğer durumunuz cerrahi değil de hormonal düzeydeyse sizinle endokrinoloji bölümü ilgilenecektir. Doktorunuz da kontrollerinizi sağladıktan sonra sizi bu bölüme yönlendirebilir. Bunların dışında 6 ayda bir düzenli kontrole gitmeniz de gerekmektedir. Doğru tedavi yöntemiyle sağlığınıza bir an önce kavuşabilirsiniz.

Guatr Belirtileri, Tedavisi, Ne İyi Gelir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (4)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Beze Tarifi

Beze

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Beze Tarifi

Beze

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Beze Tarifi

Beze

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Beze Tarifi

Beze

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Beze Tarifi

Beze

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Beze Tarifi

Beze

8-10 kişilik, 25dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Beze Tarifi

Beze

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Beze Tarifi

Beze

10-12 kişilik, 30dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Beze Tarifi

Beze

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri