Kurban Bayramı Hakkında En Çok Merak Edilen 20 Bilgi

Kurban Bayramı Hakkında En Çok Merak Edilen 20 Bilgi Tarifi

Kurban Bayramı Hakkında Kısa Özet Bilgiler

İslam aleminin hasretle beklediği, mübarek Kurban Bayramı günlerinde inananların aklında pek çok soru işareti beliriyor. Allah’a karşı görevlerin eksiksiz ve doğru şekilde yerine getirilmesi adına kurban bayramı ne zaman, kurban kesmek farz mı veya kurban nasıl kesilir gibi sorular sıkça internet üzerinden araştırılıyor.

Kurban Bayramı hazırlıkları yapılırken, hiçbir eksik kalmasın diye en çok merak edilen soruları araştırdık ve sizler için bu sayfada yanıtladık. Çocuk, genç, yetişkin pek çok okurumuzun Kurban Bayramı ve kurban kesme ibadeti hakkında zihinlerini kurcalayan tüm alt başlıkları tek yazıda toparlayarak soru-cevap bölümü oluşturduk.

kurban bayramı hakkında bilgi

Kurban Bayramı Hakkında Merak Edilen 20 Bilgi

1) Kurban Bayramı Ne Zaman? Kaç Gün Tatil?

Kurban Bayramı başlangıcı Ramazan Bayramı gibi arefe günüyle olur. 2023 Kurban Bayramı 27 Haziran Salı arefe günü öğleden sonra itibariyle başlıyor ve tam 9 günlük (idari izin) bir tatil sürecinden oluşuyor. 28, 29, 30 Haziran, 1 Temmuz Kurban Bayramı resmi tatil günleridir.

  • Kurban Bayramı Arefesi: 27 Haziran Salı
  • Kurban Bayramı 1. Gün: 28 Haziran Çarşamba
  • Kurban Bayramı 2. Gün: 29 Haziran Perşembe
  • Kurban Bayramı 3. Gün: 30 Haziran Cuma
  • Kurban Bayramı 4. Gün: 1 Temmuz Cumartesi günleri içinde Kurban Bayramı’nın oluşturduğu manevi duygular yaşanacak.

Detaylı bilgi için: Kurban Bayramı Ne Zaman, Bayram Tatili Kaç Gün?

2) Kurban Nasıl Kesilir?

Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar.

Kesileceği ortamda diz boyunda çukur kazılmalıdır. Kurbanlık hayvanın gözü de bir tülbent yardımı ile kapatılmalıdır. Kurbanlık kıbleye dönük olacak şekilde sol yana yatırılır. Boğazın çukura getirilmesi uygundur. Ayakları da bağlanmalıdır. 3 defa bayram tekbiri okunduktan sonra, kurbanlığın boğazı kesilir. Besmele okunduktan sonra hayvanın hemen kesilmesi gerekir.

Ayrıca kurban kesecek kişinin abdestli olması daha makbuldür. Hayvana asla acı ya da eziyet çektirilmemelidir. Tüm işlemler olabildiğince hızlı ve tamamen dini kurallara uygun gerçekleşmelidir.

Detaylı bilgi için: Kurban Nasıl Kesilir? İslami Kurallara Uygun Kurban Kesimi

3) Kurban Kesmek Farz Mı? Vacip Mi?

Kurbanın dini dayanağı konusunda Diyanetin açıklamasından kısa bir özet şöyledir:

“Kurban, Kur’an-ı Kerim, Sünnet ve icmâ ile sabit bir ibadettir. Kurbanın meşru bir ibadet olduğuna dair Kur’an-ı Kerim’de deliller mevcuttur. Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail’in yerine bir kurbanın, Allah tarafından kendilerine fidye (kurban) olarak verildiği açıkça bildirilmektedir (Sâffât, 37/107).”

Detaylı bilgi için: Kurban Kesmek Farz Mı, Vacip Mi? Kime Düşer?

4) Kurban Namazı Nasıl Kılınır? Nasıl Niyet Edilir?

Kurban kesen kişi namaza başlamadan “Ya Rabbi, İbrahim aleyhisselamın kurbanını kabul ettiğin gibi, benim kurbanımı da kabul eyle.” diye niyet edebilir.

Namaz kılacak kişi 2 rekat namaz kılabilir. Kurban Bayramı namazına yürüyerek gitmek büyük sevap kazandırır. Kurban Bayramı cumaya denk gelirse cuma namazı da kılınabilir. Kurban Bayramı duası tek değildir, farklı din adamları okunabilecek dualar önermektedir. En önemlisi kurban kesilirken besmele çekilmesidir.

Detaylı bilgi için: Kurban Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır?

5) Kurban Ne Zamana Kadar Kesilir? Arefe Günü Kurban Kesilir Mi?

Kurban, bayram namazı kılındıktan sonra dilenen herhangi bir vakitte kesilebilir. Bayramda kurban ne zaman kesilir sorusu için sakıncalı zaman arefe günüdür. Arefe günü kesim günü olarak kabul edilmez.

Bayram namazından 4. günün gün batımına kadar kesilen kurbanlar Şafilere göre kabul edilmektedir.  Bu süre Hanefi mezhebinde 3. güne kadar geçerlidir. Gece ve gündüz kurban kesilebilir.

6) Adak Kurbanı Kimler Yiyemez?

Adak kurban etini adak kesen kişi başta olmak üzere, eşi ve ailesi yiyemez. Adağı kardeş yiyebilir mi sorusunun cevabı da hayır. Kendi soyundan gelen çocuklar, torunlar da bu gruba dahildir.

Ayrıca aile dışında kalan zengin kişiler de adak etinden yiyemez. Adak etini yiyen kişi, yediği etin bedelini yoksula vermek durumundadır. Çünkü adak bir niyet için adanır ve etinin dağıtılması gereklidir. Şayet kestirdiğiniz adaklık kurbanı yemek isterseniz bedelini bir yoksula vererek eti tüketebilirsiniz.

Detaylı bilgi için: Adak Kurbanı Nedir? Kimler Yiyemez? Bağışı, Şartları

7) Adak Kurbanı Kaç Kişiye Dağıtılır?

Adak kurbanı için dağıtılacağı kişi sayısı net bir sayı değildir. Adak kurbanı kaç kişiye verilir sorusundan daha önemli olan uygun kişilere verilmesinde hassasiyet gösterilmesidir. Dağıtılırken asıl amaç yoksul ve ihtiyaç sahiplerine ulaşmasıdır. Bu nedenle yoksul ve ihtiyacı olan kişilere adak etinin miktarına göre dağıtılabilir.

Dileyen bir kuruma bağışlayabilir ya da adak etinden yemek yaptırıp ihtiyaç sahiplerine dağıtılabilir. Adaklık kurbanı dağıtmak için çevrenizdeki ihtiyaç sahiplerini öğrenmeniz ve hanede yaşayan kişi sayısına göre pay etmeniz gerekir.

8) Kurban Eti Kimlere Verilir?

Kurban etinin 3 bölüme ayrılması emredilmiştir. Bir bölümü ev halkı için, bir bölümü kurban kesemeyen ihtiyaç sahipleri için diğer bölümü de komşu ve tanıdıklara pay olarak dağıtılması için uygun görülmüştür. Bu durumda önemli olan kişi sayısı değil niyettir.

Kurban Bayramı anlamı temelde yardımlaşma bilincinin güçlenmesine dayanır. Bu yüzden sadece et dağıtımı değil her türlü yardımın her zaman yapılması gerektiğinin hatırlanması için bir vesiledir. Kurban eti kimlere verilmez sorusu da aklınıza düşebilir. Kurbandan gelir edecek, ticaret yapacak kişilere kurban eti verilmez.

Detaylı bilgi için: Kurban Eti Nasıl Dağıtılır? Kimlere Verilir, Verilmez?

9) Kurban Eti Nasıl Saklanır?

Kurban bayramı denince akla gelenler arasında kesimden sonraki et depolama süreci de mutlaka vardır. Kurban etini saklamak için derin dondurucu kullanılabilir. Yenilecek kadar etlerin paketlenmesi tavsiye edilir.

Kendi yağında kavrulan etlerin de dondurucuda uzun süre muhafaza edilmesi pratik bir yöntemdir. Kurban etleri dolapta kaç gün saklanır derseniz çiğ etlerin (parça et) buzdolabında ömrü en fazla 3 gündür. Kıyma ise 1 gün içinde tüketilmeli yahut buzluğa kaldırılmalıdır. Daha sonra kullanmak amacı ile dondurucu poşetleri içinde etler saklanabilir.

Kurban etlerini kıyma olarak da yemeklerinize eklemek için muhafaza edebilirsiniz. Kurbanlık etleri yemeklik olarak doğrayıp saklama kaplarına koyabilirsiniz. Dilerseniz kıyma çektirip köfte hazırladıktan sonra derin dondurucunuzda muhafaza edebilirsiniz. Kurban etinden gelen kemikleri ise yine dondurucuda saklayıp daha sonra kaynatmak için kullanabilirsiniz.

Detaylı bilgi için: Kurban Eti Nasıl Saklanır?

10) Kurbanı Eşim Adına Kesebilir Miyim?

Kurban aile bireyleri adına kesilebilir. Maddi durumu yeterli olanların şahıs adına da kurban kesmesi uygun görülür. Fakat bir evden bir kurban kesilmesi yaygın bir durumdur. Dini kaynaklarda yer alan bilgilere göre eş adına kurban kesiminin herhangi bir sakıncası yoktur. Vekalet verilerek eşler adına da kurban kesilir. Kurban kesme vekaleti verilirken “Allah rızası için bayram kurbanımı kesmeye seni vekil ettim.” denebilir.

kurban bayramı hakkında bilgiler

11) Kurbanın Ne Kadarı Dağıtılır?

Kurban eti dağıtımı hususunda etin 3 bölüme ayrılması uygun görülür. 1 bölümü aile üyelerine kalır, kalan 2 bölümü ise ihtiyaç sahiplerine ve yoksul kesimlere başta olmak üzere, komşu ve tanıdıklara dağıtılır.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için bu pay geçerlidir. Kurbanın hepsi dağıtılır mı diye de düşünüyor olabilirsiniz. Durumu iyi olan kişiler ve aileler kurban kestiğinde tamamen yoksullara dağıtabilir.

Detaylı bilgi için: Kurban Eti Dağıtımı: Kimlere Verilir? Nelere Dikkat Edilmeli?

12) Kurbanın Hangi Tarafı Dağıtılır?

Kurban etinin cinsel organları, yumurtaları ve öd kısmındaki bezelerin yenmesi uygun değildir. Bunun dışında kalan bölgeleri dağıtılmaya uygundur. Kurban etini çevredeki ihtiyaç sahiplerine dağıtırken mümkün olduğunca eşit olmanız ve tüketilebilecek etleri dağıtmanız önerilir. Kesilen hayvanların yenilmeyen bölümleri gömülebilir ya da belirli bir süre dinlendirdikten ve temizlendikten sonra biraz pişirilerek sokaktaki yardıma muhtaç kedi köpek gibi patili dostlarımızla paylaşılabilir.

13) Ailede Kurbanı Kim Keser?

Bir ailede kurbanı kim keser sorusunun cevabı ibadetin bireysel olduğu kabulüyle paralele şekillenir. Kurban Bayramı geri sayım başladığında kurbanı aile içinde kimin keseceği de gündeme gelen sorulardandır. Aile içinde şahsa ait serveti olan kişinin kurban kesmesi gereklidir. Hem kadının hem de erkeğin şahsi geliri varsa, her ikisi de kurban kesebilir. Aile üyeleri adına da kurban kesilmesinin uygun olduğu dini kaynaklarda ifade edilir.

14) Kadın Kurban Kesebilir Mi?

Kadının kendine ait bir geliri ve serveti varsa, kurban kesmek için herhangi bir engeli olmadığına dair ifadeler yer almaktadır. Kadın da kurban kesebilir. Ayrıca beden gücü yeten kadınların da kurban kesiminde yer almasında herhangi bir sakınca yoktur.

15) Borcu Olan Kurban Kesebilir Mi?

Borcu olan kişilerin kurban kesme ibadeti zorunlu değildir. Kurban kesmek için belirli bir gelire sahip olmak gereklidir. Eğer kişinin temel ihtiyaçlarını karşılayacak ve borcunu ödeyecek kadar maddi imkanı varsa, kurban kesmesi uygun görülür.

kurban kesmek

16) Ölüye Kurban Kesilir Mi?

Kurban ibadeti hayatta olan ve maddi imkanı olan kişiler tarafından gerçekleştirilir. Eğer vefat eden kişinin kurban kesme vasiyeti varsa kurban kesilebilir. Vasiyet yoksa, ölmüş kişi için kurban kesmek gerekmez.

17) Hacda Kurban Nerede Kesilir?

Hac seferinde kesilecek kurbanlar Mina bölgesinde kesilir.  Mina, kurban kesimi için en hayırlı yer kabul edilir.

18) Kurban Bayramında Adak Kesilir Mi?

Adakların, dileklerin gerçekleşmesinden sonra çok zaman geçmeden kesilmesi gerekir. Herhangi bir zaman diliminde ve bölgede kesilebilir. Kurban Bayramı’nda da adak kesilebilir. Kesilecek kurbanın niyeti belirtilmelidir.

19) Kurban Bayramında Oruç Tutulur Mu?

Hz. Peygamberin Kurban Bayramı’ndan önceki 9 günde oruçlu olduğu bilinmektedir. Bu oruçlar arefe günü son bulur. Kurban Bayramı günleri içerisinde oruç tutulmaz. Bayramın ilk gününde yenilecek ilk yemeğin kurban eti olması da müstehaptır.

20) Akika Kurbanı Yenir Mi?

Akika kurbanı, yeni doğan çocuklar için kesilen bir şükür kurbanıdır. Akika kurbanı sünnettir. Adak kurbanı olmadığı için akika etinden aile üyeleri de yiyebilir. Fakat ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasının daha büyük sevabı vardır. Akika kurbanını yiyen aile bireyleri, et bedelini yoksula dağıtmalıdır.

Detaylı bilgi için: Akika Kurbanı Nedir? Ne Zaman Kesilir? Yenir Mi?

kurban bayramı hakkında bilgiler

Kurban Bağışı Nasıl Yapılır? Güvenilir 9 Vakıf

Her Yıl Tekrarlanan Kurban Bayramı Klişeleri

Kurban Kesme Duası Nasıl Yapılır? Ayeti, Türkçesi

Kurban Bayramı Mesajları, En Güzel Hayırlı Dilekler

Kurban Bayramı Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı? Anlamı, Önemi

Kaynak: www.diyanet.gov.tr

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kurban Bayramı Özel Nefis Et Kavurma Tarifi

Kurban Bayramı Özel Nefis Et Kavurma

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kurban Kavurması Tarifi

Kurban Kavurması

4-6 kişilik, 25dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kurban Eti Kavurması Tarifi

Kurban Eti Kavurması

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Yumuşacık Kurban Kavurması Tarifi

Yumuşacık Kurban Kavurması

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Kurban Köftesi (Satır Kıymadan) Tarifi

Kurban Köftesi (Satır Kıymadan)

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kurban Etinden Et Yemeği Tarifi

Kurban Etinden Et Yemeği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
İki Çeşit Kurban Kavurması Tarifi

İki Çeşit Kurban Kavurması

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri