Vanilya Nedir? Özütü ve Çubuğu Nasıl Kullanılır?

Vanilya Nedir? Özütü ve Çubuğu Nasıl Kullanılır? Tarifi

Minik Taneciklerden Yayılan Enfes Koku

Vanilya Hakkında Her Şey

Özellikle pasta ve tatlılarda sıklıkla kullanılan vanilya, mutfakların vazgeçilmezlerindendir. Davetkar kokusu ve damaklarda kalan muhteşem lezzeti ile adeta büyüleyici bir etkisi olan vanilyanın kullanım alanı zamanla genişlemiş ve bu güzeller güzeli baharat şampuanlarda, kremlerde hatta oda parfümlerinde bile kullanılmaya başlanmıştır.

vanilya nedir

Vanilya Nedir?

Vanilya, salepgiller ailesinin kokusu ile tanınan üyelerinden biridir. Vanilya çiçeği ilk açtığında beyaz renktedir. Büyüyüp olgunlaştıkça açık sarıdan koyuya doğru değişen bir renk alır. Vanilya çiçeği rengi yetiştiği toprağa, iklime ve türüne göre hafif değişiklikler gösterebilir.

Özellikle tatlı ve pastalarda tercih edilen vanilya, kahve ve çeşitli kokteyllerde de sıklıkla kullanılır. Bu leziz ve hoş kokulu baharat ilk olarak Aztekler tarafından kullanılmış, Amerika’ya yerleşen İspanyollar tarafından da dünyaya tanıtılmıştır. Vanilya kokusu önceleri tapınaklarda kötü ruhlardan korunmak amacıyla dini ritüellerde kullanılırken daha sonraları bu baharat besin olarak tüketilmeye başlanmıştır.

vanilya çubuğu

Vanilya Nasıl Kullanılır?

Vanilya mutfaklarda:

  • bütün
  • toz
  • macun
  • yağ
  • özüt
  • esans
  • şurup olmak üzere çeşitli şekillerde kullanılabilir.

Eğer bütün olarak tercih edilecekse bir vanilya çubuğu ikiye bölünerek kullanıldığında aromasından daha fazla faydalanabilme imkânı sunar.

Vanilya aromasının baskın olması istenmiyorsa özüt tercih edilmelidir. Taneciklerin alkolde bekletilmesi ile elde edilen özüt ısıtıldığında alkol uçar, vanilya tadı kalır. Kaliteli bir votka tercih ederek, küçük bir kavanozun içinde votkaya katacağınız beş – altı vanilya çubuğunu ağzı kapalı ve güneş görmeyecek şekilde iki üç ay bekleterek evde de bu özütü hazırlayabilirsiniz. Vanilya özütü alkolsüz de elde edilebilir ancak bunun için gliserol denen bir madde kullanmak gerekir. Ne var ki bu işlem için laboratuvar ortamı gerektiğinden evde hazırlamak mümkün değildir.

Vanilya esansı aromatik etki için yemeklerde kullanılmaktadır ancak bu doğal vanilya değildir. Laboratuvar ortamında hazırlanan esanslar, koku ve tadı taklit eden ürünlerdir.

Kahvelerde ve pastalarda tercih edilen vanilya şurubu, çileğin üzerine damlatıldığında bu meyveyi daha da dayanılmaz kılacak etkiye sahiptir.

Vanilya tozu mutfaklarda, özellikle şeker ve kakao eşliğinde pasta ve tatlılarda tercih edilir. Vanilya çubuklarının toz haline getirilmesi ve özütü ile birleştirilmesinden elde edilen pekmez kıvamındaki vanilya macunu ise yine çubuklar gibi bol aromatik etki istendiğinde tercih edilir. Maliyet bakımından çubuklara oranla daha ekonomik olmakla birlikte bir o kadar etkilidir.

Vanilya sadece mutfaklarda değil kozmetik alanında da kendine sağlam bir yer edinmiştir. Şampuan, losyon, krem ve benzeri ürünlerde hoş kokusu nedeniyle sıklıkla tercih edilir. Mis kokusuyla özellikle banyodan sonra vücuda sürülen vanilya yağı bedenin uzun süre hoş kokmasını sağlar.

vanilya çubuğu

Vanilya ile İlgili Püf Noktaları

  • Vanilya aroması ile vanilya özütü aynı şey değildir ve bu ikisini birbirine karıştırmamak gerekir. Bu tip ürünlerin satışında isim kullanımına dair belirgin bir düzenleme olmadığı için vanilya paketi üzerinde yer alan içindekiler kısmına dikkat etmek gerekir.
  • Fabrikasyon diye tabir edilen vanilya özütünde şeker, alkol, su ve vanilyadan başka bir madde olmaması gerekir.
  • Vanilya şekeri ile şekerli vanilin de aynı şey değildir. Vanilin aslında vanilyanın kokusunu veren ana maddedir. Şekerli vanilin ise endüstiyel ürünün adıdır. Bu ürün için vanilya taklidi demek yanlış olmaz. Tamamen kimyasal yollarla lignin denen bir maddeden elde edilir. Kokusu vanilyaya benzediği ve son derece ekonomik olduğu için endüstriyel üretimde sıklıkla tercih edilir.

vanilya özütü

Vanilyanın Faydaları Nelerdir?

  • Vanilya, sadece kokusuyla bile sinir sistemini olumlu yönde etkileyecek güce sahiptir. Stresle baş etmekte zorlandığınız anlarda sakinleşmek amacıyla vanilya koklamak son derece etkili bir yöntemdir.
  • Vanilya sinir sistemi ile olduğu kadar sindirim sistemi ile de dosttur. Mide – bağırsak sorunlarında, hazım problemlerinde etkilidir.
  • Kadınlar için adet söktürücü özelliğe sahiptir. Ayrıca östrojen hormonu salınımını tetiklediği için adet düzensizliklerinde de vanilya kullanımı önerilir.
  • Soğuk algınlığı, bronşit, astım gibi solunum yolu sorunlarında vanilya kullanımı olumlu etkilere sahiptir.
  • Ateş düşürücü olarak önemli bir etkisi vardır.
  • Cinsel isteksizlik ve iktidarsızlık problemlerinde afrodizyak olarak vanilyaya başvurmak sorunu çözmede tek başına yeterli olabilir.
  • Yorgun bir günün ardından hala enerjiye ihtiyaç duyuluyorsa vanilya bu görevi üstlenebilir. Daha dinç, daha enerjik ve bağışıklık sistemi daha güçlü bir vücut için düzenli vanilya kullanımı işe yarayacaktır.
  • Vanilya çayı da uyku problemleri ile başa çıkmada son derece etkilidir.

vanilya çubuğu

Vanilyanın Zararları ve Olası Yan Etkileri Nelerdir?

Vanilya kullanımının yararları olabildiği gibi, yan etkileri ve zararları da elbette olabilir:

  • Öncelikle belli bir miktarın üzerinde kullanmak için doktora danışmak son derece önemlidir.
  • Mide, sindirim problemlerinde ve mide bulantısında belli miktardaki kullanımı fayda sağlarken, gereken dozun üzerinde alındığında ters etki göstererek kusmaya sebebiyet verebilir.
  • Afrodizyak etkisinden dolayı kullanırken ölçüsüne dikkat etmek gerekir. Harici kullanımlarında (kişinin bir cilt hastalığı olmadığı takdirde) doz aşımı sorunu yaşanmaz.
  • Vanilya yağı kesinlikle ağızdan alınmamalıdır. Hamilelikte kullanılmaması gerektiğine dair kesin bir bilgi olmamakla beraber yine de bu hassas süreçte alımı için doktora danışmak doğru olacaktır.

vanilya ağacı

Vanilya Nerede Yetişir?

Vanilyanın ana vatanı Meksika’dır. Bununla birlikte belli miktarlarda Madagaskar, Antiller ve ekvatorun Pasifik kıyılarında yetiştirilmektedir. İşlenmesi zor ve meşakkatli olduğu için üretimi dünya çapında son derece kısıtlıdır ve safrandan sonra en pahalı baharat olarak ikinci sırayı alır. Ülkemizde ise sadece bazı botanik bahçelerinde ve özel seralarda üretilmektedir. Vanilya bitkisi, ana vatanı olan Meksika’nın dışında ancak 1850’li yıllardan sonra yetiştirilmeye başlanmış ancak yine de üretimi tüm dünyaya yayılmamıştır.

vanilya özütü

Vanilya Nasıl Üretilir?

Vanilya ağacı demek pek de doğru bir kullanım olmayacaktır çünkü vanilya aslında tırmanıcı gövdeli bir bitkidir. Başka ağaçların gövdelerine tutunarak boy atar. Toplandığında bizim bildiğimiz tadın aksine acı olan vanilyanın yemeklerde kullanılabilmesi için önce işlemden geçirilmesi gerekir.

İnce uzun çubuklar şeklinde olan vanilya önce 8-9 ay kadar dalda bekletilir. Toplandıktan sonra ise önce sıcak suda yumuşatılır, ardından güneşe serilip kurutulur ve 2-3 ay kadar dinlendirilir. Güneş altında kuruyan vanilyalar ilk boyutunun %20’sini kaybedip küçülür. İşte o muhteşem lezzet ancak bu süreç sonunda ortaya çıkar ve vanilya kullanıma hazır hale gelir. Çubuklar koyu kahverengi iken vanilya tozunun rengi genel olarak krem ile açık sarı tonları arasındadır.

vanilya çubuğu

Birçok Farklı Seçeneğiyle Vanilya Fiyatı

Vanilya şurubu alırken gerçek şurup mu vanilya aromalı şurup mu alınıyor dikkat etmek gerekir. Büyük marketlerden ya da internet üzerinden elde edilebilecek olan vanilya şurubu fiyatı 20 TL ile 70 TL arasında değişmektedir. Tek vanilya çubuğu fiyatı yine aynı satış mecralarından 5 TL ile 15 TL arasında değişen bir aralıkta temin edilebilir. Yurt dışından da sipariş edilebilecek vanilya özünün şişe fiyatı ise yaklaşık 150 TL civarındadır.

Vanilya ile Fark Yaratan 3 Tarif

1) Aromatik Tatlar Sunar: Çok Amaçlı Vanilya Şekeri

Yalnızca vanilya çubuğu ve bir miktar toz şeker kullanarak tatlılarınıza bambaşka bir aroma eklemeye ne dersiniz? Yapımı oldukça pratik olan bu uygulama ile tariflerinize lezzetli bir detay kazandırabilirsiniz. Tıklayın ve keşfedin ;)  Vanilya Çubuğu ile Vanilya Şekeri Yapımı

Tarif: Vanilya Çubuğu ile Vanilya Şekeri Yapımı

2) Girdiği Her Tarife Mükemmellik Katacak: Vanilya Sosu

İsterseniz sabah kahvaltılarında pankeklerle isterseniz yumuşacık keklerin üzerinde lezzete lezzet katacak vanilya sosunu hazırlamak hem kısa sürer hem de son derece kolay… Vanilya Sosu

Tarif: Vanilya Sosu

3) Kıyır Kıyır Kurabiye Vanilya Aromasıyla Birleşti: Vanilyalı Kurabiye

Ağızda dağılan vanilyalı kum kurabiyesi ise özellikle ufaklıkların gözdesi olacak bir tarif. Hele de yanında sütle tadına doyamayacakları bir lezzete dönüşme olasılığı yüksek! Vanilyalı Kum Kurabiye

Tarif: Vanilyalı Kum Kurabiye

Vanilya ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

19. Gün İftar Menüsü

İftara ne yapsam diye düşünmek yok, Nefis Yemek Tarifleri her gün yanınızda! 19. günde harika sunumlarıyla enfes bir iftar menüsü hazırladık. Yayla çorbası ile nefis bir başlangıç yapıyoruz. Doyurucu ramazan yemekleri taleplerinizi karşılayabilecek harika önerimiz var: Patates mantısı ve iştah ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Vanilya Özütü Tarifi

Vanilya Özütü

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Vanilya Puding Tarifi

Vanilya Puding

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Vanilya Kek Tarifi

Vanilya Kek

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Vanilya Kek Tarifi

Vanilya Kek

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Çikolata Parçalı Ve Vanilya Pudingli Tart Kek Tarifi

Çikolata Parçalı Ve Vanilya Pudingli Tart Kek

6-8 kişilik, 25dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Vanilya Soslu Portakallı Kek Tarifi

Vanilya Soslu Portakallı Kek

10-12 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Vanilya Soslu Frambuazlı Kek Tarifi

Vanilya Soslu Frambuazlı Kek

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Vanilya Aromalı Milföy Tatlısı Tarifi

Vanilya Aromalı Milföy Tatlısı

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Tarifler Geri
Videolar Geri