• TARİF
  • DENEYENLER
  • YORUMLAR
  • 2-4 Kişilik
  • 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme

Barbun Tava Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg barbun
  • ¾ su bardağı buğday unu
  • ½ çorba kaşığı tuz

Kızartmak için;

  • Ayçiçek yağı

Barbun Tava Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. İlk olarak barbun balıklarınızın içini temizleyin.
  2. Temizledikten sonra yıkayarak süzgece alın, fazla suyunu alın.
  3. Bulamak için un ile tuzu bir kapta harmanlayın.
  4. Kızartacağınız tavanın içerisine yağı alın ve kızdırın.
  5. Balıkları una bulayın, fazla unu silkeleyerek kızgın yağda kızartın.

Afiyet olsun…

Not: Barbun balığının bir büyüğü Keserbaş adını alır, Akdeniz’de özellikle kış aylarında sevilerek tüketilir.

Servis önerisi: Roka salata veya yeşil salata. İçecek; ayran ,soda, gazoz dışında opsiyonel …

Barbun Tava Tarifi Fotoğraflı Yapılışı

Barbun Tava Nasıl Yapılır? Püf Noktaları

  • Barbun balığı narin bir balık olduğu için temizlerken dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda kızarttığınızda acı bir tat olmamak için güzelce temizlediğinizden emin olmalısınız.
  • Barbun balığınızı isteğe bağlı fırında da pişirebilirsiniz.

Barbun balığı hakkında daha fazla bilgi almak için blog sayfamızı inceleyebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Barbun Tava 19.12.2011 12:00 tarihinde yayınlandı.

Bu sayfa 29.09.2020 12:05 tarihinde güncellendi.

Tarifi dene, fotoğrafını paylaş
Ben de Yaptım
Yorumlar (16)
Yeni Gelen Yorumlar
  • Ayşenur Saygılı

    Balık ürünlerini o kadar güzel sunuyorsunuz ki neredeyse bütün balık tarifleriniz defterimde var :) çok teşekkürler ellerinize sağlık

  • Profil fotoğrafı

    Katkınız için teşekkür ederim Evren,ancak herbalık mısır ununa bulanacak diye bir kaide yok :)

  • Profil fotoğrafı

    İki bölgede de yaşamış (halen Antalya dayım) birisi olarak iki balığın birbirinden farklı olduğunu soyliyebilirim.Karadeniz barbunu daha kucuk daha yağlı ve daha lezzetlidir.Akdeniz deki paşa barbunu için benim de onerim tuzlu un karışımıdır.Hafif yag cekmesinde bir mahsur yok.Yılmaz bey Karadeniz barbunu için tarifi gayet guzel vermiş.

  • Profil fotoğrafı

    tariften bu satıra gelene kadar kendimi bilgi yarışmasında sandım

  • Profil fotoğrafı

    Levent bey,Barbun balığı Akdeniz ‘in en sevilen ve lezzetli balıklarından biridir ve verdiğim tarif yöremizde pişirilen şeklidir.Barbun’un büyüğü keserbaş diye adlandırılır,Kaya ve kum barbunu olarak 2 ye ayrılır.Konun Karadeniz kısmı ile ilgili bir bilgim yok,ama Akdenizde daha çok çıktığını biliyorum,nedeni denizdeki tuz oranı diye biliyorum.

  • Profil fotoğrafı

    Neriman hanım ya barbun balığı görmediniz yada karadenizde barbun yemediniz.Vermiş olduğunuz tarifle barbun tavanın hiç ilgisi yok.Ayrıca barbun karadeniz balığı değil dediniz de ya barbunu bilmiyorsunuz yada tekirle barbunu karıştırıyorsunuz.Karadenizde çıkan barbun kaya barbunudur.yani barbunun en makbulu.

  • Profil fotoğrafı

    İsabet buyurdunuz Keriman Hanım;
    Yalnız yumurta kızartılacak balığın üzerinde ince bir zar gibi kalır ve balık dağılmadan pişer, kızarır. Bu yöntem özellikle bu tür balıklar gibi çabuk dağılan balıklar için kullandığımız bir yöntemdir.:))
    Un ile kızartırken de unu silkeleriz yağ çekmemesi için, fakat yumurta ile yaptığımızda üzerinde zar gibi kalacak şekilde az yumurta kalması için özellikle dikkat ederiz. Acı pul biber de özellikle mezgit gibi yavan balıkların tadını artırır.:)

  • Profil fotoğrafı

    Bu tarife yumurtalı barbun diyebilirmiyiz?İçimden panelemek diye geçti ama unyok :)

  • Profil fotoğrafı

    Barbun/tekir ve mezgit balığını Un kullanmadan da farklı bir kızartma yöntemi vardır. Yumurtayı acı pul biber ekleyerek bir tabakta çırpınız. Kızartmak için temizleyip, yıkayıp tuzlayarak hazırladığınız balıkları kuyruklarından tutup teker teker çırpılmış yumurtaya batırın ve çıkarıp iyice silkeleyerek fazlasını arıttıktan sonra yağ konulmuş kızgın tavaya bırakırsınız. 4-5 dakikada kızartmış olursunuz.
    Afiyet olsun…:))

  • Profil fotoğrafı

    Ferhan bey,karabiberi balık ununa uygun göremedim,ancak mısır unuyla buğday ununu harmanlamak güzel fikir…Tavsiyeniz için teşekkürler

  • Profil fotoğrafı

    Mısır unu ve buğday ununu karıştırıp, tuz karabiber de atarak bu karışımla balıkları unlayın, kızartın. İnanın çok lezzetli oluyor.

  • Profil fotoğrafı

    Yılmaz Bey denediğim zaman mutlaka yazacağım,mevsimi geçmeden….

  • Profil fotoğrafı

    Keriman Hanım; Barbun/tekir, Karadenizde daha az olabilir, fakat tüm denizlerimizde vardır. Haziran ayı en az yakalandığı aydır. Bendeniz de çocukluk-gençlik yıllarımda kayıkla balığa çıkmış, barbun da yakalamışımdır Karadeniz’de…:))Ve de bir defasında kendimiz için ayırdığımız barbunları kayığın başüstünde unutmuş, martılara ziyafet olarak bırakmışımdır…:))
    Yine, mısır unu buğday unundan daha az yağ çeker diye biliyorum. Örneğin biz mısır unu ile de, buğday unu ile de ekmek yaparız. Mısır unu şişmez, kabarmaz, bu nedenle daha az su çeker; fakat buğday unu ile ekmek yaptığınızda neredeyse iki katı su çeker. Yine, mısır unundan da helva kavururuz, buğday unundan da. Mısır unu helvasına(mısırı fırında kurutur un yaparız, buna fırın kurusu deriz), buğday ununa konulan yağın yarısı yeterli gelir. Buğday unu yağı, suyu çeker, mısır unu ise bırakır. Tarifim gibi mısır unu ile tavada kızartma deneyin bakalım nasıl değerlendireceksiniz.

  • Profil fotoğrafı

    Yılmaz bey,haklısınız pul temizleme kısmını atlamışım tarifimde,balıkçım temizlediği için …

    Ancak her balıkta mısır unuyla güzel olmuyor(hamsi tavada yazıştığımız gibi)…

    Bu balığın hakkı ,güneyde unlanarak yağda kızartılarak veriliyor ,mısır unu bol yağ çekiyor,az yağda çiçek şekli barbun tavada tercih edilmez,kaldıki barbun Karadeniz balığı değil:)Keserbaşta aynı şekilde yapılır,buğday unu ile.

    Deneyimleriniz ve önerileriniz için teşekkür ederiyorum..

  • Profil fotoğrafı

    Bir şeyi eklemeyi unuttum, barbun/tekir pişirilirken çok fazla kurutulmamalı. ör. çinekop vb. yağlı balıklar da öyledir, yağını fazla kaybettidiğinde lezzeti kaybolur…

  • Profil fotoğrafı

    Merhabalar;
    Başlık “Barbun Tava”, anlatımımında bulunduğunuz yapılış ve resim ise “Yağda Barbun (balık) Kızartma” Yanılıyormuyum acaba, tereddüte düştüm.
    Barbun/Tekir, birbirine çok benzeyen akraba balıklardır ve çok lezzetli balıklardır. Aynı zamanda çok taze tüketilmesi gereken ve çabucak kendini koyveren balıklardır. Tazesi çok canrlı olur ve temizlemesi kolaydır, fakat denizden çıktıktan sonra normal ortam sıçaklığında bile 4-5 ssaatte kendini koyverir. Bu balıkları hangi usulde olursa olsun pişirmeden önce temizlerken, öncelikle keskin bir bıçakla kuyruktan başa doğru pullarını mutlaka kazımak ve pullarını kazıdıktan sonra su dolu bir kapta bir su yıkamak gerek. Sonra, karın kısmını bıçakla keserek, içini ve solungaçlarını çıkarıp, bıçağın uçu ile de omurgası tarafındaki kan pıhtısını çıkarmak gerek. Aslında bunu bütün balıklarda yapmak ve balık temizlemede kullandığınız bir süngerle içini suda(hırpalamadan) yıkamak gerek.
    Sonra tuzlayıp, 20 dakika beklettikten sonra unlayabilirsiniz. Ben yine de mısır unu diyorum, ve balık kızartmada mısır unundan vazgeçmiyorum.:))
    Ayrıca, severseniz acı pul biber de ekleyebiliriniz ununa. bu da ayrı bir tad verir.
    Yağladığınız ve kızdırdığınız tavaya, papatya misali(hamsi-istavrit de böyle dizilir) başları dışa, kuyrukları içe gelecek şekilde dizmek gerek.
    Küçüklerinin kılçıklarını atmadan, karadeniz hamsisi gibi kılçığı ile yiyebilirsiniz. Balıkların kılçığının kalssiyum, fosfor vb. mineraller yönünden zengin olduğunu biliyorum. Tabii isteğe bağlı.:))
    Sıkıça dizdiğiniz ve üzerini kaplamayacak kadar yağda bir tarafını kızarttıktan sonra, tavanın kapağı ile çevirip diğer tarafını da kızartmak gerek. İki tarafını da böylece kızarttıktan sonra, tavanın kapağını hafifçe bastırarak ve tavayı yan çevirerek yağını süzmeli, sonra da tam ters çevirip kapağına aldığımız nar gibi kızarmış balıkları iki peçete koyduğumuz Servis tabağına alalım. Üzerine birkaç yaprak maydanoz, yanına salata yapaçaksanız mutlaka yeşil salata olmalı, yapmayacaksanız, balık soğanı-maydanoz ve limon olan garnitür tabağı ile sıçak servis yapalım. Yedikçe yiyesiniz gelir, o nedenle biraz fazla yapın derim. Afiyet, bal olsun(gerci bence baldan da lezzetli…:)))

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Palamut Tava Videosu Tarifi

Palamut Tava Videosu

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Hamsi Tava Tarifi Videosu

Hamsi Tava Tarifi Videosu

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Hamsi Tava Tarifi

Hamsi Tava Tarifi

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Güveç/Tava Karides Tarifi

Güveç/Tava Karides

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Elbasan Tava Yapımı Tarifi

Elbasan Tava Yapımı

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Karides Tava Tarifi

Karides Tava Tarifi

1-2 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Palamut Tava Tarifi

Palamut Tava

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Yeşil Mercimekli Ekmek Tarifi

Yeşil Mercimekli Ekmek

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Buzlukta Sarımsak Saklama Tarifi

Buzlukta Sarımsak Saklama

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Orman Meyveli Muhallebi Tarifi

Orman Meyveli Muhallebi

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Kıymalı Saksı Kebabı Tarifi

Kıymalı Saksı Kebabı

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kıymalı Pratik Börek Tarifi

Kıymalı Pratik Börek

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Barbun Balığı Nasıl Pişirilir? Faydaları Nelerdir? Tarifi
Barbun Balığı Nasıl Pişirilir? Faydaları Nelerdir?

Oltadan Sofraya Barbun Balığı Hakkında Her Şey Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için düzenli olarak balık…

Granit Tava Nedir? Sağlıklı Mı? Temizliği, Kullanımı Tarifi
Granit Tava Nedir? Sağlıklı Mı? Temizliği, Kullanımı

Granit Tavayı Doğru Kullanmanın Püf Noktaları Granit tava mutfakta sıkça tercih edilen, kullanıldığında hayat kolaylaştıran…

En Sağlıklı Tencere Tava Hangisi? Nasıl Seçilir? Tarifi
En Sağlıklı Tencere Tava Hangisi? Nasıl Seçilir?

Hangi Tencere Modeli Daha Sağlıklıdır? Yemek yaparken mutlaka elinizin altında bulunan tencere ve tavalar, kullanılan…

Teflon Tava Nasıl Temizlenir? Zararları Var Mıdır? Tarifi
Teflon Tava Nasıl Temizlenir? Zararları Var Mıdır?

Teflon Tava Temizliği ve Kullanımına Dair İpuçları Dayanıklılıkları, kolay temizlenebilirlikleri ve eşit ısı dağıtma özellikleri…

Döküm Tava Nasıl Temizlenir? İlk Kullanımına Dair İpuçları Tarifi
Döküm Tava Nasıl Temizlenir? İlk Kullanımına Dair İpuçları

Döküm Tava Temizliği ve Kullanımı Mutfak eşyaları satan mağazalarda döküm tavaları gördüğünüzde fiyatlarına dikkat ettiyseniz…

Surf and Turf Nedir? Nasıl Yapılır?
Surf and Turf Nedir? Nasıl Yapılır?

Surf and Turf: Deniz Ürünlü Kırmızı Et Sunumu Son zamanların yükselen yemek trendi surf and…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Çam Balı: Aradığınız İlaç Akdeniz Çamlarında! Vücut direncini yüksek tutmak ve bağışıklığı güçlendirmek adına, beslenmenize…

Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Keten Tohumu Yağı: Omega 3 ve Lif Zengini! Keten tohumu yağı, sağlık için son derece…

Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Karanfil: Doğal Antiseptik, Mikropsavar! Karanfil, yüzyıllardır kullanılan şifalı bir bitkidir. Özellikle Asya ve Orta Doğu…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024 Tarifi
Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024

Anneler Günü Hangi Güne Denk Geliyor? Pek çok kişinin merakla beklediği anneler günü, çok yakın…

Tarifler Geri
Videolar Geri