30 Haftalık Gebelik Kaç Aylık? Dikkat Edilmesi Gerekenler

30 Haftalık Gebelik Kaç Aylık? Dikkat Edilmesi Gerekenler Tarifi

30 Haftalık Gebelik: Diyetisyen Tavsiyeleri

Normal bir bebek 38 – 41 hafta arasında dünyaya gelmektedir. Bu da ortalama 9 aylık bir süredir. Bu haftalarda bebek sağlığını ve gelişimini tamamlamış olur. Tabii ki bebeğin sağlıklı ve gelişiminin tam olması için bu süre içinde annenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi önem taşımaktadır.

Annenin gebelik öncesi fiziksel gelişimini tamamlamış olması, besin depolarının yeterli olması ve doğum yaşı çok önemlidir. Çünkü bebek annenin besin yedeklerinden ve gebelik boyunca tükettiklerinden kendisi için lazım olanları alarak gelişimini tamamlamaya çalışır.

Çocuğun bedensel ve zihinsel gelişmesi doğum öncesi dönemde annenin iyi beslenmesi ile başlar. Anne gebe kalmadan önce gerekli olan vitamin ve minerali vücudunda depolamaz ise çocukta istenmeyen gelişimsel sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle anne gebe kalmadan önce ve gebe kaldıktan sonra beslenmesine dikkat etmeli. Gerekli eklemleri beslenmesine yapmalıdır. Özellikle de gebeliğin 30. haftasında kadar beslenmeye daha çok önem verilmelidir.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz.

30 haftalık gebelik

30 Hafta Gebelik Kaç Aylık?

Gebelik genel olarak hafta sistemi ile takip edilir. 30 haftalık gebelik kaç aylıktır sorusunu soran anne adaylarımıza 7 aylık hamileliğe denk geldiğini söyleyebiliriz. Bu süreçte hamileliğin büyük bir bölümü tamamlanmış olur; anne karnı da epey büyümüştür.

30 haftalık gebelik

Gebeliğin 30. Haftasında Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Gebelik öncesi demir depolarınızı doldurmalısınız. Hücrelere oksijen taşınmasında önemli role sahip olan demir, hamilelik sürecinde bebeğinizin güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olması için önemlidir. Gebelik öncesi ve sonrasında düzenli egzersiz yapmalıdır. Hamileliğe hazırlanma sürecinde anne adayları, sağlam ve güçlü bir vücut yapısına sahip olmalıdır.

Hamile kalmadan önce ideal kilonuzda olmalısınız. Hamilelik döneminde kilo vermek doğru değil; bu nedenle hamile kalmadan önce kilo kontrolü sürecinizi tamamlamalısınız. Anne, gebelik başlangıcında normal kiloya sahip ise her ay ortalama 1 – 1,5 kg ağırlık kazanacak şekilde beslenmelidir.

Gebelik öncesi ve sonrasında kalsiyum tüketiminiz ideal seviyede olmalıdır. Kalsiyum kemik ve kıkırdak gelişimi, diş oluşumu, kas ve sinir sisteminin çalışması, hücresel çalışmaların düzenli ve sürekli olması, kanın pıhtılaşması, kan basıncının normal düzeyde seyretmesi gibi vücutta önemli fonksiyonlara sahiptir

Yeterli ve dengeli beslenmeye önem verilmelidir. Gebelikten en az 3 ay önce folik asit desteğine başlanmalıdır. Kan şekeri kontrol altında tutulmalıdır. Diyabet hamile kalmak için engel bir durum değil; ancak kan şekeri değerlerinin olabildiğince normal sınırlarda tutulması bebek sağlığı için çok önemlidir.

D vitamini düzeyi normal sınırlarda olmalıdır. İyotlu tuz tüketin. İyot tiroid hormonun yapısında bulunur. Tiroid hormonu büyüme, gelişme fonksiyonlarında rol oynamaktadır.

Sigara ve alkolü bırakılmalıdır. Alkol ve sigara erkeklerde sperm kalitesi ve sayısını, kadınlarda ise hamile kalma şansını azaltmaktadır. Alkol ve sigara tüketimi kalsiyum, folik asit, tiamin, protein gibi besin ögelerinin emilimini olumsuz yönde etkileyerek beslenme yetersizliğine neden olmaktadır.

Hazmı zor olan kızartılmış ve ağır yağlı besinlerden sakınılmalıdır. Çay, yemekten 1-2 saat sonra fazla olmamak şartıyla açık ve limonlu içebilir. Gebelikte kabızlık sık görülebilir. Bunu önlemek için düzenli bir beslenme uygulanmalıdır. Taze sebze ve meyve, kuru erik, kuru kaysı vb. ile bunların kompostolarının tüketimi artırılmalıdır.

Bulantı ve kusmayı önlemek için sabah yataktan kalkar kalkmaz 1-2 tane tuzlu bisküvi veya benzeri kuru besinler tüketmeli, yemek sırasında su içilmemelidir. Hamilelik döneminde Omega-3 ihtiyacını karşılamak için ağır metal içermeyen balıklar haftada 1 – 2 gün tüketilmelidir.

Gebelikte protein alımı önemlidir. Çocuğun gebelik döneminde sinir gelişiminin sağlıklı oluşması için B grubu vitaminlerine ihtiyacı vardır. Özellikle B12 ve B6 bebeğin sinir gelişimi için çok önemlidir.

Vücut için en önemli enerji kaynağı karbonhidratlardır. Anne adayları kilo alırım diye günlük beslenmesinde kısıtlama yapmamalıdır. Tam tahıl ürünleri tercih edilmelidir.

Hamilelik döneminde boş enerji kaynakları yerine pekmez gibi kan yapıcı besinler tercih edilmelidir. Gebelik döneminde sıvı önemlidir. Bu sebeple su tüketimini ihmal edilmemelidir. Günde en az 10 – 12 bardak su tüketilmelidir.

Gebeliğin 30. Haftasında Annedeki Değişiklikler

Hamilelik döneminde anne vücudunda daha çok su tutulur. Kan hacmi gebelik döneminde artar. Ortalama olarak 1500 ml kan hacmi artar. Hamilelik döneminde kanda trigliseridler ve total kolesterol, HDL, LDL, VLDL ve serbest yağ asitleri artış gösterir.

Demir gereksinimine olan ihtiyaç artar ve besinlerle temin edilemez. Bu sebeple de takviye demir hapları içmek gerekir. Gebe olmayan bir kadında 3,5 litre olan kan volümü hamilelik döneminde ortalama 5 litre olacak şekilde artış gösterir.

Hamilelik sürecinde kanda beyaz küre (lökosit) artışı da gözlemlenir. Hamilelik döneminde bağışıklık sistemi baskılanır. Hamilelik döneminde kalp atışı 10 atım – dakika artış gösterir. Hamilelik döneminde kalp daha fazla kan pompalar.

Kadının günlük olarak tuvalet ihtiyacı artar. Diş eti kanamaları daha sık görülür. Leğen kemikleri yani gevşeme oluşur. Ciltte kuruma olabilir. Memelerde ve karında çatlaklar gözlemlenebilir. Yüz de ise cilt lekeleri oluşabilir.

Anne, gebelik süresince hijyenine artı bir özen göstermelidir. Vücut bakımı ihmal edilmemelidir. Cildin kuruması nedeniyle nemlendirici özelliği olan sabunlar kullanılmalıdır. Memelerde hassasiyet olabilir; ağrı ve sızı duyulabilir. Gebeliğin 2. ayından sonra büyüme meydana gelir. Meme başı genişler ve daha koyu olur.

Gebeliğin ilerleyen zamanlarında sırtta ve belde ağrılar gözlenebilir. Gebeliğin ilk aylarında hormonal dengedeki değişim nedeniyle daha çok uyku gelebilir ve odaklanmada sorun yaşanabilir.

30 haftalık gebelik

Gebelik Sırasında Bebeğin Kilosu ve Gelişimi

Bebeklerin büyüme sürecinde takip edilmesi bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir. 38 haftasını doldurmuş, yeni doğan bir bebeğin 3 kilo ila 3 kilo 600 gram ağırlığında olması normaldir. Doğumdan sonraki ilk 3 -4 gün içinde bebek doğum ağırlığının %6-10′unu, yani 180-300 gramını kaybeder.

Bebek hayatının 10. gününde bebek doğum ağırlığına tekrar ulaşır. Bebeğin sağlıklı şekilde kilo alması için öncelikle anne sütü ile beslenmesi önerilir. Anne sütünün yetersizliği durumunda doktoru uygun gördüğü mama destek olabilir. Anne sütünün artması için sağlıklı öğünler yapılmalıdır.

30. hafta hamilelik

30 Haftadan Sonra Bebek Kaç Gram Alır?

Sağlıklı bir gebelik devam ediyorsa ve anne sağlıklı beslenmeye dikkat ediyorsa; 30, haftalık gebelik döneminden sonra bebek her hafta ortalama 500 gram alır. Doğuma kadar ilerleyen günlerde kilo alımı devam eder ve beklenen ağırlıkta bebek dünyaya gelir.

30 Haftalık Gebelikte Bebek Hangi Pozisyondadır?

Bu haftadan itibaren anne adayında biraz ağrı yaşanabilir. Bebekler 30. haftadan sonra baş aşağı dönmeye başlar. Gebeliğin durumuna göre planlanan doğum şekli, bebeğin pozisyonuyla yeniden planlanır. Anne adayı vajinal doğum istiyorsa ve bebek hala baş aşağı dönmemişse sezaryen doğum gerçekleşebilir.

30 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınır?

Gebeliğin 30. haftasından itibaren annede kilo alımı devam eder. Amniyon sıvısı, bebeğin kilosu, vücuttaki ödem ve alınan kilolarla beraber şu ana kadar ortalama 8 – 10 kg alınmış olabilir.

30 haftalık gebelik

Diyetisyen A. Gamze GÖKTEKİN

Tarifleri için: Diyetisyen Gamze Göktekin

Instagram: @dyt.gamzegoktekin

Facebook: Diyetisyen Gamze Göktekin

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz.

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamile Pilatesi: Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Resimli Anlatım

Hamilelikte Mide Bulantısı Hakkında En Popüler 7 Soru ve Cevapları

Hamileliğin İlk Aylarında Beslenme – Diyetisyenden 7 Önemli Tavsiye

Hamilelikte Baş Ağrısı Nasıl Geçer? Ne Zaman Başlar? Nedenleri, Tedavisi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
30 Kişilik Aşure Tarifi

30 Kişilik Aşure

12-14 kişilik, 1 saat Hazırlık, 30dk Pişirme
6+ Aylık Bebek Püreleri Tarifi

6+ Aylık Bebek Püreleri

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
30 Dakikada Çilekli Turta Tarifi

30 Dakikada Çilekli Turta

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Meşhur Kilis Tava (Parmaklara Dikkat) Tarifi

Meşhur Kilis Tava (Parmaklara Dikkat)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
30 Dakikada Yaş Pasta Tarifi

30 Dakikada Yaş Pasta

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Airfreyde 30 Dakikada Çipura Tarifi

Airfreyde 30 Dakikada Çipura

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Bebek Kahvaltı (10 Aylık) Tarifi

Bebek Kahvaltı (10 Aylık)

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Resimli 30 Kişilik Yaşpasta Tarifi

Resimli 30 Kişilik Yaşpasta

12-14 kişilik, 2 saat 30dk Hazırlık, 40dk Pişirme
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri