Armut Reçeli Tarifi

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
2bin
Yorumlar (82)
Yeni Gelen Yorumlar
  • Profil fotoğrafı

    yordum sizi Teşekkür ederim yaptığımda resmini paylaşacağım mutlaka :)

  • Profil fotoğrafı

    bide 6 armutu hic dogramicakmiyiz ve kac kavanoz cikiyor simdilik bu kadar =) tesekkur ettim

  • Profil fotoğrafı

    metal kapak demissiniz klasik bildigimiz beyaz kapaklardan olmazmi acaba ayla hanim bu aralar yapmayi dusunuyorumda

    • Arzu Ayla

      Kivirarak kapatilan kapaklardan, metal olanlar daha iyi hava aldirmiyor.
      Armutlari dilimliyorsunuz :) Armutlar soyulur, dörde kesilir ve içinin çekirdek yuvası alınır. Derin bir tencereye hazırlanan armutlar konur ve üzerine limon suyu ilave edilir, en üste şeker konur. Önce yüksek ateşte bir taşım kaynatılır ve ocağın altı kısılır, tencerenin kapağını kapatmadan yaklaşık 1, 5-2 saat çok kısık ateşte kaynatılır …

  • Profil fotoğrafı

    Merhaba Arzu hanım, evdeki yumuşamış armutlari degerlendirmek niyetine bu tarifi yaptim. Herşeyi dediğiniz gibi yaptim ama kıvamı çook koyu oldu. Ne yapabilirim?

  • funda basturk

    Ilk defa recel yapicam tarifle umarim tutturabilirim arzu.cok tesekkr ederim.tarif.icin iyi ki siz deneyimli hanimlar varda bir.sien.biseyler.ogreniyoruz tekrar tskler

    • Arzu Ayla

      Estagfurullah herkes cok marifetli masallah. Siteye muthis tarifler geliyor. Armut receli gercekten cok lezzetli, begeneceginizi dusunuyorum. Simdiden afiyet olsun :)

  • Arzu Ayla

    Rica ederim efendim, Alinganlik kesinlikle yok. Yorum sadece tarifin disina ciktigi icin fazla detaya girmedim. Siz bircok konuya deginmissiniz, hepsine cevap vermek icin burasi yeri degil. Ama eminim okurlarimiz verdiginiz bilgilerden faydalanacaktir. Bakir kaplarin degerinide nasil kullanildiginida herkes iyi bilir. Benim burdaki yapmak istedigim, sadece begendigim bir kac tarifi paylasmak, kimseye marka veya kap-kacak tanitmiyorum, isteyen tarifleri tam uygular isteyen degisiklikler yapar, kendilerine kalmis. ..Keske vitamin degerlerinin tablosunu her gida icin cikarmak bu kadar kolay olsaydi. Dietisyen veya gida muhendisi olsaydimda boyle faydali bilgileride her tarifimin altina yazsaydim. Yorumunuz icin tekrar tesekkurler. Iyi gunler diliyorum.

  • Profil fotoğrafı

    Arzu Hanım, Sanki biraz alınganlık gösteriyorsunuz gibime geldi. Tarifinize sözüm yok. Örneğin niye bu reçele tarçın koymuyorsunuz bile demedim. Basit ve güzel bir tarif yapmışsınız. Kavanoza yerleştirmedeki püf noktaları çok başarılı betimlenmiş.
    Bakıra dönelim ısı iletkenliği çok daha iyi demek mutfak robotu veya blenderı çöpe atalım anlamına da gelmiyor.Ben bilimi teknolojiyi kullanalım ama geçmişteki aklı, mirasımızı iyi koruyalım diyenlerdenim.Bu tarifinizi alüminyum kapta yapabilir misiniz? Hem aynı lezzeti bulamazsınız hem de uzun vadede Allzheimer olacağınız artık ilmen kanıtlandı.Çelikte alınan başarısız sonucu deneyip yazdım.Kullandığınız tencerenin ısı iletimi çok önemli. Pişirme süreleri de bu nedenle aynı olamaz tabii.Mutfağınızdaki bakır ve topraktan kap-kacak doğru yerlerden alırsanız el beceriniz , bilginiz ve sezgilerinizi sanata dönüştürüyor. Kullanılan malzemelerin besin-vitamin değerlerini nasıl koruyup korumayacakları konusunda binlerce bilimsel araştırma var. İnternette arayın okuyacağınız yazıların hepsi beni doğruluyor. Ölçmeye gerek var mı? Biz anneannelerimizden neyi farklı yaptık da o lezzete ulaşamadık diye yola çıktık. Zaten doğal malzeme giderek azalıyor, suni gübreler çevre kirliliği yüzünden kimbilir ne sağlıksız şeyler yiyoruz bari sağlıklı pişirelim.Özetle anneannelerin reklamını yapıyor onların becerisinin sırlarına ulaşma deneyini yapıyoruz. Kaliteli bakır kullanın haklı olduğumu göreceksiniz. İçten selamlarımla

  • Arzu Ayla

    Olculerin yarisi olunca pisirme suresi ayni olmamali. Ben pisirme suresini malzeme miktarina gore ayarliyorum. Siz biraz reklam, biraz deney amacli yapmissiniz tarifi ve sonucuda yazmissiniz, tesekkurler. Merak ettim, peki vitamin degerlerini nasil olctunuz? Hangi tencerede ne kadar vitamin kaybi oluyor, bunu nasil hesapladiniz? Yorumunuz icin tesekkurler.

  • Profil fotoğrafı

    Teşekkürler Arzu Hanım. Google arama motorundan “Bakır helvani kazan” diye ararsanız bizim kullandığımız özel profesyonel tencerenin görsellerine ve web sitesinden bağlantılarına da ulaşırsınız.
    Bizim mutfaktaki pişirme aletlerini zamandan ve doğalgazdan tasarruf etmek; ısı iletkenliğini azamiye çıkartmak, doğallığı,besin-vitamin değerlerini korumak ve sizinki gibi tariflerde kesin başarıya ulaşmak için bakıra dönüştürüyoruz. Kaplamalılarda kalay yerine gümüş tercih ederseniz torunlara bırakacak bakım gerektirmeyen miraslık ürünleriniz oluyor. Alet işleyecek biz övüneceğiz.Belki önce daha pahalı ama uzun vadede çok karlı oluyor.
    Tarifinizi aslında bu amaçla denedik. Ölçülerinizi aynen yarı yarıya aynı sürelerle bakır helvani kazan ve derin çelik tencerede pişirdik. Renk-lezzet ve sürede( dolayısıyla vitamin değerinde) kazan uzak ara galip geldi.
    Değerli paylaşımlarınız ve pratiklik anlayışınız için tekrar tekrar teşekkürler.

  • Arzu Ayla

    Simdi iki konuyu hemen aydinlatmak isterim. Tarifte ozellikle kapak kapatilmadan pismezi gerektigini yazmistim … O bolumu kestim, kopyeledim buraya: Önce yüksek ateşte bir taşım kaynatılır ve ocağın altı kısılır, tencerenin kapağını kapatmadan yaklaşık 1, 5-2 saat çok kısık ateşte kaynatılır (not: diğer reçeller genelde yarım saatte koyulaşıyor, ama armut reçelinin koyulaşması biraz zaman alıyor, az kaynarsa hoşaf kıvamında olur).

    Ayriyeten siz yarim olcek yaptiginizi yaziyorsunuz, peki pisirme suresinide yari yariya indirdinizmi. Cunku bir cok tariflerde pisme suresi ile malzeme olcusu ayarlanmistir. Eger yarim olcegi 1,5-2 saat kaynatirsaniz, vede dediginiz gibi kapakta kullandiysaniz, sonuc mutlaka farkli olur.

    Malesef her evde cift tabanli kalaysiz bakir kazanlar bulunmuyor. Eminim boyle kaplarda yemek yapmak guzel sonuclar verecektir, ama benim dikkat ettigim en buyuk noktalar, mumkun oldukca pratik, kolay malzemeler, cabuk hazirlanan, az malzemeli tarifler paylasmak. Yorumunuz icin cok tesekkurler, okurlarimiza cok faydali bilgiler verdiniz.

  • Profil fotoğrafı

    Bizim yaptığımızdan farklı bir pişirme yolu var bu tarifte. Ölçüler aynı sayılır ama süreler daha uzun ve yapım sırasında kapak kullanılıyor.Biz reçel yapacağımız meyvenin doğal rengini koruması ve daha vitaminli olması için çıplak (kalaysız-kaplamasız) bakır helvani kazan kullanıyoruz. Piyasada çok kaliteli Türk malı olan helvani kazan var.Isı dönüşümü ve yayılımı mükemmel olduğundan süre yarı yarıya kısalıyor,kapağa da gerek kalmıyor. Sırf denemek için bu tarifi 1/2 ölçülerle kapakla yaptık ama fotoğrafta da görülen rengin fazla koyulaşmasını yaşadık. Arzu Hanımın harika tarifleri var.Yararlanıyoruz ve müteşekkiriz. Kavanoza nasıl koyacağımızı mükemmel anlatmış mesela.Ben anneannemiz gibi bakır kullanırsak daha başarılı, sağlıklı ve tasarruflu pişirdiğimizi hatırlatmak istedim sadece…

  • Gurbetçi

    Arzucum yine harikasın:)

NYT Yazar
Tarifler Geri
Videolar Geri