Yöresel Hint Yemek Kültürü ve Tarifleri

Yöresel Hint Yemek Kültürü ve Tarifleri Tarifi

Baharat Diyarı Hindistan’ın Yöresel Yemekleri

Hindistan; kültürü, sanatı, sokakları, müzik ve filmlerinin yanında yemekleri ile de oldukça ünlü ve farklı bir ülke, Hint yemekleri isimleri çoğumuza anlaşılmaz olarak gelebilir. Bu oldukça doğal ama onlar açısında hem bir kültürü hem de bir yaşanmışlığı ifade ediyor. Aynı bizim bazı yemeklerimizde olduğu gibi.

Hindistan, yemek kültürü ile farklılığı kendisine çekse de aslında baharatları ile meşhur bir ülkedir. Hint mutfağı baharatları, çoğu kişiye farklı gelebilir lakin meraklısına lezzetli ve bilindik gelebilir.

hint yemek kültürü

Hint yemekleri nasıl yapılır? Sorusunun cevabı aslında bu baharatlarda gizli, pratik Hint yemekleri açısından en çok kullanılan baharatlar:

  • Taze köri ağacı yaprakları
  • Kimyon tohumu
  • Rezene tohumu
  • Çemen tohumu
  • Kokum
  • Kebabe
  • Hint Defnesi
  • Gebre Otu
  • Yeşil kakule
  • Meyan
  • Hindistan Cevizi
  • Haşhaş Tohumu
  • Safran
  • Demirhindi
  • Kişniş
  • Zerdeçal
  • Kitre
  • Helile
  • Kırmızı Acı Biber

Bu tarz baharatların yanında Garam masala gibi farklı baharatların karışımdan oluşan kürler de bulunur. Mesela köri bunlara örnek gösterilebilir. Lezzetli ve kolay Hint yemekleri için bu tarz kürler kullanılır.

Köri Baharatı Karışımı

Köri içerisinde: Başta zerdeçal olmak üzere; karanfil, kişniş, demirhindi, acı kırmızı biber, kakule, kimyon ve zencefil gibi çeşitli aromalara sahip baharatlar bulunur. Köri salt bir baharat olmanın yanında kanser önleyici, iştah açıcı bir baharattır. Çok güçlü bir antioksidandır.

hint yöresel yemekleri

Garam masala içerisinde ise: Kişniş, kimyon, karabiber, çörek otu, zencefil, kakule, karanfil, tarçın, defne yaprağı olmak üzere çeşitli baharatlar bulunur. Garam masala da aynı köri gibi antioksidandır ve kansere karşı savaşan baharatları içerisinde bulundurur.

hint yemekleri yapımı

Hint Yemekleri Nelerdir?

Yöresel çok sayıda Hint yemeği vardır. Bunlar hazırlanış bakımında ülkenin farklı yörelerine göre değişebilir. En çok bilinen Hint yemekleri tarifleri kendi içerisinde ayrılır. Bu yazıda sizler için Hint yemek kültürü ve mutfak alışkanlıklarını bir araya getirdik. Herhangi bir ailenin akşam yemeği sofrasında ya da özel bir kutlama sırasında en çok hangi çeşitler tercih ediliyor, Hint geleneksel yemekleri nelerdir, Hindistan seyahatinizde hangi ürünlerin ağırlıkta olduğu bir menüyle karşılaşacaksınız, hepsini detaylandırdık.

İşte, Hint yemekleri resimli anlatımlarıyla huzurlarınızda! Midenizi ve damağınızı yoğun baharat diyarının mistik lezzetlerine aralayın!

Thali

Hint kültürünün ana yemeklerinden birisidir. Thali’nin anlamı aslında, yemek servis edilen yuvarlak tabaktır. Tek bir yemek değildir. Hindistan’a özel ekmek, pilav, yoğurt, sos, turşu, papadam ve özel sebzelerden oluşur. Elle yenir.

Thali
Thali

İdli

Hintlilerin en çok tüketilen kahvaltısıdır. Fermente olmuş pirinç ve mercimekten oluşur. Yanında sambar ve domates sosu ile servis edilir.

İdli
İdli

Uttapam

Farklı bir kreptir. En çok kahvaltılarda tüketilir. Hindistan’ın yöresel yemeklerinden biridir. Domates, lahana, Hindistan cevizi veya çeşitli sebzelerden hazırlanır.

Uttapam
Uttapam

Samosa

Hindistan’ın atıştırmalıklarındandır. Hamurun içerisine patates, soğan, bezelye ve bolca baharat eklenerek hazırlanır. Derin yağda kızartılır. Genellikle Hindistan’ın sokaklarında sıkça satılır.

Samosa
Samosa

Chana Masala

Köri ve çeşitli baharatlarla hazırlanan nohut yemeğidir. Bu şekilde sınıflandırılan sayısız Hint yöresel yemekleri vardır. Bunlar en çok tüketilen ve Hindistan’da karşılaşılan yemeklerdir.

Chana Masala
Chana Masala

Hint Et Yemekleri

  • Hindistan’da daha çok tavuk eti ve deniz ürünleri tercih edilir. Bu inançlarının bir gereğidir.
  • Ayrıca çoğu kesim vejetaryendir.
  • En çok bilinen Hint et yemeği: Tikka Masala’dır. Bu yemek kırmızı et veya tavuk eti ile hazırlanabilir.
  • İçerisinde Masala sosu, çeşitli baharatlar ve etler vardır.
  • Bu yemek dışında, Sığır Vindaloo, Murg Chatpata gibi et yemekleri de oldukça meşhurdur.
Tikka Masala
Tikka Masala

Hint Sebze Yemekleri

En bilineni Kachoridir. Değişik sebze karışımları ile hazırlanır. Dal Makhani, Punjabi Samosa yine sıkça tüketilen sebze yemekleri arasındadır.

Hint usulü yemekler, Hindistan’ın çeşitli bölgelerine göre değişir. Hint mutfağı, Kuzey ve Güney olarak ikiye ayrılır:

  • Kuzey tarafta daha çok Moğol tarzı et pişirilip, dolayısıyla sıkça et tüketilir ve bolca baharat kullanılır.
  • Güney tarafı ise vejetaryendir.
  • Daha çok pilav, çeşitli baklagiller, yağlı tohumlar tüketilir.
  • Güney kısmının yemekleri, kuzeye nazaran daha acıdır, bu yüzden pek çok insan tüketemeyebilir.
  • Güney mutfağını ilginç kılan diğer bir özellik ise çatal, bıçak, kaşık gibi gereçlerin kullanılmamasıdır, neredeyse Güney bölgenin her yerinde el ile yemek yenir.
Dal Makhani

En Sevilen Hint Yemek Tarifleri

1) Hindistan’ın Gülü: Jalebi

Hindistan’ın en çok sevilen ve tüketilen tatlılarından biri olan Jalebi, hazırlanışı bakımından biraz zaman alsa da sonunda herkesi güldürecek tarzdan bir lezzet. Malzemeleri her evde bulunur, türden. Hint yemeklerine meraklı olanların mutlaka denemesi gereken bir tarif. Jalebi Hint Tatlısı

Jalebi Hint Tatlısı

2) Şerbeti Bol: Hintpare

Şekerpareye benzeyen müthiş bir hit lezzeti. Şerbetli tatlıları sevenlerin, gölünü çelecek tat da bir tarif. Misafirleriniz çat kapı geldiğinde, vaktinizi almadan hemencecik hazırlayabileceğiniz bir tatlı. Hintpare

Hintpare

3) Sanırsın Kemalpaşa: Gulab Jamun

İrmik, tereyağı, şeker gibi mükemmel üçlüyü içinde barındıran, meraklısını çok mutlu eden bir tatlı tarifi. Hintlilerin en sevilen kültürel lezzetlerinden biri. Fazla uğraşmadan hazırlayabileceğiniz, pratik bir tarif. Umarım beğenirsiniz. Hint Tatlısı Gulab Jamun

4) Hayran Bırakan: Hint Sarması

Tatlı ihtiyacınızı, giderecek oldukça lezzetli ve pratik bir tarif. Hindistan cevizi ayrı bir lezzet katmış. Dilerseniz hazırladıktan sonra üzerini süsler, servis edersiniz. Dilerseniz de doğrudan servis edersiniz. Hint Sarması

Hint Sarması

5) Çok Pratik: Sütlü Hint Çayı

Aslında İngilizler, bu sütlü çay olayını Hintlilerden özenmişlerdir. Ayrıca Hindistan çay bitkisi ile de meşhur bir ülkedir. Bizim gibi onlarda çokça çay tüketirler. Süt ise onlar için kutsaldır ve pek çok şey için kullanabilirler. Bu çayda da sütün yanında pek çok baharat var. Sütlü Hint Çayı

Sütlü Hint Çayı

6) Gurmelere Özel: Hint Usulü Mantarlı Köy Tavuğu

Köy tavuğu, normal tavuklara nazaran daha geç pişer. Bu yüzden önden köy tavuğuna kısa bir süre pişim uygulamak sizi tarifte rahatlatır. Pek çok leziz baharatı içerisinde barındıran bir tavuk sote tarifi. Hint Usulü Mantarlı Köy Tavuğu

Hint Usulü Mantarlı Köy Tavuğu

7)  Sebzeli Karri (Körili Hint Yemeği)

Kremsi kıvamlı sos, aromatik baharatlar ve hafif acılı tat eşliğinde leziz sebzeler bu tabakta buluştu! Mevsimine göre dilediğiniz sebzeyi kullanabilirsiniz. Köri aromasını sevenler için muhteşem bir yemek. Sebzeli Karri (Körili Hint Yemeği)

Sebzeli Karri (Körili Hint Yemeği)

8) Tane tane: Tavuklu Hint Pilavı

Farklı olan özelliği içerisindeki Gram masala, yani özel bir Hint baharatı bulundurması ayrıca pirincin Basmati olması. Tavuk ise yanında protein kaynağı. Pek çok pilav tarifinden biraz daha yöresel bir tarif. Tavuklu Hint Pilavı

Tavuklu Hint Pilavı

9) Hint Usulü Leziz İrmik Helvası

İçinde kaju var, kakule var, imik var; daha ne olsun. Üzerine bir de vanilyalı dondurma gelirse, tadından yenmez. Helvaların kralı olan İrmik helvasının, Hindistan kültürüyle buluşmuş hali. Elinize kolunuza sağlık. Hint Usulü İrmik Helvası

Hint Usulü İrmik Helvası

10) Kültürü Farklı: Hint Usulü Tavuk Sote

Herkesin hazırladığı tavuk soteden çok farklı bir yanı yok aslında. Sadece baharatlar daha fazla ve aromatik. Kişniş, köri, zencefil ne ararsanız var. Hint Usulü Tavuk Sote

Hint Usulü Tavuk Sote

11) Hindistan Ekmeği: Naan

Oldukça farklı bir yemek. Daha önce tattıysanız kendinizi şanslı hissedebilirsiniz. İsmini bile duymadıysanız tarife bir göz atın, derim. Eminim dikkatinizi çekecektir. Hint Ekmeği Naan

Hint Ekmeği Naan

12) Baharatların Kralı: Garam Masala

Bu baharat içerisinde pek çok baharatı bulunduran bir karışım aslında. Bu yüzden rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Merakınız varsa bu tarife bir göz atabilirsiniz. Hint Baharatı Garam Masala

Garam Masala (Hint Baharatı)

Gezi Rehberi ve Nerede Ne Yenir? kategorilerini ziyaret edebilirsiniz.

Berlin’de Ne Yenir? Hayır Diyemeyeceğiniz 7 Değişik Lezzet

Belgrad’da Ne Yenir? Bu 7 Şahane Lezzeti Tatmadan Dönmeyin!

İzlanda’da Ne Yenir? Gittiğinize Değecek 7 Enfes Lezzet – Gezi Rehberi

Amsterdam’da Ne Yenir? Mutlaka Tatmak İsteyeceğiniz 9 Süper Lezzet

Budapeşte’de Ne Yenir? Çorbasından Tatlısına En Bilinen 7 Farklı Lezzet

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (2)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Dal Machini - Hint Yemeği Tarifi

Dal Machini - Hint Yemeği

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Yöresel Calla Yemeği Tarifi

Yöresel Calla Yemeği

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
Irk (Yöresel Yemek) Tarifi

Irk (Yöresel Yemek)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Yöresel Yemeğimiz Kıris Tarifi

Yöresel Yemeğimiz Kıris

6-8 kişilik, 1 saat Hazırlık, 40dk Pişirme
Gobi Chana Masala (Hint Yemeği) Tarifi

Gobi Chana Masala (Hint Yemeği)

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Hint Jalebe Tarifi

Hint Jalebe

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Hint Pare Tarifi

Hint Pare

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Hint Pilavı Tarifi

Hint Pilavı

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri