Üzüm Pekmezi Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır?

Üzüm Pekmezi Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır?

Şifa Kaynağı Üzüm Pekmezi

Mevsiminde taze taze yediğiniz üzümlerin kış aylarında sofralarınıza lezzet katmasını ister misiniz? Cevabınız evetse, özgün tadı ile ailenizin vazgeçilmezleri arasına girecek üzüm pekmezini, evinizde rahatlıkla yapabilirsiniz. Özellikle kahvaltılarda bolca tüketebileceğiniz yüksek besin değerine sahip üzüm pekmezi vücudunuzun direncini artırır.

Üzüm meyvesi, taze haliyle de pekmeziyle de doğanın sunduğu önemli bir lütuftur. Geçmişten beri şifa deposu olarak bilinen doğal üzüm pekmezi çeşitlerini yemek alışkanlıklarınız arasına ekleyerek gelecek nesillere de örnek olabilirsiniz. Aileniz için oldukça faydalı bir ürün olacak üzüm pekmezini kahvaltılarda ya da gün içinde farklı şekillerde tüketebilmek mümkündür.

Diğer pekmez türleri gibi üzüm pekmezinin de yapısında bolca vitamin ve mineral bulunur. Üzüm pekmezi faydaları İbrahim Saraçoğlu gibi uzmanlar tarafından da sıklıkla dile getirilmektedir.

Kendiniz yapabileceğiniz ya da satın alabileceğiniz üzüm pekmezi, soğuk günlerde enerjinizi yerine getirecektir. Üzüm pekmezi almak isteyenler nerenin üzüm pekmezi meşhur diye soracak olursa, birçok yer saymak mümkündür. Manisa, Tokat, Tekirdağ ve Nevşehir üzüm pekmeziyle meşhur yöreler arasında ilk sıralarda yer alır.

üzüm pekmezi

Üzüm Pekmezi Kalori Ve Besin Değeri Nedir?

Üzüm pekmezinin 100 gramında ortalama 240 kalori bulunur. Pekmez çabucak enerji verebilen yapısı sayesinde kış aylarında yoğun olarak kullanılmaktadır. Üzüm pekmezi kilo aldırır mı sorusunu cevaplamak gerekirse, bütün pekmez çeşitlerinin gereğinden fazla tüketilmesi halinde kilo alma gibi problemlere yol açabileceğini belirtmek yararlı olacaktır.

100 gram pekmezde yaklaşık olarak 10 mg demir bulunur. Üzüm pekmezindeki kalsiyum, potasyum ve magnezyum oranı da oldukça yüksektir. Zengin besin değeri ile öne çıkan üzüm pekmezi vitaminleri ve mineralleri sayesinde vücudunuzun hastalıklara karşı dirençli kalmasına katkı sunar.

Üzüm Pekmezi Faydaları Nelerdir?

  • Enerji kaynağı olarak özellikle soğuk günlerde tüketilmesi oldukça faydalıdır. Kolayca kana karışarak kısa sürede ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlamaya yardımcı olur.
  • Üzüm pekmezi de diğer pekmez türleri gibi kan yapıcı etkisiyle öne çıkar. Üzüm pekmezi kan yapar mı sorusun cevabı, içinde bulanan yoğun miktardaki demir mineralinde saklıdır. İçerdiği demir oranı ile kansızlığa karşı oldukça etkili bir yardımcıdır.
  • Üzüm pekmezi yaşlanmanın olumsuz etkilerini azaltmaya destek olur.
  • Üzüm pekmezi boy uzatır mı şeklindeki bir soru için verilecek cevapta birçok farklı unsur bulunmaktadır. Genetik faktörlerin de hesaba katılması gereken boy uzaması durumunda, üzüm pekmezi yoğun kalsiyum oranı ile olumlu yönde etki gösterebilmektedir.
  • İştah açıcı etkisi de bulunan üzüm pekmezi mide ve diğer sindirim organlarının çalışmasına da yardım edecek bir besin kaynağıdır.
  • Hamilelikte üzüm pekmezi faydaları yoğun olarak hissedilebilir. İçeriğindeki vitamin ve mineraller, gebelikle başlayan süreçten doğum sonrası döneme kadar oldukça yayar sağlayabilmektedir. Üzüm pekmezi, faydalı olduğu diğer durumlarda ve özellikle hamilelikte, doktora danışılarak kullanılmalıdır.

Üzüm Pekmezi Neye İyi Gelir?

Üzüm pekmezi, sahip olduğu yüksek besin değeri ile vücudun birçok farklı sistemi için yararlı olabilmektedir.

Üzüm pekmezi nelere iyi gelir diye bakacak olursak, karşımıza uzun bir liste çıkacaktır. Tam bir şifa kaynağı olan üzüm pekmezi birçok soruna iyi gelir. Örneğin üzüm pekmezi süt yapar mı sorusuna cevap vermek gerekirse, tahinle karıştırılan üzüm pekmezinin süt yapımına katkı sunacağı düşünülmektedir.

Üzüm pekmezinin solunum sistemi için olumlu etkileri olduğu da bilinmektedir. Üzüm pekmezi öksürüğe iyi gelir mi sorusu da kış aylarında sıklıkla karşınıza çıkabilecek sorular arasında yer alır. Üzüm pekmezinin boğazı yumuşatacak özellikleri öksürüğe iyi gelirken, içerdiği vitaminler de öksürüğün kaynağı olabilecek rahatsızlıklara karşı bünyenizin gücünü arttır.

Yüksek enerji veren bir besin olmasından dolayı üzüm pekmezi cinsel gücü artırır mı gibi sorulara da bazı kaynaklar olumlu yönde cevaplar verebilmektedir. Birçok hastalığa iyi gelen üzüm pekmezini kullanmadan öne mutlaka doktorunuza danışınız.

Üzüm Pekmezi Nasıl Yapılır?

Üzüm pekmezi yapılışı sürecine başlamak için önce saplarından ayrılan üzümler güzelce yıkanır. Bir kazanın içinde ezilip tülbentle posasından ayrılan üzüm suyu, kısık ateşte karıştırılır ve bir kaç kez taşarak kaynaması sağlanır. Temiz ve steril olması gereken üzüm pekmezi toprağı da bu aşama da üzüm şırasıyla karıştırılır ve bir gün kapalı bir şekilde bu karışım bekletilir.

Bir gün sonra bu dinlenmiş karışım süzülerek katı parçalardan ayrılır ve üzüm şırası bir tencereye boşaltılır. Karıştırarak kaynatılan pekmezin kıvamı yoğunlaşınca ocaktan alınarak dinlendirilir. Daha sonra kavanozlara doldurularak üzüm pekmezi üretimi tamamlanmış olur.

Üzüm Pekmezi Nasıl Tüketilmeli?

Üzüm pekmezi, kahvaltıda sıklıkla tüketilen ürünler arasındadır. Pekmezlerin tahinle beraber sunacağı özgün tat her yaştan kullanıcının bu karışımı severek tüketmesini sağlar. Kahvaltı ya da çay yanında atıştırmalık olmanın dışında tatlılara da eklenebilen üzüm pekmeziyle birçok değişik lezzet yaratılabilmektedir.

Kış için hazırlanacak ürünlerle ilgili, üzüm pekmezi şekerlenir mi ya da üzüm pekmezi donar mı gibi sorularınıza cevap arıyor olabilirsiniz. İdeal koşullarda saklanan pekmezler bu gibi sorunlarla karşılaşma olasılığını oldukça düşürür.

Üzüm Pekmezi Zararları

Üzüm pekmezi şifalı yönüyle ve tadıyla zihinlerde yer etmiş olsa da diğer pekmez ya da reçel çeşitleri gibi sık ve kontrolsüz bir şekilde tüketildiğinde zararlı olabilmektedir.

Tansiyon ya da şeker hastaları her gıdada olduğu gibi pekmezi tüketirken de dikkatli olmalıdır. Bu gibi durumlarda ortaya çıkabilecek üzüm pekmezi tansiyonu yükseltir mi ya da üzüm pekmezi şekeri yükseltir mi gibi sorulara cevap arıyorsanız, mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Özellikle sindirim sistemleriyle ilgili problemleri olanlar üzüm pekmezi kabız yapar mı ya da üzüm pekmezi ishal yapar mı gibi soruların cevabını merak edebilmektedirler. Alerji sorunu olan kullanıcılar da üzüm pekmezi alerji yapar mı şeklinde sorulara cevap aramaktadır. Bünyeden bünyeye değişen bu etkileri yaşamamak için, üzüm pekmezi tüketmeden önce doktorunuza mutlaka danışmalısınız.

Üzüm Pekmezi Fiyatları

Üzüm pekmezi fiyatı yöreden yöreye göre farklılıklar gösterebilmektedir. Genellikle köylerde yapılan üzüm pekmezleri pazarlarda yerel halk tarafından satılabilmektedir.

Marketlerde de satılan üzüm pekmezlerinin 380 gramı ortalama 7,25 lira fiyata sahiptir. Organik üzüm pekmezi fiyatı da normal olanlara göre biraz daha pahalı olmaktadır.

En Beğenilen Üzüm Pekmezi Tarifleri

1) Kış İçin Enerji ve Şifa Deposu

Üzüm pekmezi, geleneksel lezzetler arasında yüksek besin değeri ile öne çıkana ürünler arasındadır. Bu sağlıklı ürünü dilerseniz kendiniz yapabilir, kavanozlara dolduracağınız pekmezleri kış boyunca kahvaltılarda tüketebilirsiniz. Üzüm Pekmezi Yapımı

Tarif: Üzüm Pekmezi Yapımı

2) Kek ve Pekmezin Yaratıcı Birleşimi

Hep ayn tatları kullanarak kek yapmaktan sıkıldıysanız, üzüm pekmezleriyle hazırlayacağınız enfes bir kek ile farklı tatlar denemenizi mümkün. Konuklarınızın de beğenisin kazanacak üzüm pekmezli kekleri çay saatlerinde ikram edebilirsiniz. Üzüm Pekmezli Kek

Tarif: Üzüm Pekmezli Kek

3) Pudingi Bir De Böyle Deneyin

Puding herkesin sevdiği pratik bir atıştırmalıktır. Bu atıştırmalığı pekmez ile lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Üzüm Pekmezli Puding

Tarif: Üzüm Pekmezli Puding

4) Köye Gidemeyenler İçin Evde Pekmez Yapma Keyfi

Çoğunlukla köylerde büyük kazanlarda geleneksel şekilde yapılan üzüm pekmezini ev ortamında da hazırlayabilirsiniz. Aileniz için oldukça lezzetli bir kahvaltılık olan üzüm pekmezi besin değerleriyle de göz doldurmaktadır. Ev Yapımı Üzüm Pekmezi

Tarif: Ev Yapımı Üzüm Pekmezi

5) Farklı Tatları Bir Araya Getirin

Meyve, badem ve üzüm pekmezi gibi ayrı ayrı zaten lezzetli olan ürünlerin bir araya gelmesiyle harika bir tatlı ortaya çıkarabilirsiniz. Tarifin ilgi çekici görüntüsüyle de güzel bir ikram ortamı yaratılabilir. Üzüm Pekmezli Bademli Armut Tatlısı

Tarif: Üzüm Pekmezli Bademli Armut Tatlısı

Üzüm pekmezli tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Üzüm Pekmezi Şerbeti Tarifi

Üzüm Pekmezi Şerbeti

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Üzüm Pekmezi Tarifi

Üzüm Pekmezi Tarifi

2-4 kişilik, 1 saat Hazırlık, 2 saat 30dk Pişirme
Üzüm Pekmezi Yapımı Tarifi

Üzüm Pekmezi Yapımı

12-14 kişilik, 4 saat ve üzeri Hazırlık, 4 saat üzeri Pişirme
Pekmez Kreması Zile Pekmezi Tarifi

Pekmez Kreması Zile Pekmezi

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Yağlı Pekmez Tarifi

Yağlı Pekmez

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Pekmez Pestili Tarifi

Pekmez Pestili

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Elma Pekmezi Tarifi

Elma Pekmezi

6-8 kişilik, 1 saat Hazırlık, 2 saat 30dk Pişirme
Pekmez Helvası Tarifi

Pekmez Helvası

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri