Ramazanda Sağlıklı Beslenme İpuçları, Soru – Cevap
Ramazan ayında hepimizin aklında sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü açısından pek çok soru oluşuyor. Ramazanda zayıflamak veya kilo almak, iftarda, sahurda doğru beslenmek, su tüketimi, oruç sürecinde spor aktiviteleri gibi konularda diyetisyenlere bolca soru yöneltiliyor.
Ramazan ayında sıkça sorulan sorular, beslenmeyi 11 aydan farklı bir rutine koyarken dikkat edilmesi gerekenler, oruç tutarken vücudun işleyişini sağlıklı şekilde devam ettirmenin püf noktaları ve diğer tüm merak edilenler beslenme uzmanı Büşra Aral tarafından sizler için cevaplandı. İşte, ramazanda en çok merak edilenler!

1) Ramazanda diyete uyarak kilo verebilir miyiz?
Ramazanda kilo verme sürecini durağan duruma getiriyoruz. Çünkü değişen metabolizma hızımız bu durumdan daha fazla etkilenirse eğer sağlık sorunlarıyla karşılaşma ihtimaliniz artmaktadır. Bunun için kilo vermekten çok kiloyu korumayı hedefliyoruz.
Oruç tutmayı kilo verme programı olarak görmeniz önerilmez. Çünkü kilo vermek için ana ve ara öğünlerden oluşan diyet programı uygulanmalıdır. Ramazanda metabolizma durgunluğu sık sık yaşanacağı için ciddi manada kilo vermeniz beklenmez.

2) Ramazanda ne kadar su tüketmeliyiz?
Normal zamanda hedeflediğimiz su içimi 2.5-3 litre iken ramazanda bu durum iftardan sahura kadar 2-2.5 litre suya düşmektedir. Ancak ne olursa olsun suyu ihmal etmemeliyiz!
Su tüketimi kadar sıvı alımı da çok önemlidir aman unutmayın. İftarda ve sahurda bol bol sıvı almanız gerekir. Çorba, sulu gıdalar, taze meyve suyu ve su sizin için çok önemli olacaktır.
Ramazanda Sağlıklı Beslenmenin 5 Püf Noktası

3) Ramazanda su tüketimini nasıl artırabilirim?
Ramazanda belki de en büyük problemlerimizden birisi vücudumuzun su ihtiyacının artmasıdır. Çoğumuzda vücut suyunun yapılan ölçümlerde düştüğünü görmekteyiz. Bunun için de iftardan sonra yanınızda muhakkak litrelik cam şişelerden bulundurmanız gerekir. Çay, kahve kesinlikle su yerine geçmez! Ancak şekersiz kendi yaptığınız ev kompostoları, cacık ile vücudumuzdaki kaybettiğimiz suyu biraz daha yerine koyabiliriz.
Ramazanda Metabolizma Nasıl Hızlandırılır?

4) Ramazanda çay tüketimi nasıl olmalıdır?
İftardan yaklaşık 45 dakika sonra çay içmeniz demir emilimi için de faydası olacaktır. Sahurda çay içmek isterseniz eğer 1 çay bardağını geçmeyelim. Çünkü çay zaten diüretiktir. Bu da daha çok susamanıza sebep olmaktadır.
Eğer kan değeriniz düşükse; ramazanda çay tüketimine ara verebilirsiniz. Çünkü oruç etkisi ile bünyeniz yorulabilir. Kan değeriniz de düşükse kendinizi daha çok yorgun hissedebilirsiniz. Çaysız yapamayanlar, mutlaka ölçülü içmelidir.

5) Ramazanda pide yiyebilir miyiz?
Pideyi ekmek grubu değişiminden alacak olursak 1 avuç büyüklüğünde ramazan pidesi tüketebilirsiniz. Evde tam buğday unuyla kendi ramazan pidenizi hazırlayabilirsiniz. Böylece kan şekerini kontrol altına alıp sağlıklı pide tüketmiş olursunuz.
Tam Buğday Unlu Ramazan Pidesi

6) Ramazanda ağırlık vermemiz gereken yiyecek grubu hangileridir?
Özellikle protein grubu yiyecekler ramazanda bizim için önem arz etmektedir. Çünkü vücut uzun süre açlıklardan dolayı kas yıkımına geçer. Bu kas yıkımına engel olmak için özellikle süt, yoğurt, kefir, cacık, yumurta, peynir, et ve et ürünleri tüketmeyi unutmayınız!
Ramazan tabaklarınız dengeli hazırlanmalıdır. Tabağınızda mutlaka salata, et ve bakliyat grubu ölçülü oranda yer almalıdır. İftar sofrasında ve sahurda çorba içmek de size çok iyi gelecektir.

7) Ramazanda tatlı tüketimi nasıl olmalıdır?
Ramazanda tatlı tüketmek istiyorsak sütlü tatlılara yönelmeliyiz.1 kase sütlaç, kazandibi veya 3 pinpon topu büyüklüğünde dondurma yiyebilirsiniz. Ancak bunu ramazanda alışkanlık haline getirmemenizi öneririm.

8) İftardan sonra şişkinlik problemleri için ne yapabiliriz?
İftardan 1-2 saat sonra sade maden suyu içilmesi hem şişkinlik sorununuzun geçmesini sağlar hem de vücuttaki iyon dengesinin kurulmasına yardımcıdır.

9) Ramazanda tartılırken en doğru sonucu ne zaman alırız?
İftara 1-2 saat zaman kala tartılırsak en doğru sonucu yakalayabiliriz. Ancak sık sık tartıya çıkmanız önerilmez. Günler arasında vücudunuzdaki ödem farklı olacağı için her tartıda farklı sonuç alabilirsiniz. Haftada 1 defa tartıya çıkmanız daha sağlıklı sonuç verecektir.

10) Ramazanda sporu nasıl düzenleyeceğiz?
Ramazanda kendinizi yormayacak şekilde iftardan 1.5-2 saat sonra yürüyüş yapmanız sağlığınız ve kilo korumanız için faydalı olacaktır.

Diyetisten M. Büşra ARAL ÖZYURT
Tarifleri için: Diyetisyenin mutfağı
Sahurda Susatmayacak Yiyecekler
Ramazan Diyeti Listesi: 7 Sağlıklı Menü
Ramazanda Nasıl Kilo Verilir? 10 Sağlıklı Yol
Ramazan Ayının Önemi, Nelere Dikkat Edilmeli?
Gluten Diyeti Yapanlar Ramazanda Nasıl Beslenmeli?
Ramazana özel 30 günlük menülerimiz iftar menüleri sayfamızda yayında, hayırlı ramazanlar!
3 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
4 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 700.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.