Ahtapot Özellikleri Nelerdir? Nasıl Temizlenir?

Ahtapot Özellikleri Nelerdir? Nasıl Temizlenir? Tarifi

Leziz Tarifler ile Ahtapotların İlginç Özellikleri

Enfes tatlar sağlayan ahtapotlar, lezzetleriyle yüzyıllardır damaklarımıza hitap etmektedir. Denizden ne çıksa yiyen bir ülke olarak bizim de sofralarımızda ahtapot yemeği kendine yer bulmaktadır. Hakkında oldukça yazılıp çizilen ahtapotların geniş dünyaları da yemekleri kadar merak unsuru oluşturmaktadır. Soteden kızartmaya, haşlamadan salataya kadar birçok çeşidi barındıran tarifler, lezzet testinden başarıyla geçip ortak paydada buluşmaktadır.

Peki siz korkutucu hikayelere, çizimlere konu olmuş büyük kafalı, çok bacaklı yemeğinizi nasıl alırdınız?

Ahtapotlar, yüzyıllar boyunca deniz canlıları içinde en merak edilen canlılardan biri olmuştur. Bu yüzden çok incelenen ahtapot hakkında bilgi sahibi olmak zor değildir. Farklı vücut yapılarıyla korkunç öykülere bile konu olan bu canlılar, gerçekten ilginç özelliklere sahiptir. Ahtapotlar, renk değiştirebilen deniz canlılarıdır. Bukalemun gibi tehlike anında ortamın rengine bürünebilirler. Bir diğer savunma mekanizmaları ise tükürükleridir.

Avlanırken veya tehlike anında bu zehirli tükürüklerini avlarının üzerine salarlar ve onları felç ederler.

Bu canlılarla ilgili en büyük merak konusu “ahtapotun kaç kalbi var” sorusudur. Ahtapotlar 3 adet kalbe sahiptirler. Üstelik bu deniz canlıları bazı kültürlerde canlı olarak tüketilirler.

Ahtapot Nasıl Pişirilir, Ahtapot Eti Nasıl Yumuşatılır?

Ahtapot Ege ve Akdeniz mutfağında en çok aranan mezelerden biridir. Buna ek olarak birçok ahtapot tarifi mevcuttur. Ahtapot pişirmek sanılanın aksine zor bir işlem değildir.

Ahtapot yemeği ile ilgili bilmeniz gereken en önemli özellik zamanla sönüp hacminin azalmasıdır. Muhtemelen satın aldıktan sonra evinize döndüğünüzde aldığınızın yarısı kadar bir hacimle karşılaşacaksınız. Bu yüzden asla pişirme işlemini daha fazla ertelemeyin. Ayrıca ahtapotu taze tüketmek de oldukça önemlidir. Avlanan ahtapot etinin yumuşaması için tahta bir sopayla düz bir taşın üzerinde dövdükten sonra haşlayabilirsiniz. Haşlandıktan sonra ahtapot tava, salata, güveç, kızartma veya sote şeklinde yapılarak yenilir.

ahtapot nasıl pişirilir

Çok Beğenilen Ahtapot Yemeği Tarifleri

1) Bambaşka Bir Tat: Ahtapot sote

Bu tarifte haşlanarak yumuşamış ahtapot, etine lezzet katan sarımsak ve zeytinyağı ile buluşarak lezzet kazanıyor. Biberler ve domates ile renklenen sote, baharatlarla da zenginleştirildikten sonra Akdeniz ekmeği ile servis edilebilir. Ahtapot Sote Tarifi

Ahtapot Sote Tarifi

2) Renkli Bir Alternatif: Ahtapot Sote

Haşlanmış ahtapotun ferahlık katan defne yaprağı ve fesleğen ile buluştuğu bu leziz yemek, ayrıca közlenmiş kırmızı biberle birleşerek renkleniyor. Ekstra olarak köz biberin tatlı aroması ve fesleğenin tadı birleşerek farklı bir deneyim yaşatıyor. Baharatlarla da tatlandırarak hazır hale getirebilirsiniz. Ahtapot Sote

Ahtapot Sote

3) Ferah Severlere: Ahtapot Salatası

Yine başı çıkarıldıktan sonra yıkanan ve karbonat ile 1 gece marine edilen ahtapot haşlandıktan sonra isteğe göre vantuzları temizleniyor. Doğrandıktan sonra yeşillikle süslenen, yalnızca 2 renkli sadeliğiyle dikkat çeken taze salata ile olağanüstü lezzeti tadabilirsiniz. Ahtapot Salatası

Ahtapot Salatası

4) Bir de Böyle Deneyin: Ahtapot güveç

Sirke ile haşlanarak yumuşatılan ve derisinden ayırılan ahtapot etleri, kuşbaşı kesilerek kavrulur. Soğan ve biber ile tatlandırılan yemek ağzı kapalı olarak pişirilir. Damak tadımıza yakın bu lezzeti ana yemek olarak servis edebilirsiniz. Ahtapot Güveç

Ahtapot Güveç

5) Özel Yemeklere Şık Sunum: Ahtapot Carpaccio (Karpaçyo)

Şık davetlerinizde ana yemek öncesi konuklarınıza ikram edebileceğiniz serinletici ve gurme bir lezzet. Yapılışı biraz zahmetli olsa da damağınızda yer edeceği kesin. Detaylı yapılışı burada: Ahtapot Carpaccio (Karpaçyo)

Ahtapot Carpaccio (Karpaçyo)

6) Ev Mutfağında En Leziz Ahtapot

Deniz ürünleri restoranlarında yediğiniz ahtapot lezzetini kendi mutfağınıza taşımaya ne dersiniz? İhtiyacınız olan tüm püf noktalarını içeren denenmiş, aşama aşama resimli ahtapot tarifi sizleri bekliyor. Ahtapot

Ahtapot

 7) Yengeç Parçalı Ahtapot Salatası

Bol limonlu, maydanozlu bir deniz ürünleri salatasına ne dersiniz? Sofralarınızı renklendirecek ferah ve leziz yengeçli ahtapot salatası, üstelik oldukça da besleyici! Yengeç Parçalı Ahtapot Salatası

Yengeç Parçalı Ahtapot Salatası

Ahtapot Özellikleri Nelerdir?

  • Kabuksuz ve bacaklarını kafasında bulunduran ahtapotlar, kayalara tutunarak yaşarlar, sürünerek veya su püskürterek hareket ederler.
  • Su püskürtme sırasında, emdikleri suyu karın kısmındaki, huni şeklinde sifon denilen boşluktan püskürtürler ve meydana gelen su akımıyla hızla geri giderler.
  • “Ahtapot omurgalı mı” sorusunun cevabını ise, omurgasız yapılarıyla dar yapıların arasından bile geçebilme kabiliyetleri vermektedir. Kendi özel yöntemleriyle avlanan ahtapotlar, parlak ve sesli cisimlere karşı oldukça hassastırlar. Kısacası gözleri ve beyinleri gelişmiş yapıdadır.
  • “Ahtapot kaç yıl yaşar” diye düşünecek olursanız 3-5 yıl yaşadıkları bilinmektedir.
  • Vücutlarının ortasında bulunan başlarının etrafında 8 adet bazen bacak da denilen kolları vardır. Ahtapot bacağı çok sayıda vantuz bulundurur. Vantuzlar bu kollarda genellikle karşılıklı sıralar halinde dağılırlar. Bu vantuzlar sayesinde ahtapotlar avlarının kaçmasını engellerler.
  • Kabuklu avlarının ise kolları yardımıyla sıkarak kabuklarını kırarlar ve bu şekilde avlarlar.
  • Kafalarının altında, tam ortada kesici özeliğe sahip koyu bir ağıza sahiptirler. Erkek ahtapotlarda bu bölgedeki kollardan biri cinsel organdır.
  • Ahtapot yumurtası bir kapsül içerisinde bulunur. Yumurtalar birleşerek üzüm salkımına benzer bir kümelenme gösterir ve bu salkımlar taş gibi zeminlere tutunarak yaşarlar. Dişi ahtapot yavrusu üzerine kuluçkaya yatar ve asla buradan ayrılmaz. Aç kaldığı durumda bacaklarını bile yiyebilir.
  • Yumurtadan çıkan yavrular fiziksel olarak gelişmiş bir ahtapota benzer ancak daha küçüktür. Bu yavrular sinir sistemi yardımıyla renklerini değiştirerek ortama uygun renklere bürünürler.
ahtapot özellikleri

Ahtapot Türleri Nelerdir?

Ahtapotların boyutları oldukça değişkendir. Boyları 2-3 cm olabildiği gibi 9-10 metreye kadar ahtapotlarla karşılaşılabilir. 50’den fazla ahtapot çeşitleri vardır.

Yaşam alanı için genellikle daha derin ve ılık suları tercih ederler. Özellikle Çin ve Japon mutfağında geniş yer edinen ahtapotları daha önce denemediyseniz güzel bir restoranlarda veya evinizde yaptığınız güzel bir tarifte mutlaka denemelisiniz. Ağızda bıraktığı tada inanamayacak ve müptelası olacaksınız.

Ahtapot Türleri Nelerdir?

Ahtapot Kalori ve Besin Değeri Nedir?

Ahtapot protein değeri bakımından oldukça yüksek değerlere sahiptir, doyurucu ve sıkı yapıda olmalarının yanında oldukça düşük kalorilidirler. Ayrıca vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve besin değerlerine sahiptirler.

Demir deposu olan ahtapot, bol miktarda kalsiyum, potasyum, fosfor ve selenyum içerir ve C, B ve A vitaminleri yönünden de zengindir. “Taurin” denilen bir antioksidan içerir ve bu taurin vücuda stres sırasında dayanıklılık sağlar. Bütün bu özellikleri ile ahtapot; kalp ve damar rahatsızlıkları, bağışıklık sistemi sorunları ve gelişim bozuklukları ile savaşmak için tüketilmelidir.

Ahtapot Avı Nasıl Yapılır?

Ahtapot nasıl avlanır diye düşünmeye hiç gerek yoktur çünkü oldukça kolay yöntemleri vardır. Ahtapot avına özel, ahtapot oltası yani “sala” denilen oltayla avlanırlar. Kalın misina iple yapılan bu oltaya balığı andıran plastik yemler, fosforlu ve sesli nesneler takılabilir. Daha önce de belirtildiği gibi ses ve görüntüye karşı oldukça hassas olan ahtapotları kaçırmamak için tekne sürekli sallanır ancak oldukça yavaş hareket eder.

Ayrıca zıpkın yardımıyla avlanma da yapılabilir. Ancak tükürükleri zehirli olduğu için avlanma sırasında oldukça dikkatli olunması gerekir. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde ahtapot avı oldukça yaygındır.

Ahtapot Nasıl Temizlenir?

Temizlenmiş halini marketlerde bulabileceğiniz ahtapotları evinizde pişirmek daha kolay olabilir. Bu hazır ve pratik etler yalnızca biraz fiyat farkına sahip olacaktır. Biraz zahmetli olsa da evinizde kendiniz temizleme yolunu tercih edebilirsiniz. Evinize getirdiğiniz ahtapotu öncelikle yumuşatmak gerekir. Bunun için bıçak yardımıyla başın altından girerek mürekkebini ve midesini çıkarmalısınız. İsteğe göre vantuzlar temizlenebilir. Bir alet yardımıyla döverek eti yumuşatabilirsiniz. Gövdenin altındaki dişler de çıkarıldıktan bacaklara daha kolay pişmesi için kesikler atabilirsiniz.

Temizlenen ahtapotu kaynar su dolu, isteğe göre sirke eklenmiş bir tencereye koymalı ve haşlamalısınız. Daha sonra şoklamak için soğuk suya koymalısınız ve bir süre bekledikten sonra kolayca soyabileceğiniz zarı ortaya çıkacaktır.

Ahtapot Helal mi?

“Ahtapot caiz mi” sorusu kafaları oldukça karıştırmaktadır. Dinimizde su canlılarının helal olduğuna dair söylevler bulunmaktadır. Bazı mezhepler fikir birliği oluşturmamakla beraber adı açıkça helal olarak yer almadığı için mekruh olarak görmektedir. Yine de deniz hayvanlarının helal olduğunu ispatlar nitelikteki hadislere dayanarak herhangi bir sakınca olmadığını söyleyebiliriz.

Ahtapot Nerede Satılır?

Denizden uzak bölgelerde ahtapot bulmak ya da tazesine sahip olmak oldukça zor olacaktır. Var olanlar da oldukça fahiş fiyatlardadır ancak ihtiyacınızı giderebilir. Ülkemizdeki gibi deniz sahibi ülkeler ahtapotla tanışmış ve tüketen ülkelerdir. Restoranlarda daha profesyonel olarak pişirilmiş tarifleri biraz daha yüksek fiyatlarla tüketebilirsiniz. Ancak bildiğiniz yerlerden aldığınız, avladığınız ve evde yaptığınız yemekleriniz sayesinde daha uygun fiyatlarla tatmış olursunuz. Ülkemizde en çok Ayvalık taraflarında ahtapot bulunmaktadır.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İşkembe Nasıl Temizlenir Tarifi

İşkembe Nasıl Temizlenir

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Ahtapot Sosis Tarifi

Ahtapot Sosis

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Ahtapot Patlıcan (Videolu) Tarifi

Ahtapot Patlıcan (Videolu)

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Sosisli Ahtapot Makarna Tarifi Videolu

Sosisli Ahtapot Makarna Tarifi Videolu

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Truf (Özellikle Anasınıfı Çocuklarına) Tarifi

Truf (Özellikle Anasınıfı Çocuklarına)

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 35dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri